Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Θλίψη, του Θ. Καρτερού

Φωτογραφία: Αγγελική Παναγιώτου/ FosPhotos
Θλίψη! Κάθε τρεις και λίγο ο Στουρνάρας, ή ο Σταϊκούρας, ή και ο Σαμαράς -στις επίσημες τελετές αυτός- βγάζουν από την τσέπη το πρωτογενές πλεόνασμα. Το ξεσκονίζουν, το γυαλίζουν, το φυσάνε καλά-καλά να κρυώσει, και μας το μοστράρουν ως μοναδικό κατόρθωμα. Η καλύτερα ως το μοναδικό τους κατόρθωμα.
Θλίψη, γιατί ακόμα κι αν υπήρχε στην πραγματικότητα αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα, έχει σε κάθε του ευρώ τόση φτώχεια, τόση απόγνωση, τόση αγριότητα, τόσο αίμα, ώστε θα έπρεπε να ντρέπονται να το επιδεικνύουν. Ρήμαξαν ό, τι είχε απομείνει από το κοινωνικό κράτος, καταδίκασαν κόσμο στην ανέχεια, λήστεψαν τον κόσμο με τους φόρους και τα χαράτσια, διέλυσαν το σύστημα υγείας, σακάτεψαν την κοινωνική ασφάλιση και τώρα δηλώνουν υπερήφανοι γι' αυτό τους το έργο. Περί αυτού πρόκειται.

Όλι Ρεν: Αν το κούρεμα είχε γίνει στην αρχή,η κρίση θα είχε μεταδοθεί

Καλά κάνανε και πέσανε οι μισθοί, και όχι μόνον απαντά ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή.

Ο Όλι Ρεν στην απάντησή του υποστηρίζει αρχικά πως αν το κούρεμα είχε γίνει στην αρχή της κρίσης, τότε αυτή θα είχε μεταδοθεί και σε άλλες χώρες. Ο λόγος που δεν έγινε η αναδιάρθρωση, ήταν για να μην μεταδοθεί η οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη και τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες άλλωστε κατείχαν και το μεγαλύτερο κομμάτι του ελληνικού χρέους, αναφέρει συγκεκριμένα ο επίτροπος.
Εμμέσως λοιπόν παραδέχεται πως μετά -όταν άλλαξαν χέρια τα ελληνικά ομόλογα (και πήγαν σε ιδιώτες και ασφαλιστικά ταμεία) φεύγοντας από τις κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες -, δεν υπήρχε τέτοιος κίνδυνος. Όπως αναφέρει μάλιστα ο κ. Ρεν οι Ευρωπαίοι «αγόρασαν χρόνο»

Ο καλός, ο κακός και ο μικροαστός

Ο σύγχρονος καπιταλισμός ενδιαφέρεται λιγότερο για την παραγωγή πραγμάτων και περισσότερο για τις χρηματοπιστωτικές και εμπορικές πρακτικές που επωφελούν το 1 τοις εκατό, υποστηρίζοντας τη συνέχιση και αύξηση της κατανάλωσής του.


Ας πούμε δύο απλές και λαϊκές κουβέντες για αυτή τη φράση της καθηγήτριας Πολιτικής Επιστήμης των ΗΠΑ. Είναι μια σημαντική φράση, γιατί περιέχει τόσα και τόσο σημαντικά λάθη, τόσες και τόσο κραυγαλέες ανοησίες, που βοηθάει να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα που παραμένουν πολύ βαθιά μπερδεμένα στο μυαλό της μεγάλης πλειοψηφίας.

1. "Ο σύγχρονος καπιταλισμός" είναι μια φράση που αναγκαστικά παραπέμπει και σε κάτι άλλο από τον σύγχρονο καπιταλισμό. Έναν --λέει η λογική-- λιγότερο "σύγχρονο" καπιταλισμό. Έναν, ας πούμε, "παραδοσιακό καπιταλισμό". Αλλά τι είναι ο "παραδοσιακός καπιταλισμός" όταν ο καπιταλισμός είναι ακριβώς αυτό που "κατέστρεψε όλες τις φεουδαρχικές, πατριαρχικές και ειδυλλιακές σχέσεις" κι "έσπασε χωρίς οίκτο τους πολυποίκιλους φεουδαρχικούς δεσμούς που συνδέανε τον άνθρωπο με τους φυσικούς ανώτερούς του και δεν άφησε κανέναν άλλο δεσμό ανάμεσα σε άνθρωπο και σε άνθρωπο, εκτός από το γυμνό συμφέρον, από την αναίσθητη 'πληρωμή τοις μετρητοίς'"(Μαρξ και Ένγκελς, 1848); Δεν είναι η ιδέα ενός "παραδοσιακού καπιταλισμού" οξύμωρη, ολότελα παράδοξη;

Ποτέ το τέλος δεν βλέπει το τέλος του.

Το σύστημα διορθώνει τα λάθη του. Κι εξηγούμαι: όταν το σύστημα, δηλαδή ο κ. Στουρνάρας, δηλαδή οι Σημιτάνθρωποι προωθούσαν στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο την κυρία Αναστασία Σακελαρίου ρίσκαραν το ενδεχόμενο η τσόζεν αυτή γκόλντεν γούμαν να διαπράξει κάποια λαθάκια και να αρχίσει να αφήνει διάφορα εκατομμυριάκια να διαλέγουν τσέπες.

Οντως, τώρα η κυρία Αναστασία Σακελαρίου διώκεται ποινικώς με κίνδυνο το σύστημα να αρχίσει να πληρώνει τα λάθη του, αν! Αν δεν είχε λάβει πρόνοια. Την εξής: Όταν η κυρία Σακελαρίου και ο/η κάθε κυρία Σακελαρίου μετετέθη απ’ το σύστημα, δηλαδή τον κ. Στουρνάρα, δηλαδή τον κ. Σαμαρά στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε από νέα, ισχυρότερη θέση, να ελέγχει την ελεύθερη διακίνηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ προς πάσαν κατεύθυνσιν, ελήφθη η πρόνοια να έχει η κυρία Σακελαρίου -ο/η ή κάθε κυρία Σακελαρίου-, το ακαταδίωκτον για όποια πράξη διαπράξει. Να έχει δηλαδή ασυλία ακόμα κι αν διέπραττε κακουργήματα. Να έχει δηλαδή όχι το τεκμήριο της αθωότητος και της εντιμότητος, αλλά να είναι αθώα και έντιμη με διάταγμα για ό,τι κι αν κάνει. Αθώα με Εδικτο. 

Λευκή εβδομάδα.

Του Πιτσιρίκου

Αντιδράσεις γονέων και εκπαιδευτικών έχει προκαλέσει η πρόταση των ξενοδόχων για περισσότερες ημέρες χειμερινών διακοπών στα σχολεία. Με τη «λευκή εβδομάδα» –που ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες- θα ενισχυθεί ο εσωτερικός τουρισμός γιατί τα 17 εκατομμύρια ξένων τουριστών δεν είναι αρκετά και πρέπει να γίνουν τουλάχιστον 170.

Φυσικά, οι περισσότεροι Έλληνες ξενοδόχοι δεν νοιάζονται καθόλου για τη «λευκή εβδομάδα», αφού έχουν χτίσει τα ξενοδοχεία τους δίπλα στην θάλασσα, οπότε το ζόρι το τραβάνε οι ξενοδόχοι που έχτισαν τα ξενοδοχεία τους στα κατσάβραχα επειδή πίστεψαν οι ανόητοι πως η Ελλάδα έγινε Λουξεμβούργο, οπότε τώρα τραβάνε τα βυζιά τους.

Στη διάρκεια της «λευκής εβδομάδας», θα απαγορεύεται η έξοδος των μαθητών και των γονιών τους από την χώρα, γιατί, αν πάνε να κάνουν σκι στην Ελβετία, μάλλον δεν θα ενισχυθούν ιδιαίτερα οι Έλληνες ξενοδόχοι.