Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Ο ρόλος ΗΠΑ και ΔΝΤ στην κρίση της Ουκρανίας

Ανοιχτή επικοινωνία με φασιστικά στοιχεία της αντιπολίτευσης και ροή εκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ

Κορυφή στο παγόβουνο της αμερικανικής εμπλοκής στην Ουκρανία αποτέλεσε όπως όλα δείχνουν η περίφημη τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού πρέσβη στο Κίεβο Τζέφρι Πάιατ με την υφυπουργό Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ.
Λίγα μόλις 24ωρα μετά τη διαρροή της τηλεφωνικής επικοινωνίας, που προσέλκυσε το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης κυρίως για τη φράση «να πάει να γ***** η ΕΕ» ήρθαν στο φως οι πραγματικές λεπτομέρειές των σχεδιασμών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνουν ακόμη και συνεργασία με ένοπλες φασιστικές ομάδες στην Ουκρανία.

Η ολιγαρχία του πλούτου και της διαφθοράς ετοιμάζεται να αφήσει πίσω της καμένη γη.

«Θέλουμε να μπει τέλος στην ελληνική τραγωδία» υπογραμμίζει σε συνέντευξή του προς την Süddeutsche Zeitung του Μονάχου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι το κόμμα του έχει μια διαφορετική φιλοσοφία από εκείνη του κ. Σαμαρά και της κ. Μέρκελ. «Από την αρχή πιστεύαμε ότι τα προγράμματα λιτότητας δεν ρίχνουν νερό στη φωτιά, αλλά λάδι. Και είχαμε δίκιο», λέει χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, υπενθυμίζοντας ότι το 2010, όταν εγκρίθηκε το πρώτο μνημόνιο, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ ήταν 120%, ενώ σήμερα έχει αυξηθεί στο 175%. «Η Ελλάδα ήταν ένα πειραματόζωο», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι με το «με το δόγμα του σοκ ήθελαν να δουν πόσα αντέχει ένας λαός».

«Χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό New Deal»

Η Σπουδαιότερη Ομιλία που έγινε ποτέ_Charlie Chaplin (Greek Subs)

Οι ιμπεριαλιστές επιστρέφουν στους τόπους του εγκλήματος.

Του Θέμη Τζήμα
Από τη Συρία και το εν εξελίξει έγκλημα της διάλυσης μιας χώρας διά του πολέμου μέσω αντιπροσώπων έως τη σινο- ιαπωνική αντίθεση και από τον Αρκτικό Κύκλο έως την Ουκρανία και τη νέα επιχείρηση αλλαγής καθεστώτος - πολύ βιαιότερη είναι η αλήθεια σε σχέση με τις «πορτοκαλί επαναστάσεις»- οι αντίπαλοι ιμπεριαλισμοί εντείνονται και ξαναγυρνούν σε τόπους που έβαψαν στο αίμα δεκαετίες πριν.

Με περίπου 16 νεκρούς διαδηλωτές και 10 αστυνομικούς, οι κυβερνήσεις της ΕΕ - μεταξύ των οποίων βεβαίως και η ελληνική σε ρόλο κομπάρσου προεδρεύοντος - κατέληξαν ότι δεν καταδικάζουν τη βία από όπου κι αν προέρχεται αλλά μόνο από αυτήν της κυβέρνησης Γιανουκόβιτς. Η πρόσκληση σε ένοπλη διαδήλωση από ακροδεξιά οργάνωση τύπου Χρυσής Αυγής αναγορεύεται εμμέσως πλην σαφώς σε ανθρώπινο, δημοκρατικό δικαίωμα.

Η αυτοκρατορία εν δράσει: από την Ελλάδα στην Ουκρανία

«Χωρίς την Ουκρανία, η Ρωσία παύει να είναι αυτοκρατορία, με την Ουκρανία υποταγμένη, η Ρωσία γίνεται αυτόματα αυτοκρατορία» Ζμπίγκνιου Μπρζεζίνσκι

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Το 1991, ήμουν ανταποκριτής στη Μόσχα όταν ο Pablo (Μιχάλης Ράπτης) μου ζήτησε να κάνω έναν απολογισμό της σοβιετικής κατάρρευσης, για το περιοδικό που έβγαζε η τάση του στο Παρίσι, το Sous le drapeau duSocialisme. Υποστήριξα στο άρθρο αυτό (αρ.122, αναδημοσιεύτηκε πρόσφατα από τη γαλλική επιθεώρηση UtopieCritique, αρ. 50), ότι «ο ψυχρός πόλεμος δεν τελείωσε, αλλά θα ξεκινήσει πάλι, αυτή τη φορά όχι από το Βερολίνο και την Καμπούλ, αλλά από το Κίεβο και την Τασκένδη».

60 δευτερόλεπτα κλιματικής καταστροφής

Αnimation της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) με βάση μετρήσεις δορυφόρων και πλωτήρων στην Αρκτική από το 1987 έως το 2003

Σύμφωνα με τη NOAΑ, η άνοδος της θερμοκρασίας λόγω της παγκόσμιας θέρμανσης περιορίζει τη συσσώρευση παλιού, συμπιεσμένου πάγου, ο οποίος διακρίνεται στο animation να παρασύρεται από τα ρεύματα στον Πορθμό του Φραμ, ανατολικά της Γροιλανδίας.
Στο σύνολο του καλύμματος πάγου της Αρκτικής, το ποσοστό του ανθεκτικού πάγου ηλικίας τουλάχιστον τεσσάρων ετών μειώθηκε από το 26% το 1987 σε μόλις 7% το 2003. Ο υπόλοιπος πάγος έχει ηλικία μόλις ενός έτους και λιώνει πιο εύκολα με τον ερχομό της άνοιξης.

«Η Ελλάδα θυμίζει πια εμπόλεμη ζώνη»

Οκτώ ακτιβιστές Γερμανοί γιατροί είδαν ιδίοις όμμασι πώς η Αθήνα μετατρέπεται με ταχύτατους ρυθμούς σε τριτοκοσμική πόλη. «Πώς να εξηγήσουμε στους συμπολίτες μας ότι ένας στους τρεις Ελληνες δεν έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας γιατί είναι ανασφάλιστος;», αναρωτήθηκαν.

→«Συναντήσαμε μανάδες με ανήλικα παιδιά που ζουν σε σπίτια δίχως ρεύμα. Ανέργους που χάνουν το σπίτι τους γιατί δεν έχουν να πληρώσουν τα νοσήλιά τους. Μετανάστες που ζουν επί 18 μήνες σε τρισάθλια κρατητήρια. Καρκινοπαθείς που παρουσιάζουν μεταστάσεις γιατί δεν υποβάλλονται σε θεραπευτική αγωγή. Μέσα σε ενάμιση χρόνο είδα μια εντελώς διαφορετική Ελλάδα»

Της Ντίνας Δασκαλοπούλου