Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Αλαμπουρνέζικα

 του Θανάση Καρτερού

Είναι γνωστή και ακατανίκητη η αρχή της καλής δημοσιογραφίας, ότι ποτέ δεν πρέπει να αφήνεις την αλήθεια να σου χαλάει μια ωραία ιστορία. Καμιά διάψευση, καμιά λογική αμφισβήτηση, καμιά διαμαρτυρία δεν μπορεί να νικήσει μια ωραία ιστορία. Αυτή, ό,τι κι αν γίνει, θα κάνει τον κύκλο της, θα συνεπάρει τους εύπιστους, θα απασχολήσει τους καχύποπτους και τελικώς θα ξεφουσκώσει αφού κάνει τη δουλειά για την οποία προορίζεται. Γιατί συνήθως οι καλές-καλές ιστορίες δεν είναι ντουφεκιές στον αέρα όλο και κάπου σημαδεύουν.

Το τελευταίο παράδειγμα μιας όχι απλώς καλής αλλά εξωτικά συναρπαστικής ιστορίας είναι τα δήθεν μαγειρέματα για κυβέρνηση Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ. Ο Σαμαράς αντιπρόεδρος σε κυβέρνηση Τσίπρα ή ο Τσίπρας αντιπρόεδρος σε κυβέρνηση Σαμαρά - ανάλογα, λέει, με το εκλογικό αποτέλεσμα. Το φαντάζεστε; Κοινές εμφανίσεις των δύο; Ο επικίνδυνος εξτρεμιστής και φίλος της τρομοκρατίας αγκαλιά με τον προστάτη του νόμου και της τάξης; Ο Τσίπρας να εξηγεί γιατί μας χρειάζεται άλλο ένα Μνημόνιο ή ο Σαμαράς γιατί είναι επικίνδυνη η πολιτική Μέρκελ;

Ποιος γελάει τώρα;


Θυμάμαι –και μάλλον δεν είμαι ο μόνος- τις ειρωνείες για τον Αλέξη Τσίπρα, όταν ήταν υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τον Συνασπισμό το 2006. Θυμάμαι και τις ειρωνείες όταν ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη πρόεδρος του Συνασπισμού το 2008, κατατροπώνοντας τον Φώτη Κουβέλη. Σήμερα τα γέλια και οι ειρωνείες με τον Τσίπρα έχουν κοπεί ή προέρχονται μόνο από συστημικούς δημοσιογράφους και «διανοούμενους». Σήμερα όλα τα κόμματα ψάχνουν έναν Αλέξη Τσίπρα.

Για πολλά κατηγορούν τον Τσίπρα αλλά μπορεί σήμερα κάποιος να φανταστεί τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα;

Ποιος θα ήταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ; Ο Κουβέλης; Εδώ γελάμε. Και τώρα πια, έχουμε και πάρα πολλούς λόγους για να γελάμε.

Να σώσουμε την Πρωτοβάθμια Υγεία από τη διάλυση: Χαρίζουν την υγεία στους ιδιώτες

Σπύρος Αντωνίου, Θάνος Λυκουργιάς

Η  πιο βάρ­βα­ρη ως τώρα επί­θε­ση στην υγεία, που αφορά εκα­τομ­μύ­ρια αν­θρώ­πους σε όλη τη χώρα, πραγ­μα­το­ποιεί­ται με το νο­μο­σχέ­διο που κα­τέ­θε­σε η κυ­βέρ­νη­ση στη βουλή την Πα­ρα­σκευή 24 Γε­νά­ρη και ήδη συ­ζη­τιέ­ται στην αρ­μό­δια επι­τρο­πή.

Το νο­μο­σχέ­διο όμως δεν δια­λύ­ει μόνο την Πρω­το­βάθ­μια Φρο­ντί­δα Υγεί­ας, κλεί­νο­ντας τα πε­ρισ­σό­τε­ρα πο­λυ­ϊ­α­τρεία του ΕΟ­ΠΥΥ-ΙΚΑ, αλλά οδη­γεί και σε δια­θε­σι­μό­τη­τα-κι­νη­τι­κό­τη­τα και τε­λι­κά στην από­λυ­ση 8.500 ερ­γα­ζό­με­νους, για να υπη­ρε­τη­θεί ο στό­χος Μη­τσο­τά­κη-τρόι­κας για 12.500 δια­θε­σι­μό­τη­τες.

Απο­κλει­σμός

Πολυεθνικές:Σκορπίζουν αρρώστιες με τον μανδύα του ευεργέτη

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών, ο ιδιωτικός τομέας έχει αναδειχθεί ως η κορυφαία πηγή χρηματοδότησης για την υγεία στον κόσμο. Ομάδες εταιρειών όπως η Παγκόσμια Συμμαχία Επιχειρήσεων (Global Business Coalition, GBC) χρηματοδοτούν πολλά προγράμματα καταπολέμησης ασθενειών. Ανάμεσα στις 200 εταιρείες της Συμμαχίας , είναι και μία πλειάδα πολυεθνικών εταιρειών όπως η Coca-Cola, η Exxon Mobil και η Pfizer για τις οποίες έχουν ακουσθεί τόσο πολλά για δραστηριότητες τους οι οποίες συμβάλλουν στην αύξηση των δεικτών της θησιμότητας....
Προς τι λοιπόν το ενδιαφέρον; Είναι κοινωνικά ευαίσθητες ή απλώς εκμεταλλεύονται τις φοροαπαλλαγές αλλά και τη θετική εικόνα στους ανθρώπους του ανεπτυγμένου κόσμου; Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τα κίνητρα . Αυτό όμως που μπορεί να υποστηρίξει με αδιάσειστα στοιχεία είναι ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται πιο έντονα σε σχέδια σχετικά με την παγκόσμια υγεία προέρχονται από ένα στενό φάσμα βιομηχανιών, πολλές από τις οποίες είναι κάτω από πυρά για την αρνητική επίδρασή τους στη δημόσια υγεία. Αυτές οι ιδιωτικές επιχειρήσεις παίζουν ένα διπλό παιχνίδι: διαταράσσουν τις τοπικές κοινότητες με το ένα χέρι και υπογράφουν μεγάλα τσεκ φαινομενικά για να τους βοηθήσουν με το άλλο.

Περί "ποιοτικών" μεταναστών

Η χθεσινή δήλωση Δένδια περί "ποιοτικών μεταναστών", βάσει των νέων standards που καλλιεργούνται στην ελληνική κοινωνία, δεν θα πρέπει να ενόχλησε και πολλούς, εκτός από μια μικρή μερίδα, αυτή των συνήθων υπόπτων, που αναλογικά δεν είναι και πλεοψηφική.
Από τη μια μεριά, έχουμε όσους παθαίνουν αλλεργία, με τους κάθε λογής "άπλυτους", διότι ως γνωστόν η καθαριότητα του σώματος συνεπάγεται και ήθος και καθαρότητα ψυχής, για την οποία υπερηφανευόμαστε από αρχαιοτάτων χρόνων.

Από την άλλη, οι εν λόγω "άπλυτοι", συμβαίνει να είναι και αλλόθρησκοι, μουσουλμάνοι ως επί το πλείστον, γεγονός που προσβάλλει το πανάρχαιον ελληνορθόδοξο πνεύμα, οπότε καλόν θα είναι να μην προσέρχονται στα άγια εδάφη μας να τα μολύνουν.

Τη διαγραφή ...του Red Notebook ζητά από τον ΣΥΡΙΖΑ η Νέα Δημοκρατία

Με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, η ΝΔ καταγγέλλει απειλές και στοχοποίηση αστυνομικών από το Red Notebook, με αφορμή ανάρτηση σε ανεπίσημο προφίλ στο facebook

Η αναπάντεχη προαγωγή του Red Notebook σε «επίσημη ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ», στη θέση δηλαδή του syriza.gr, και το αίτημα προς τον Αλέξη Τσίπρα να ...διαγράψει τους συντελεστές της ιστοσελίδας, ήταν το τελευταίο κρούσμα της περίφημης μονταζιέρας της Ρηγίλλης, λίγες ώρες μετά τη βίαιη διάλυση από την Αστυνομία της ειρηνικής διαμαρτυρίας των νέων του ΣΥΡΙΖΑ έξω από το γραφείο του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
Η ανακοίνωση προβλήθηκε σε περίοπτη θέση στο ακροδεξιό διαδικτυακό Antinews, που απηχεί τις απόψεις του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, ενώ το θέμα βρήκε θέση και στα βραδινά δελτία ειδήσεων, στο πλαίσιο ενός επικοινωνιακού αντιπερισπασμού για να καλυφθεί ο αντιδημοκρατικός εκτροχιασμός κυβέρνησης και Αστυνομίας.

«Όχι» στο κυνήγι κεφαλών κατά τους ελέγχους εισιτηρίων από τους εργαζόμενους της ΣΤΑΣΥ

Φωτογραφία: Μενέλαος Μυρίλλας/FosPhotos

Την αλλαγή του τρόπου ελέγχου των εισιτηρίων ζητούν τα σωματεία εργαζομένων στα μέσα μεταφοράς. Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) ζητούν να σταματήσει το κυνήγι κεφαλών.

Τα σωματεία ζητούν ο έλεγχος να γίνεται με οργανωμένο τρόπο και από προσωπικό κατάλληλα εκπαιδευμένο ώστε να «αποφευχθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις και τραγικά γεγονότα που μέχρι και σήμερα συμβαίνουν» αναφέροντας χαρακτηριστικά τον «άδικο θάνατο ενός 18 χρόνου κατά τη διάρκεια ελέγχου σε όχημα τρόλεϊ τον περασμένο Αύγουστο».

Στην ανακοίνωσή τους εκφράζουν την κατηγορηματική αντίθεσή τους «με τον θεσμό των κυνηγών κεφαλών, με την μετατροπή του έργου σε εργολαβία και μάλιστα από προσωπικό με σχέση εργασίας με τις εταιρείες, αλλά και με την παροχή εργολαβίας σε τρίτους για την ευαίσθητη αυτή εργασία του ελέγχου κομίστρου».

Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ για τις 13 Περιφέρειες

Φωτογραφία: Μενέλαος Μυρίλλας/FosPhotos
Ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου οι διήμερες εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης, που άρχισαν με την ομιλία του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, βρίσκονται η πολιτική κατάσταση και οι επερχόμενες ευρωεκλογές - αυτοδιοικητικές εκλογές.
Κατά τις εργασίες θα ανακοινωθούν και επίσημα τα ονόματα των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις 13 περιφέρειες, μετά και τις εισηγήσεις του Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, την Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται πως για την περιφέρεια Αττικής προτάθηκε η Ρένα Δούρου, ενώ για τον Δήμο Αθηναίων ο Γαβριήλ Σακελλαρίδη, οικονομολόγος και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Για τις υπόλοιπες περιφέρειες:
Κεντρική Μακεδονία η βουλευτής Δέσποινα Χαραλαμπίδου.
Δυτική Μακεδονία ο δημοσιογράφος Θόδωρος Καρυπίδης.