Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

ME ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ - “BOMBA” ΑΡΠΑΖΟΥΝ ΤΗ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙA AKINHTH ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ!

ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΕ ΤΙΜΕΣ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΤΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΑΝΤΙ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ !

ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ! ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΑ 71 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Το τελειωτικό χτύπημα στη μικρομεσαία ακίνητη περιουσία εκατοντάδων χιλιάδων υπερχρεωμένων νοικοκυριών ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με ρύθμιση-"βόμβα" που συμπεριέλαβαν στο πολυσέλιδο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίαςο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαρ. Αθανασίου,οιπλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη προς τις τράπεζες, θα διενεργούνται από το 2016, με τιμές εκκίνησης τις πολύ χαμηλές εμπορικές αξίες, αντί των αρκετά πιο υψηλών αντικειμενικών. Πρόκειται για ρύθμιση –δώρο στους κερδοσκόπους που αναμένεται να οδηγήσει χιλιάδες οφειλέτες σε μαζικόξεσπίτωμα.
Συγκεκριμένα, στα άρθρα 993 και 995 του Κώδικα αναφέρεται ρητά ότι η τιμή της πρώτης προσφοράς για το εκπλειστηριαζόμενο ακίνητο είναι η εμπορική αξία όπως αυτή προσδιορίζεται κατά τον χρόνο της κατάσχεσης και όχι η αντικειμενική όπως ορίζει η ισχύουσα ρύθμιση. Συγκεκριμένα , μάλιστα, σύμφωνα με το σχέδιο ορίζεται τιμή εκκίνησης πλειστηριασμού τα 2/3 της εμπορικής αξίαςτου ακινήτου ,ενώ μέχρι να δημιουργηθεί το σύστημα αυτό (τέλος του 2015) θα ισχύει το υπάρχον σύστημα της αντικειμενικής αξίας. Το "νέο σύστημα" θα αρχίσει να εφαρμόζεται δηλαδή, σύμφωνα με πληροφορίες του ημερησίου τύπου, από το 2016. Μέχρι τότε οι πλειστηριασμοί θα ξεκινούν από τα 2/3 της αντικειμενικής αξίας.


Επιπλέον, με τις διαδικασίες εξπρές που θα ισχύουν για τους πλειστηριασμούς, σύμφωνα με τον αναμορφωμένο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, οι εξευτελιστικές τιμές πρώτης προσφοράς που θα καθορίζονται στους πλειστηριασμούς θα μπορούν να μειωθούν ακόμη περισσότερο, στις περιπτώσεις που οι πρώτοι πλειστηριασμοί θα κηρύσσονται άκαρποι.

Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες θα χάσουν την περιουσία τους σε τιμή κατά πολύ χαμηλότερη από την αντικειμενική, ενώ με δεδομένη την εξευτελιστική τιμής πώλησης θα συνεχίσουν να ασφυκτιούν στηθηλιά των χρεών τους. Είναι ενδεικτικό ότι ήδη τους τελευταίους μήνες οι τιμές της αγοράς κυμαίνονται σε επίπεδα ακόμη και 50% κάτω από τις αντικειμενικές αξίες.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση επιβάλλει το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ αλλά και τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων με βάση τις αντικειμενικές αξίες, καταθέτει την εν λόγω επαίσχυντη ρύθμιση σύμφωνα με την οποία ο πλειστηριασμός ενός ακινήτου δεν λαμβάνει υπόψη αυτή την τιμή, αλλά την εμπορική που είναι κατά πολύ χαμηλότερη !

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται μεταβατική περίοδος μερικών μηνών μέχρι να εφαρμοστεί το νέο καθεστώς κατασχέσεων και πλειστηριασμών ακίνητης περιουσίας. Και αυτό καθώς θα χρειαστεί προηγουμένως να νομοθετηθεί η άρση της αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από τον Ιανουάριο του 2015, εξέλιξη που θα ανοίξει το δρόμο για την πλήρη απελευθέρωση των διαδικασιών εκποίησης της ακίνητης περιουσίας και μαζικό ξεσπίτωμα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ! ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΑ 71 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Νέο ρεκόρ , εν τω μεταξύ, σημείωσαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο τον Οκτώβριο ανερχόμενα σε 71,25 δισ. ευρώ, έναντι 70,16 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου. Οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα βάρη, ούτε έχoυν να πληρώσουν τις δόσεις που τους προσφέρει σήμερα η εφορία.

Το νέο ρεκόρ έρχεται σαν λογικό επακόλουθο της συνεχιζόμενης κατάρρευσης των εισοδημάτων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αδυναμία αποπληρωμής των ολοένα και αυξανόμενων και δυσβάστακτων για την πληττόμενη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία φόρων (βλ. Αναλυτικότερα παρακάτω)!

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων το ύψος των νέων ληξιπρόθεσμων χρεών που δημιουργήθηκαν στο διάστημα Ιανουαρίου- Οκτωβρίου 2014 ανήλθε σε 10,9 δισ. ευρώ, από 9,683 δισ. ευρώ στο 9μηνο 2014.

Αν προστεθούν και οι παλαιές οφειλές (έως και το 2013) ύψους 60,35 δισ. ευρώ, το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων χρεών στο 10μηνο 2014 φθάνει στα 71,25 δισ. ευρώ. Σε ένα μόλις μήνα τα «φέσια»προς την εφορία αυξήθηκαν κατά 1,09 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με στελέχη της φορολογικής διοίκησης πολλοί φορολογούμενοι δεν κατέβαλαν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο το τελευταίο τρίμηνο αναμένοντας τη ρύθμιση – ασπιρίνη σε βαριά άρρωστο των 100 δόσεων που δόθηκε μόλις χθες σε παραγωγική λειτουργία στο Taxis. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, φυσικά, να επιταχυνθεί ελαφρώς η συσσώρευση νέων οφειλών.

Στο 10μηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2014 το Δημόσιο εισέπραξε από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές (παλιές και νέες) συνολικά έσοδα 3,018 δισ. ευρώ, από 2,692 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το στόχο του Μνημονίου το Δημόσιο θα πρέπει να εισπράξει 2 δισ. ευρώαπό παλαιές οφειλές μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014, αλλά και το 25% των νέων οφειλών. Ενδεικτικά στο 10μηνο το ποσοστό είσπραξης έναντι του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους διαμορφώνεται μόλις στο 14,85%.

Παράλληλα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων:

Σε εξέλιξη βρίσκονται 772 πλήρεις έλεγχοι μεγάλων επιχειρήσεων. Μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου είχαν ολοκληρωθεί 315 έλεγχοι. Βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα 1,2 δισ. ευρώ και εισπράχθηκαν 183,5 εκατ. ευρώ (ποσοστό 15,22%).

Σε εξέλιξη βρίσκονται 1.064 έλεγχοι σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου. Μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου είχαν γίνει 544 παρόμοιοι έλεγχοι. Βεβαιώθηκαν φόροι 218 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 55,2 εκατ. ευρώ (ποσοστό 25,2%).

Έχουν ολοκληρωθεί από τις αρχές του έτους 80 έλεγχοι πόθεν έσχες για διευθυντές, υποδιευθυντές, επόπτες και τμηματάρχες και επιπλέον 79 έλεγχοι για τους ίδιους τους ελεγκτές.

Έχουν αποσταλεί στην αρμόδια Αρχή για το «ξέπλυμα» χρήματος 220 αναφορές για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή και 143 αναφορές για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή άνω των 50.000 ευρώ.

ΠΝΙΓΟΥΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΑ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ!

Τα χρέη νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων έχουν εξελιχθεί σε έναν εφιάλτη δίχως τέλος για την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Η περασμένη νεοφιλελεύθερη θηλιά στο λαιμό της ελληνικής οικονομίας και η διαρκής γιγάντωση της ανεργίας, δεν αφήνει περιθώρια διεξόδου στον τόπο.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και το σύνολο, σχεδόν, των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων πνίγεται στα χρέη προς τράπεζες, δημόσιο κλπ τα οποία αδυνατεί να αποπληρώνει.

Η κυβέρνηση αντί να λάβει έκτακτα ριζοσπαστικά μέτρα για να αντιμετωπίσει τον εφιάλτη των χρεών, καταφεύγει σε ημίμετρα και "ασπιρίνες", ενώ κλιμακώνει τα μέτρα πλειστηριασμών καικατασχέσεων.

Όλα δείχνουν ότι τα μέτρα των «ρυθμίσεων» για οφειλές προς το Δημόσιο πέφτουν στο κενό!

Αυτή την ώρα ο τόπος έχει ανάγκη από μια μεγάλη και τολμηρή σεισάχθεια προς πολίτες και μικρές επιχειρήσεις, χωρίς την οποία ύφεση και ανεργία δεν θα πάψουν να καλπάζουν.

Τα μεγάλα και άμεσα αιτήματα των καιρών είναι: διαγραφή του κρατικού χρέους υπό την πίεση ακόμα και της στάσης πληρωμών τόκων και χρεολυσίων προς τους πιστωτές, εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση των τραπεζών, πολύ γενναία και ριζοσπαστική ρύθμιση των χρεών σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις μέχρι πλήρη διαγραφή τους για τις πιο ασθενείς κατηγορίες και ένα σχέδιο προοδευτικής ανασύνταξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, με επίκεντρο μια νέα ισχυρή αναβαθμισμένη δωρεάν δημόσια καθολική Παιδεία,Υγεία και Πρόνοια!

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=18622:mikromesaia-arpagh&catid=104:2010-07-14-16-10-32&Itemid=314

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου