Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Κέρδισε τις εντυπώσεις ο Αλ. Τσίπρας στο ευρω-ντιμπέιτ

Στις επιπτώσεις των προγραμμάτων λιτότητας στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο Ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής να μην τα ζήσει κανείς άλλος στην Ευρώπη.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους άλλους υποψηφίους , ειδικότερα τους υποψηφίους που στηρίζονται από τα κόμματα που στηρίζουν αυτή την πολιτική ρωτώντας τους, αν αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι ιστορία επιτυχίας ή τραγωδίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τους Ευρωπαίους πολίτες να στηρίξουν την αριστερά προκειμένου να σταματήσει η λιτότητα και να ξαναβρούμε τις δημοκρατικές αξίες.

Στην πρώτη ερώτηση για την ανεργία ο Τσίπρας είπε ότι αν συνεχιστούν αυτές οι πολιτικές που εφαρμόζονται σήμερα, δεν θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα . Έχουν δώσει, πρόσθεσε, πάνω από 1 τρισ. για τράπεζες και μόνο 6 δισ. για την ανεργία.

Η λύση, σημείωσε ο κ. Τσίπρας είναι να προχωρήσουμε σε γενναίες αποφάσεις σε μια νέα συμφωνία για ανάπτυξη . Μόνον έτσι θα αντιμετωπιστεί η ανεργία κυρίως των νέων που παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις στην ΕΕ, είπε ο κ. Τσίπρας.

Κόντρα με τον Γκι Φερχόφστατ

Για την πολιτική λιτότητας, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, οι ιδέες του Γκι Φερχόφστατ, που είχε μιλήσει προηγουμένως για δημοσιονομική πειθαρχία, «είναι αυτές που μας οδήγησαν στην κρίση, στη φούσκα στις ΗΠΑ, που μέσα από διαχείριση κρίσης έχουν θέσει σε κίνδυνο την Ευρώπη». Ανάπτυξη και συνοχή είναι η λύση, διεμήνυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «προκειμένου να τονώσουμε τη ζήτηση και να σταματήσουμε την παράνοια του χρέους».

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την πρότασή του για διάσκεψη για το χρέος στο πρότυπο της Διάσκεψης του 1953 για τη Γερμανία, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα του χρέους αν δεν αντιμετωπιστεί με λογική και αλληλεγγύη δεν θα ξεφύγουμε από την ύφεση και την καταστροφή.

Για την αντιμετώπιση της τραπεζικής κρίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι έχει μείνει άναυδος που ο συνυποψήφιός του, κ. Φερχόφστατ, υπερασπίστηκε προγράμματα διάσωσης των τραπεζών που, όπως είπε, θα πληρώνουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Τώρα, επισήμανε ο κ. Τσίπρας, λένε ότι πρέπει να σηκώνουν το βάρος και οι καταθέτες, κάτι που συνιστά καταστροφική λογική.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει συνολική λύση ελάφρυνσης του χρέους που θα επιτρέψει και στις τράπεζες να προχωρήσουν σε εξυγίανση, αλλιώς, υποστήριξε, θα συνεχίσουμε να φορτώνουμε χρέη τους λαούς.

Ο Γκι Φερχόφστατ, απαντώντας τόνισε ότι για την κρίση στην Ελλάδα φταίνε τα κόμματα που κυβέρνησαν, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία.

Σε παρατήρηση του Γκι Φερχόφστατ για τη λειτουργία των τραπεζών και τη χρηματοδότηση των κομμάτων στην Ελλάδα από αυτές, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το πελατειακό κράτος που στήριζε τις τράπεζες, στηρίζονταν από τα μεγάλα ευρωπαϊκά κόμματα. Ωστόσο, πρόσθεσε, ενώ στην αρχή το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα ήταν δημοσιονομικό, στην πορεία το φάρμακο έκανε χειρότερη την ασθένεια.

Για την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτή έχει αιτία και η αιτία είναι η πολιτική αυτών που κυβερνούν την Ευρώπη, τα κόμματα που στηρίζουν τον κ. Σουλτς και τον κ. Γιούνκερ, που λένε, όπως σημείωσε, ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη λιτότητα, κάτι που κάνει αποκρουστική την ΕΕ.

«Αν θέλουμε να σώσουμε την ΕΕ, πρέπει να τη σώσουμε αλλάζοντάς την, γιατί τώρα αναδιανέμει φτώχεια και εξαθλίωση», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

“Έλλειμμα Δημοκρατίας στην Ευρώπη”

Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη, τόνισε ότι το βασικό πρόβλημα είναι ότι υπάρχει έλλειμμα Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι το Ευρωκοινοβούλιο χάνει συνεχώς αρμοδιότητες.

“Η Σύνοδος Κορυφής, είναι μια Σύνοδος, στην οποία συμμετέχουν 28 αρχηγοί και αποφασίζει η κα Μέρκελ” είπε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος στη συνέχεια ρώτησε τον κ. Γιούνκερ τι συνέβη στην περίφημη σύνοδο των Καννών, όταν και σφραγίστηκε η μοίρα της κυβέρνησης Παπανδρέου, χωρίς όμως να πάρει απάντηση.

“Να μην αναγνωρίσουμε μια κυβέρνηση νεοναζί”

Για την κατάσταση στην Ουκρανία και την κρίση με τη Ρωσία, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ευρώπη πειραματίζεται ξανά με τα υλικά του ψυχρού πολέμου. Η πολιτική αυτή, πρόσθεσε, ανοίγει μια πληγή που δεν μπορεί να κλείσει με κυρώσεις, αλλά με διπλωματία.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν πρέπει να αποδεχθούμε και να αναγνωρίσουμε μια κυβέρνηση των νεοναζί στην Ουκρανία, και πως πρέπει να αποφασίσει μόνος του ο ουκρανικός λαός. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει διάλογος στον ΟΑΣΕ και να μην υπάρξει στρατιωτική παρέμβαση ούτε του ΝΑΤΟ, ούτε της Ρωσίας, για να δώσουμε μια ευκαιρία στην ειρήνη.

Στην ερώτηση για τις κινήσεις αυτοδιάθεσης διάφορων λαών, όπως των Καταλανών ή των Σκωτσέζων, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά σέβεται το δικαίωμα αυτοδιάθεσης, αλλά, επισήμανε, εθνικισμοί και εντάσεις δεν μπορούν να οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα. «Δεν πρέπει να προκρίνουμε ως ΕΕ την αλλαγή συνόρων», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «αλλά να σεβαστούμε θέσεις λαών, με μια λύση να είναι η ομοσπονδία στο πλαίσιο του κράτους».

Το ίδιο πρόσθεσε μπορεί να ισχύσει και με την Ουκρανία, που πρέπει να είναι γέφυρα μεταξύ Ρωσίας-ΕΕ με μια ομοσπονδιακή δομή.

Να αναθεωρηθεί το Δουβλίνο ΙΙ

Για το μεταναστευτικό πρόβλημα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι οξύμωρο η ΕΕ να θέλει να αντιμετωπίσει ένα παγκόσμιο πρόβλημα τη στιγμή που συμμετέχει σε πολεμικές επιχειρήσεις εκεί όπου δημιουργούνται εστίες μετανάστευσης, όπως στο Αφγανιστάν ή στη Λιβύη. Έτσι οι άνθρωποι, πρόσθεσε, που δεν έχουν άλλη προοπτική στη ζωή τους, επιλέγουν να φύγουν αναζητώντας καλύτερη ζωή. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι απαράδεκτο να έχει μετατραπεί η Μεσόγειος σε νεκροταφείο, ενώ τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του Δουβλίνο ΙΙ και υπέρ της δίκαιης κατανομής των μεταναστών μεταξύ των κρατών-μελών.

Σε ό,τι αφορά τα θρησκευτικά σύμβολα στην Ευρώπη, αν πρέπει να τοποθετούνται στα δημόσια κτίρια ή αν οι γυναίκες μπορούν να φορούν μαντίλα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι κάθε πολίτης που ζει σε μια χώρα-μέλος πρέπει να σέβεται τους συνταγματικούς κανόνες και κάθε κράτος να σέβεται τις πεποιθήσεις των πολιτών. Είναι επικίνδυνο, επισήμανε, να υπάρξει ένα κύμα αναχρονισμού και συντηρητισμού, κυρίως γύρω από θρησκευτικά θέματα, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, και ως παράδειγμα εξέφρασε την αντίθεσή του στην απαγόρευση των αμβλώσεων στην Ισπανία, κάτι που, όπως υποστήριξε, πρέπει να αποτρέψουμε.

Ο κ. Τσίπρας καταλήγοντας, τόνισε ότι στόχος του είναι η δημιουργία μιας Ευρώπης, που θα ανήκει στους λαούς της και οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με δημοψηφίσματα και όχι πίσω από κλειστές πόρτες και πρόσθεσε ότι στόχος είναι

*Ο Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε στην τηλεμαχία εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, μαζί με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τον Μάρτιν Σουλτς, νυν πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και υποψήφιο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, τον Γκι Φέρχοφστατ, νυν επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων Δημοκρατών και υποψήφιο του ίδιου κόμματος, και την Σκα Κέλερ υποψήφια του Κόμματος των Πρασίνων.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στα ελληνικά και υπήρχε ταυτόχρονη διερμηνεία στις 23 επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Το ντιμπέιτ αναμεταδόθηκε από τηλεοπτικούς σταθμούς χωρών της ΕΕ και στο Διαδίκτυο.

πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου