Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Στις φαβέλες παίζουν το δικό τους Μουντιάλ Το Κύπελλο του λαού

Λίγες μέρες πριν ξεκινήσει το Μουντιάλ στο Σάο Πάολο, ένα εναλλακτικό πρωτάθλημα πρόκειται να λάβει χώρα στο ιστορικό λιμάνι. Οι παίκτες δεν είναι παγκοσμίου φήμης. Είναι άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών από πολλές φαβέλες του Ρίο, τις παραγκουπόλεις που περιβάλλουν την πόλη.

«La Copa Popular» - ή το Κύπελλο του Λαού - φιλοξενείται από την ομάδα ακτιβιστών «Λαϊκή Επιτροπή για το Παγκόσμιο Κύπελλο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες» και διανύει στο δεύτερο έτος λειτουργίας της.

Το προκριματικό τουρνουά για το φετινό Κύπελλο έλαβε χώρα στην κορυφή του Μόρο ντε Σαλγέϊρο, μια φαβέλας στο βόρειο Ρίο, και οι τελικοί θα διεξαχθούν στις 8 Ιουνίου.

Το γήπεδο ποδοσφαίρου, όπου θα διεξαχθεί το Τουρνουά, βρίσκεται στην κορυφή της φαβέλας και καλύπτεται από αλλεπάλληλα στρώματα σπιτιών. Εκτός από τους δεκάδες νέους ποδοσφαιριστές, συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν τους αγώνες αρκετοί θεατές αλλά και μέλη μέσων ενημέρωσης.

Παγκόσμιο Κύπελλο για ποιον;

Η Λαρίσα Λασέρδα από το Σάο Πάολο, που βοήθησε στην οργάνωση της εκδήλωσης, φορώντας ένα μπλουζάκι που γράφει φορώντας ένα «Παγκόσμιο Κύπελλο για ποιον;» δήλωσε: «Η ιδέα είναι να κάνουμε μια αθλητική διοργάνωση, η οποία έχει πραγματικά δημοφιλές και λαϊκό χαρακτήρα, με συμμετέχοντες τους ανθρώπους επηρεάζονται από Κύπελλο της FIFA με οποιοδήποτε τρόπο».

Σύμφωνα με το Al Jazeera, το Κογκρέσο της Βραζιλίας ψήφισε νόμο, που απαγορεύει στους τοπικούς πλανόδιους πωλητές να πουλούν τα εμπορεύματά τους στην περιοχή διεξαγωγής του Παγκόσμιου Κυπέλλου της FIFA, θέτοντας απαγορευμένες ζώνες και περιορίζοντάς τους πέρα από μια ακτίνα δύο χιλιομέτρων. Αυτές οι ζώνες θα είναι έντονα οχυρωμένες με στρατιωτικές τοπικές δυνάμεις ασφαλείας.

Οι πολέμιοι της FIFA, όπως η «Λαϊκή Επιτροπή», δηλώνουν ότι οι προετοιμασίες για το Κύπελλο οδήγησαν την κυβέρνηση στο να εκδιώξει κατοίκους από τα σπίτια τους με σκοπό την εμπορική ανάπτυξη και την αύξηση των τιμών των ακινήτων της περιοχής.

Όπως δηλώνει η Λασέρδα, «υπάρχουν ομάδες κοινοτήτων που πλήττονται από τις μετακομίσεις, ενώ οι μικροπωλητές υποφέρουν από την αστυνομική βία. Γι’αυτό κάναμε το Κύπελλο, με στόχο να φέρουμε αυτά τα θέματα στο φως της δημοσιότητας και να εγείρουμε δημόσιο διάλογο».

Η ιδέα δεν είναι καινούρια. Όταν το 2010 το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα διοργανώθηκε στη Νότια Αφρική, πολλοί από τις κατώτερες τάξεις της περιοχής οργάνωσαν το δικό τους εναλλακτικά παιχνίδια για να διαδηλώσουν εναντίον των εξώσεων και του αποκλεισμού των τοπικών πωλητών από τις καθορισμένες περιοχές της FIFA.

Όπως δηλώνει η Τζόϋς, ένα 15χρονο κορίτσι που θα παίξει στη θέση του επιθετικού σε μια από τις έξι ομάδες που διαγωνίζονται στο «Λαϊκό Κύπελλο Ποδοσφαίρου», στις 8 Ιουνίου: «Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν εξαιτίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αυτός είναι ένας τρόπος για να διαμαρτυρηθούμε. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχασαν τα σπίτια τους, ενώ το σύστημα υγείας και εκπαίδευσης είναι χαοτικά. Ξοδεύουν χρήματα για περιττά πράγματα, όπως περισσότερους δρόμους , όταν στην πρώτη θέση θα έπρεπε να είναι η υγεία και την εκπαίδευση».

Παρόλα αυτά, όπως είπε η Τζόϋς στο Al Jazeera, σκοπεύει να παρακολουθήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της FIFA στη τηλεόραση. Αν και ζει σε μια γειτονιά, κοντά στο περίφημο στάδιο Μαρακανά, δεν θα δει από κοντά ούτε ένα παιχνίδι επειδή οι τιμές των εισιτηρίων ξεφεύγουν από τον προϋπολογισμό της. Ούτε η ίδια ούτε οι άνθρωποι που ζουν στην κοινότητα της μπορούν να αντέξουν οικονομικά τα ακριβά εισιτήρια. «Στη ρίζα όλων των προβλημάτων βρίσκεται η κακή διαχείριση της κυβέρνησης» είπε, προσθέτοντας ότι δεν πιστεύει ότι οι ποδοσφαιριστές σχετίζονται με οποιοδήποτε πρόβλημα.

Βίαιες εξώσεις στο όνομα του κέρδους

Το κράτος έχει δαπανήσει $ 8 δισ. σε έργα υποδομής, όπως δρόμοι και οι μεταφορές, αλλά εκτιμάται ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο θα επιφέρει στη χώρα 13 δισ. δολάρια σε έσοδα, καθώς και επιπλέον χρήματα από τον τουρισμό.

Η νομοθεσία της Βραζιλίας απαγορεύει τους τοπικούς προμηθευτές από τις περιοχές κοντά στάδια. Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει προβεί σε αρκετές βίαιες εξώσεις, χωρίς να ακολουθήσει τη δέουσα διαδικασία, με σκοπό να προωθήσει τα έργα υποδομής που σχετίζονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι ακτιβιστές αντικρούουν τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης. Η Μαρία ντο Σοκόρο, συν- διοργανωτής και κάτοικος μιας φαβέλας που ονομάζεται Ιντιάνα, χρειάστηκε να αγωνιστεί πολύ σκληρά για να κρατήσει την τριώροφο σπίτι όπου ζει από τότε που ήταν έξι χρονών.


Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, η Ιντιάνα ήταν ανάμεσα σε μια ομάδα από φαβέλες, οι οποίες μπήκαν σε σχέδιο εκκένωσης για να πλακοστρώσει η κυβέρνηση την περιοχή. «Δεν θέλω να ζήσω πουθενά αλλού. Όταν γκρέμισαν τα πρώτα σπίτια, ήταν ό,τι χειρότερο έχει υποστεί ποτέ η κοινότητά μας» είπε η Σοκόρο.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, το τοπικό δικαστήριο εξέδωσε ασφαλιστικά μέτρα για να σταματήσει τις κατεδαφίσεις το 2012 , και κατάφερε να αποτρέψει τις μετακινήσεις των κατοίκων. Από την άλλη, υπάρχει κόσμος που επιθυμεί τη μεταφορά καθώς η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα τους προσφέρει νέα διαμερίσματα.

Στην κοινότητα οι κάτοικοι διαιρέθηκαν. Εκατοντάδες άνθρωποι παρέμειναν στις γειτονιές τους για να αγωνιστούν και να παραμείνουν ενώ άλλοι που ελπίζουν σε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης υπάκουσαν στην κυβέρνηση.

«Εκείνοι που θέλουν να φύγουν, νομίζουν ότι είμαι κάποιος που θα τους σταματήσει. Αλλά δεν είμαι. Αγωνίζομαι επειδή δεν θέλω να φύγω εγώ προσωπικά» δήλωσε η Σοκόρο και τόνισε ότι: «Όταν ξέρω ότι πρέπει να αγωνιστώ για να μην με πετάξουν έξω από το σπίτι μου, δεν έχω καμία όρεξη να παρακολουθήσω τη Βραζιλία να παίζει στο Μουντιάλ».
 
 http://tvxs.gr/news/athlitika/stis-fabeles-paizoyn-diko-toys-moyntial

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου