Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Η ένοχη σιωπή της ελληνικής πολιτείας και η δημόσια συγγνώμη που ακόμη αργεί προς τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης

της Ιωάννας Γαϊτάνη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Α΄Θεσσαλονίκης

Ποτέ ξανά φασισμός: η ένοχη σιωπή της ελληνικής πολιτείας και η δημόσια συγγνώμη που ακόμη αργεί προς τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο διοργάνωσαν στο χώρο της πανεπιστημιούπολης (πάρκο Αστεροσκοπείου) τελετή αποκαλυπτηρίων του Μνημείου που ανεγέρθηκε σε ανάμνηση του εβραϊκού νεκροταφείου που υπήρχε για πέντε αιώνες μέχρι το 1942 στην ίδια περιοχή. Στην τελετή παρευρέθηκε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τους βουλευτές Α’ Θεσσαλονίκης Ιωάννα Γαϊτάνη, Γιάννη Αμανατίδη και Τάσο Κουράκη.

Πριν 72 χρόνια σημειώθηκε η ολοκληρωτική καταστροφή του εβραϊκού νεκροταφείου της πόλης από τους ναζιστές, με τη συνέργεια των κατοχικών αρχών της πόλης αλλά και πολιτών που ενεπλάκησαν στη λεηλασία. Αυτό ήταν και το προανάκρουσμα της δραματικής εξόντωσης της εβραϊκής κοινότητας με τον τραγικό εκτοπισμό 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης προς τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, με ένα σημαντικό κομμάτι του ντόπιου πληθυσμού να σιωπά ή να συνεργάζεται με τους κατακτητές στον αφανισμό των Εβραίων και μεταπολεμικά να καρπώνεται το μεγαλύτερο μέρος από τις εβραϊκές περιουσίες.

Για εφτά δεκαετίες η ελληνική Πολιτεία αποσιωπά και απορρίπτει την ιστορική κληρονομιά της πολυπολιτισμικής Θεσσαλονίκης, την κουλτούρα μια ανοιχτής πόλης με ανοχή απέναντι στο διαφορετικό, αλλά και το εμβληματικό παράδειγμα της “Φεντερασιόν” του Αβραάμ Μπεναρόγια, που συνέβαλε στην ανάπτυξη του συνδικαλιστικού και εργατικού κινήματος στις αρχές του 20ού αι. και τροφοδότησε με πλήθος αγωνιστών Εβραίων την ελληνική Αριστερά στα κατοπινά χρόνια της Αντίστασης.

Σήμερα με την αναβίωση του ναζισμού και του φασισμού στην Ελλάδα και την επερχόμενη δίκη της Χρυσής Αυγής καλείται κάθε προοδευτικός άνθρωπος να εντείνει τον αγώνα του για την ιδεολογική αποκάλυψη και απομόνωση των νεοναζί. Μαζί μ’ αυτό, ο αντιφασισμός πρέπει να συνδυαστεί με τον αγώνα ενάντια σε εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις και τους μηχανισμούς που γιγάντωσαν και στηρίζουν το νεοναζιστικό φαινόμενο και να γίνει μέρος της συνολικότερης αντίστασης απέναντι στο δηλητήριο της διαίρεσης και του αποπροσανατολισμού, που χύνουν οι κυβερνήσεις των Μνημονίων.
http://www.kar.org.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου