Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Στην ευρωκάλπη με διλήμματα εθνικών

Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες της 18ης και της 25ης Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνει όλες τις δυνάμεις του στην ανάδειξη του κρίσιμου – «δημοψηφισματικού» – χαρακτήρα των ευρωεκλογών και στην κινητοποίηση των ψηφοφόρων, κυρίως των αναποφάσιστων, της νεολαίας και όσων ταλαντεύονται για το αν θα ψηφίσουν, ώστε να προσέλθουν στην κάλπη και να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους προς την κυβέρνηση.

Ο απώτερος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να προσελκύσει το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ψήφου, προκειμένου ως πρώτο κόμμα να καταγράψει σημαντική ποσοστιαία διαφορά από τη Ν.Δ. κι έτσι να θέσει θέμα νομιμοποίησης της κυβέρνησης. Η επιδίωξή του είναι να δρομολογηθούν άμεσα πολιτικές εξελίξεις, δηλαδή εθνικές εκλογές, ώστε να φύγει η παρούσα μνημονιακή κυβέρνηση και να αναδειχθεί μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα βάλει τέρμα στη μνημονιακή πολιτική και θα χαράξει την πορεία εξόδου από την κρίση και ανασυγκρότησης της χώρας. Όσο για τον άμεσο εκλογικό στόχο, οι συχνές αναφορές στην πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ και την κατάρρευση της κυβέρνησης επιχειρούν να εμφυσήσουν αισιοδοξία στο ακροατήριό του και να διαμορφώσουν κλίμα νίκης – κορυφαία στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι, ανεξαρτήτως του τι καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, στην κοινωνία καταγράφεται ρεύμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι ενδεικτικό το μέτωπο που άνοιξε η Κουμουνδούρου με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων αποδίδοντάς τους «παιχνίδια» με στόχο τη διαμόρφωση κλίματος «αμφίρροπης μάχης».

Στο μεταξύ, τοποθετήσεις που ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες (π.χ. από τον βουλευτή Γ. Σταθάκη), σύμφωνα με τις οποίες θέμα κυβερνητικής νομιμοποίησης θα τεθεί αν αθροιστικά Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ συγκεντρώσουν ποσοστό μικρότερο του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ, δεν απηχούν την κεντρική γραμμή.

Αντιθέτως, από την Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για «προσωπικές απόψεις» αφήνοντας εμμέσως αιχμές για «αστοχία». Σημειώνουν πως το θέμα της κυβερνητικής νομιμοποίησης θα εξαρτηθεί από τη διαφορά μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κόμματος, ανεξαρτήτως του αθροίσματος Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον σημειώνουν ότι μέτρο σύγκρισης οφείλει να είναι και το άθροισμα των δύο στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2012, όπου Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ μαζί συγκέντρωσαν γύρω στο 42%.

Μ’ έναν σμπάρο δυο τρυγόνια

Η τακτική στην οποία επενδύει, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ για να πετύχει τον παραπάνω στόχο του είναι αυτή της ακραίας πόλωσης με τη Ν.Δ. και τον Σαμαρά προσωπικά. «Για μας είναι σαν εθνικές εκλογές και θέλουμε να το περάσουμε στον κόσμο» δήλωσε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης.

Εφόσον η πόλωση λειτουργήσει, δίνει στις εκλογές διλημματικό χαρακτήρα και αποδυναμώνει την πιθανότητα διάχυσης της ψήφου στο κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό και ειδικότερα στον ημιθανή χώρο της Κεντροαριστεράς, ΠΑΣΟΚικής, ΔΗΜΑΡίτικης ή, γενικότερα, εκσυγχρονιστικής χροιάς.

Με άλλα λόγια, βασική επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα και του ηγετικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εκλογική και πολιτική κεφαλαιοποίηση της διαμαρτυρίας και της οργής των πλειοψηφικών στρωμάτων του κοινωνικού Κέντρου, προκειμένου να πετύχει ασφαλές προβάδισμα, ικανό να γεννήσει πολιτικά γεγονότα την επομένη των εκλογών.

Βασικό «όπλο», το οποίο επιστρατεύει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο αυτής της τακτικής, είναι το σφυροκόπημα του κυβερνητικού διδύμου, το οποίο φαίνεται να βρίσκεται σε τροχιά αποσταθεροποίησης.

Πέρα από τις συνεχείς αναφορές στο κρυφό μνημόνιο, το οποίο θα εμφανίσει η κυβέρνηση μετά τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να «βομβαρδίσει» την κοινή γνώμη – κυρίως μέσα από τις περιοδείες του Αλέξη Τσίπρα – με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στοχεύοντας στο θυμικό των ψηφοφόρων και τη διάχυτη οργή του. Στελέχη του κόμματος επισημαίνουν ότι είναι σημαντικό ο κόσμος να πάει στην κάλπη σκεπτόμενος τα προβλήματα της καθημερινότητάς του και κυρίως «ποιος τα δημιούργησε».

Την ίδια ώρα, η πόλωση με τον Σαμαρά, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ συστηματικά ταυτίζει με τη Μέρκελ και το στρατόπεδο των δανειστών, συμβάλλει στη συμπίεση του χώρου μεταξύ των δύο (Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ), δηλαδή του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ, αλλά και του Ποταμιού (το τελευταίο μάλιστα χάνει τρεις μονάδες στη δημοσκόπηση της Pulse RC για topontiki.gr).

Στις δε απελπισμένες εκκλήσεις Βενιζέλου να διασωθεί η Ελιά, διότι αλλιώς κινδυνεύει η κυβερνητική σταθερότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ παρενέβη δίνοντας ακόμη περισσότερο... «πόνο» στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ: κατέθεσε τροπολογία στο μεσοπρόθεσμο για τη μη διαγραφή χρεών κομμάτων που αλλάζουν ΑΦΜ ή όνομα, επιχειρώντας να εκθέσει τον Βενιζέλο για την περίπτωση που αξιώσει προνομιακή μεταχείριση για τα χρέη του ΠΑΣΟΚ τη στιγμή που οι πολίτες δεινοπαθούν.

«Σεμνές» εξαγγελίες

Όσον αφορά το προγραμματικό μέρος της καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται να κινείται στην πεπατημένη, χωρίς νέα στοιχεία, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να δίνει τον τόνο για χαμήλωμα των προσδοκιών μέσω της τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε στον Alpha (π.χ. λέγοντας ότι δεν είναι προτεραιότητα η αποκατάσταση του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, αλλά η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης κ.λπ.). Στελέχη περί τον πρόεδρο μιλούν για ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, την οποία θα είναι αναγκασμένη να κάνει μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το βέβαιο είναι ότι, με δεδομένη την οικονομική κατάρρευση και την παραγωγική διάλυση της χώρας, αλλά και την τρέχουσα αβεβαιότητα που παράγει για την ελληνική περίπτωση η εξέλιξη της κρίσης στην ευρωζώνη, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι σε θέση να μοιράσει υποσχέσεις. Από την άλλη, με αυτόν τον τρόπο, η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να ακυρώσει τις κυβερνητικές επιθέσεις περί «παροχολογίας» του ΣΥΡΙΖΑ – ήδη ο Σαμαράς στην τηλεοπτική του συνέντευξη απέδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ ένα νέο «λεφτά υπάρχουν».

Με αυτά τα δεδομένα, ο Τσίπρας προτάσσει μέτρα που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος, όπως η αποκατάσταση του κατώτατου μισθού, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων κ.λπ., μέτρα θεσμικά, μεταρρυθμίσεις με στόχο την αναδιοργάνωση του Δημοσίου και το χτύπημα της γραφειοκρατίας, ενώ επισείει και το μέτωπο κατά της διαφθοράς, καθώς και την τιμωρία όσων με πράξεις ή παραλείψεις τα τέσσερα αυτά χρόνια ζημίωσαν τη χώρα και την οικονομία με σκανδαλώδεις συμβάσεις, ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ.


Ανάρτηση από: http://www.topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου