Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Να καθαρίσουμε τους επιζήσαντες

του Παναγιώτη Χατζηστεφάνου

“Tρομοκρατήθηκα, αλλά αυτό ήταν καλό από μια άποψη, επειδή, βήμα προς βήμα, έπρεπε να συνηθίσουμε σε έναν φοβερό και απέραντο τρόμο.» Βίκτορ Φράνκλ

Δεν έχουν πρόσωπο, και όμως έχουν χιλιάδες πρόσωπα, όλα αόρατα, αλλά όλα εξίσου μουλωχτά, σαν την φαύλη εξουσία που επανδρώνουν ως στρατός της.

Είναι παντού, είναι αθόρυβα αποτελεσματικοί, τόσο που συχνά δεν γίνονται καν αντιληπτοί, εκτός από τις περιστάσεις εκείνες κατά τις οποίες αποθρασύνονται, συνήθως διαδικτυακά, και πάλι επειδή είναι κρυμμένοι πίσω από ψευδώνυμα και πλαστές ταυτότητες.

Η σύνολη Αριστερά είναι ενωτική και όχι διαιρετική, είναι δημιουργική και όχι εκδικητική

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΔΗΜ. ΒΙΤΣΑ ΣΤΟΝ ΒΗΜΑ FM (Μπ. Παπαπαναγιώτου- Άρης Ραβανός)


Είναι δίκαιο ο Ευρωπαίος φορολογούμενος να πληρώνει το κούρεμα του ελληνικού χρέους;

Η αλήθεια είναι ότι μόλις 80 δις ευρώ έχουν βάλει όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες (και οι Έλληνες) για το μηχανισμό στήριξης. Όλα τα άλλα λεφτά προέρχονται από το κεφάλαιο, προέρχονται από τις αγορές. Δεν θα χάσουν δηλαδή οι ευρωπαίοι πολίτες αν περικοπεί ή κουρευτεί το χρέος, αλλά οι χρεοβιαστές – δανειστές.

Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μια αφορμή για μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση σας και με τον κ. Πάγκαλο. Την κρατάμε την σκέψη και πάμε τώρα, μια και ήσασταν κι από τα πρόσωπα που χειριστήκατε και σε κεντρικό επίπεδο τα θέματα των υποψηφιοτήτων, είχαμε την εξέλιξη στην περίπτωση Καρυπίδη… Τώρα στην περίπτωση Βουδούρη βλέπουμε τις τοπικές οργανώσεις, Κορινθία, Αρκαδία, Μεσσηνία να αντιδρούν και η ηγεσία να επιμένει σε μια διαφορετική λογική. Δεν είναι μια αγνόηση της επιθυμίας της βάσης και κατά τούτο αποδυνάμωση της δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος;

ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΡΕΒΑΝΣ ΟΙ «ΑΝΑΝΙΣΤΕΣ»


Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*

Σήμερα στις 11.30 το πρωί, στο εγκαταλελειμμένο εδώ και σαράντα χρόνια αεροδρόμιο της Λευκωσίας που βρίσκεται στη νεκρή ζώνη, θα συναντηθούν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου. Θα συνυπογράψουν το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος και θα αρχίσουν νέο γύρο διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση του Κυπριακού. Πριν από 10 χρόνια, το 2004, οι Ελληνοκύπριοι είχαν απορρίψει με τη συντριπτική πλειοψηφία του 76% το απαίσιας μνήμης σχέδιο Ανάν, το οποίο οι Τουρκοκύπριοι είχαν υπερψηφίσει σε ποσοστό 65%.

Αυτήν τη φορά δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι οι Ελληνοκύπριοι θα έχουν το πολιτικό σθένος να απορρίψουν τη νέα εκδοχή του υπό διαμόρφωση σχεδίου λύσης. Ο Κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης ήταν και προ δεκαετίας ένθερμος, διαπρύσιος υποστηρικτής του παλιού σχεδίου Ανάν και προφανώς τώρα εκτιμά πως ήρθε η ώρα να πάρει την εκδίκησή του από τους συμπατριώτες του που τον είχαν ταπεινώσει σε εξευτελιστικό βαθμό με την ψήφο τους το 2004. Οπως και προ δεκαετίας, οι Αμερικανοί επέβαλαν την έναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών.

Δεν θα ψηφίσουν οι γέροι στις ευρωεκλογές


Μετά την πτώση των ποσοστών τους στις δημοσκοπήσεις, ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τώρα η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ ενόψει των ευρωεκλογών, αφού, σύμφωνα με έρευνα της Κάπα Research, οι ηλικιωμένοι δεν θα πάνε να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές.

Η αποχή των ηλικιωμένων από τις ευρωεκλογές θα πλήξει ιδιαίτερα την Νέα Δημοκρατία που έχει μεγάλο ποσοστό στα χούφταλα και τα γεροσάψαλα, ενώ δίνει σαφές προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ που σαρώνει στα νεανικά κοινά.

Σύμφωνα με την έρευνα της Κάπα Research, οι ηλικιωμένοι δεν θα πάνε να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές επειδή δεν τους αφήνουν τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους.

Βγήκε κι από πάνω ο Χρυσοχοΐδης: "Είμαι έντιμος, σωστός και πιστός σε αυτό που είπα"!!!

Ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απέρριψε τα περί ανακολουθίας δηλώσεων που του καταλογίζονται σχετικά με τις τιμές των διοδίων.

«Είμαι απόλυτα έντιμος, σωστός και πιστός σε αυτό που είπα»,
ανέφερε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ. Επανέλαβε επίσης, ότι οι αυξήσεις των διοδίων που ανακοινώθηκαν είναι αυτές που προβλέπονται από τις αρχικές συμβάσεις παραχώρησης των αυτοκινητόδρομων το 2007 και σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα όπως στις Αφίδνες είχαν καθυστερήσει να επιβληθούν.

Βατερλό για την δημόσια υγεία το ν/σ για τον ΕΟΠΥΥ

 Της Άσπας Παπαηλιού
Φωτογραφία: Αγγελική Παναγιώτου/ FosPhotos


Ο Υπουργός Υγείας ολοκληρώνει την δήθεν μεταρρύθμιση του στο χώρο της πρωτοβάθμιας υγείας.
Στην προσπάθεια του βρήκε αρωγό και συμπαραστάτη μόνο το ΠΑΣΟΚ,τις προτάσεις του οποίου χαρακτήρισε «ως πολύ εποικοδομητικές».Ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ έδωσε μια ομπρέλα νομιμότητας στο εγχείρημα του Αδωνι,την οποία έτσι κι αλλιώς δεν είχε από πουθενά.

Το περιεχόμενο και οι στοχεύσεις του νομοσχεδίου γίνονται πλέον εμφανείς και στους πιο καλοπροαίρετους. Δραματική συρρίκνωση των δομών της πρωτοβάθμιας υγείας, εξώθηση σε μαζικές απολύσεις των γιατρών, απίστευτη ταλαιπωρία των ασθενών σε ένα χαοτικό και απελπισμένο κυνήγι αναζήτησης ιδιώτη γιατρού ή κέντρου υγείας(που στα αστικά κέντρα δεν υπάρχουν) ή εξωτερικού ιατρείου Νοσοκομείου(που τα ραντεβού έχουν συνήθως μακρά αναμονή), συρρίκνωση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ , εκχώρηση δραστηριοτήτων και πόρων στον ιδιωτικό τομέα κ.ο.κ

Κομματικό έλεγχο στην εισαγωγή στις αστυνομικές σχολές καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ


«Σε εποχές που η δημοκρατία δοκιμάζεται, η επιστροφή στις αλήστου μνήμης κομματικές επιλογές που έχτισαν το αστυνομικό κράτος της Δεξιάς τρομάζουν» σχολιάζουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κοινή δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κουρουμπλή, του τομεάρχη Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Δ. Τσουκαλά και του τομέαρχη Παιδείας Τ. Κουράκη σχετικά με τον αποκλεισμό των αστυνομικών σχολών από το μηχανογραφικό δελτίο για τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2014:
«Η ελληνική κοινωνία έκπληκτη παρακολουθεί την παλαιάς κοπής απόφαση της κυβέρνησης να μην συμπεριλάβει στις πανελλήνιες εισαγωγικές εξετάσεις την εισαγωγή στις σχολές της Αστυνομίας. Σε εποχές που η δημοκρατία δοκιμάζεται, η επιστροφή στις αλήστου μνήμης κομματικές επιλογές που έχτισαν το αστυνομικό κράτος της Δεξιάς τρομάζουν. 

ΒΙΟΜΕ: Ένας χρόνος για το πρώτο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης / FosPhotos
Πριν από ένα χρόνο οι εργαζόμενοι της «Βιομηχανικής Μεταλλευτικής» (ΒΙΟΜΕ) πήραν την απόφαση να αναλάβουν την αυτοδιαχείριση του εργοστάσιου μετά το κλείσιμό του. Ο Μάκης Αναγνώστου, εκπρόσωπος εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ μίλησε στοTvxs.gr για το ένα χρόνο της αυτοδιαχειριζόμενης ΒΙΟΜΕ, το εγχείρημα τους, τις δυσκολίες που ακόμα αντιμετωπίζουν, αλλά και για το μέλλον του εργοστασίου. Της Νικολέττας Ρούσσου
Η ΒΙΟ.ΜΕ. εγκαταλείφθηκε από την πρώην εργοδοσία μετά την πτώχευση της μητρικής «Φίλκεραμ Τζόνσον», η οποία τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης, αφήνοντας εκατοντάδες ανέργους και χρέη πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Απλήρωτοι από την άνοιξη του 2011, με απεργίες και στη συνέχεια με επίσχεση εργασίας, οι εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ. διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους, ενώ με ασφαλιστικά μέτρα κατόρθωσαν τη δέσμευση των μηχανημάτων και των υλικών που είχαν απομείνει. «Μας ζητούσαν να εγγυηθούμε και για τα χρέη που άφησε η πρώην εργοδοσία, αλλά αυτό δεν έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε. Εμείς έχουμε μόνο τη δουλειά μας για την επιβίωση μας» τόνισε ο κ. Αναγνώστου.