Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΤΟΙ ΟΜΠΑΜΑ-ΜΕΡΚΕΛ-ΠΟΡΟΣΕΝΚΟ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΛΑ'Ι'ΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΗΣ ΝΟΒΟΡΩΣΙΑΣ

ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗΣ Ο ΛΑ'Ι'ΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ 
Η ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (5/9)Ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι κυρώσειςσε βάρος της Ρωσίας για τη στάση που τηρεί στο θέμα της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία, συμφώνησαν σήμερα κατά τη σύνοδο κορυφής της λυκοσυμμαχίας τουΝΑΤΟ, οι ηγέτες των πέντε ισχυρότερων κρατών - μελών του.
Οι Ομπάμα, Κάμερον, Ολάντ, Μέρκελ και Ρέντσι συναντήθηκαν με τον Ουκρανό πρόεδρο, ΠέτροΠοροσένκο, στο περιθώριο της συνόδου και -σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου- επανέλαβαν ότι ''καταδικάζουν τη συνεχιζόμενη κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας από τη Ρωσία, και συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να πληρώσει η Ρωσία αυξημένο κόστος για τις ενέργειές της''.
Ο Ολάντ επανέλαβε επίσης ότι το συμβόλαιο για την παραγωγή ελικοπτεροφόρων πλοίων Μιστράλγια λογαριασμό της Ρωσίας δεν έχει σπάσει, όμως η παράδοσή τους στη Μόσχα θα εξαρτηθεί επίσης από τις εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερη κινητικότητα παρατηρείται στο διπλωματικό πεδίο, στον απόηχο της πρότασης ειρήνευσης των 7 σημείων που κατέθεσε ο Ρώσος πρόεδρος, Β. Πούτιν, και ενόψει της συνάντησης της Παρασκευής (5/9) στο Μινσκ της Λευκορωσίας, όπου συμμετέχουν απεσταλμένοι της Ουκρανίας, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, ότι αν υπάρξει αποτέλεσμα στην αυριανή σύσκεψη, τότε θα διατάξει να εφαρμοστεί μια κατάπαυση του πυρός από την πλευρά των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για να αρχίσει η υλοποίηση ενός«σχεδίου κατά στάδια» για την ειρήνευση στη χώρα του.

Από την άλλη πλευρά, ο Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο, ο ηγέτης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, και ο Ιγκόρ Πλοτνίτσκι, ο ηγέτης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, δήλωσαν και αυτοί ότι θα διατάξουν άμεσα εκεχειρία, εάν επιτευχθεί συμφωνία με το Κίεβο στις συνομιλίες που θα γίνουν στο Μινσκ.

ΜΑΧΕΣ ΣΤΗ ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗΟι τελευταίοι ένοπλοι Ουκρανοί που έχουν απομείνει εντός της Μαριουπολης επιχειρούν "εξοδο" για να μπορέσουν να σπάσουν τον κλοιό του λαϊκού στρατου και να διαφύγουν, καθώς ο τελευταίος κινείται ταχύτατα προς κατάληψη της πόλης. Αυτή τη στιγμή διεξάγονται μάχες μεσα στην πόλη-κόμβοBezymennoye.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι μάχες ξεκίνησαν το απόγευμα της Πέμπτης (4/9) στα ανατολικά περίχωρα της Μαριούπολης, προς την πόλη Novoazovsk. Την πόλη έχουν καταλάβει από το τέλος Αυγούστου οι ριζοσπάστες αντάρτες κλείνοντας το ανατολικό σκέλος της "τανάλιας" προς την Μαριούπολη.

Πολυάριθμες εκρήξεις σημειώθηκαν και στήλες μαύρου καπνού υψώθηκαν μερικά χιλιόμετρα μακριά από τη Μαριούπολη, όπου βρίσκεται ένα λιμάνι στρατηγικής συμμαχίας, όπως μετέδωσαν δημοσιογράφοι και είπαν αυτόπτες μάρτυρες.

«Αντιστεκόμαστε, αλλά είναι πολύ δύσκολο με (ελαφρά) πυροβόλα όπλα να αντιμετωπίσουμε τεθωρακισμένα», δήλωσε ο Σεργκίι, ένας εθελοντής του τάγματος εθελοντών Αζόφ, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με ένα ακόμη μέλος του τάγματος Αζόφ, ο λαικός στρατός της Νοβορωσίας προωθείται προς την πόλη με άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και πυροβολικό. «Σχεδιάζουμε να μείνουμε εδώ και να μην υποχωρήσουμε ούτε εκατοστό», είπε ο ίδιος.

Όπως φάινεται η επιχέιρηση για την κατάληψη της Μαριούπολης έχει ξεκινήσει, οι ριζοσπάστες αντάρτες θέλουν να τελειώσουν με αυτό πριν πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε συμφωνία, εάν ποτέ υπάρξει συμφωνία. Η Θάλασσα του Αζόφ είναι στρατηγικής συμμαχίας, αφού καλύπτει το ανατολικό πλευρό της Κριμαίας αλλά και επιτρέπει τον απρόσκοπτο ανεφοδιασμό της.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου