Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Οι ΗΠΑ της φονικής και ρατσιστικής αστυνομικής βίας και των βασανιστηρίων

Η Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων με έκθεσή της καταγγέλλει τη χρήση υπερβολικής βίας και τους πυροβολισμούς άοπλων μαύρων από την αμερικανική αστυνομία.

Η έκθεση της Επιτροπής του ΟΗΕ, που αποτελεί και την πρώτη έκθεση για τις ΗΠΑ από το 2006, δημοσιεύεται λίγες ημέρες μετά την απόφαση του δικαστηρίου να απαλλάξει από τις κατηγορίες τον αστυνομικό Ντάρεν Ουίλσον, ο οποίος σκότωσε τον περασμένο Αύγουστο, τον άοπλο Μάικλ Μπράουν, αλλά και τη δολοφονία ενός 12χρονου αγοριού στο Κλίβελαντ στο Οχάιο επίσης από αστυνομικούς, οι οποίοι άνοιξαν πυρ επειδή νόμιζαν πως το όπλο που κρατούσε το παιδί ήταν πραγματικό και όχι αεροβόλο.
Μεταξύ άλλων η Επιτροπή αναφέρει «τον βασανιστικό πόνο και την παρατεταμένη οδύνη» που υπέστησαν θανατοποινίτες κρατούμενοι κατά τη διάρκεια εκτελέσεων που δεν προχώρησαν όπως προβλέπεται, ενώ επικρίσεις διατυπώνονται και για τους συχνούς βιασμούς κρατουμένων, τον περιορισμό με δεσμά εγκύων γυναικών σε κάποιες φυλακές, αλλά και το μέτρο της παρατεταμένης απομόνωσης που εφαρμόζεται στις αμερικανικές φυλακές.

Παράλληλα επισημαίνει τις πολλές αναφορές σχετικά με την ωμότητα και τη χρήση υπερβολικής βίας από τους αστυνομικούς εναντίον ανθρώπων που «ανήκουν σε μειονότητες», αλλά και εναντίον μεταναστών και ομοφυλόφιλων, ενώ στην έκθεσή της υπογραμμίζει τον προβληματισμό της για τους συχνούς πυροβολισμούς ή τις μοιραίες καταδιώξεις άοπλων μαύρων από την αστυνομία.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία ανέφερε ότι από το 2009 έχουν ξεκινήσει περισσότερες από 20 έρευνες για τη συστηματική χρήση αστυνομικής βίας και περισσότεροι από 330 αστυνομικοί έχουν προσαχθεί στη δικαιοσύνη με την κατηγορία της χρήσης υπερβολικής βίας.

Στην έκθεση γίνεται αναφορά και για το Γκουαντάναμο, με την Επιτροπή να ζητάει την προσαγωγή σε πολιτικά δικαστήρια ή την απελευθέρωση σε όσους κρατούμενους δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Σημειώνεται πως στο Γκουαντάναμο κρατούνται περίπου 150 άτομα και όπως σημειώνει η Επιτροπή του ΟΗΕ επικρατεί «ένα δρακόντειο σύστημα μυστικότητας (…) το οποίο δεν επιτρέπει στις καταγγελίες (των κρατούμενων) περί κακοποίησής τους να περάσουν στη δημόσια σφαίρα». Η έκθεση υπογραμμίζει ότι εννέα κρατούμενοι στη φυλακή αυτή έχουν πεθάνει από το 2006, εκ των οποίων επτά αυτοκτόνησαν.
http://tvxs.gr/news/kosmos/oi-ipa-tis-fonikis-kai-ratsistikis-astynomikis-bias-kai-ton-basanistirion

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου