Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Το χρονικό των γεγονότων στο Φέργκιουσον

Σύσσωμη η αμερικανική γνώμη έχει συγκλονιστεί
με την υπόθεση της άδικης δολοφονίας του νεαρού Μάικλ Μπράουν στις 9 Αυγούστου από πυρά αστυνομικού στο Φέργκιουσον Μιζούρι, αλλά και την χθεσινή απόφαση των ενόρκων να μην παραπεμφθεί σε δίκη ο κατηγορούμενος αστυνομικός Ντάρεν Γουίλσον.

Δείτε παρακάτω το βίντεο με όλες τις εξελίξεις αυτή την ώρα και το εκτενές ρεπορτάζ του ABC news.


Το όπλο του 28χρονου αστυνομικού Ντάρεν Γουίλσον που χρησμοποιήθηκε εναντίον του άοπλου νεαρου.


Ο 28χρονος αστυνομικός Ντάρεν Γουίλσον.


Φωτογράφια του 18χρονου Μάικλ και ένας φόρος τιμής από τους κατοίκους του Φεργκιουσον.


Η κηδεία του νεαρού Μάικλ Μπράουν στις 24 Αυγούστου 2014.


Το χρονικό της υπόθεσης

Το χρονικό της δολοφονίας ξεκίνησε στις 9 Αυγούστου με τον Μάικλ Μπράουν ετών 18 και έναν φίλο του να περπατάνε στο δρόμο όπου ο αστυνομικός Ντάρεν Γουίλσον ετών 28 τον διέταξε να περπατήσει στο πεζοδρόμιο, ακολούθησε έντονος διαπληκτισμός όπου και ο Γουίλσον τράβηξε το όπλο του. Ο Μπράουν και ο φίλος του ενδεχομένως να τράπηκαν σε φυγή και ο Γουίλσον να κυνήγησε τον Μπράουν όπου και τον πυροβόλησε έξι φορές σκοτώνοντάς τον επί τόπου. Βέβαια μέχρι τώρα και σύμφωνα με μαρτυρίες δεν έχει ξεκαθαριστεί για το πότε και πως ακριβώς έφτασε ο Γουίλσον να πυροβολήσει τον νεαρό. 

Τα γεγονότα πυροδότησαν έντονες διαδηλώσεις και ταραχές στην πόλη Φέργκιουσον, από τις αρχές Αυγούστου μέχρι σήμερα , εν μέρει λόγω της πεποίθησης μεταξύ πολλών ότι ο Μπράουν είχε παραδοθεί, καθώς και οι μακροχρόνιες φυλετικές εντάσεις μεταξύ της κοινότητας των μαύρων του Φέργκιουσον και της πλειοψηφίας λευκών της πόλης και αστυνομίας. Η ιστορία ξύπνησε αναμνήσεις από τις αρχές τις δεκαετίας του 90 όπου στο νότιο Λος Άντζελες είχαν ξεσπάσει έντονες διαδηλώσεις, ξυλοδαρμοί και συλλήψεις μαύρων για θέματα φυλετικών διακρίσεων, σύστασης συμμοριών άλλα και της έξαρσης στη χρήση ουσιών. Αναμνήσεις όπως ο ξυλοδαρμός του Ροντνει Κινγκ από αστυνομικούς, η άδικη δολοφονία 15 χρονης Λατάσα Χάρλινς από Κορεάτισσα ιδιοκτήτρια παντοπωλείου ήρθαν και πάλι στην επιφάνεια και δημιούργησαν μια έκρυθμη κατάσταση σε όλη τη χώρα.

Με τις πρώτες διαδηλώσεις να εκδηλώνονται αρχικά ειρηνικά στο Φεργκιουσον αλλά και πολλές να καταλήγουν σε βανδαλισμούς, βέβαια η απάντηση της αστυνομίας που είναι υπεύθυνη για τις διαμαρτυρίες δέχθηκε σοβαρή κριτική από τα μέσα ενημέρωσης και τους πολιτικούς. Υπήρξαν ανησυχίες σχετικά με την αναισθησία, την τακτική και την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις αρχές ως μια δικαιολογημένη αντίδραση της κοινότητας. 

«Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη», φώναζαν οι διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους του Φέργκιουσον, θέατρο φυλετικών ταραχών τον Αύγουστο μετά τον θάνατο του Μάικλ Μπράουν, που δέχθηκε τις έξι σφαίρες του αστυνομικού και έπεσε νεκρός. Την ίδια ώρα από το Σιάτλ μέχρι τη Νέα Υόρκη και από το Σικάγο μέχρι το Λος Αντζελες, χιλιάδες Αμερικανοί κατέβηκαν στους δρόμους.

Έντονες εξελίξεις μετά την δικαστική έκβαση

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του σώματος των ενόρκων, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Τάιμς σκουέρ της Νέας Υόρκης κρατώντας μαύρα πανό που έγραφαν «ο ρατσισμός σκοτώνει», «δεν θα μείνουμε σιωπηλοί». «Χωρίς Δικαιοσύνη, δεν υπάρχει Ειρήνη», φώναζε το πλήθος που μεγάλωνε καθώς περνούσε η ώρα παραβάλλοντας την αστυνομία με την Κου Κλουξ Κλαν.Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο κέντρο της Νέας Υόρκης, ενώ ελικόπτερο της αστυνομίας πετούσε επάνω από την περιοχή.

Την ίδια ώρα άλλη ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε στη Γιούνιον Σκουέρ, νοτιότερα στο Μανχάταν, ενώ μία τρίτη πορεία επρόκειτο να φθάσει πεζή μέσω της 7ης λεωφόρου στο Χάρλεμ πίσω από πανό που έγραφε «δικαιοσύνη για τον Μάικλ Μπράουν». Στην Ουάσιγκτον, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στον Λευκό Οίκο, φωνάζοντας «ψηλά τα χέρια, μην πυροβολείτε» και κρατώντας πανό που έγραφαν «σταματείστε τον ρατσισμό της αστυνομίας" και «η ζωή των μαύρων μετράει». Το πλήθος των διαδηλωτών κατευθύνθηκε προς το Καπιτώλιο.

Διαδηλώσεις οργανώθηκαν επίσης στη Βοστόνη, το Λος Αντζελες, τη Φιλαδέλφεια, το Ντένβερ, το Σιάτλ, το Οκλαντ, όπου οι διαδηλωτές απέκλεισαν αυτοκινητόδρομο, στο Σικάγο και το Σολτ Λέικ Σίτι.

Σήμερα 

Αυτή την ώρα εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στο Φέργκιουσον του Μιζούρι έπειτα από τις ταραχές που ξέσπασαν με αφορμή την ανακοίνωση της απόφασης να μην παραπεμφθεί σε δίκη ο αστυνομικός Ντάρεν Ουίλσον που σκότωσε τον άοπλο μαύρο νεαρό Μάικλ Μπράουν.

Περισσότερες από δέκα επιχειρήσεις έχουν τυλιχτεί στις φλόγες, ενώ η αστυνομία ανέφερε ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη συγκριτικά με αυτήν του καλοκαιριού. Ο αρχηγός της αστυνομίας του Σεντ Λούις ανακοίνωσε ότι αστυνομικές δυνάμεις έχουν γίνει στόχος πυρών κι έκανε λόγο για περισσότερους από 150 πυροβολισμούς που ακούστηκαν στη διάρκεια της νύχτας.

Ο αρχηγός της αστυνομίας πρόσθεσε ότι τουλάχιστον 29 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί, αλλά δεν έχει αναφερθεί κανένας θάνατος.Παράλληλα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε προσωρινή απαγόρευση πτήσεων επάνω από την περιοχή του Φέργκιουσον.

News Republic issue: «Να μετέβει ο Ομπάμα στο Φέργκιουσον»

Η απροθυμία του Μπαράκ Ομπάμα να εμπλακεί περισσότερο τους τελευταίους μήνες στην υπόθεση του Μάικλ Μπράουν, του 18χρονου μαύρου που σκοτώθηκε από έναν λευκό αστυνομικό στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, απογοήτευσε πολλούς από τους πιο ένθερμους οπαδούς του. Η απόφαση εκείνη ερμηνεύτηκε ως στρατηγική περιχαράκωση: ο πρόεδρος δεν ήθελε να πολώσει την κατάσταση, όπως είχε κάνει όταν είχε εκφράσει την αλληλεγγύη του στους γονείς του Τρέιβον Μάρτιν πριν από δυόμισι χρόνια.

Η απόφαση του σώματος των ενόρκων έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στο Φέργκιουσον όσο και σε άλλες πολιτείες και οι πολιτικοί ηγέτες - του αμερικανού προέδρου συμπεριλαμβανομένου - απευθύνουν έκκληση για αυτοσυγκράτηση, τόσο από τους διαδηλωτές όσο και από εκείνους που έχουν πάρει τα όπλα περιμένοντας τις ταραχές και τις λεηλασίες. Ο ίδιος ο Ομπάμα λέει ότι θα περιμένει την αντίδραση της κοινής γνώμης προτού αποφασίσει αν θα μεταβεί στο Μιζούρι.

Θα πρέπει να πάει έτσι κι αλλιώς, γράφει ο Μπράιαν Μπόιτλερ στoν ιστότοπο του περιοδικού New Republic. Είναι η πρώτη ευκαιρία που έχει να μιλήσει για ένα θέμα φυλετικού χαρακτήρα χωρίς να έχει μπροστά μου μια εκλογική αναμέτρηση να επηρεάζει τη συμπεριφορά του.

Επέμβαση της Εθνοφρουράς

Επιπλέον δυνάμεις της Εθνοφρουράς ενίσχυσαν τους αστυνομικούς στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, στις ΗΠΑ, οι οποίοι έχουν γίνει στόχοι πυρών, ενώ κτήρια έχουν πυρποληθεί μετά την ανακοίνωση - τη Δευτέρα το βράδυ - ότι δεν θα ασκηθούν διώξεις σε βάρος του λευκού αστυνομικού ο οποίος το περασμένο καλοκαίρι σκότωσε έναν άοπλο νεαρό μαύρο, ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της κομητείας στις βόρειες ΗΠΑ.

Έντονη δυσαρέσκεια της οικογένειας του θύματος

«Αισθανόμαστε βαθειά απογοήτευση που ο φονιάς του παιδιού μας δεν θα υποστεί τις συνέπειες των πράξεών του», αναφέρεται σε ανακοίνωση της οικογένειας του Μάικλ Μπράουν, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της απαλλακτικής για τον αστυνομικό Ντάρεν Ουίλσον απόφασης του σώματος των ενόρκων. Στην ίδια δήλωση, απευθύνεται έκκληση προς τους διαδηλωτές να παραμείνουν ειρηνικοί.

«Έχουμε ανάγκη να εργασθούμε μαζί για να διορθώσουμε το σύστημα το οποίο επέτρεψε να συμβεί αυτό», αναφέρεται στην ανακοίνωση της οικογένειας, η οποία πραγματοποιεί εκστρατεία ώστε κάθε αστυνομικός που περιπολεί σε αμερικανικό δρόμο να φέρει στη στολή του κάμερα η οποία θα καταγράφει τις κινήσεις του. «Ας μην κάνουμε απλώς θόρυβο, ας αλλάξουμε τα πράγματα», υπογράμμισε η οικογένεια στην ανακοίνωση.

Έκκληση Ομπάμα για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης που απαλλάσσει τον αστυνομικό, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απηύθηνε έκκληση προς τα πλήθη των διαδηλωτών για ηρεμία και προς τις δυνάμεις ασφαλείας για αυτοσυγκράτηση. «Είμαστε μία χώρα που βασίζεται στον σεβασμό του νόμου. Ενώνομαι με τους γονείς του Μάικλ Μπράουν για να απευθύνω έκκληση προς όλους όσοι αμφισβητούν την απόφαση αυτή να το κάνουν με ειρηνικό τρόπο. Απευθύνω έκκληση επίσης προς τις δυνάμεις της τάξης να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, λίγα λεπτά αφού η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές στο Φέργκιουσον.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ωστόσο απηύθυνε προειδοποίηση για την τάση απόκρυψης των προβλημάτων που συνδέονται με τον ρατσισμό στις ΗΠΑ. «Πρέπει να παραδεχθούμε ότι η κατάσταση στο Φέργκιουσον παραπέμπει στα σημαντικά προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη πάντα η χώρα μας. Υπάρχει μία βαθιά περιφρόνηση ανάμεσα στις δυνάμεις της τάξης και στις έγχρωμες κοινότητες", είπε αναφερόμενος "στην κληρονομιά των φυλετικών διακρίσεων».

«Δεν είναι μόνο πρόβλημα του Φέργκιουσον, είναι πρόβλημα της Αμερικής», είπε. «Οφείλουμε να κατανοήσουμε τα προβλήματα αυτά και να δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Αλλά αυτό δεν θα γίνει πετώντας μπουκάλια, σπάζοντας τζάμια αυτοκινήτων και σίγουρα όχι επιτιθέμενοι εναντίον οποιουδήποτε», είπε. Οταν ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο επίσκεψής του στο Φέργκιουσον, ο Μπαράκ Ομπάμα απάντησε: «Ας δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα».

Τα μέλη της οικογένειας του Μπράουν δήλωσαν «βαθύτατα απογοητευμένοι που ο δολοφόνος του παιδιού τους» δεν θα τιμωρηθεί. «Ενώ κατανοούμε ότι πολλοί συμμερίζονται τον πόνο μας, σας ζητάμε να διοχετεύσετε την απογοήτευσή σας με τρόπους που θα φέρουν θετικές αλλαγές», αναφέρεται σε ανακοίνωση που διάβασε ένας από τους δικηγόρους της οικογένειας του Μπράουν.

Δείτε παρακάτω εκτενές φωτορεπορτάζ με τις χθεσινές εξελίξεις













http://www.koutipandoras.gr/article/127812/hroniko-ton-gegonoton-sto-fergkioyson-vinteo-foto

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου