Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Μαζικές διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σε Γαλλία και Βρετανία

Παρά την απαγόρευση πλήθος κόσμους συμμετείχε το Σάββατο σε πορεία υπέρ των Παλαιστινίων στο Παρίσι. Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης σημειώθηκαν συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις, που έκαναν χρήση δακρυγόνων.

Χιλιάδες άνθρωποι αψήφησαν την απαγόρευση και κατέβηκαν στους δρόμους ενάντια στην ισραηλινή εισβολή και τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας. Η απαγόρευση είχε ανακοινωθεί μετά από επεισόδια που σημειώθηκαν μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι.

«Ισραήλ δολοφόνε», ήταν το σύνθημα που κυριαρχούσε στη σημερινή κινητοποίηση. Πορείες υπέρ των Παλαιστινίων πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, συνολικά 12, μεταξύ των οποίων η Λιλ, η Μασσαλία, η Λυόν και το Στρασβούργο. «Είμαστε όλοι Παλαιστίνιοι» ή «η Παλαιστίνη θα ζήσει, η Παλαιστίνη θα νικήσει» ήταν μερικά από τα συνθήματα των διαδηλωτών.


Πριν λίγες ημέρες σε ερασιτεχνικό βίντεο καταγράφηκαν επεισόδια σώμα με σώμα μεταξύ διαδηλωτών υπέρ των Παλαιστινίων και ακροδεξιών Ισραηλινών, στη Γαλλία, που σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης συνδέονται με την οργάνωση «Jewish Defence League» (Δείτε το Βίντεο).

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το Σάββατο και στο Λονδίνο, όπως ανακοίνωσε η Εκστρατεία Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη και η οργάνωση Stop the War, δύο από τις οργανώσεις που οργάνωσαν τις κινητοποιήσεις. Η πορεία ξεκίνησε μπροστά από τη πρωθυπουργική κατοικία στη Ντάουνινγκ Στριτ και ολοκληρώθηκε στην πρεσβεία του Ισραήλ, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια. «Σταματήστε τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα», «Ελευθερώστε την Παλαιστίνη», «Γάζα, σταματήστε τη σφαγή», έγραφαν μερικά από τα πανό, ενώ πολλοί κρατούσαν και παλαιστινιακές σημαίες. «Ελευθερώστε, ελευθερώστε την Παλαιστίνη», «Ντέιβιντ Κάμερον, ντροπή σε εσένα», «Γάζα, Γάζα μην κλαις, εμείς δεν θα σε αφήσουμε να πέσεις», ήταν τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές. Βρετανοί ακτιβιστές έχουν προγραμματίσει δύο νέες διαδηλώσεις για την ερχόμενη Τρίτη και το Σάββατο.

Μαζική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο καιστη Νέα Ζηλανδία με τους διαδηλωτές να κρατούν πλακάτ που έγραφαν συνθήματα για μια «Ελεύθερη Γάζα» και μια «Ελεύθερη Παλαιστίνη». Πορείες υπέρ των παλαιστινίων πραγματοποιήθηκαν και τις προηγούμενες ημέρες σε όλο τον κόσμο, όπως στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αργεντινή, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία κ.α. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έγιναν και στην Ελλάδα.

Πηγη: tvxs.gr
 http://www.kar.org.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου