Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Με ποιούς θα πας και ποιούς θα αφήσεις…

Του Γιάννη Μπαλάφα*

«Κι’έρχεται η στιγμή για να αποφασίσεις με ποιούς θα πας και ποιούς θα αφήσεις», τραγουδούσε ο Σαββόπουλος στο «Φορτηγό».

Για όλους εμάς αυτή στιγμή της απόφασης έρχεται. Όλα δείχνουν ότι η απερχόμενη Βουλή δε μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πάμε λοιπόν σε εκλογές. Το διακύβευμα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για το μέλλον της χώρας. Η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να πετύχει εκεί που απέτυχαν παταγωδώς ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Η επόμενη κυβέρνηση θα «παραλάβει» οικονομία συρρικνωμένη κατά 25%, κοινωνία με ανεργία πάνω από 25% και με 6,3 εκατομμύρια πολίτες να ζουν υπό καθεστώς ή υπό απειλή φτώχειας.
Η επόμενη κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει και ένα διεθνές περιβάλλον το οποίο δεν θα είναι φιλικό. Είτε για πολιτικούς λόγους (συντηρητικές κυβερνήσεις), είτε για οικονομικούς (συνέχιση ελέγχου της ελληνικής οικονομίας) θα θελήσουν να επιβάλλουν και στη νέα κυβέρνηση τις ίδιες πολιτικές που επέβαλαν (όχι με ιδιαίτερη δυσκολία…) στη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.
Σε αυτή τη μάχη λοιπόν επιδίωξη μας θα είναι η πλατύτερη δυνατή συσπείρωση πολιτών και πολιτικών δυνάμεων που αναγνωρίζουν το αδιέξοδο της ασκούμενης πολιτικής. Θα επιδιώξουμε τη συστράτευση σε ένα ρεαλιστικό, ριζοσπαστικό πρόγραμμα για τον τερματισμό της λιτότητας, την ανατροπή της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής πολιτικής με στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ και οι σύμμαχοι του να κατακτήσουν την αυτοδυναμία στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Προεκλογικά αυτή η συσπείρωση θα εκφραστεί μέσω πλατιών ψηφοδελτίων, ανοιχτών σε όσους είναι διατεθειμένοι να συμπράξουν μαζί μας στη βάση διακηρυγμένων αρχών.

Πολλοί ρωτούν: Ποιους μπορεί να συμπεριλάβει αυτή η συσπείρωση; Μήπως με αυτό τον τρόπο θα γίνουμε ένα μεγάλο «πλυντήριο» για όσους έχουν ευθύνες για τις μνημονιακές πολιτικές; Η απάντηση μου είναι ότι κολυμβήθρα του Σιλωάμ δε θα γίνουμε, ούτε και σκαντζόχοιροι… Κρίνουμε το παρελθόν, κοιτάμε μπροστά, αναμένουμε πρωτόγνωρες ανατροπές ιδιαίτερα στα ζητήματα πολιτικής αντιπροσώπευσης.

Παλεύουμε για την αυτοδυναμία, όμως μετεκλογικά σε κάθε περίπτωση θα συγκροτήσουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συμμάχων.

Να το ξεκαθαρίσουμε: Αυτό το ενωτικό κάλεσμα δεν αφορά τη Νέα Δημοκρατία του κ.Σαμαρά, δεν αφορά το ΠΑΣΟΚ του κ.Βενιζέλου 

Θέλουμε να είναι μαζί μας δυνάμεις της αριστεράς, της οικολογίας, (με τους οποίους διαπιστώνουμε συμπτώσεις το τελευταίο διάστημα) δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας καθώς και άλλες δυνάμεις οι οποίες όμως θα συμφωνούν και θα δεσμεύονται στην υλοποίηση ενός συμφωνημένου προγράμματος. Του προγράμματος που θα έχει εγκρίνει ο ελληνικός λαός.

Βεβαίως θα συνυπολογιστεί η στάση των κομμάτων, αλλά και των ανεξάρτητων βουλευτών της σημερινής Βουλής στο ζήτημα της ψηφοφορίας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όσοι με τη ψήφο τους δώσουν παράταση ζωής σε αυτή τη κυβέρνηση, θέτουν τον εαυτό τους απέναντι μας..

Στον ΣΥΡΙΖΑ και γνώση έχουμε και μνήμη. Όμως το κυρίαρχο αυτή τη στιγμή είναι να τελειώνουμε με τις πολιτικές που οδήγησαν την χώρα μας σε αυτή την οικτρή κατάσταση.

Εμείς θα απευθυνθούμε στον ελληνικό λαό με ανοιχτά χαρτιά και διευρυμένα ψηφοδέλτια. Έχουμε δείξει με ποιους πάμε και ποιους αφήνουμε. Οι Έλληνες πολίτες με υψηλό αίσθημα ευθύνης θα δείξουν και αυτοί με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν…

*Ο Γιάννης Μπαλάφας είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την οποία εκπροσωπεί στην Επιτροπή Προγράμματοςhttp://ecoleft.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου