Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Σαν σήμερα το 1909 κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Ριζοσπάστης»

Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Ριζοσπάστης», με διευθυντή τον Γεώργιο Φιλάρετο. Η νέα εφημερίδα, που είναι όργανο του Ριζοσπαστικού Συνδέσμου, προπαγανδίζει την ανάγκη για σοβαρή λαϊκή δράση κατά της μοναρχίας και την εξυγίανση του δημόσιου βίου της χώρας. Η έκδοσή της σταματά το 1911 για να επανεκδοθεί το 1917 από τον Γιάννη Πετσόπουλο ως «εφημερίδα δημοκρατικών αρχών». Το Μάη του 1919 ο Πετσόπουλος γίνεται μέλος του ΣΕΚΕ και στις 15 Σεπτέμβρη 1919 ο υπότιτλος της εφημερίδας αλλάζει σε «Εφημερίς σοσιαλιστική». Τον Απρίλη του 1920 το 2ο Συνέδριο του ΣΕΚΕ αποφασίζει να θέσει τον «Ριζοσπάστη» υπό τον έλεγχο της Κεντρικής Επιτροπής, γεγονός που επισημοποιείται στις 2 Ιούνη 1920 όταν στην προμετωπίδα της εφημερίδας προστίθεται η ένδειξη «Υπό τον πολιτικόν έλεγχον της Κεντρικής Επιτροπής του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος». Τελικά, τον Ιούλη του 1921 ο Πετσόπουλος θα παραδώσει οριστικά την ιδιοκτησία της εφημερίδας στο Κόμμα κι έτσι από την 1η Αυγούστου 1921 ο «Ριζοσπάστης» εκδίδεται ως «Επίσημον Όργανον του Σοσιαλιστικού Εργατικού (Κομμουνιστικού) Κόμματος και της Γενικής Συνομοσπονδίας των Εργατών της Ελλάδος».


Η αδιαφορία του τέρατος

Διαβάζω καθημερινά στις εφημερίδες ονόματα πρώην ευυπόληπτων συμπολιτών μας, που κοσμούν το καρνέ της μίζας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και από την άλλη μεριά ακούω πως η ποιότητα των μεταναστών μας πέφτει όλο και πιο χαμηλά… τραγικά χαμηλά…

τόσο χαμηλά, που να μη θεωρούνται πλέον άνθρωποι… εξ ου και «θάβονται» ακήδευτοι και με συνοπτικές διαδικασίες, σαν σκουπίδια ή λύματα στου Αιγαίου τα αλμυρά σκοτάδια, για να γίνουν τροφή θαλάσσιων μυθικών τεράτων και σκέφτομαι πως εμείς με τα απόβλητα και τα αποβράσματα έχουμε μακράν παράδοση και πως είναι προσφιλής μας μέθοδος να πετάμε τα σκουπίδια στους φωταγωγούς και στα μπαλκόνια των άλλων… έτσι για την ηδονή της τρέλας ή του φθόνου την ανατριχίλα… επίσης ρίχνουμε και λάσπη ο ένας στα μούτρα του άλλου, αντί να απαγγέλλουμε Διονύσιο Σολωμό ας πούμε, και αδειάζουμε τα λύματα στις άγριες θάλασσες απέναντι από τις εξωτικές «χαβανέζικες» ακτές μας και τα πλαστικά μπουκάλια νερού πετάμε έξω από τα παράθυρα των πολυτελών αμαξιών μας και τα αναμμένα τσιγάρα τα ρίχνουν οι κάγκουρες στα δάση γιατί έχουν τόσο δυνατά τα μεγάφωνα, που δεν θέλουνε να ταράζεται η μακαριότητά τους από τους ήχους της φύσης, ούτε να ακούνε της καρδιάς τους τον παλμό ή της συνείδησής τους την αχνή φωνούλα… και όλα τα χρόνια όπου κι αν πήγαινα καμιά βόλτα, έβλεπα να καίμε τόνους σκουπιδιών στις χωματερές και να κάνουμε σπονδές στο βωμό της θεάς κατανάλωσης προσφέροντας τα αποφάγια μας στου γιαλού τον τετράπαχο γλάρο, στον γαμψώνυχη γύπα του ουρανού… στον αόμματο αρουραίο της καρπερής μας γης και στην πεινασμένη αλεπού των ορέων…

Γιώργος Παναγιωτόπουλος: «Άντε γειά Ιπποκράτους»

Την αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ γνωστοποίησε ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος, επικεφαλής Μειοψηφίας Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης και μέλος του Δ.Σ. της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, με σχετική επιστολή.
«Δε μπορώ άλλο να είμαι στον ίδιο χώρο μ' αυτούς που αντιμετώπιζαν σαν ανθρώπους τους ψηφοφόρους που διόριζαν και τώρα που στέρεψαν τα δανεικά τους αντιμετωπίζουν σαν ενοχλητικούς αριθμούς στο όνομα της μεταρρύθμισης όσων οι ίδιοι απορρύθμιζαν επί δεκαετίες», αναφέρει σε επιστολή του ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Αναφερόμενος στον Ευ. Βενιζέλο, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε: «Προσωπικά σε σένα Πρόεδρε, που απέτυχες να δείξεις τους ενόχους και εξαντλείς το πολιτικό σου κεφάλαιο στην ψευδαίσθηση ότι σώζεις τη Χώρα, θυμίζω τη γραφή του Ελύτη. «Κείνο που σου προσάπτουν τα χελιδόνια είναι την άνοιξη που δεν έφερες». Καλήν αντάμωση στο τέρμα του δρόμου».

Η επιστολή

Πολίτες κακής ποιότητας... Ου να μου χαθείτε!

Ουκ αν λάβοις παρά του... ξεζουμισμένου!
Δύσκολοι καιροί για τα παιδιά της τρόικας και των δανειστών...

Οι κρατικές εισπράξεις του Ιανουαρίου και τα στοιχεία βάζουν σε κίνδυνο το πρωτογενές πλεόνασμα! Έως και την προηγούμενη εβδομάδα είχαν καταβληθεί στις τράπεζες περίπου 300 εκατ. ευρώ, από τα 800 εκατ. συνολικά που αναμένονταν από τους πέντε φόρους οι οποίοι έπρεπε να εξοφληθούν έως και τις 31 Ιανουαρίου.
--
Οι ανεύθυνοι φορολογούμενοι, αντί να ξεπουλήσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν, αντί να κόψουν και το φαγητό που συσσωρεύει άχρηστο λίπος στα χαμένα τους κορμιά, κάνουν το κορόιδο και δεν πληρώνουν.

Δεν είμαστε λαός κύριοι (που λέει ο κάθε ελληναράς που σέβεται τη σημαία του) και κυρίες (που δεν το λέει ο ελληναράς, γιατί το θεωρεί περιττό)!

Ποιοι είναι αυτοί;Tου Παναγιώτη Χατζηστεφάνου

του Παναγιώτη Χατζηστεφάνου
“Tρομοκρατήθηκα, αλλά αυτό ήταν καλό από μια άποψη, επειδή, βήμα προς βήμα, έπρεπε να συνηθίσουμε σε έναν φοβερό και απέραντο τρόμο.» Βίκτορ Φράνκλ
Δεν έχουν πρόσωπο, και όμως έχουν χιλιάδες πρόσωπα, όλα αόρατα, αλλά όλα εξίσου μουλωχτά, σαν την φαύλη εξουσία που επανδρώνουν ως στρατός της.
Είναι παντού, είναι αθόρυβα αποτελεσματικοί, τόσο που συχνά δεν γίνονται καν αντιληπτοί, εκτός από τις περιστάσεις εκείνες κατά τις οποίες αποθρασύνονται, συνήθως διαδικτυακά, και πάλι επειδή είναι κρυμμένοι πίσω από ψευδώνυμα και πλαστές ταυτότητες.
Είναι κρυμμένοι από την δημόσια θέα όχι τόσο επειδή είναι θρασύδειλοι, αν και είναι και τέτοιοι, συν όλα τα υπόλοιπα μοχθηρά γνωρίσματα τους, αλλά επειδή φοράνε την μάσκα του ασήμαντου οποιουδήποτε, το πρόσωπο του ανθρώπου της διπλανής πόρτας. 
Δεν έχουν ιδιαίτερο ελεύθερο χρόνο να διεκδικούν δημόσια παρουσία και ταυτότητα, όπως οι αρχηγοί τους που κομπορρημονούν ολημερίς στους τηλεβόθρους διεκδικώντας την δόξα της γενοκτονίας που εκτελούν κατ’ εντολή τους οι σιωπηλοί, απαρατήρητοι, μεθοδικοί, και πάνω απ’ όλα, μισθοφόροι τους.

Το χούι του ΣΥΡΙΖΑ..

Του Θανάση Καρτερού

«...το πνεύμα της πίεσης, της συμμετοχής, που καλλιέργησε και καλλιεργεί η "μικρή" Αριστερά χρόνια και χρόνια, από την εποχή των διώξεων και των παγετώνων, είναι ένα όνειρο που ήρθε η ώρα να πάρει την εκδίκησή του - με τη "μεγάλη" Αριστερά»

Υπό πίεση -έτσι γράφεται και λέγεται. Υπό πίεση ανακάλεσε τη στήριξη στον Θόδωρο Καρυπίδη η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Και εννοούν προφανώς όσοι γράφουν, εκφωνούν και υιοθετούν τη διαπίστωση, την πίεση μελών, στελεχών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ. Πίεση που πήρε δημοσιότητα με ένα μαζικό κύμα διαμαρτυριών στο Διαδίκτυο, αλλά και με πιο "επίσημες" μορφές - ακόμα και από την εφημερίδα και το ραδιόφωνο του κόμματος. Λίγο ακόμα και θα είχαμε διαδηλώσεις συριζαίων στην Κουμουνδούρου.

Η έκπληξη του επιφύλασσε ο Στουρνάρας


Εδώ και δύο εβδομάδες ο Γιάννης Στουρνάρας δηλώνει ότι η Τρόικα θα βρεθεί μπροστά σε μια ευχάριστη έκπληξη όταν θα ανακοινωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας. Η Eurostat όμως θέλησε να προσγειώσει απότομα τον Έλληνα υπουργό.
Ο Επικεφαλής της Eurostat, Βάλτερ Ραντερμάχερ, μιλώντας στην Seuddeutsche Zeitugn ανέφερε ότι η υπηρεσία του «δεν υπολογίζει τους αριθμούς έτσι όπως θα το επιθυμούσε ο Αντώνης Σαμαράς αλλά όπως το προβλέπουν οι νόμοι και τα πρότυπα».
Υπερθεματίζοντας ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας είπε ότι «δεν υπάρχουν ακόμη ανθεκτικοί αριθμοί για το έλλειμμα και το ύψος του χρέους για το 2013. Μέχρι τον Μάρτιο όλοι οι αριθμοί οι οποίοι ανακοινώνονται είναι καθαρές εικασίες».
Η δημοσιογράφος του ρεπορτάζ εκτιμάει ότι οι αισιόδοξες προβλέψεις του πρωθυπουργού της Ελλάδας περί πρωτογενούς πλεονάσματος που θα ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ οφείλονται στην δύσκολη πολιτική του θέση. Και συνεχίζει: «Χωρίς ειδήσεις επιτυχίας η πολιτική αντιπολίτευση θα μπορούσε να εδραιώσει οριστικά το προβάδισμά της και να επιβάλει νέες εκλογές».