Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Το εκλογικό άγχος φέρνει διάλυση

Tvxs Ανάλυση

Το τριήμερο θα είναι σχετικά ευχάριστο για το Μέγαρο Μαξίμου αφού θα τα δώσουν όλα για να πέσουν τα φώτα στην επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού που ξεκινά σήμερα. Πρόθεση είναι να αλλάξει η ατζέντα και να επικεντρωθεί στα καλά νέα, όπως είναι οι υποσχέσεις για επενδύσεις, αλλά και στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ που χρησιμοποιούνται πάντα από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ως επιχείρημα ενίσχυσης της θεωρίας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει τη συνοχή και τη συγκρότηση για να χειριστεί τις δημόσιες υποθέσεις.

Όμως πλέον, οι επικοινωνιακοί σχεδιασμοί, όσο αποφασιστικοί και να είναι οι μηχανισμοί υποστήριξης, δεν αρκούν για να κρύψουν την εικόνα μιας γενικής διάλυσης. Κάθε μέρα εμφανίζεται ένα κυβερνητικό στέλεχος που για δικούς του λόγους βγαίνει εκτός γραμμής. Χθες έκανε την έκπληξη ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Πάρης Κουκουλόπουλος που ζήτησε ξήλωμα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων για να εξαιρεθούν η μικρή ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ. Στη ΝΔ θυμίζουν ότι ο βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ λόγω καταγωγής έχει ειδικό ενδιαφέρον για τα ενεργειακά και έτσι εξηγούν την ξαφνική ευαισθησία του τις αποκρατικοποιήσεις που έχουν συμφωνηθεί με την Τρόικα. Αλλά δεν είναι ο πρώτος, ούτε ο μόνος που ζητά επαναδιαπραγμάτευση με τους πιστωτές για θέματα που υπερβαίνουν τον προγραμματισμό του Μεγάρου Μαξίμου.

Σήμερα ήταν η σειρά του υφυπουργού Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου να δηλώσει ότι «είναι αναγκαίο να επανεξετάσουμε όλες τις αρνητικές πλευρές των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει», μεταξύ των οποίων και «το θέμα της αξιολόγησης των δημόσιων υπάλληλων που προκαλεί αντιδράσεις από την ΑΔΕΔΥ».

Α. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος βρίσκονται πολύ κοντά, όπως αποδείχθηκε και από την κοινή στάση στο θέμα της δικογραφίας για τα υποβρύχια που έφτασε στη Βουλή. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σ. Βούλτεψη επιτέθηκε με ανακοίνωσή της στον ΣΥΡΙΖΑ ακολουθώντας το τέμπο της Χ. Τρικούπη, ενώ το θέμα αυτό δεν αφορά άμεσα το κόμμα της. Ηταν μια ακόμη ένδειξη της αλληλεγγύης μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων που έχουν κοινά συμφέροντα και κοινό ενδιαφέρον για τη νομή της εξουσίας. Ομως, το εκλογικό άγχος δυναμιτίζει εκ των πραγμάτων την κυβερνητική συνοχή, αφού το ΠΑΣΟΚ θέλει να προβληθεί ως "προοδευτικό πρόσημο" και να κάνει φασαρία για να πείσει ότι βάζει φιλολαϊκή σφραγίδα στην πολιτική.

Η αρχή στο κυβερνητικό μπάχαλο έγινε με τη διαφωνία που εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος για τις απολύσεις στα πανεπιστήμια, ενώ στη συνέχεια υποστήριξε ότι δεν δεσμεύεται από έναν προϋπολογισμό τον οποίο δεν ψήφισε. Κατά των απολύσεων τάχθηκε και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Μ. Χρυσοχοίδης, αλλά επίσης ο γαλάζιος υπουργός Εσωτερικών Α. Ντινόπουλος για τους ΟΤΑ. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Γιακουμάτος άφησε να εννοηθεί ότι θα επανεξεταστεί η απόφαση Χατζηδάκη για τα ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές, ενώ ο υπουργός Υγείας Μ. Βορίδης εμφανίζεται διστακτικός στο προαπαιτούμενο για τη μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών, αλλά και για την αξιολόγηση των εργαζομένων στο ΕΣΥ.

Αυτά ενώ το Μέγαρο Μαξίμου κινείται στη λογική της μερικής επαναδιαπραγμάτευσης. Βάζει μπροστά την αύξηση των δόσεων στην αποπληρωμή χρεών προς την εφορία και στα ταμεία, αλλά επίσης τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15% τουλάχιστον. Εάν ως προς αυτά δοθεί πράσινο φως το Σεπτέμβριο από την Τρόικα, τότε η κυβέρνηση θα μπορεί να ισχυριστεί ότι άνοιξε ο δρόμος για την αναθεώρηση του μνημονίου που μετά θα οδηγήσει σε μειώσεις φόρων και ενδεχομένως σε άλλες αλλαγές.

Ο ΥΠΟΙΚ Γκ. Χαρδούβελης πηγαίνει στο Γιούρογκρουπ σήμερα για να διαβεβαιώσει ότι τα 12 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των δόσεων Μαίου-Ιουνίου θα υλοποιηθούν, έστω με καθυστέρηση, προκειμένου να άρει την ανησυχία ότι η ελληνική πλευρά κινείται ολοταχώς προς τον εκτροχιασμό του προγράμματος προσαρμογής. Το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο θέλουν να καθησυχάσουν τους εταίρους για να μην αργήσουν οι συνομιλίες για την απομείωση του χρέους στις οποίες επενδύουν πολλά, αφού μπορεί να αποτελέσουν ακόμη και τη βάση για το εκλογικό δίλημμα, οποτε στηθούν κάλπες, μέσα στο 2014 ή λίγους μήνες μετά. Ωστόσο, έτσι όπως είναι μαθημένοι οι πιστωτές, για να συμβεί αυτό θα πρέπει η Τρόικα να αξιολογήσει θετικά την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής και για να γίνει αυτό η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να δείξει μνημονιακή συνέπεια, την ώρα που ακόμη και οι υπουργοί της υποκύπτουν στον πειρασμό του αντιμνημονίου προσβλέποντας σε μια επιτυχή επαναδιεκδίκηση της έδρας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου