Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Μπέρτολτ Μπρεχτ: Μπαλάντα για την έγκριση του κόσμου




Δεν είμαι άδικος, μα ούτε και τολμηρός.
Και να που, σήμερα. μου δείξανε τον κόσμο τους.
Μόνο το ματωμένο δάχτυλό τους είδα μπρός.
Και είπα ευθύς: “Μ’ αρέσει ο νόμος τους”.
Τον κόσμο αντίκρυσα μεσ’ απ’ τα ρόπαλά τους.
Στάθηκα κι είδα, ολημερίς, με προσοχή.
Είδα χασάπηδες που ήταν ξεφτέρια στη δουλειά τους.
Και σαν με ρώτησαν “Σε διασκεδάζει;”, είπα:”Πολύ!”
Κι απο την ώρα εκείνη, λέω “Ναι” σε όλα.
Κάλλιο δειλός, παρά νεκρός να μείνω.

Αντάρτικο στο ΠΑΣΟΚ. τέρμα η συνεργασία με ΝΔ, γέφυρες με την Αριστερά!

Ξαναχτύπησε η «κίνηση των 75» το ΠΑΣΟΚ, η οποία με ανακοίνωσή της εξαπολύει επίθεση κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου και του διαμηνύει, σχεδόν με τελεσιγραφικό τόνο, ότι θα πρέπει να δώσει τέλος στη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ. 
«Όσοι ονειρεύονται μια στρατηγική παγίωσης της συνεργασίας με την δεξιά λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση. 
«Η σημερινή κατάσταση δεν είναι η μοίρα του ΠΑΣΟΚ. Όσοι βολεύονται με ένα «μικρό» ΠΑΣΟΚ, αποκομμένο από την κοινωνία, μαγαζάκι για προσωπικά παιχνίδια, αγνοούν ότι η Δημοκρατική Παράταξη δεν ήταν ποτέ μικρή σε αυτόν τον τόπο» τονίζουν. 

«Για μας, όμως, δεν ήταν μονόδρομος η πλήρης ένταξη του ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση και η πλήρης συμπόρευση με την ΝΔ. Υπήρχαν εναλλακτικές που αποκλείστηκαν» σημειώνεται στην ανακοίνωση. 
Σύμφωνα με την «κίνηση των 75», η χώρα θα μπορούσε να συνεχίσει με Οικουμενική Κυβέρνηση ή με το ΠΑΣΟΚ να παρέχει απλώς Κοινοβουλευτική ψήφο εμπιστοσύνης, υπό συγκεκριμένους όρους και εγγυήσεις, βάζοντας διαφανείς, πράσινες γραμμές προγραμματικής συνεργασίας.

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Δώδεκα ψεύδη Γεωργιάδη για ένα στόχο

Φωτογραφία: Αγγελική Παναγιώτου/ FosPhotos

Τα ψεύδη του υπουργού Υγείας σχετικά με τον ΕΟΠΥΥ απαριθμούν οι γιατροί του Οργανισμού. Δώδεκα συνολικά ψέματα, όπως αναφέρουν, για την επίτευξη ενός στόχου: Τη διάλυση του οργανισμού.
Όπως αναφέρει σε επιστολή του ο σύλλογος γιατρών ΕΟΠΥΥ Β. Ελλάδας «είναι γνωστό πως όταν θέλεις να διαλύσεις έναν οργανισμό κατά πρώτον τον υπονομεύεις, σε δεύτερη φάση τον δυσφημείς και στο τέλος τον κλείνεις».
«Στον ΕΟΠΥΥ η πρώτη φάση ξεκίνησε σχεδόν από την έναρξή λειτουργίας του τον Ιανουάριο του 2012. Στον τωρινό υπουργό Υγείας χρεώνεται η δεύτερη φάση της δυσφήμησης και η διαφαινόμενη διάλυσή του», τονίζουν.
Διαβάστε τα «12 ψεύδη» του υπουργού Υγείας, όπως τα παρουσιάζουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι δίνουν και απαντήσεις αποδομώντας τα όσα υποστηρίζει ο Άδωνις Γεωργιάδης: 

Aντί για κρυφά σχολειά, φανερά συσσίτια

Το πολιτικό προσωπικό της χώρας (ακριβέστερα: οι κάθε είδους και ρόλου κομματάνθρωποι) πρέπει να καταλάβουν ότι μια κρίσιμη μάζα των δυνάμει ψηφοφόρων τους ζουν κυριολεκτική απελπισία, εκρηκτική απόγνωση. Tο «πρέπει» της δεοντολογικής απαίτησης «να καταλάβουν» το υπαγορεύει η λογική του ενστίκτου αυτοσυντήρησης, των ορμεμφύτων αυτοάμυνας μπροστά σε φάσμα ανυπόφορης συμφοράς – αν σώζονται ακόμα τέτοια ορμέμφυτα στους πάσχοντες απώλεια επαφής με την πραγματικότητα κομματανθρώπους.
Δεν έχει προηγούμενο αυτό που συμβαίνει σήμερα. Σε τέτοια ανελπιστία δεν είχε περιπέσει ποτέ άλλοτε ο Eλληνας, ποτέ δεν τον είχε κυριέψει, σε τέτοιο βαθμό, ο πανικός της απόγνωσης. Tετρακόσια χρόνια σκλαβιάς στους Tούρκους ήταν χρονικό διάστημα που από μόνο του, μόνο με την εφιαλτική του διάρκεια, θα ήταν φυσικό να είχε νεκρώσει κάθε ίχνος ελπίδας – οι άνθρωποι γεννιώνταν και πέθαιναν, η μια γενιά διαδεχόταν την άλλη, χωρίς ορατό σημάδι λογικής προσδοκίας λυτρωμού. Oμως η ελπίδα επιζούσε, το ανεδαφικό εκείνο «πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά μας θα ’ναι» πήγαζε από ζωντανή συνείδηση καταγωγής, αυτεπίγνωση αρχοντιάς, εμπιστοσύνη στη γλώσσα, αυτονόητη βιωματική αναφορά στον μεταφυσικό (μη θρησκειοποιημένο) άξονα «νοήματος» της ύπαρξης και της συνύπαρξης. Δεν έπαψαν ούτε στιγμή οι τότε Eλληνες να ξέρουν ποιοι είναι και τι τους πρέπει.

OΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ 45%

Δεκατρείς επώδυνες ανατροπές στις επικουρικές συντάξεις φέρνει ο νέος Κανονισμός Ασφάλισης και Παροχών του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), ο οποίος ήδη βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Εργασίας.

Με το νέο Κανονισμό, που δημοσιεύει η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία ενοποιούνται οι όροι και προϋποθέσεις των παροχών που καταβάλλουν καταστατικά σήμερα τα επικουρικά ταμεία που έχουν ενσωματωθεί στο ΕΤΕΑ και καταργούνται τα καταστατικά τους.

Μειώνονται περαιτέρω οι επικουρικές συντάξεις από 16% έως 45%, το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης διαμορφώνεται με βάση τα δημογραφικά δεδομένα τα οποία στηρίζονται σε πίνακες θνησιμότητας και το συντελεστή βιωσιμότητας, ο οποίος θα πρέπει να αναπροσαρμόζει σε ετήσια βάση τις νέες και τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, ανάλογα με τις καταβαλλόμενες εισφορές, έτσι ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία ελλειμμάτων στο Ταμείο, αποκλείοντας κάθε μεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η χώρα πηγαίνει σε πρόωρες εκλογές!!!!

Είσαι στον ύπνο σου το βράδυ και γυρίζεις πλευρό.
Τρίζει ο σουμιές.
Ξυπνά η γυναίκα σου.
Πάει να πιει νερό.
Σπάει όμως το ποτήρι.
Ξυπνάν τα παιδιά και κλαίνε.
Ξυπνάει όμως ο σκύλος και γαβγίζει.
Μαζί και κάνα δυο σκυλιά στην γειτονιά.

Ρεβε-γιοκ!

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες προετοιμάζαμε τη βραδιά της αλλαγής του χρόνου. Άλλοι καλούσαν κόσμο στα σπίτια τους κι άλλοι ήταν ο κόσμος. Το μενού είχε πολλά ταψιά, άλλα με ρολό χοιρινό, άλλα με κατσίκι στο φούρνο, άλλα με παστίτσιο, άλλα με τυροπιτάκια και τέτοια μπιχλιμπίδια, άλλα με ρύζι και μοσχάρι κοκκινιστό... "να φαν' κι οι κότες", που λένε!
Λίγο μετά την αλλαγή του χρόνου, οι γυναίκες μάζευαν γρήγορα τα φαγητά από τα τραπέζια και έστρωναν τιςτσόχες, πάνω στις οποίες θα δοκιμάζαμε την τύχη μας.

Πόκερ, Εικοσιμία, Θανάση και... Μουτζούρη για τα μικρά παιδιά!
Όλοι καταθέταμε το περίσσευμα ή το υστέρημά μας "για το καλό του χρόνου".

Η αλήθεια είναι πως τους ξετίναζα πάντα, διότι είμαι ανέκαθεν χαρτόμουτρο και γι' αυτό πάντα μ' άρεσε να πηγαίνω σε ρεβεγιόν πρωτοχρονιάς.

«Εξαφανίζονται» οι επικουρικές συντάξεις

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Κατσής/ FosPhotos
Διαδοχικές μειώσεις στις επικουρικές αναμένονται τα επόμενα δύο χρόνια, 20% το 2014 και πάνω από 30% από τον επόμενο χρόνο, εξαφανίζοντας ουσιαστικά τη συμπληρωματική σύνταξη, που σύμφωνα με δημοσίευμα της Αυγής, στην καλύτερη περίπτωση θα ενσωματωθεί ως φιλοδώρημα στην κύρια σύνταξη για μερικές χιλιάδες ασφαλισμένους. Για «απόλυτο εκμηδενισμό των επικουρικών συντάξεων ή στην καλύτερη περίπτωση στον περιορισμό τους στο ελάχιστο» κάνει λόγο ο υπεύθυνος της επιτροπής κοινοβουλευτικού ελέγχου του υπουργείου Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Στρατούλης,

Σύμφωνα με την Αυγή, ο νέος κανονισμός του ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης) που έχει ήδη καταρτιστεί (με βάση και την αναλογιστική μελέτη) και εκκρεμεί η έγκριση από το υπουργείο Εργασίας για να τεθεί σε εφαρμογή, λαμβάνοντας προφανώς υπόψη και το έλλειμμα ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ που έχει διαμορφωθεί το 2013, περιλαμβάνει δραματικές ανατροπές, θέτοντας εν αμφιβόλω ακόμα και την καταβολή των επικουρικών συντάξεων (κυρίως από το 2015) για 2 εκατομμύρια ασφαλισμένους, σε δημόσιο, ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Τροπολογία για την κατάργηση του εισιτηρίου των 25 ευρώ

Την κατάργηση του εισιτηρίου των 25 ευρώ που καλούνται να καταβάλουν οι ασθενείς που εισάγονται για νοσηλεία στα νοσοκομεία, αλλά και του ποσού του ενός ευρώ για κάθε συνταγή που θα εκτελείται από τον εκάστοτε φαρμακοποιό, ζητεί ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ν. Μαριάς, με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή.

Ο κ. Μαριάς χαρακτηρίζει «φαρσοκωμωδία» την αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το θέμα, κατηγορώντας τους βουλευτές των δύο κομμάτων ότι «αφού ψήφισαν ανενδοίαστα τον αντισυνταγματικό Ν. 4093/2012 για το Μεσοπρόθεσμο τώρα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα και διαμαρτύρονται δήθεν για το νέο νοσοκομειακό χαράτσι των 25 ευρώ που επέβαλαν στους ασθενείς».