Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Ο Άνθρωπος του Μπόσκοπ και οι ηλίθιοι πρόγονοι μας

Οι ηλίθιοι είναι ανίκητοι

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί το ανθρώπινο είδος συμπεριφέρεται τόσο ηλίθια;

Συμφωνώ ότι έχουμε εκλάμψεις σοφίας, κυρίως στις τέχνες και στις επιστήμες, όμως αυτές είναι μεμονωμένες περιπτώσεις. Το συνολικό ποσό ηλιθιότητας είναι απροσμέτρητο.
Ο homo sapiens sapiens δεν είναι υπόδειγμα σοφίας.

Διαβάζοντας το βιβλίο brain science “Μεγάλος Εγκέφαλος”, των Gary Lynch – Richard Granger, ανακάλυψα ότι υπάρχει λογική εξήγηση για την ηλιθιότητα που χαρακτηρίζει το είδος μας. Αυτή είναι επιμελώς κρυμμένη, όχι λόγω κάποιας σκευωρίας εβραιομασώνων κομμουνιστών, αλλά επειδή οι παλαιοντολόγοι και οι ανθρωπολόγοι, όταν έρχονται αντιμέτωποι μ’ αυτό το γεγονός νιώθουν κάπως awkward.
(Awkward, ωραία αγγλική λέξη που δεν μπορεί να μεταφραστεί. Δεν είναι η αμηχανία.
Περιφραστικά: Να λες σε κάποιον, φιλικά, ότι γέμισε η χώρα Αλβανούς. Και να σου λέει: Κι εγώ Αλβανός είμαι.)

~~{}~~

Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό που μας διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα ζώα και μας έκανε να κυριαρχήσουμε στον πλανήτη είναι ο υπερβολικά μεγάλος εγκέφαλος μας.

Καταρχήν αυτό που έχει σημασία δεν είναι το μέγεθος, αλλά η αναλογία εγκεφάλου-συνολικής μάζας σώματος.

Ο ελέφαντας έχει πολύ μεγαλύτερο εγκέφαλο από τον άνθρωπο, αλλά ζυγίζει κάτι τόνους, έτσι δεν μπορεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

Ο χιμπαντζής μπονόμπο, ο κοντινότερος γονιδιακά συγγενής μας, έχει το ένα τρίτο του εγκεφάλου μας -και σχεδόν τα ίδια κιλά, γι’ αυτό και δεν μπορεί να κατανοήσει τη λέξη “awkward”.

Αυτονόητο συμπέρασμα: Μεγάλος εγκέφαλος►μεγάλη νοημοσύνη►κυριαρχία.

Λάθος!

Γιατί ο homo sapiens sapiens (εσύ, αγαπητέ αναγνώστη), θα φαινόταν σαν κρετίνος μπρος σε έναν άνθρωπο του Μπόσκοπ (Boskop Man).

~~{}~~

O δρ Frederick W. FitzSimons ήταν διευθυντής του μουσείου παλαιοντολογίας του Πορτ Ελίζαμπεθ, στη Νότια Αφρική. Το φθινόπωρο του 1913 δύο γεωργοί από τη μικρή πόλη Μπόσκοπ βρήκαν ένα απολιθωμένο κρανίο και του το πήγαν. O FitzSimons αναγνώρισε αμέσως ότι ήταν ένα κρανίο homo. Αλλά αντιλήφθηκε και κάτι άλλο, κάτι που θα έκανε όλους τους δαρβινιστές να νιώσουν awkward: Η κρανιακή κοιλότητα ήταν τεράστια!

Το Nature, το σημαντικότερο επιστημονικο περιοδικό της Βρετανίας, επιβεβαίωσε την ανακάλυψη του: Ο homo αυτός είχε εγκέφαλο 25% έως 35% μεγαλύτερο από έναν σύγχρονο άνθρωπο.

Δεν ήταν μοναδική περίπτωση. Πρόσφατες ανασκαφές έφεραν στο φως και άλλα κρανία με το ίδιο υπερφυσικό μέγεθος, ενώ οι σκελετοί που βρέθηκαν αντιστοιχούσαν σε άνθρωπο με ύψος 1,50 – 1,80 μέτρα.

Αυτό δεν ήταν το μόνο μέρος όπου βρέθηκαν κρανία τέτοιου μεγέθους. Κρανία που βρέθηκαν στα σπήλαια Σκουλ, στην περιοχή Καφζέχ του Ισραήλ, καθώς και στο Ουατζάκ της Ινδονησίας και στο Φις Χουκ της Νότιας Αφρικής, είχαν κρανιακή χωρητικότητα πολύ μεγαλύτερη από τον μέσο homo sapiens (ο εγκέφαλος του Αϊνστάιν είχε όγκο 1230 κ.ε., όπως και ο δικός σου, φίλε αναγνώστη).

Ο εγκέφαλος του Aνθρώπου του Μπόσκοπ εκτιμάται σε 1.800 έως 1.900 κ.ε.

~~{}~~

Ο Άνθρωπος του Μπόσκοπ έζησε την ίδια περίοδο με τον homo sapiens και τον homo neanderthalensis (τον γνωστό Νεάντερταλ). Παρά τα όσα πιστεύουμε ο Νεάντερταλ είχε μεγαλύτερο εγκέφαλο από τον sapiens (1600 κ.ε.) Όμως είχε πολύ μικρότερους μετωπιαίους λοβούς από τον sapiens και κάποιοι παλαιοντολόγοι υποστηρίζουν ότι δεν είχε ανεπτυγμένη την ικανότητα της γλώσσας (την πιο σημαντική ικανότητα του sapiens, αφού χωρίς αυτήν δεν θα μπορούσα να γράψω αυτό το κείμενο).

Όμως ο εγκέφαλος των Μπόσκοπ ήταν πανομοιότυπος με τον δικό μας, μόνο που ήταν κατά πολύ μεγαλύτερος.

Οι Μπόσκοπ, όπως και οι Νεάντερταλ, εξαφανίστηκαν.

Για τους Νεάντερταλ εικάζεται ότι αναμίχτηκαν με τους sapiens (έχουν ανιχνευτεί γενετικά τέτοιες επιμιξίες) ή/και ότι τους εξόντωσαν, χάρη στην ανώτερη νοημοσύνη τους.

(Είναι το σχήμα που προείπαμε: Μεγάλος εγκέφαλος►μεγάλη νοημοσύνη►κυριαρχία.)

Όμως τι συνέβη με τον Άνθρωπο του Μπόσκοπ;

Το 30% επιπλέον εγκέφαλος είναι τεράστια διαφορά, όσο διαφέρει ο homo sapiens από τον homo erectus, τον παλιότερο και ηλιθιότερο πρόγονο μας.

Ο Άνθρωπος του Μπόσκοπ πιθανότατα θα αντιμετώπιζε τον homo sapiens σαν έναν ενοχλητικό πιθηκάνθρωπο.

Μήπως αυτό ήταν το λάθος του; Ο εστετισμός; Είχε αναπτύξει ο Άνθρωπος του Μπόσκο τις τέχνες; Μήπως συζητούσε για τον κονστρουκτιβισμό και την εννοιολογική τέχνη όταν οι βάρβαροι homo sapiens τους αποκεφάλιζαν;

Μήπως ο υπερμεγέθης εγκέφαλος είχε οδηγήσει σε αγαθούς και φιλήσυχους ανθρώπους, σαν τους Ελόυ, όπως τους περιγράφει ο H.G. Wells στο βιβλίο του “Η Μηχανή του Χρόνου”. Και οι Μόρλοκς, οι άγριοι, ήταν οι homo sapiens;

Δεν γνωρίζουμε τι συνέβη. Ο Άνθρωπος του Μπόσκοπ, παρά την ευφυία του, εξαφανίστηκε πιο γρήγορα και από τον Νεάντερταλ.

Τι μπορεί να έγινε;

~~{}~~

Μια πιθανή εξήγηση μας δίνει ένα ζωολογικό παράδειγμα από το Κονγκό, το οποίο έχω αναφέρει ξανά.

Οι χιμπαντζήδες-μπονόμπο ( Pan paniscus) είναι το πιο φιλειρηνικό είδος πρωτευόντων που γνωρίζουμε. Στις μητρογραμμικές κοινωνίες τους δεν υπάρχει βία, φόνος, πόλεμος. Λύνουν τις διαφορές τους με το σεξ (διαβάστε παλιότερο κείμενο “Ο υπερσεξουαλικός πίθηκος” )

Μια τέτοια ομάδα μπονόμπο ζούσε στις όχθες ενός ποταμού. Όταν ο ποταμός αποξηράνθηκε (έργο των ανθρώπων), οι κοινοί χιμπαντζήδες, που ζούσαν στην άλλη μεριά του ποταμού, τους επιτέθηκαν.

Οι κοινοί χιμπαντζήδες (Pan troglodytes) είναι εξίσου βίαιοι με τους homo sapiens, ίσως και περισσότερο. Οι δολοφονίες είναι πολύ συνηθισμένες στις κοινωνίες τους, καθώς και οι μαζικές επιδρομές (ό,τι θα αποκαλούσαμε πόλεμο, εμείς, οι σοφοί).

Μόλις εξαφανίστηκε το υδάτινο φράγμα οι κοινοί επιτέθηκαν στους μπονόμπο και τους εξόντωσαν. Σκότωσαν όλα τα αρσενικά, καθώς και όλα τα μικρά. Κράτησαν τις θηλυκές.

Η βία είχε νικήσει.

~~{}~~

Επιχειρώντας μια υπόθεση, ίσως το ίδιο να έπαθαν και οι κουλτουριάρηδες Άνθρωποι του Μπόσκοπ. Βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους ηλίθιους και βίαιους homo sapiens. Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις ένα φανατικό και αποφασισμένο να σε σκοτώσει εχθρό, η κουλτούρα δεν μπορεί να σε βοηθήσει.

Αν δεν τον πολεμήσεις θα χαθείς.

~

Αυτή η υπόθεση εξηγεί, κατά κάποιον τρόπο, τι συμβαίνει με το είδος μας, γιατί συμπεριφερόμαστε έτσι, εμείς, οι sapiens.

Είτε θέλετε να το δεχτείτε είτε όχι είμαστε απόγονοι των ηλιθίων.

Οι Άνθρωποι του Μπόσκοπ ίσως να μας αποκαλούσαν homo idiot idiot.

Αλλά οι Μπόσκοπ έχασαν, εξαφανίστηκαν.

Γιατί οι ηλίθιοι είναι ανίκητοι.

~~~~~~~~~~~

Γελωτοποιός sanejoker.info

http://www.nostimonimar.gr/homo-idiot-idiot/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου