Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΑΡΟΝ-ΑΡΟΝ ΚΑΙ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Σήμερα, Τετάρτη, στις 6 το απόγευμα θυροκολλήθηκε το προεδρικό διάταγμα για το κλείσιμο των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του μετέφερε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. «Αν η κυβέρνηση θέλει να κλείσει τη Βουλή, να το κάνει μόνο για εκλογές» σημείωσε ο Π. Λαφαζάνης μιλώντας με δημοσιογράφους. Υποστήριξε ότι πρόκειται για μονομερή κίνηση της κυβέρνησης και ότι παραπέμπονται για το φθινόπωρο τόσο προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής.

Η κυβέρνηση, παίρνοντας την απόφαση να κλείσουν οι εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής, διαμορφώνει ένα νομοθετικό σώμα σαφώς μικρότερο και πιο ελεγχόμενο, προκειμένου να περάσει χωρίς εσωτερικές αντιδράσεις τα νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, που συνδέονται με την τροϊκανή χρηματοδότηση (ν/σ για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, κατάργηση εισφορών/τελών υπερ ασφ. ταμείων, δασικός νόμος κλπ).

Σημειώνεται ότι σήμερα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ολομέλειας με την άρση ασυλίας των προφυλακισμένων χρυσαυγιτών Νίκου Μιχαλολιάκου, Χρήστου Παππά και Γιάννη Λαγού ενώ, λόγω της διακοπής των εργασιών, θα μείνουν σε εκκρεμότητα δικογραφίες εναντίον βουλευτών, οι οποίες εξετάζονται από την Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, προκειμένου να παραπεμφθούν για άρση της ασυλίας τους στην Ολομέλεια της Βουλής. Τώρα, με τη διακοπή των εργασιών της Ολομέλειας, δεν μπορεί να λειτουργήσει η Επιτροπή Δεοντολογίας ούτε φυσικά μπορούν να συζητηθούν άρσεις ασυλίας στα θερινά τμήματα της Βουλής.


Για αύριο ήταν προγραμματισμένη αλλά τώρα δεν θα πραγματοποιηθει, άλλη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας που αφορούσε τους:

- Ηλία Κασιδιάρη (Χρυσή Αυγή) για τη μαγνητοσκόπηση της συνομιλίας του με τον πρώην Γενικό Γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο

- Άδωνι Γεωργιάδη (ΝΔ)

- Γιάννη Μιχελάκη (ΝΔ)

- Βασίλη Καπερνάρο (ανεξάρτητος)

Οι παραπάνω υποθέσεις παραπέμπονται να κριθούν τον Οκτώβριο, μετά τη λήξη των Θερινών Τμημάτων της Βουλής, με την κυβέρνηση να κερδίζει χρόνο για να προετοιμάσει, όπως ελπίζει, πρωτοβουλίες και εξελίξεις, που θα την διευκολύνουν να αντιμετωπίσει και αυτά τα θέματα από καλύτερες θέσεις. Να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση αγοράζει χρόνο με στόχο να συγκεντρώσει με σύγχρονου τύπου "αποστασίες", μέσα στο καλοκαίρι, χωρίς έντονη πολιτική φόρτιση, το μαγικό αριθμό των 180 βουλευτών, προκειμένου να προχωρήσει από τον Οκτώβριο σε πρόωρη εκλογή Προέδρου, παραπέμποντας τις εκλογές το 2016!


Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΕΣΠΕΥΣΜΕΝΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Η πρόωρη λήξη των εργασιών της Ολομέλειας προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του οποίου, Παναγιώτης Λαφαζάνης, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Σώματος Ευ.Μεϊμαράκη. Νωρίτερα και ενώ είχαν γίνει γνωστές οι προθέσεις της κυβέρνσης για αιφνιαδιαστικό κλείσιμο των εργασιών της Ολομέλειας, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε την παρακάτω δήλωση:

"Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προτίθεται να κλείσει τη Βουλή, ακόμη και σήμερα ή τις επόμενες μέρες, για να μπούμε στα θερινά τμήματα.

Εμείς καταγγέλλουμε αυτές τις κυβερνητικές προθέσεις, εφόσον υπάρχουν και δεν διαψευσθούν. Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση, αν θέλει να κλείσει τη Βουλή, πρέπει να το κάνει μόνο για εκλογές, πράγμα που εμείς ζητάμε επιμόνως. Δεν έχει όμως κανένα πολιτικό δικαίωμα να προχωρήσει σε εσπευσμένο κλείσιμο της βουλής και σε θερινά τμήματα, και μάλιστα ερήμην κάθε συζήτησης στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Ένα τέτοιο κλείσιμο θα πάει στα θερινά τμήματα κρίσιμα νομοσχέδια, όπως το σχέδιο νόμου «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας», πράγμα απαράδεκτο και δεν θα επιτρέψει να συζητηθούν στην Επιτροπή Δεοντολογίας και στην Ολομέλεια της Βουλής εκκρεμούσες άρσεις ασυλίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου