Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Οι τράπεζες κατέσχεσαν το κοινωνικό μέρισμα - Μηδέν εις το πηλίκον

Από την Παρασκευή ξεκίνησε η καταβολή του κοινωνικού μερίσματος στους δικαιούχους, που όμως καταγγέλλουν ότι το ποσό παρακρατήθηκε από τις τράπεζες λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δάνεια ή πιστωτικές κάρτες. Παράνομη χαρακτήρισε την παρακράτηση ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου.
«Ο νόμος είναι ρητός δε σηκώνει συζήτηση», δήλωσε ο Β. Κεγκέρογλου, μιλώντας στο Mega, και πρόσθεσε ότι θα έχει το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για την διευθέτηση του ζητήματος.
Διευκρίνισε ωστόσο, πως «η μόνη περίπτωση στην οποία οι τράπεζες μπορούν να κρατούν το μέρισμα είναι αν έχουν εξουσιοδότηση πληρωμών μέσω πάγιας εντολής του ίδιου του δικαιούχου».

Αμέσως μετά τις καταγγελίες, η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι «σε εφαρμογή του Νόμου το κοινωνικό μέρισμα δεν κατάσχεται, ούτε συμψηφίζεται με οφειλές και κατά συνέπεια πιστώνεται κανονικά στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Σε περίπτωση που εκ λάθους ή αβλεψίας έγινε παρακράτηση ή συμψηφισμός, αποδεσμεύεται άμεσα και αποδίδεται στο δικαιούχο».

Σημειώνεται ότι από σήμερα ξεκινά η πίστωση του ποσού των 133,2 εκατομμυρίων ευρώ σε 205.912 τραπεζικούς λογαριασμούς. Ο μέσος όρος του ποσού που θα λάβει ο κάθε δικαιούχος ανέρχεται σε 647 ευρώ. Σήμερα θα καταβληθεί επίσης, το εφάπαξ οικονομικό βοήθημα σε 75.328 ενστόλους.
Οι πρώτες πληρωμές του μερίσματος αφορούν χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, ανέργους και ελεύθερους επαγγελματίες με διακοπή δραστηριότητας, οι οποίοι, με βάση τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2012, πληρούσαν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η υποβολή των αιτήσεων έως και τις 30 Ιουνίου, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο διεύρυνησης των κριτηρίων.
Υπενθυμίζεται ότι με τα κριτήρια που είχαν τεθεί εξαρχής αποκλείονταν από την διεκδίκηση του κοινωνικού μερίσματος μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου