Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Υπερασπίζομαι την Αναρχία

“Μη με σταματάς. Ονειρεύομαι.
Ζήσαμε σκυμμένοι αιώνες αδικίας.
Αιώνες μοναξιάς.
Τώρα μη. Μη με σταματάς.
Τώρα κι εδώ για πάντα και παντού.
Ονειρεύομαι ελευθερία.
Μέσα απ’ του καθένα
την πανέμορφη ιδιαιτερότητα
ν’ αποκαταστήσουμε
του Σύμπαντος την Αρμονία.
Ας παίξουμε. Η γνώση είναι χαρά.
Δεν είναι επιστράτευση απ’ τα σχολεία
Ονειρεύομαι γιατί αγαπώ.

Με ενοχλεί..

  Με ενοχλεί που η ζωή συνεχίζεται σαν να μη συμβαίνει τίποτα..
Ο κόσμος βγαίνει, ψωνίζει ό,τι μπορεί να ψωνίσει στο σούπερ μάρκετ, χαζογελάει, κουτσομπολεύει, πίνει και κανένα καφεδάκι στον ήλιο, πηγαίνει κανά σινεμαδάκι, Σάββατο βράδυ κανά ποτάκι, όλα από λίγο, μίζερα και τσιφούτικα, αλλά στρωτά. 
Σαν να μη συμβαίνει τίποτα..
Ή, σαν να συνήθισε..

Μ' ενοχλεί που βλέπω το βράδυ τηλεοράσεις αναμμένες να βλέπουν Μεγκάλο και Ουράνιο κανάλι.Τον εχθρό στα σπίτια μας; 
Μ' ενοχλεί που ακούω να συζητάνε για το τάδε ή το άλλο σίριαλ, για τα μεσημεριανάδικα, για το ποιός αδικήθηκε απ' τους τηλεκυνηγούς ταλέντων.
Μ' ενοχλεί που κάθονται ν' ακούσουν έστω και την φωνή του Περδεντέρη, να δουν την σιχαμένη φάτσα του..

Σ. Στυλιανίδης: Η έλλειψη ελπίδας οδηγεί στην κατάθλιψη

Τις επιπτώσεις της κρίσης στην ψυχική υγεία περιγράφει ο καθηγητής κοινωνικής ψυχιατρικής Στέλιος Στυλιανίδης*. Καταθέτει τα πραγματικά στοιχεία για τις αυτοκτονίες και τις ψυχικές διαταραχές που συνδέονται με την οικονομική δυσπραγία, εξηγεί πώς αποκτούν πολιτική έκφραση τα κοινωνικά και ψυχολογικά αδιέξοδα και διατυπώνει τις απόψεις του για το πώς πρέπει να προχωρήσει η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στη χώρα μας. Της Αγγελικής Σπανού.

Είναι μύθος ή αλήθεια ότι έχουν αυξηθεί δραματικά οι αυτοκτονίες στη χώρα μας μετά την κρίση;

Ο τρόπος που η ψυχιατρική επιδημιολογία προσεγγίζει επιστημονικά το θέμα των αυτοκτονιών διαφέρει από τον ποσοτικό τρόπο παρουσίασης στα ΜΜΕ. Οι πρόσφατες έρευνες στη Ελλάδα (Giotakos et al., 2011, Economou et al., 2011, Madianos et al., 2011, Stuckler et al., 2009) δείχνουν ότι υπάρχει ισχυρή σύνδεση της ανεργίας και της αύξησης των ανθρωποκτονιών αλλά και της αυτοκτονικής συμπεριφοράς. Σε απόλυτους αριθμούς, που προέρχονται από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, τεκμηριώνεται ότι από το 2007 έως το 2009, περίοδο κατά την οποία η κρίση ξεκινούσε, παρουσιάστηκε 19% αύξηση των αυτοκτονιών.

Τσίπρας: To Βερολίνο έχει «σχέδιο Β» για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Φωτογραφία: Αγγελική Παναγιώτου/ FosPhotos

Θέλουμε να μπει τέλος στην ελληνική τραγωδία» υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην Süddeutsche Zeitung του Μονάχου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι το κόμμα του έχει μια διαφορετική φιλοσοφία από εκείνη του Αντώνη Σαμαρά και της Άνγκελα Μέρκελ. Η τελευταία έχει «σχέδιο Β» για τον ΣΥΡΙΖΑ,προσθέτει ο κ.Τσίπρας. 

«Από την αρχή πιστεύαμε ότι τα προγράμματα λιτότητας δεν ρίχνουν νερό στη φωτιά, αλλά λάδι. Και είχαμε δίκιο», λέει χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, υπενθυμίζοντας ότι το 2010, όταν εγκρίθηκε το πρώτο μνημόνιο, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ ήταν 120%, ενώ σήμερα έχει αυξηθεί στο 175%. «Η Ελλάδα ήταν ένα πειραματόζωο», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι με το «με το δόγμα του σοκ ήθελαν να δουν πόσα αντέχει ένας λαός».

«Χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό New Deal»

Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ - ΑΝΑΓΚΗ ΠΑΛΛΑΙΚΗΣ ΕΓΕΡΣΗΣ

του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου*
Αφού εξαπάτησε τους συμπολίτες του και εξευτέλισε όσους τον εμπιστεύτηκαν, συγκατατιθέμενος στο κούρεμα των καταθέσεων και μετατρέποντας τη χώρα του σε καταστρεφόμενη «αποικία χρέους», ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης εξαπέλυσε τώρα και δεύτερη, δυνάμει θανάσιμη επίθεση στο κράτος που διευθύνει, παραβιάζοντας εκ νέου, όπως και για τις καταθέσεις, τις ρητές δεσμεύσεις του και ξεκινώντας μια διαδικασία fast track κατάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δια της επαναφοράς του απορριφθέντος το 2004 σχεδίου Ανάν. ‘Ηδη, ένας τουλάχιστον Κύπριος πολιτικός, ο κ. Λιλλήκας της «Συμμαχίας Πολιτών», ζητάει το αυτονόητο: την παραίτηση του Προέδρου και την προκήρυξη νέων εκλογών, ώστε να δοθεί στον κυπριακό λαό η δυνατότητα να αποφασίσει αν συμφωνεί με μια πολιτική που κινείται στον αντίποδα των προεκλογικών δεσμεύσεων του Προέδρου Αναστασιάδη.

Το ερώτημα είναι, βέβαια, αν οι Κύπριοι πολίτες θα προλάβουν να απομακρύνουν τον κ. Αναστασιάδη από το Προεδρικό, προτού καταστρέψει το κράτος τους – και κανείς δεν γνωρίζει την απάντηση. Το μόνο βέβαιο είναι ότι, με τον συγκεκριμένο Πρόεδρο να το κυβερνά, τα «ψωμιά» του κυπριακού κράτους και των Ελληνοκυπρίων είναι μάλλον μετρημένα.

Θέλουν με γραβάτα τον Αλέξη Τσίπρα : “ Είναι αυτό που λέμε: Η κατάρα των πλούσιων είναι τα παιδιά τους... ”

Καλομαθημένος γιος και εγγονός υπουργών, απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών και του Queen Mary γράφει για τη γραβάτα του Τσίπρα

Του Μένιου Κατσιτζόπουλου

Ονομάζεται Γιάννης Καψής. Γεννήθηκε το 1992 με παππού πολιτικό και πατέρα πολιτικό. Το 2010 τελείωσε το Κολλέγιο Αθηνών που χρειάζεσαι 12.000 ευρώ δίδακτρα το χρόνο. Έχοντας τα προβλήματα λυμένα αποφάσισε να σπουδάσει "το αγαπημένο του χόμπι" (έτσι γράφει στο βιογραφικό του την ώρα που 60% των νέων είναι άνεργοι), την ιστορία, στο Queen Mary University of London. Το 2012 ως γιος υπουργού εργάστηκε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα στην εφημερίδα "Η Καθημερινή" αλλά βαρέθηκε και τώρα γράφει καμμιά παρόλα στο σάιτ του διευθυντή του MEGA Χρήστου Παναγιωτόπουλου.

Χάνονται και εκδικούνται…

 Του Κώστα Καπνίση
Δεν τους πιστεύει πια κανείς
“ Η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου αντιμετωπίζει τους άνεργους ως «πάτημα» για την τριπλή προεκλογική της εκστρατεία μοιράζοντας ψεύτικες υποσχέσεις, με την καταγεγραμμένη ανεργία να έχει «πιάσει» το 28% και τις εργασιακές σχέσεις να έχουν διαλυθεί ”
Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία, τα οποία ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, σχετικά με την ανεργία, η οποία πλέον λειτουργεί διαλυτικά για τον κοινωνικό ιστό της χώρας. Τον Νοέμβριο του 2013, σύμφωνα πάντοτε με την ΕΛΣΤΑΤ, η καταγεγραμμένη ανεργία «έπιασε» το 28%. Κοντά σε αυτή οφείλει να προστεθεί και η ανεπίσημη, όλων εκείνων δηλαδή των ανθρώπων, οι οποίοι δεν έχουν πια το κουράγιο να ανανεώνουν τις κάρτες τους στον ΟΑΕΔ. Άλλωστε, οι μακροχρόνια άνεργοι σκέφτονται ακόμα και το αντίτιμο του εισιτηρίου του λεωφορείου για να επισκεφτούν τα τοπικά υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ και να σφραγίσουν μια κάρτα για καθαρά τυπικούς λόγους, καθώς δεν έχουν να κερδίσουν κάτι από αυτό από τη στιγμή που δουλειές δεν υπάρχουν.

Ο αστικός εξωραϊσμός είναι ανάπτυξη;

Του Νίκου Ξυδάκη
Είναι φορές που αναρωτιέσαι; Μα είναι δυνατόν η παραγόμενη πολιτική πράξη να είναι τόσο προβλέψιμα αλυσιτελής, τόσο κοινότοπα ανούσια; Τόσο επιζήμια ή διάφορη για το κοινό συμφέρον; Τόσο δειλή και αναίσθητη στις μεταβαλλόμενες κοινωνικές ανάγκες; Ειδικά στην παρούσα συγκυρία ιστορικής δυσκολίας.

Το σκέφτηκα αυτές τις μέρες που μαζί με την αναγελλία του δείκτη ανεργίας στο 28%, είχαμε την αναγγελία έργων αστικού εξωραϊσμού στην Πανεπιστημίου, προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ, και την τελική ανάληψη των δανειακών υποχρεώσεων του Μεγάρου Μουσικής από το κράτος, ύψους 230 εκατ. ευρώ.

Αγρότες! -Να γιατί πρέπει να κερδίσει τη μάχη για την επιβίωση η αγροτιά

 
Όσο μεγαλύτερη είναι η αλληλεγγύη της κοινωνίας προς τους διαμαρτυρόμενους αγρότες, τόσο μεγαλύτερη είναι και η πίεση προς εκείνα τα επιτελεία (πρόκειται για τα ίδια επιτελεία) που όπως ξεκληρίζουν την αγροτιά, έτσι ξεκληρίζουν τον εργαζόμενο. Έτσι εξανδραποδίζουν τον άνεργο. Έτσι φορογδέρνουν τον μισθωτό. Έτσι ρημάζουν τον μικροεπαγγελματία.

Σημειώστε: Ένας αγρότης με εισόδημα 5.000 ευρώ (το συγκεκριμένο εισοδηματικό επίπεδο αφορά στο 70% των αγροτών), με ένα σπίτι στο χωριό 100 τετραγωνικών και με ένα αυτοκίνητο 1.400 κυβικών μέχρι τώρα θα πλήρωνε φόρο 548 ευρώ. Με τις νέες ρυθμίσεις Στουρνάρα, και χωρίς να έχει μεταβληθεί κανένα εισοδηματικό ή περιουσιακό δεδομένο, ο ίδιος αγρότης καλείται να πληρώσει στην εφορία φόρο ύψους 1.550 ευρώ! Τρεις φορές πάνω! Στο ποσό αυτό πρέπει να προστεθεί ένα ακόμα τετρακοσάρι, που πρέπει να καταβάλει ο αγρότης για την επόμενη φορολογική χρονιά με τη μορφή προκαταβολής φόρου...