Κυριακή, 6 Ιουλίου 2014

ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ: Ο ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ

Εκτενές αφιέρωμα στον Μανώλη Γλέζο, με τον τίτλο «Ο αντίπαλος του Χίτλερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» φιλοξένησε η εφημερίδα Wiener Zeitung, με θέμα την ενεργό αντιστασιακή δράση του από το 1943 μέχρι τώρα. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Μ. Γλέζος μαζί με τους συναδέλφους του ζητάει από την Ε.Ε την εγκατάλειψη της πολιτικής λιτότητας και μάχεται με πάθος για τις αποζημιώσεις από τη Γερμανία, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Με τα 91 χρόνια του ο Μανώλης Γλέζος θα εκπροσωπήσει και πάλι την Ελλάδα στο Ευρωκοινοβούλιο», σημειώνεται στον υπότιτλο του αφιερώματος της αυστριακής εφημερίδας.
ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ: Ο ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ
July 5th, 2014 | Author: kartesiosΣτην αρχή του αφιερώματος αναφέρεται πως ο πρώτος αντίπαλός του ήταν ο Χίτλερ ο οποίος φέρεται να τον καταδίκασε ο ίδιος σε θάνατο, αλλά ο Μανώλης Γλέζος επέζησε και σήμερα, παρά τα 91 χρόνια του, συνεχίζει τον αγώνα του, όπως τότε, για μια καλύτερη Ευρώπη.

Ακολουθεί ιστορική αναδρομή στην ενεργό δράση του Μανώλη Γλέζου στην αντίσταση κατά των ναζιστών πριν από 73 χρόνια, όταν το Μάιο του 1941, σε ηλικία 18 χρονών, είχε ανέβει στην Ακρόπολη και είχε κατεβάσει τη ναζιστική σημαία, σύμβολο της εξόντωσης δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων. Όπως αναφέρεται στο αφιέρωμα, αργότερα αγωνίστηκε κατά της στρατιωτικής δικτατορίας, μένοντας για χρόνια έγκλειστος στις φυλακές για να απελευθερωθεί μόνον έπειτα από διεθνείς παρεμβάσεις διανοούμενων και καλλιτεχνών.

Προστίθεται ακόμη ότι από τότε είναι στρατευμένος στην πολιτική και τώρα βρίσκεται και πάλι στο Ευρωκοινοβούλιο ως ο μεγαλύτερος σε ηλικία ευρωβουλευτής, ζητώντας, μαζί με τους συναδέλφους του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση την εγκατάλειψη της πολιτικής λιτότητας, ενώ μάχεται με πάθος για τις αποζημιώσεις από τη Γερμανία στα θύματα των ναζιστών στην Ελλάδα, λέγοντας πως τότε η Ελλάδα υπέφερε και έως σήμερα δεν έχει υπάρξει δικαιοσύνη.

Στο δημοσίευμα γίνεται επίσης εκτενής αναφορά στην πρόσφατη συνομιλία του Μανώλη Γλέζου με δημοσιογράφους στο Στρασβούργο, όπου τόνισε πως ο λόγος που δεν εγκαταλείπει την πολιτική είναι το κάλεσμα των συντρόφων του που έχασαν τη ζωή τους στον αγώνα και σε διαδηλώσεις, όπως επίσης εκείνων που εκτελέστηκαν και με τους οποίους είχε υπάρξει η υπόσχεση πως ο ένας δεν θα ξεχάσει τον άλλο.

Στη συνάντησή του με τους εκπροσώπους του Τύπου ο Μανώλης Γλέζος ανέφερε πως «στην Ελλάδα αποδομείται το κοινωνικό κράτος, απειλείται η δημοκρατική ελευθερία» και πως τα προωθούμενα από τη Γερμανία μέτρα λιτότητας όπως επίσης η αυξανόμενη επιρροή της κυβέρνησης του Βερολίνου βλάπτουν την ενότητα των ευρωπαϊκών κρατών, προσθέτοντας ότι «δεν θέλουμε μια γερμανική ούτε μια βρετανική Ευρώπη και οπωσδήποτε όχι μια υπερατλαντική», καθώς, όπως πρόσθεσε , η Ευρώπη δεν απελευθερώθηκε για αυτό τον σκοπό.

Επισημαίνεται επίσης, μεταξύ άλλων, πως τις πεποιθήσεις του ο Μανώλης Γλέζος τις εκφράζει και στο δρόμο, όπου, το 2010 σε διαδήλωση δέχθηκε επίθεση με δακρυγόνα στο πρόσωπο από αστυνομικούς και εκείνες οι εικόνες του τραυματισμένου πολιτικού προκάλεσαν ευρεία αγανάκτηση αλλά και μια επιπλέον απόδειξη για τις ακλόνητες πεποιθήσεις του που δεν εγκαταλείπει ποτέ.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι ο 91χρονος πολιτικός ζητάει να γίνει η Ευρώπη πιο «πλουραλιστική» και να μπορεί να προσφέρει σε όλους, ενώ θεωρεί ότι η Ελλάδα προσφέρεται ως έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θα μπορούσε να γίνει μία από τις τρεις έδρες του.

πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου