Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2014

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΛΙΓΩΝ ΩΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ – ΤΙ ΔΙΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Τελεσίγραφο λίγων ωρών έδωσε η τρόικα στην κυβέρνηση προκειμένου να στείλει σαφείς απαντήσεις σε σειρά αξιώσεων της. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προτάσεις πρέπει να σταλούν έως το μεσημέρι του Σαββάτου ώστε οι επιτελείς της τρόικας να επιστρέψουν στην Αθήνα μέχρι τη Δευτέρα.
Από το υπουργείο Οικονομικών διαρρέεται ότι “ίσως να είμαστε πιο κοντά”, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας για την επίτευξη συμφωνίας.
Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, η τρόικα έχει ζητήσει σειρά μέτρων (όρια ηλικίας, περικοπές, 100 δόσεις) που -κατά την άποψη της- καλύπτουν το δημοσιονομικό κενό του 2015, που το υπολογίζει σε 3 δισ. ευρώ.

Το μήνυμα της τρόικας είναι σαφές: Ο χρόνος τελειώνει!

Και περιμένουν από την Αθήνα σαφείς δεσμεύσεις στα παρακάτω:
- Αντιμετώπιση του δημοσιονομικού κενού του 2015.
- Προώθηση αξιόπιστης μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού.
- Αλλαγή του καθεστώτος ΦΠΑ.
- Ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων.
- Τροποποιήσεις στο σχέδιο της ρύθμισης των 100 δόσεων.

Η τρόικα έσπευσε να υπενθυμίσει στην κυβέρνηση ότι πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και μετά θα ανοίξουν τα υπόλοιπα θέματα, που αφορούν στην “επόμενη ημέρα”.

Αυτό, υπενθυμίζεται, είχε δηλώσει την Πέμπτη και η εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Καθημερινής”, οι επιτελείς των δανειστών επισημαίνουν ότι δεδομένων των στενών χρονικών περιθωρίων, το να τελειώσει το ισχύον Μνημόνιο χωρίς να έχει κλείσει ο έλεγχος θα αποτελεί “πραγματικό κίνδυνο” για τη χώρα.

Το ζητούν για το Ασφαλιστικό

Η τρόικα προβάλλει επίμονες αξιώσεις για άνοιγμα του Ασφαλιστικού. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, αυτό αφορά σε:

- Κόψιμο των συντάξεων κάτω των 62 ετών
- Από 20 χρόνια για την κατώτατη σύνταξη
- Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης
- Πάγωμα αυξήσεων στις συντάξεις μέχρι τις 31-12-2017
- Πιο αυστηρά κριτήρια στη χορήγηση του ΕΚΑΣ

Τι δίνει η κυβέρνηση

Την αύξηση του χαμηλού συντελεστή του ΦΠΑ (6,5%) προκειμένου να ισοσκελίσει το δημοσιονομικό κενό που υπολογίζει η τρόικα εξετάζει η κυβέρνηση.

Σαμαράς και Βενιζέλος, παρουσία Χαρδούβελη, συναντήθηκαν στο Μαξίμου, για να θέσουν επί τάπητος τις προτάσεις προς τους δανειστές.

Εξερχόμενος του Μαξίμου, ο κ. Βενιζέλος δεν έκανε δηλώσεις, ενώ ο Γκίκας Χαρδούβελης όταν ρωτήθηκε αν ισχύουν οι πληροφορίες περί αύξησης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ απάντησε: “Πολλά γίνονται, πολλά γίνονται”.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση κλείδωσαν οι αποφάσεις της κυβέρνησης που θα απαντούν στις αξιώσεις της τρόικας.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, η κυβέρνηση προκρίνει αύξηση του χαμηλού συντελεστή από το 6,5% στο 8% ή ακόμα και στο 10%.

Τι σημαίνει αύξηση του μειωμένου συντελεστή στο ΦΠΑ; Επιβαρύνσεις στις τιμές φαρμάκων, βιβλίων, εφημερίδων, περιοδικών, εισιτηρίων θεάτρου και στη διαμονή σε ξενοδοχεία.

Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αρνείται τη συμπερίληψη των φαρμάκων.

Αξίωση για τις 100 δόσεις

Στη σύσκεψη του Μαξίμου τέθηκαν όλες οι προτάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα αξίωσε εκ νέου αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ζητώντας να μπουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, καθώς και να μειωθεί ο αριθμός των δόσεων σε 72.

Το ΥΠΟΙΚ διαμηνύει ότι φαντάζει αδύνατο να υπάρξει αλλαγή, καθώς ήδη υπάρχουν 40.000 αιτήσεις για υπαγωγή στη ρύθμιση.

Τρόικα: Πήρε τους μισθούς, θέλει τις συντάξεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, με ένα πολυνομοσχέδιο σχεδιάζει να δελεάσει την τρόικα η κυβέρνηση.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση φέρεται να αποδέχτηκε μεγάλο “μαχαίρι” στους μισθούς του Δημοσίου, η τρόικα ζητεί αλλαγές και στις συντάξεις.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Νέων, το πολυνομοσχέδιο θα προβλέπει -μεταξύ άλλων- νέο μειωμένο μισθολόγιο για τους δημόσιους υπαλλήλους που θα προσληφθούν από 1/1/2015.

Θα εφαρμοστεί πιλοτικά για τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών από 1/7/2015 και μετά από έξι μήνες θα επεκταθεί σε όλο το Δημόσιο.

Πρόκειται για ένα καθεστώς, στο οποίο οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα παίρνουν τον κατώτατο μισθό που ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα για δύο χρόνια, τα οποία θα είναι περίοδος δοκιμής, πριν προχωρήσει η πρόσληψή τους.

Επίσης θα υπάρξει δέσμευση για εφαρμογή περισσότερων των μέτρων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, αλλά και η εφαρμογή του λοκ άουτ.

Σύμφωνα με την Ημερησία, η τρόικα ζητεί παρεμβάσεις στις συντάξεις. Μεταξύ αυτών την κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Επιπλέον ζητείται η μείωση των νέων συντάξεων. Τα σενάρια προβλέπουν είτε περαιτέρω μείωση των συντελεστών υπολογισμού των νέων συντάξεων είτε τον υπολογισμό τους με τις αποδοχές της τελευταίας πενταετίας.

Επίσης, ζητείται μείωση της κατώτατης σύνταξης μέσω της κατάργησης της κρατικής επιδότησης. Σημειώνεται πως στα 486 ευρώ που αντιστοιχούν στην κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ, το 30% επιδοτείται.

Ακόμη, η τρόικα θέλει την καταβολή της κατώτατης όσο και της βασικής -εγγυημένης από το κράτος- σύνταξης των 360 ευρώ με τη συμπλήρωση τουλάχιστον 20 ετών ασφάλισης, αντί των 15 καθώς και την αποσύνδεση του ΕΚΑΣ από τις συντάξεις και καταβολή του με κριτήρια που ισχύουν για τη λήψη του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Σημειώνεται πως πληροφορίες θέλουν το υπουργείο Εργασίας να έχει αποδεχτεί πάγωμα συντάξεων και μετά το 2016, αλλά και τις ενοποιήσεις των Ταμείων.

πηγή: nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου