Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Δεν υπάρχει ανασυγκρότηση χωρίς τους νέους

Δεν θέλουμε απλώς να συμπληρώσουμε το ψηφοδέλτιο με κάποια πιο «φρέσκα» πρόσωπα χάριν της εικόνας και μιας επίπλαστης ηλικιακής ανανέωσης. Θέλουμε να δούνε οι νέοι άνεργοι, οι νέοι επιστήμονες, οι νέοι που μετανάστευσαν στο εξωτερικό, στα πρόσωπά των νέων του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, τα δικά τους προβλήματα, τις δικές τους αγωνίες, να δουν τους εαυτούς τους.

Συνέντευξη της Ράνιας Σβίγκου στον Α. Ζαχαριάδη

Το κεντρικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ λέει: «η υπομονή μας εξαντλήθηκε». Τι σηματοδοτεί για τις εκλογές το συγκεκριμένο σύνθημα;

Ότι δεν θα ανεχτούμε άλλο την κατάσταση στην οποία μας έχουν φέρει. Να αναγκαζόμαστε να ζούμε ακόμα με τους γονείς μας, άλλοι να παρακαλάνε για μια κακοπληρωμένη 4μηνη σύμβαση των 300 ευρώ και άλλοι να φεύγουν στο εξωτερικό -για να βρουν μια καλύτερη τύχη. Το σύνθημα, όμως, συμπληρώνεται και από το γεγονός ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές σηματοδοτεί την ανατροπή και την ελπίδα. Ανατροπή των μνημονίων της εξαθλίωσης και της ισοπέδωσης της δημοκρατίας και, ταυτόχρονα, ελπίδα ότι μαζί θα διαμορφώσουμε από την επόμενη μέρα της κυβέρνησης της αριστεράς ένα διαφορετικό μέλλον. Με στήριξη των δημόσιων αγαθών και του κοινωνικού κράτους, προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, ενίσχυση της πολιτιστικής δημιουργίας και των νεανικών πρωτοβουλιών, κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.

Για ποιο λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει δημοψηφισματικό χαρακτήρα στις ευρωεκλογές;

Εκ των πραγμάτων, αυτές οι ευρωεκλογές κρίνουν το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης. Ο «δημοψηφισματικός» τους χαρακτήρας προκύπτει από το ότι μπαίνει επιτακτικά το δίλημμα πως θέλουμε να είναι οι ζωές μας είναι από εδώ και πέρα. Από τη μια πλευρά βρίσκεται η «επιλογή» της συνέχισης του μνημονίου, που θα έχει ακόμα χειρότερα αποτελέσματα και από την άλλη, βρίσκεται η επιλογή να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας. Οι δρόμοι που μας ανοίγονται επομένως είναι δύο και συμπυκνώνονται στο δίλημμα «μνημόνιο ή δημοκρατία». Η επιλογή, μάλιστα, του ΣΥΡΙΖΑ και του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς να προτείνει τον σύντροφο Τσίπρα υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν, προσέδωσε συνολικά στην ευρωπαϊκή Αριστερά μια άλλη δυναμική νίκης. Τα γεμάτα θέατρα και οι γεμάτες πλατείες στις περιοδείες του ΣΥΡΙΖΑ ανά την Ευρώπη, μας κάνουν αισιόδοξους και αισιόδοξες ότι οι εκλογές αυτές θα έχουν ως αποτέλεσμα μια νέα άνοιξη των ευρωπαϊκών λαών. Δεν διαλέγουμε το δρόμο των «εθνικών λύσεων» και της περιχαράκωσης, αλλά αγωνιζόμαστε με τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς λαούς για την αλλαγή των συσχετισμών και τον κοινωνικό μετασχηματισμό της Ευρώπης. Μπορεί για κάποιους αυτό να φαίνεται παράλογο, αλλά όπως έχει πει και ο Αινστάιν, “αν μια ιδέα δεν φαίνεται τρελή στην αρχή, τότε δεν υπάρχει καμία ελπίδα για αυτήν.”

Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι «τα δύσκολα έχουν περάσει». Πως απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό;

Οι πρόσφατες εικόνες απόγνωσης και εξαθλίωσης στις λαϊκές αγορές είναι, δυστυχώς, η πιο αποστομωτική απάντηση. Καμία καλοστημένη και καλοπληρωμένη προπαγάνδα, κανένα δελτίο των 8 δεν μπορεί να κρύψει και να διαψεύσει κάτι που βρίσκεται καθημερινά μπροστά στα μάτια μας. Βιώνουμε μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση, η οποία συνδυάζεται με μια άνευ προηγουμένου επίθεση στα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα. Η ακροδεξιά κυβερνητική στροφή και η προσπάθεια συγκρότησης μιας πιο «σοβαρής» Χρυσής Αυγής, όπως φάνηκε και από την υπόθεση Μπαλτάκου, συνιστούν την άλλη όψη της νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής. Εξάλλου, τα “χειρότερα” δεν έχουν έρθει ακόμα, αφού νέα μέτρα και άλλο ένα μνημόνιο έρχονται μετά τις εκλογές. Στο χέρι μας είναι να τους δείξουμε ότι τα «δύσκολα» έρχονται για αυτούς.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που θέλετε να δώσετε στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ως εκπρόσωπος της νέας γενιάς;

To ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ έχει αρκετούς εκπροσώπους της νέας γενιάς, εργαζόμενους και νέους επιστήμονες, που σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα, δεν είναι «γλάστρες» αλλά έχουν και είχαν σημαντική συμβολή στους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος, μέσα στα πανεπιστήμια, τους χώρους δουλειάς, στα δίκτυα αλληλεγγύης. Οπότε, δεν θέλουμε απλώς να συμπληρώσουμε το ψηφοδέλτιο με κάποια πιο «φρέσκα» πρόσωπα χάριν της εικόνας και μιας επίπλαστης ηλικιακής ανανέωσης. Θέλουμε να δούνε οι νέοι άνεργοι, οι νέοι επιστήμονες, οι νέοι που μετανάστευσαν στο εξωτερικό, στα πρόσωπά των νέων του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, τα δικά τους προβλήματα, τις δικές τους αγωνίες, να δουν τους εαυτούς τους. Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει και με αυτόν τον τρόπο ότι θα στηριχτεί ουσιαστικά στους νέους άντρες και τις νέες γυναίκες. Δεν μπορεί να υπάρξει σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης, χωρίς ουσιαστική στήριξη στις ικανότητες των νέων ανθρώπων, όπως δεν μπορεί να υπάρξει και κυβέρνηση της αριστεράς, αν αυτή δεν κάνει δικές της, τις ελπίδες της νέας γενιάς.

Η Ράνια Σβίγκου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κυψέλη, έχει καταγωγή από το Βόλο και τα Καλάβρυτα, και είναι 32 ετών. Είναι Υποψήφια Διδάκτορας στην Κοινωνιολογία της Εργασίας στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ και στο Κέντρο Κοινωνιολογικών και Πολιτικών Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας, με αντικείμενο τις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων. Σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο “Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές”, ενώ συνέχισε τις σπουδές της σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην πολιτική επιστήμη και την κοινωνιολογία. Είναι υποψήφια ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: Εποχή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου