Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

ΤΡΟΪΚΑ: ΑΠΑΙΤΕΙ «ΓΗ ΚΑΙ ΥΔΩΡ» ’Η ΑΚΟΛΟYΘΕΙ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ «ΜΑΣΤΙΓΙΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΑΡΟΤΟ»

ΠΟΛΕΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΝΔ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ
ΠΙΟ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΑΠΟ ΠΟΤΕ Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Βαδίζουμε ολοταχώς στο τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου του 2014 και απομένει κάτι παραπάνω από ένας μήνας για να μας αποχαιρετήσει το σωτήριο έτος 2014, οπότε λήγει το όριο για την καταβολή της τελευταίας δόσης από την ευρωπαϊκή πλευρά της τρόικας και ακόμα βρίσκεται σε εκκρεμότητα η ημερομηνία έλευσης της τρόικας στην Αθήνα για τη νεοαποικιακήαξιολόγηση της εφαρμογής του μνημονιακού προγράμματος.

Πολιτικοί παρατηρητές αναρωτιούνται αν πράγματι η τρόικα εκβιάζει αληθινά και απαιτεί «γη και ύδωρ» με την απόλυτη και κατά γράμμα ακραία εξουθενωτική εφαρμογή του προγράμματος ή βρισκόμαστε μπροστά σε ένα καλοπαιγμένο θέατρο «κακών» που στη συνέχεια «μαλακώνουν», αφού αποσπάσουν όσα θεωρούν «αδιαπραγμάτευτα».

Άλλοι πολιτικοί κύκλοι εκτιμούσαν στην Iskra ότι Γερμανία αλλά και ΗΠΑ θεωρούν «τελειωμένη» την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου και ότι η σκληρή και αδιάλλακτη στάση τους έχει ως κύριο αποδέκτη την επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και έχει ως στόχο να την καταστήσει παρένθεση.

Την ίδια ώρα, στο ίδιο μήκος κύματος με την τρόικα, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας(ΕΚΤ) Μ. Ντράγκι, διαλύοντας αυταπάτες στο εσωτερικό της χώρας, ξεκαθάρισε ότι για την ΕΚΤ δεν υπάρχει θέμα «κουρέματος», μάλλον και οποιασδήποτε ρύθμισης, του ελληνικού χρέους!!!

Στο πλαίσιο αυτό οι αμέσως επόμενες εβδομάδες θα αποβούν πολύ κρίσιμες για τις εξελίξεις στη χώρα, με πολλά και διαφορετικά ενδεχόμενα ανοιχτά.

Κύκλοι προσκείμενοι στη ΝΔ τόνιζαν ότι η κυβέρνηση είναι αδύνατον να ανθέξει, αν και εφ’ όσον ητρόικα επιμείνει και εκείνη ενδώσει είτε στην άμεση ψήφιση των σκληρών τροϊκανών απαιτήσεωνστη Βουλή είτε στην ψήφιση μόνο ορισμένων εξ αυτών και την ενσωμάτωση των υπολοίπων, μαζί μεπρόσθετα μέτρα, για την πλήρη κάλυψη του δημοσιονομικού κενού μεταξύ 2-3 δισ, σε ένα νέο υπό κύρωση στη Βουλή σκληρό μνημόνιο, που θα περιλαμβάνεται στο αβέβαιο πείραμα της προληπτικής γραμμής στήριξης.

Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να επιλέξει ως αναγκαίο κακό την προσφυγή στις κάλπες, πολύ περισσότερο που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε έναν κλιμακούμενο άγριο πόλεμο χωρίς αρχές μεταξύ τους αλλά και στο εσωτερικό τους.

Η μόνη περίπτωση να μπορέσει η κυβέρνηση να φτάσει για να δοκιμάσει την τύχη της στις διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, χωρίς σε καμιά περίπτωση να είναι ορατή η συγκέντρωση των «180», είναι να της δώσει «φιλί ζωής» η τρόικα, υπαναχωρώντας πλήρως η τελευταία από τιςμνημονιακές επιταγές.

Και στο σενάριο αυτό, όμως, ίσως όχι τόσο πιθανό, η παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία είναιαβέβαιη και αμφίβολη, αφού οι χαλαρές μνημονιακές απαιτήσεις θα έθεταν σε άμεσο κίνδυνο τη δυνατότητα, δύσκολης ούτως ή άλλως, προσφυγής της χώρας στις αγορές στο πλαίσιο της προληπτικής στήριξης, δίχως την οποία όλα τα σχέδια πέφτουν στο κενό.

Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ

Δημοσιογραφικοί κύκλοι τόνιζαν ότι ως μόνο σωσίβιο για το κατεστημένο βλέπουν τα διάφορα σενάρια, εκείνης ή της άλλης μορφής, της λεγόμενης «εθνικής συνεννόησης», που προωθούν σθεναρά ισχυρότατοι μιντιακοί παράγοντες και μεγάλα τραπεζικά και κεφαλαιακά κέντρα.

Στελέχη της Αριστεράς τόνιζαν ότι η λεγόμενη «εθνική συνεννόηση» είναι παγίδα, προκειμένου να μπει στο κάδρο της συνενοχής ο ΣΥΡΙΖΑ και να υποβαθμιστεί η εναλλακτική προοδευτική προοπτική στη χώρα.

Τα ίδια στελέχη υπογράμμιζαν ότι αυτό που χρειάζεται ο τόπος δεν είναι μια ανεδαφική και παγιδευτικήεθνική συναίνεση αλλά μια προοδευτική ανατροπή και πορεία διεξόδου και ανασυγκρότησης.

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=18536:troika&catid=81:kivernisi&Itemid=198

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου