Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΚΟΣΜΟΠΛΗΜΜΥΡΑ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΕΙΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Πηγή: http://iskra.gr
ΤΑ ΜΑΤ ΜΕ ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ ΚΑΙ ΚΡΟΤΟΥ-ΛΑΜΨΗΣ ΕΠΙΤΕΘΗΚΑΝ ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ
Η 41η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ
Πρωτοφανή και μεγαλειώδη χαρακτήριζαν ανεξάρτητοι πολιτικοί παρατηρητές την ογκώδη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε από τις 3 μ.μ. στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο στην Αθήνα και ακόμα πιο εντυπωσιακή την απέραντη πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία, μέσω της Βουλής, που στη συνέχεια ακολούθησε, μοιάζοντας με ατελείωτο λαϊκό και νεανικό ποτάμι.(Οι εκτιμήσεις μιλάνε για 50.000 διαδηλωτές, από πληροφορίες του Άνεμου Αντίστασης)

Το πολιτικό περιεχόμενο της φετινής πορείας (Δευτέρα 17/11) υπήρξε βαθύτατα αντιϊμπεριαλιστικό,προοδευτικό και δημοκρατικό, ενώ δέσποζαν τα ανατρεπτικά, ταξικά και αντικυβερνητικάσυνθήματα. Στέλεχος της Αριστεράς μας έλεγες ότι ένα μεγάλο εργατικό, λαϊκό και νεολαιίστικο ποτάμι εξέφρασε το απόγευμα της Δευτέρας τον πόθο του για μια μεγάλη, συνεπή και γρήγορηπροοδευτική ανατροπή στη χώρα. Ο κόσμος που συμμετείχε σήμερα στην πορεία, μας έλεγε το ίδιο στέλεχος, είναι ο μοχλός και η ψυχή γι’ αυτήν την ανατροπή και η εγγύηση για το μεγάλο προοδευτικό έργο που θα πρέπει να ακολουθήσει.
Δημοσιογραφικοί κύκλοι τόνιζαν ότι η φετινή πορεία του Πολυτεχνείου ήταν η μεγαλύτερη σε πλήθος των τελευταίων χρόνων με τη συμμετοχή πολλών, μα πολλών, δεκάδων χιλιάδων λαού και νεολαίας, ενώ χαρακτηριζόταν, ταυτόχρονα, και από μεγάλο δυναμισμό, παλμό και μαχητικότητα.
Στελέχη της Αριστεράς τόνιζαν ότι η πρωτοφανής για τα πολλά τελευταία χρόνια και μεγαλειώδης συμμετοχή στην συγκέντρωση και πορεία του Πολυτεχνείου αποτελεί ένα μήνυμα των διαθέσεων του λαού μας για κινητοποίηση και αγώνες, μήνυμα που πρέπει να αφουγκραστεί η Αριστερά για να το μετουσιώσει σε συνεργασία και ένα νέο επίμονο κινηματικό προσανατολισμό, που δεν θα εναποθέτει τις δημοκρατικές ανατρεπτικές εξελίξει απλά και μόνο στις εκλογές.
Τα ίδια στελέχη της Αριστεράς υπογράμμιζαν με έμφαση και πνεύμα αισιοδοξίας τη μαζική επανεμφάνιση των φοιτητών και της νεολαίας στην πορεία του Πολυτεχνείου και τελευταία στοκινηματικό προσκήνιο.
Αν η κινηματική αυτή συμμετοχή των φοιτητών και της νεολαίας είναι μόνο η αρχή, τότε είναι βέβαιο ότι πολύ γρήγορα θα αλλάξει πολύ ριζοσπαστικά το πολιτικό σκηνικό.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε το «παρών» στην συγκέντρωση και πορεία του Πολυτεχνείου και από το χώρο της πορείας έκανε δηλώσεις στο in.gr. «Σαράντα ένα χρόνια μετά, το Πολυτεχνείο ζει, είναι επίκαιρο όσο ποτέ και μας δείχνει το δρόμο τηςπροοδευτικής ανατροπής» τόνισε ο Π. Λαφαζάνης. «Είναι εντυπωσιακή η νεολαιίστκη και λαϊκήπαρουσία φέτος. Νομίζω ότι είναι μία από τις μεγαλύτερες, μαζικότερες και δυναμικότερες πορείεςπου έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Το Πολυτεχνείο ξαναζωντανεύει».
Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Η αφύπνιση του φοιτητικού κινήματος είναι πάρα πολύ σημαντική. Ελπίζουμε να είναι αφετηρία νέων μεγάλων φοιτητικών αγώνων κι αν οι φοιτητές ξαναμπούν στηνπρωτοπορία, πιστεύω ότι πολύ γρήγορα η υπόθεση της προοδευτικής ανατροπής θα γίνει πράξη. Όταν η νεολαία είναι μπροστά πάντοτε η νίκη έρχεται γρήγορα. »
ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΑΤ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Μετά τις 7:00 μ.μ. και ενώ η κεφαλή της πορείας είχε περάσει από την αμερικάνικη πρεσβεία, πλήθος διμοιριών ΜΑΤ επιτέθηκαν, σχεδόν, απρόκλητα με δακρυγόνα και βόμβες κρότου-λάμψης σε μπλοκ των λεγόμενων «αντιεξουσιαστών» στο ύψος του Χίλτον. Η προκλητική αυτή επίθεση των ΜΑΤ, μάλλον σχεδιασμένη εκ των προτέρων, έκοψε την πορεία στα δύο, αφήνοντας πίσω, από το Χίλτον ως την Πλατεία Συντάγματος τα πολύ μεγάλα μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.
Πολιτικοί κύκλοι τόνιζαν ότι στόχος των επιθέσεων των ΜΑΤ, οι οποίες εκτελέσθηκαν με κυβερνητικές εντολές, ήταν να τρομοκρατήσουν και να διαλύσουν την πορεία, πράγμα που τελικά δεν επετεύχθη, χάρις στο πείσμα και την επιμονή των διαδηλωτών.
Οι επιθέσεις των ΜΑΤ και τα επεισόδια συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ στα Εξάρχεια.
ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΤ
Εξίσου μεγάλες σε πλήθος και με έντονο δυναμισμό υπήρξαν οι συγκεντρώσεις και πορείες για το Πολυτεχνείο που εξελίχθηκαν στη Θεσ/νίκη και την Πάτρα, υπό ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό και πλήθος διμοιριών ΜΑΤ.
Στη Θεσσαλονίκη, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν κατά της αλυσίδας που είχαν σχηματίσει οι διαδηλωτές, που ζητούσαν από την αστυνομία να απομακρυνθεί, καθώς η πορεία ήταν υπό ασφυκτικό κλοιό. 
Τα ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών και στην Πάτρα. Ενώ πάνω από 10.000 Πατρινοί, έδωσαν το παρών, παρά την εκτεταμμένη χρήση χημικών, όπως κατέγραψε συντάκτης του Άνεμου
Δεκάδες αυθαίρετες προσαγωγές έχουν σημειωθεί σε Αθήνα, Θεσ/νίκη και Πάτρα.

ΜΑΖΙΚΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΜΕΤΡΟ
Από νωρίς το μεσημέρι, εκατοντάδες φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία εργαζομένων, μαζικοί φορείς και κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας και στα κατά τόπους σημεία προσυγκέντρωσης. Στις 3 περίπου το απόγευμα, από το Πολυτεχνείο μέχρι τα Χαυτεία και από εκεί ως την πλ. Κλαυθμώνος, είχε σχηματιστεί μια μεγάλη και ειρηνική λαοθάλασσα με δεκάδες χιλιάδες κόσμου, η οποία ξεκίνησε την πορεία με κατεύθυνση την αμερικανική πρεσβεία, ενώ τον τόνο έδιναν οι φοιτητικοί σύλλογοι με τα πανό και τα συνθήματά τους.
Στις 4 μ.μ. περίπου, η κεφαλή της μεγαλειώδους πορείας έφτασε στο αστυνομοκρατούμενο Σύνταγμα.
Η δημιουργία εικόνας πολιορκημένης πόλης εντάσσεται στις προσπάθειες της κυβέρνησης και τα καθεστωτικά ΜΜΕ να δημιουργήσουν κλίμα φόβου και τρομοκρατίας. Μια προσπάθεια βέβαια που δεν είναι καινούργια. Κάθε χρόνο επαναλαμβάνεται και κάθε χρόνο αποτυγχάνει από τη μαζική καιοργανωμένη παρουσία χιλιάδων διαδηλωτών που αψηφούν το «κλίμα» που καλλιεργείται.
Σε αυτό το πλαίσιο και με άμεσο στόχο να αποκλείσει το κέντρο και να εμποδίσει όσο είναι δυνατόν την προσέλευση των πολιτών, έκλεισαν, με διαταγή της αστυνομίας, οι σταθμοί του ΜΕΤΡΟ:Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ευαγγελισμός, Μεγ. Μουσικής και Αμπελόκηποι, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για δεκάδες αυθαίρετες προσαγωγές πολιτών, ιδιαίτερα νέων, από την αστυνομία.
Η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία συνεχισε και περίπου στις 7:00 μ.μ. ο κύριος όγκος των διαδηλωτών έφτασε στο Χίλτον, ενώ νωρίτερα, περίπου στις 6:00 μ.μ., ξεκίνησε από τα Χαυτεία και η πορεία που είχε καλέσει το ΚΚΕ.
Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ
Σαρανταένα χρόνια μετά την 17η Νοεμβρίου του 1973, η εξέγερση των φοιτητών, η οποία πήρε μεγάλες λαϊκές διαστάσεις, κατά της αμερικανο-νατοϊκής στρατιωτικής χούντας αποκτά μια κρίσιμηεπικαιρότητα.
Σήμερα μπορεί στη χώρα να μην υπάρχει μια κλασσική στρατιωτική δικτατορία αλλά κυριαρχεί ηδικτατορία των αγορών και ένας σκοτεινός αυταρχικός μεσαίωνας με κοινοβουλευτικό μανδύα, ενώ η χώρα στενάζει κάτω από τη «νεοαποικιακή μπότα» της Γερμανικής ΕΕ και του αμερικανοκαθοδηγούμενου ΔΝΤ και ο λαός μας λεηλατείται και ληστεύεται από το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο και τις ευρωπαϊκές και εγχώριες κεφαλαιακές ελίτ.

Σε αυτές τις συνθήκες γίνονται ιδιαίτερα αναγκαία τα νέα σύγχρονα «Πολυτεχνεία» της ανατροπής που θα συνεγείρουν τη νεολαία και το λαό σε ένα καινούργιο ενωτικό αντιιμπεριαλιστικό προοδευτικό καιδημοκρατικό αγώνα για μια εναλλακτική πορεία εθνικής ανεξαρτησίας, ανασυγκρότησης και σοσιαλιστικής προοπτικής της Ελλάδας.
Η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου αποτελεί ιδιαίτερα ένα αγωνιστικό προκλητηριο στην ελληνικήνεολαία, πρώτα απ΄όλα τη φοιτητική νεολαία, να επανέλθει μαζικά στο προσκήνιο και στηνπρωτοπορία της μεγάλης προσπάθειας για προοδευτική και σοσιαλιστική αναγέννηση της χώρας.
Φέτος, με την φοιτητική κοινότητα να βρίσκεται ήδη σε αναβρασμό και κινητοποιήσεις ενάντια στα lock out των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, το σύνθημα «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» φαντάζει τραγικά επίκαιρο.
Η μεγάλη, ενωτική και μαχητική φοιτητική διαδήλωση της Παρασκευής (βλ. ΕΔΩ) έδειξε με τον καλύτερο τρόπο πως ούτε οι μνήμες σβήνουν, ούτε η βούληση για ελευθερία και αξιοπρέπεια κάμπτεται από την καταστολή, τις φοβέρες και τις απαγορεύσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου