Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Η πρόταση της Ανοιχτής Πόλης είναι πλέον ηγεμονική

http://www.avgi.gr/

Η επιτυχία της Ανοιχτής Πόλης οφείλεται στη διατύπωση ενός σαφούς αριστερούαυτοδιοικητικού λόγου και στην καθημερινή όσμωσή της με τις γειτονιές της Αθήνας, τονίζει στην “Αυγή” της Κυριακής ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Στη συνέντευξη ο υποψήφιος δήμαρχος της Ανοιχτής Πόλης μιλά για τις πρωτοβουλίες της παράταξης το προσεχές διάστημα.

Συνέντευξη στον Χρήστο Σίμο

* Κατά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η υποψηφιότητά σας θεωρούνταν “outsider”. Πού αποδίδετε την είσοδό σας στον δεύτερο γύρο;

Υπήρχε σίγουρα το ζήτημα της αναγνωρισιμότητας και της τριβής με τα ΜΜΕ, που ξέραμε ότι δεν πρόκειται να μας χαριστούν. Από την άλλη όμως υπήρχαν και πλεονεκτήματα. Η Ανοιχτή Πόλη είναι η μοναδική δημοτική παράταξη βάσης στην Αθήνα και τα τελευταία χρόνια έχει συνεχή παρουσία στα δημοτικά πράγματα, στα κινήματα πόλης, στις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης. Αυτό συνέβαλε εξαιρετικά στο να κινηθούμε γρήγορα, να αποκτήσουμε επαφή με τον κόσμο, να οργανώσουμε περιοδείες και συγκεντρώσεις και να πάρουμε γρήγορα τα πάνω μας. Επιπλέον ξέραμε ότι είχαμε με το μέρος μας την πολιτική δυναμική της περιόδου και γνωρίζουμε επιπλέον ότι ο κόσμος βλέπει πάντοτε πολύ θετικά ένα εγχείρημα με χαρακτηριστικά ανανέωσης, αν συνοδεύεται από πολιτική αξιοπιστία και σοβαρότητα. Χτίσαμε λοιπόν στα πλεονεκτήματα και δουλέψαμε για να ξεπεράσουμε γρήγορα τα μειονεκτήματα. Η ομάδα της καμπάνιας ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις με τον καλύτερο τρόπο, όμως το αποτέλεσμα αυτό ανήκει πρώτα και κύρια σε όλον αυτό τον κόσμο που έτρεξε από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή στις γειτονιές.

Σε κάθε περίπτωση επιλέξαμε να εκφωνήσουμε έναν καθαρό, πολιτικό αυτοδιοικητικό λόγο και να δείξουμε στους πολίτες τη σχέση των προβλημάτων της καθημερινότητας με την κεντρική πολιτική σκηνή. Με αυτόν τον τρόπο, χωρίς στρογγυλέματα, είδαμε μία αριστερή αυτοδιοικητική πρόταση να γίνεται ηγεμονική σε ένα δύσκολο ακροατήριο.

* Φτάσατε πολύ κοντά στο να κερδίσετε τον Δήμο Αθηναίων, ωστόσο ο Γ. Καμίνης επανεξελέγη. Ποια είναι η ερμηνεία σας για το τελικό αποτέλεσμα;

Ο κ. Σαμαράς στήριξε ανοιχτά τον κ. Καμίνη στον δεύτερο γύρο εξασφαλίζοντάς του στήριξη από τη δεξαμενή των ψηφοφόρων του κ. Κακλαμάνη και του κ. Σπηλιωτόπουλου. Επίσης ο κ. Καμίνης, με τη στήριξη των καναλιών έπαιξε έστω και συγκαλυμμένα την ακροδεξιά ατζέντα επισείοντας από εδώ και από εκεί “το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τους μετανάστες”. Δεν λέω ότι κινήθηκε στη γραμμή Μπαλτάκου, σίγουρα όμως φλέρταρε με μία σκληρή γραμμή για να πολώσει απέναντί μας τους συντηρητικούς ψηφοφόρους. Θα μπορούσαμε να του απαντήσουμε ότι για το μεταναστευτικό λέμε τα ίδια που έλεγε και αυτός στο πρόγραμμά του πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά επιλέξαμε συνειδητά να μην ταΐσουμε την ξενοφοβία για ψηφοθηρικούς λόγους. Όσο για τη δική μας πλευρά, η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος του ΚΚΕ μας στήριξε στην μεγάλη του πλειοψηφία, θεωρώ όμως ότι, αν είχε υπάρξει ένα κεντρικό κάλεσμα ενότητας από το ΚΚΕ για να κερδίσει η Αριστερά τον δήμο, θα είχε δημιουργηθεί πολύ πιο ισχυρή δυναμική.

* Πώς θα πορευτεί από εδώ και στο εξής η Ανοιχτή Πόλη στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο;

Έχουμε πέντε εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους από ένα ομολογουμένως εξαιρετικό ψηφοδέλτιο. Κρίνοντας από την προηγούμενη θητεία του κ. Καμίνη, ξέρουμε ήδη τι έχουμε να κάνουμε. Ο ρόλος μας είναι να διεκδικούμε και να πιέζουμε για να μπουν οι ανάγκες της πόλης και των ανθρώπων πάνω από τα πολιτικά παιχνίδια και τα ιδιωτικά συμφέροντα. Παράλληλα το στοίχημα είναι να ενισχύσει η Ανοιχτή Πόλη την κοινωνική και κινηματική της δράση και να την οργανώσει σε πιο συστηματικό επίπεδο. Υπάρχει μια εξαιρετική δυναμική, που δεν πρέπει να την αφήσουμε να διαχυθεί, αλλά να την καλλιεργήσουμε και να της δώσουμε προοπτική να δράσει και να εκφραστεί.



* Ποια είναι τα συμπεράσματα σας από την ανάλυση του εκλογικού σας αποτελέσματος ανά δημοτικό διαμέρισμα;

Πήγαμε εξαιρετικά καλά στις λαϊκές γειτονιές. Έχουμε έρθει πρώτοι σε τρεις από τις επτά δημοτικές κοινότητες, την 3η, την 4η και την 5η, που από κοινωνικής πλευράς είναι οι περισσότερο χτυπημένες από την κρίση. Στην 3η και την 5η μάλιστα ήμασταν πρώτοι και στον πρώτο γύρο. Υστερούμε περίπου 3% κατά μέσον όρο στην 2η, την 6η και την 7η δημοτική κοινότητα, ενώ το πιο αδύναμο σημείο μας είναι η 1η δημοτική κοινότητα, που περιλαμβάνει το αστικό και το ιστορικό κέντρο της πόλης. Εννοείται ότι τα συμπεράσματά μας οφείλουμε να τα βγάλουμε από παντού, και όχι μόνο από εκεί που μας εξυπηρετεί. Η όποια ικανοποίηση από το αποτέλεσμα δεν πρέπει να μας αποτρέψει από το να διαβάσουμε σωστά τα αποτελέσματα και των δύο γύρων, συνδέοντάς τα με τις τοπικές συνθήκες και τα προβλήματα.



* Πού οφείλεται και με ποιον τρόπο μπορεί να αντιμετωπιστεί η άνοδος της Χρυσής Αυγής;

Επιβεβαιώνεται η άποψη ότι η αντιμετώπιση του φασιστικού φαινομένου δεν μπορεί να περιοριστεί στο πολιτικό πεδίο. Πρέπει να υπερασπιστούμε την κοινωνική συνοχή. Όταν ολόκληρες δημοτικές κοινότητες δεν διαθέτουν δημοτικό ιατρείο και καμιά άλλη μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας, όταν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν βρεθεί μέσα σε λίγα χρόνια να ζουν ανασφάλιστοι, χωρίς δουλειά και με συντάξεις πείνας, τι ερμηνείες ψάχνουμε; Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να έρθουμε αντιμέτωποι με τα κοινωνικά προβλήματα και να δώσουμε διεξόδους και προοπτική στις υποβαθμισμένες γειτονιές, εκεί που ξεφυτρώνει ο φασισμός. Να δουλέψουμε για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών, να σπάσουμε την γκετοποίηση και να αγωνιστούμε για γειτονιές φιλικές και ασφαλείς για όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους. Από εκεί και πέρα υπάρχει και η πολιτική στάση.

Όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για την αντιμετώπιση του φασισμού, ας σταματήσουν να χαϊδεύουν την ακροδεξιά ατζέντα και να νομιμοποιούν ηθικά, με οποιονδήποτε τρόπο, τα φασιστικά κίνητρα. Ας καταλάβουν επιτέλους ότι η θεωρία των δύο άκρων και η γραμμή Μπαλτάκου ενισχύουν πολιτικά τις συμμορίες αυτές αντί να τις αποδυναμώνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου