Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Στόχος η ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος

 Το Ποντίκι

Τάση επανασυσπείρωσης και προσέλκυσης νέων ψηφοφόρων βλέπει το ΚΚΕ στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών της περασμένης Κυριακής, με την ηγεσία να εκφράζει την ικανοποίησή της για τη συνολικά ανοδική τάση που παρουσίασε και στις τρεις κάλπες αλλά και για την εκλογή τεσσάρων δημάρχων.

Ήδη τα στελέχη του ΚΚΕ εστιάζουν το βλέμμα τους στην επόμενη μέρα και τις πολιτικές διεργασίες που πυροδοτούνται από το εκλογικό αποτέλεσμα, τροφοδοτώντας ή αναζωπυρώνοντας διάφορα σενάρια αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού. Ο Περισσός εκτιμά ότι οι εν λόγω διεργασίες αναδιάταξης, που στόχο έχουν τη διάσωση του συστήματος μέσα από τη δυνατότητα διαμόρφωσης σταθερών κυβερνήσεων και διασφάλισης της ανοχής της κοινωνίας, ενέχουν τον κίνδυνο περαιτέρω εγκλωβισμού των λαϊκών στρωμάτων στην κατεύθυνση των μνημονίων και του «καπιταλιστικού ευρωμονόδρομου». Προς το παρόν πάντως δεν αναμένεται αλλαγή στρατηγικής όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, από τον οποίο εξακολουθεί να δέχεται πολιτική πίεση, όπως φάνηκε στις ευρωεκλογές την περασμένη Κυριακή.

Στις πρώτες εκτιμήσεις της για το αποτέλεσμα των εκλογών η Κ.Ε. σημειώνει ότι αυτό καταγράφει τη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ που «σήκωσαν το βάρος της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής και του ευρωμονόδρομου», αλλά δεν δείχνει ανατροπή του υπάρχοντος αντιλαϊκού πολιτικού συσχετισμού, ούτε συνιστά νέο πολιτικό σκηνικό προς όφελος του λαού.

Τονίζει επίσης ότι, αν και αρκετοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ τον ψήφισαν επενδύοντας σε έναν αριστερό προσανατολισμό, η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ «δεν εκφράζει ισχυροποίηση της αριστερής ριζοσπαστικής αντικαπιταλιστικής, αντιμονοπωλιακής πολιτικής». Αντιθέτως, σύμφωνα με το ΚΚΕ, εκφράζει μια ενίσχυση της διαχειριστικής λογικής του ΣΥΡΙΖΑ που «δεν τον φέρνει σε πραγματική αντίθεση με την κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική». Μάλιστα η Κ.Ε. κάνει λόγο για «τάση υποκατάστασης του αισθητά αποδυναμωμένου ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ» ενώ παρουσιάζεται ρευστή η κατάσταση των άλλων σοσιαλδημοκρατικών σχημάτων, όπως η Ελιά ως εκλογικό σχήμα του ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ και το Ποτάμι.

Αναφορικά με την άνοδο της Χρυσής Αυγής, το ΚΚΕ σημειώνει ότι δείχνει συντηρητικοποίηση των λαϊκών στρωμάτων και «πισωγύρισμα». Αφήνει δε αιχμές προς τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες κατευθύνσεις με αφορμή τη συζήτηση που αναπτύχθηκε μεταξύ των δύο εκλογών, σημειώνοντας ότι είναι διαφορετικό ζήτημα η απομόνωση της Χ.Α. με στόχο να χάσει ψήφους και άλλο η «καιροσκοπική κι επικίνδυνη τακτική των άλλων κομμάτων που καλλιεργούν λογική ανοχής και απενοχοποίησης με σκοπό την αλίευση ψήφων».

«Διαβάζοντας» το αποτέλεσμα του ΚΚΕ, η Κ.Ε. διακρίνει μια τάση εισροής νέων ψήφων, την οποία χαρακτηρίζει ως θετική, δεν βλέπει ωστόσο, με βάση το συνολικό αποτέλεσμα, κάποια «σημαντική τάση χειραφέτησης εργατικών λαϊκών δυνάμεων». Υπό αυτούς τους όρους, τα στελέχη της Κ.Ε. θεωρούν ότι πρέπει το κόμμα να συσφίξει τους δεσμούς με τους νέους ψηφοφόρους που «έκαναν το βήμα» αλλά και να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος.

Πιο αναλυτικά, τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και των δημοτικών εκλογών έχουν ως εξής:

◆ Στις ευρωεκλογές κατέγραψε άνοδο μιάμισης μονάδας περίπου ή 55.881 ψήφων σε σχέση με το αποτέλεσμα του Ιουνίου του 2012 (6,1% έναντι 4,5%), εκλέγοντας δύο ευρωβουλευτές: τον Κώστα Παπαδάκη (μέλος της Κ.Ε. και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων) και τον Σωτήρη Ζαριανόπουλο (μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ).

◆ Κινήθηκε, όμως, χαμηλότερα από τα ποσοστά του α’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 18 Μαΐου (περίπου 9% ή 498.573 ψήφοι) αλλά και των ευρωεκλογών του 2009 (8,35% ή 428.151). Κάτι που σημαίνει ότι τα διλήμματα της δεύτερης Κυριακής συμπίεσαν προς τα κάτω τη δυναμική που καταγράφηκε στον α’ γύρο. Στοιχείο που δείχνει ότι υπό συνθήκες μιας νέας εκλογικής πίεσης σε περίπτωση εθνικών εκλογών το ποσοστό αυτό μπορεί να συμπιεστεί εκ νέου, μπροστά σε ισχυρά διλήμματα διακυβέρνησης.

◆ Όσον αφορά τον β’ γύρο των δημοτικών εκλογών, κερδίζει και τους τέσσερις δήμους που διεκδικούσε, ένας εκ των οποίων η Πάτρα, όπου εκλέγεται ο Κώστας Πελετίδης, η οποία συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους δήμους της χώρας. Επίσης εκλέγονται ο Βαγγέλης Σίμος στην Πετρούπολη, ο Στέλιος Σταμούλος στο Χαϊδάρι και ο Μιχάλης Σελέκος στην Ικαρία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κ.Ε., σε 214 δήμους τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης σημείωσαν άνοδο ενώ σε 50 δήμους το ποσοστό του ξεπέρασε το 10%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου