Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

100 ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 700 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ Αίμα και δάκρυα ξανά στη Γάζα

Η ιστορία επαναλαμβάνεται στη Γάζα ως... τραγωδία. Τις σκηνές τις έχουμε ξαναδεί: γονείς να θρηνούν πάνω από τα παιδιά τους, σπίτια κατεστραμμένα, φέρετρα σκεπασμένα με παλαιστινιακές σημαίες, πλήθη διψασμένα για εκδίκηση, και μια περιοχή να βυθίζεται ξανά, για πολλοστή φορά, στο χάος του πολέμου.

Ο τραγικός πατέρας κρατά στην αγκαλιά το βλαστάρι του που σκοτώθηκε τόσο άδικα από πυραυλική επίθεση του Ισραήλ.

Από το βράδυ της Δευτέρας μέχρι και χθες, το Ισραήλ είχε πλήξει περισσότερους από 1.000 στόχους στη Γάζα (μια έκταση μόλις 365 τετραγωνικών χλμ. όπου ζουν στοιβαγμένοι περίπου 1,8 εκατ. άνθρωποι).

Από την πλευρά της, η Χαμάς είχε εκτοξεύσει στο ίδιο διάστημα περισσότερες από 540 ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, το οποίο ωστόσο προστατεύεται από ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας με αποτέλεσμα να μετράει μόνο υλικές ζημιές και τραυματισμούς. Oπως συμβαίνει λοιπόν «παραδοσιακά» στο μέτωπο της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης, οι απώλειες είναι «δυσανάλογες» και βαραίνουν κυρίως τους Παλαιστινίους που μέχρι χθες θρηνούσαν τουλάχιστον 100 νεκρούς και σχεδόν 700 τραυματίες από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Υπερασπιζόμενο την τακτική του, το Τελ Αβίβ υποστηρίζει πως μεταξύ των νεκρών είναι «δεκάδες τρομοκράτες».

Δυστυχώς, ωστόσο, μεταξύ των νεκρών είναι και δεκάδες γυναικόπαιδα (περισσότερα από 20 παιδιά και αδιευκρίνιστος αριθμός γυναικών). Οι απώλειες αμάχων είναι το αποτέλεσμα της απόφασης του Ισραήλ να βομβαρδίζει τις οικίες των (υπόπτων ως) μελών της Χαμάς. Ενδεικτικά, μόνο τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν πως ο αριθμός των κατεστραμμένων σπιτιών στη Γάζα έχει ξεπεράσει τα 200.
Ισραηλινοί πυροσβέστες επιχειρούν να κατασβέσουν φωτιά που προκλήθηκε από ρουκέτα της Χαμάς

Ακριβώς επειδή γνωρίζουν πως έτσι θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή πλήθους αμάχων, οι Ισραηλινοί προσπαθούν να περιορίσουν τις παράπλευρες απώλειες με δύο τρόπους: είτε παίρνοντας τηλέφωνο στην κάθε οικία και προειδοποιώντας τους ενοίκους να φύγουν... καθώς έρχεται βόμβα, είτε χτυπώντας αρχικά με κάποιους «άσφαιρους» πυραύλους. Το κακό βέβαια είναι πως οι προειδοποιήσεις δεν πετυχαίνουν σε όλες τις περιπτώσεις (πώς θα μπορούσαν άλλωστε;) με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα: την εξόντωση μιας οκταμελούς οικογένειας μέσα στο σπίτι της, τον θάνατο οχτώ νέων σε καφετέρια κ.ά.
Παλαιστίνια μάνα απομακρύνει πανικόβλητη το παιδί της από περιοχή που δέχθηκε αεροπορική επιδρομή

Οι βομβαρδισμοί των Ισραηλινών έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στις τάξεις της διεθνούς κοινότητας. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν καταδίκασε χθες ανοιχτά την ισραηλινή «βαρβαρότητα». Σε ανάλογο πνεύμα, η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι άσκησε χθες κριτική στο Τελ Αβίβ υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «εγείρονται αμφιβολίες για το εάν οι ισραηλινές επιθέσεις συνάδουν με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και το Δίκαιο προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου». Οι επιθέσεις σε σπίτια δικαιολογούνται μόνο εάν χρησιμεύουν ως στρατιωτικά ορμητήρια του αντιπάλου, πράγμα το οποίο είναι ωστόσο αμφίβολο σε πολλές περιπτώσεις στη Γάζα, σύμφωνα με την ανώτατη αξιωματούχο του ΟΗΕ.
Η Γάζα βομβαρδίζεται μαζικά από την ισραηλινή αεροπορία

ΤΑ ΑΙΤΙΑ
Οι απαγωγές και η κατάρρευση των συνομιλιών

Τα μαχαίρια ξαναβγήκαν στις σχέσεις Ισραήλ - Παλαιστίνης μετά τα μεμονωμένα περιστατικά των δύο απαγωγών-δολοφονιών με θύματα τρεις νεαρούς Ισραηλινούς και έναν 16χρονο Παλαιστίνιο. Η αλήθεια είναι ωστόσο πως οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών είχαν καταρρεύσει ήδη από τον περασμένο Απρίλιο (έπειτα από προσπάθειες εννέα μηνών) και πως κάθε ίχνος εμπιστοσύνης είχε χαθεί στις μεταξύ τους σχέσεις.

Το Τελ Αβίβ ενοχλήθηκε από την κίνηση του Αμπάς να τα «ξαναβρεί» με τη Χαμάς, ενώ η παλαιστινιακή πλευρά ήταν ξανά στα κεραμίδια για τον συνεχιζόμενο ισραηλινό εποικισμό. Πίσω στο παρόν, η Ουάσιγκτον προσπαθεί να κατευνάσει τα πνεύματα σε ρόλο διαμεσολαβητή. Ο Ομπάμα πήρε τηλέφωνο τον Νετανιάχου και ο Κέρι τις ηγεσίες σε Αίγυπτο και Κατάρ. Τα περιθώρια επιτυχίας είναι ωστόσο εξαιρετικά περιορισμένα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου