Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Ένα κουτί γλυκά και μια κάλπη για την Αμφιλοχία

Σε μια εποχή ολοένα και εντεινόμενης κρίσης, τόσο της οικονομίας όσο και των θεσμών της πολιτικής, είναι υποχρέωση η συμμετοχή • είναι καθήκον η απόρριψη της λογικής της ανάθεσης. Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί – και σίγουρα όχι με θετικά αποτελέσματα για τους απλούς ανθρώπους, αυτό το περιβόητο 99% του παγκόσμιου πληθυσμού – η κατάσταση εκείνη κατά την οποία η πολιτική πράξη εξαντλείται στο να αποτίθεται μια ψήφος σε μια κάλπη και στην, κατόπιν, επί 4 χρόνια βουβή ανοχή απέναντι προς όλους εκείνους οι οποίοι, δίχως όραμα και ενδιαφέρον, απλώς διαχειρίζονται μια εντολή διακυβέρνησης.
Αναντίρρητα, αποτέλεσμα αυτής της διαχείρισης είναι η τωρινή πραγματικότητα, το αβέβαιο μέλλον, η ανασφάλεια, το σκοτείνιασμα στα μάτια και τη σκέψη.
Απάντηση σε αυτό, δεν μπορεί να είναι απλά η προτροπή της καταψήφισης, του “μαυρίσματος” των μεν και της υπερψήφισης των δε, μόνο και μόνο γιατί οι πρώτοι απέτυχαν πολλάκις και οι άλλοι “δικαιούνται μια ευκαιρία”. Ικανή και αναγκαία συνθήκη για να υπάρχει η πιθανότητα αυτή η αλλαγή προτίμησης να λειτουργήσει προς όφελος των πολλών που πλήττονται από τις μνημονιακές πολιτικές, είναι να ξεκινήσει παράλληλα και μια διαδικασία εκ νέου πολιτικοποίησης των ανθρώπων, μια διαδικασία επανένταξής τους στις πολιτικές διαδικασίες παραγωγής ρεαλιστικών προτάσεων και υλοποίησης ενός σχεδίου που θα διακρίνεται από το σεβασμό στον Άνθρωπο, το περιβάλλον και τις επόμενες γενιές. Για εμάς, ο Άνθρωπος είναι πάνω από τα κέρδη και τους αριθμούς και είναι η απάντηση στην οποιαδήποτε ερώτηση.

Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να ξαναπιάσουμε το νήμα σε μια συζήτηση η οποία διακόπηκε πολλές φορές, να θυμηθούμε τι έχει κερδηθεί μέσα από αγώνες και διεκδικήσεις, να συνειδητοποιήσουμε τις δυνατότητες που αναδύονται όταν το συλλογικό γίνεται σημαντικότερο από το ατομικό, όταν γίνεται βίωμα όλων πως “η προσωπική ευημερία δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν έχει κατακτηθεί η κοινωνική ευημερία”.
Σε αυτό το πλαίσιο ακριβώς, η διεκδίκηση του Δήμου Αμφιλοχίας από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών με επικεφαλής τον Βαγγέλη Τσούκα, δεν μπορεί παρά να είναι η υλοποίηση αυτού του καλέσματος για συμμετοχή στη δημοκρατία. Θεωρώ πως, υπό τις εξαιρετικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν τα τελευταία 2 χρόνια, δίνεται η ευκαιρία να αναθεωρήσουμε την άποψη ότι ο τάδε δήμος ή δείνα περιφέρεια είναι μια “χαμένη υπόθεση” για εμάς που οραματιζόμαστε κάτι διαφορετικό από αυτό που συντελείται εδώ και χρόνια. Επιλέγουμε να μην παραμείνουμε οικειοθελώς απαισιόδοξοι. Από την απαισιοδοξία της σκέψης, προτιμούμε την αισιοδοξία της δράσης.
Θα επιχειρήσουμε λοιπόν, να ανατρέψουμε τα σχέδια της απερχόμενης δημοτικής αρχής για διαιώνιση της κυριαρχίας του δόγματος της Μίας και Μοναδικής πολιτικής προσέγγισης. Και θα το καταφέρουμε, προτείνοντας στους πολίτες μια εναλλακτική, πιο φωτεινή ματιά για το πώς μπορούν να δουλέψουν τα πράγματα στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Με διάθεση ριζοσπαστική, με περισσότερη δημοκρατία, αλληλεγγύη και συμμετοχή.
Σε τελευταία ανάλυση, μιας και στις δημοτικές εκλογές κατεβαίνουν τόσοι πολλοί υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, ώστε το πιο πιθανόν είναι ο καθένας και η καθεμία από εμάς να έχει τουλάχιστον έναν συγγενή, μια φίλη, ένα γείτονα που ζητάει την ψήφο και σε άλλα ψηφοδέλτια, δανειζόμενος ένα εμπνευσμένο σύνθημα, θα κλείσω λέγοντας πως “αν σε έχουν πείσει ότι τους έχεις κάποια υποχρέωση, δώσε τους ένα κουτί γλυκά. Την ψήφο σου κράτα την για όσους δεν εκμεταλλεύτηκαν την ανάγκη σου και σου προτείνουν επί της ουσίας”.

Κωνσταντίνος Γιαννέλος
υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος
με τον συνδυασμό «Κίνηση Ενεργών Πολιτών Δήμου Αμφιλοχίας για την Ανατροπή και την Αναγέννηση» με επικεφαλής τον Βαγγέλη Τσούκα
 http://e-maistros.gr/main/?p=6819

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου