Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Νυρεμβέργη 2.0. Του Παναγιώτη Χατζηστεφάνου

Πώς και γιατί η ανάγκη για δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι πιο απαραίτητη από την ίδια την ύπαρξη της χώρας.

Το πρόσφατο τραγικό γεγονός του πνιγμού των προσφύγων στο Φαρμακονήσι, αποτυπωμένο σπαραχτικά στο πρόσωπο του πατέρα που κλαίει για την χαμένη του οικογένεια, μας υπενθυμίζει, για μια ακόμα φορά, την πικρή αλήθεια της ηθικής χρεωκοπίας της Ελληνικής κοινωνίας.

Οποιοσδήποτε μπορεί να υπογραμμίσει πως η ζωή είναι το λιγότερο σκληρή, και τραγικά άδικη, ειδικά για ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από έναν πόλεμο, όπως οι δυστυχισμένοι που έρχονται από την Συρία ή το Αφγανιστάν, για να αναζητήσουν μια καλύτερη μοίρα στα ύπουλα χαρακώματα μιας γενοκτονίας που επιβάλλεται από ένα Ναζιστικό καθεστώς το οποίο αυτο-αθωώνεται με οικονομικά αντί ιδεολογικά άλλοθι.

Κρίση, φτώχεια και το δικαιώμα στη κατοικία: Αθήνα: Η ανάδυση ενός νέου σκηνικού περιθωριοποίησης

Η οικονομική κρίση επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής μας και προφανώς αποτυπώνεται στον χώρο των πόλεων στις οποίες ζούμε και κινούμαστε. Η Αθήνα, λοιπόν, ως πρωτεύουσα της χώρας αποτελεί το κεντρικό σκηνικό αποτύπωσης της κοινωνικό-οικονομικής κρίσης. Ποια όμως είναι τα χαρακτηριστικά της περιθωριοποίησης κατά την διάρκεια της κρίσης;


Καθημερινά κάθε ένας από εμάς βιώνει την περιθωριοποίηση και την επισφάλεια. Με βάση τα στοιχεία που αναλύθηκαν στα προηγούμενα τμήματα του αφιερώματος ‘Κρίση και το δικαίωμα στην κατοικία’, τώρα θα επιχειρήσουμε να οργανώσουμε τις μορφές περιθωριοποίησης που παρατηρούνται στην Αθήνα κατά την διάρκεια της κρίσης κατοικίας και να δούμε πως ένα νέο σκηνικό εμφανίζεται στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις της χώρας.
Ποιος είναι ο περιθωριοποιημένος πληθυσμός της Αθήνας;

Ο Χριστόδουλος, ως απεσταλμένος του Θεού.

Το παρακάτω απόσπασμα δεν προέρχεται από την Αυγή ή το left.gr: «Οι δημοσκοπήσεις που έγιναν τελευταία με εντολή της Συγγρού προκάλεσαν ευλόγως αγωνία καθώς προκύπτει μια μεγάλη απόσταση της ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ που σε μερικές περιφέρειες ξεπερνά και τις επτά ποσοστιαίες μονάδες ενώ σε ορισμένες περιοχές αγγίζει ακόμη και το 10%, ενώ αντέχει ακόμα η Χρυσή Αυγή και ο κυβερνητικός εταίρος το ΠΑΣΟΚ εξαφανίζεται από τον πολιτικό χάρτη». Του Στέλιου Κούλογλου

Με τον τίτλο “Σκηνικό ήττας για τη ΝΔ δείχνουν τα μυστικά γκάλοπ του Μαξίμου”, το άρθρο στο νεοδημοκρατικό antinews είχε και ενδιαφέρουσα συνέχεια: “..υπάρχουν περιπτώσεις νομών, τα λεγόμενα «κάστρα» της, όπου η ΝΔ είχε παραδοσιακά πολύ μεγάλη δύναμη, αλλά πλέον προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ...Όσοι ασχολούνται με την προετοιμασία των δημοτικών εκλογών και έχουν γνώση των στοιχείων δεν κρύβουν την αγωνία τους, που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει τα όρια της απελπισίας.”