Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

ΤΟ ΝΕΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑ PODEMOS ΚΛΟΝΙΖΕΙ ΤΟΝ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

Το νέο ισπανικό αριστερό κόμμα Podemos θα μπορούσε να έρθει στην τρίτη θέση στις βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη και η οποία επιβεβαιώνει το κύμα δημοτικότητας του κόμματος αυτού που έχει κλονίσει το δικομματικό σύστημα της Ισπανίας.

Οι Ισπανοί έχουν απογοητευτεί από το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) και τους Σοσιαλιστές (PSOE) έπειτα από μια σειρά σκανδάλων και έξι χρόνια οικονομικής ύφεσης. Τα δύο αυτά κόμματα κυριαρχούν στην ισπανική πολιτική σκηνή μετά την επιστροφή της δημοκρατίας στη χώρα στα τέλη τη δεκαετίας του 1970.
Το Ποδέμος (Μπορούμε), που ιδρύθηκε από τον πανεπιστημιακό Πάμπλο Ιγκλέσιας τον Ιανουάριο, ήταν το πιο δημοφιλές κόμμα, σύμφωνα με την έρευνα του Κέντρου Κοινωνιολογικών Ερευνών (CIS) με το 17,6% των ερωτηθέντων να λέει ότι θα το ψηφίσει, έναντι 14,3% που ήταν το ίδιο για τους Σοσιαλιστές και 11,7% για το Λαϊκό Κόμμα.

Αυτό μεταφράζεται σε ένα ποσοστό 22,5% για το Ποδέμος, αν οι βουλευτικές εκλογές πραγματοποιούνταν τώρα, πέντε ποσοστιαίες μονάδες πίσω από το PP και μόλις μία μονάδα πίσω από τους Σοσιαλιστές, επεσήμανε το CIS.

Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για τα τέλη του 2015.

Η δημοσκόπηση επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα μιας έρευνας που διεξήγαγε η ισπανική εφημερίδα El Mundo την Κυριακή, η οποία έδειξε ότι το Ποδέμος θα μπορούσε να έρθει στην πρώτη θέση στις βουλευτικές εκλογές με 27,7%, ένα αποτέλεσμα το οποίο χαρακτήρισε “πολιτικό σεισμό”.

Η σημερινή δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε σε 2.480 ανθρώπους σε όλη την Ισπανία, έδειξε ότι περισσότερο από το 80% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει την οικονομική κατάσταση της χώρας “κακή” ή “πολύ κακή”.

Περισσότερο από το 60% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν θα ψηφίσει ποτέ το Λαϊκό Κόμμα, ενώ σχεδόν το 70% χαρακτήρισε το κυβερνητικό έργο “κακό” ή “πολύ κακό”. Εξάλλου περισσότερο από το 85% επεσήμανε ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι εμπνέει λίγη ή καθόλου εμπιστοσύνη.

Παρόλα αυτά τα δύο παραδοσιακά ισπανικά κόμματα θα συγκέντρωναν λίγο πάνω από το 50% των ψήφων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Το Ποδέμος τώρα προσπαθεί να αμβλύνει τις πολιτικές του προτάσεις, οι οποίες αρχικά περιελάμβαναν την πρόταση εθνικοποίησης των μεγαλύτερων ισπανικών εταιρειών καθώς και τη μερική αθέτηση πληρωμής του χρέους της χώρας.

Πλέον το κόμμα, που κέρδισε πέντε έδρες στις Ευρωεκλογές του Μαΐου, λέει ότι θα προχωρήσει σε εθνικοποιήσεις μόνο αν οι εταιρείες δεν τηρούν τις κοινωνικές τους ευθύνες και ότι θα «ελέγξει» το χρέος της Ισπανίας προτού λάβει οποιαδήποτε απόφαση.

Παράλληλα ο Ιγκλέσιας αναμένεται να επιβεβαιωθεί στη θέση του αρχηγού του Ποδέμος αφού έχει κερδίσει ισχυρή υποστήριξη στις περιφερειακές συγκεντρώσεις του κόμματος.

πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου