Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Με αφορμή τις πρόσφατες εγκλήσεις σε δημόσια πρόσωπα επί «αθεΐα»: Ομολογημένη πίστη, ανομολόγητες προθέσεις

του Στάθη Λιανού Λιάντη

Λέγουσι γαρ, και ου ποιούσι, Κατά Ματθαίον 23,3

ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΌ ΨΗΦΙΔΩΤΌ, ΕΠΤΑΠΎΓΙΟ ΤΗΣ ΓΑΛΙΛΑΊΑΣ.

Σε μια επιστολή προς τον Απόλλωνα Μάικωφ ο Ντοστογιέφσκυ έγραφε ότι στο τελευταίο του έργο, τον Ηλίθιο, προσπάθησε να επικεντρώσει σε ένα ερώτημα: στο ερώτημα «με το οποίο βασανίστηκα, συνειδητά ή ασυνείδητα, όλη μου τη ζωή· κι αυτό είναι η ύπαρξη του Θεού». Αυτές οι λέξεις βγήκαν από τη γραφίδα του ίδιου ανθρώπου που διεκήρυττε ότι αν κάποιος του αποδείκνυε ότι ο Χριστός ήταν ψέμα, αυτός θα διάλεγε τον Χριστό και όχι την αλήθεια. Η κραταιά θέση της πίστης κλονίζεται και στην καρδιά των πιο πιστών, κι αυτή είναι παράμετρος της ελεύθερης προαίρεσης, της ιδιότητας που ο χριστιανικός Θεός αποδίδει ως βασικό χαρακτηριστικό στον άνθρωπο. Ο Ιησούς είπε «εγώ ειμί η οδός και η αλήθεια», αλλά συμπλήρωσε: «όστις θέλει οπίσω μου ελθείν». Στη χριστιανική διδασκαλία δεν μπορεί να υπάρξει καταναγκαστική πίστη, γιατί αυτό, ακριβώς, θα ακύρωνε την ουσία της, τη συνειδητή και ελεύθερη αποδοχή του σωτηριολογικού της μηνύματος. Ο άνθρωπος θεώνεται, καθίσταται δηλαδή ομόθεος, εκκινώντας από τη δική του ελεύθερη βούληση.

Οι ζάπλουτοι στο Νταβός θεωρούν ότι ξεπέρασαν την κρίση.

του Γιώργου Δελαστίκ
Κλίμα άκρατης ικανοποίησης και αυτοπεποίθησης αποπνέει φέτος το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. Οι ζάπλουτοι που συγκεντρώνονται εκεί εκτιμούν ότι ξεπέρασαν την κρίση και αυτοθαυμάζονται. Η κατάρρευση των τραπεζών αποφεύχθηκε με έξοδα που φόρτωσαν στα κράτη - δηλαδή στους φορολογούμενους ηλίθιους! 

Τα χρηματιστήρια καλπάζουν στις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ιαπωνία. Η εξαθλίωση μιας σειράς χωρών του ευρωπαϊκού Νότου και της Ιρλανδίας δεν οδήγησε πουθενά σε βίαιες ανατροπές κυβερνήσεων - άρα τα «υποζύγια», οι λαοί τους, αντέχουν κι άλλα βάρη στη ράχη τους, εκτιμούν σωστά από τη σκοπιά τους οι πλούσιοι του Νταβός. 
Αυτό το δικαιολογημένο -υπό το πρίσμα της εξυπηρέτησης των συμφερόντων τους- κλίμα αυταρέσκειας εκνεύρισε ακόμη και τη «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε», τη συντηρητική εφημερίδα της γερμανικής επιχειρηματικής και δεξιάς πολιτικής ελίτ. «Το τοξικό κοκτέιλ του Νταβός» είναι ο τίτλος ενός σημαντικού άρθρου της, την παραμονή έναρξης του φετινού φόρουμ.

Κοιτάξτε στα μάτια το παιδί…

«Γιατί κόπηκε το επίδομα του θύματος» γράφει ο τίτλος στις ειδήσεις του MEGA. Να σας πω εγώ κύριε Φουρλά μου! Διότι με το ίδιο οργίλο και γεμάτο αγανάκτηση ύφος που ρωτάτε σήμερα τον φιλοξενούμενο σας την πιο πάνω ερώτηση, με το ίδιο ακριβώς ύφος όταν κάποτε «Είχατε Μέσον» φωνάζατε για τα πλουσιοπάροχα επιδόματα των μεταναστών! 

Για να μην παίρνετε και πάνω σας, δεν το προσωποποιώ καθόλου το θέμα! Απλά έτυχε την ώρα που άρχισαν οι ειδήσεις να εμφανιστείτε εσείς μπροστά μου. Υποθέτω παρόμοιο ερώτημα είχαν κι άλλοι συνάδελφοι σας. Από την άλλη δεν μπορώ να ξέρω διότι αηδίασα και έκλεισα την τηλεόραση. Ξέρετε, έχει και η γαμημένη η υποκρισία τα όρια της!

Απαντήσεις όμως υπάρχουν.

Κλουβιά που ταξιδεύουν

Eduardo Galeano
O δουλέμπορος που περισσότερο αγαπούσε την ελευθερία είχε ονομάσει τα καλύτερα πλοία του “Βολταίρος και Ρουσό”. Μερικοί τους είχαν δώσει ευλαβικά ονόματα “Ευσπλαχνία, Προφήτης Δαυίδ, Ιησούς, Άγιος Αντώνιος'”.

Άλλοι εκδήλωναν την αγάπη τους για την ανθρωπότητα, τη φύση και τις γυναίκες : “Ελπίδα, Ισότητα, Φιλία, Ουράνιο Τόξο, Κολιμπρί, Μικρή Πόλυ, Αγαπημένη Σεσίλια, Φρόνιμη Χάνα”.
Τα πιο ειλικρινή πλοία έφεραν ονόματα όπως “Υποτέλεια” και Φρουρός”.

Όταν ένα φορτίο με εργατικά χέρια πλησίαζε το λιμάνι, δε σήμαιναν σειρήνες ούτε έριχναν πυροτεχνήματα για να αναγγείλουν τον ερχομό τους. Δεν υπήρχε η ανάγκη. Ο κόσμος το καταλάβαινε από τη μπόχα.

"Πνίγηκα δύο φορές"

Συγκλονιστικό σκίτσο του Βαγγέλη Χερουβείμ στη σημερινή Αυγή (24 Ιανουαρίου)

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα παρουσίασε ο Στέφανος Τζουμάκας


Το «Σοσιαλιστικό Κόμμα», το οποίο θα λάβει μέρος στις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις ως αυτόνομο και αυτοτελές, παρουσίασε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Τζουμάκας, την Κυριακή στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Ο Στέφανος Τζουμάκας χαρακτήρισε τα μνημόνια ως τον πυρήνα των ακροδεξιών πολιτικών του νεοφιλελευθερισμού και περιέγραψε την κρίση ως οικονομική, κοινωνική και κρίση ηγεσίας.
Όπως τόνισε, «το κυρίαρχο μπλοκ της ευρωπαϊκής Δεξιάς επέβαλε τη νεοφιλελεύθερη στρατηγική με κατεύθυνση τη διάλυση του κοινωνικού κράτους και του κράτους δικαίου».

ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ



Του Θ.ΚΑΡΤΕΡΟΥ*

Ίσως είναι ανάγκη να καταλάβουμε μια απλή αλήθεια: Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχουμε μια κυβέρνηση που δεν καταλαβαίνει. Δεν καταλαβαίνει ο Σαμαράς, δεν καταλαβαίνει ο Βενιζέλος, δεν καταλαβαίνει ο Άδωνις -τι να καταλάβει αυτός..- δεν καταλαβαίνει ο Βαρβιτσιώτης, δεν καταλαβαίνει ο Δένδιας, δεν καταλαβαίνει οΑθανασίου. Δεν καταλαβαίνει το κυβερνητικό σύμπαν, με όλους τους αστέρες, τους δορυφόρους, του λευκούς νάνους και τις μαύρες τρύπες.
Δεν καταλαβαίνουν και κάθε μέρα το δείχνουν και το αποδείχνουν. Κάθε τι ανθρώπινο τους είναι ξένο. Σε μια προχτεσινή του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι βαφτίζουν την ανθρωπιστική κρίση σταθερότητα. Ακριβώς. Σωστό. Πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν κάνουν κάποιο επικοινωνιακό λάθος -δεν είναι τόσο αδέξιοι. Έτσι εισπράττουν την ανθρωπιστική κρίση, ως σταθερότητα. Αυτή είναι η αντίληψή τους για την πραγματικότηταπου η πολιτική τους παράγει και επιβάλλει σαν μαύρο νέφος στη χώρα.
Στον ακροδεξιό φλοιό του εγκεφάλου τους οι απολύσεις είναι εξυγίανση. Το σκλαβοπάζαρο είναι απελευθερωμένη αγορά εργασίας. Η απόγνωση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αυτοκτονίες δεν είναι τίποτε -κανείς δεν μιλάει γι' αυτές. Οι θάνατοι παιδιών στο Αιγαίο είναι φυσικό φαινόμενο -αν όχι και επιθυμητό. Η τρόικα είναι αναγκαιότητα. Τα μνημόνια θα έπρεπε να τα εφεύρουν αν δεν υπήρχαν. Τα δημόσια αγαθά είναι ανάξια εκτίμησης, εφόσον προσφέρονται δωρεάν. Και όλοι εμείς είμαστε αντικείμενα προς επεξεργασία.