Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Ποιος πήρε την εξουσία στην Ουκρανία;

Πάνος Κοσμάς

Το ερώτημα αυτό είναι αυτή τη στιγμή το πιο κρίσιμο για να προσανατολιστεί πολιτικά η Αριστερά στο "ουκρανικό ζήτημα". Και η απάντηση, συνοπτικά δοσμένη, δεν μπορεί παρά να είναι η εξής: την εξουσία πήρε ένα πολιτικό μέτωπο της Δεξιάς, της ακροδεξιάς και των φασιστών μέσα από ένα καλά σχεδιασμένο ακροδεξιό - φασιστικό πραξικόπημα, όπου οι "πολιτοφυλακές" της ακροδεξιάς και των φασιστών, εξοπλισμένες και χρηματοδοτημένες πρώτα και κύρια από το γερμανικό ιμπεριαλισμό αλλά και από τη Δύση γενικότερα, ανέτρεψαν το αυταρχικό καθεστώς του Γιανουκόβιτς.
Και από μια άλλη οπτι­κή γωνία: στην Ου­κρα­νία εί­χα­με ένα νι­κη­φό­ρο ακρο­δε­ξιό - φα­σι­στι­κό πρα­ξι­κό­πη­μα, κρίκο σε μια σειρά απο­πει­ρών της ιμπε­ρια­λι­στι­κής αντε­πα­νά­στα­σης να αντε­πι­τε­θεί σε όλα τα μέ­τω­πα.

Υγεία: «Θα ζουν όσοι έχουν γερή κράση»

Φωτογραφία: Παναγιώτης Τζαμάρος/FosPhotos

Σκηνές που ξεπερνούν κάθε φαντασία και δοκιμάζουν την αξιοπρέπεια χιλιάδων ανθρώπων διαδραματίζονται καθημερινά στα Τμήματα Εξωτερικών Περιστατικών των νοσοκομείων του Ηρακλείου. Η κατάσταση έχει γίνει απελπιστική μετά και το κλείσιμο του ΕΟΠΥΥ, με τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό να εργάζονται πάνω από τις δυνάμεις τους και ασθενείς να εκλιπαρούν για παυσίπονα γιατί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα αγοράσουν αν και στοιχίζουν 1,5 ευρώ. Του Κώστα Θ. Βασιλάκη

«Σε λίγο καιρό θα ζούνε όσοι έχουν γερή κράση», λέει γιατρός.

Κορυφαίο διοικητικό στέλεχος νοσοκομείου του Ηρακλείου μας έλεγε ότι σε μια μόνο ημέρα εφημερίας, μετά το κλείσιμο του ΕΟΠΥΥ, πέρασαν από τα έκτακτα περιστατικά 750 ασθενείς. Η κατάσταση σημείωσε ήταν απελπιστική και πολύ δύσκολα διαχειρίσιμη παρ’ ότι έγινε ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Από την πλευρά τους οι γιατροί τονίζουν πως έχουν ξεπεράσει κάθε όριο, υποστηρίζοντας πως είναι απλά θέμα χρόνου η πλήρης κατάρρευση του συστήματος.

Ουκρανία: Η Ρωσία δεν έχει πει την τελευταία της λέξη

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς ανετράπη και αναζητείται για μαζικές δολοφονίες. Οι φιλοδυτικές δυνάμεις αναλαμβάνουν την ηγεσία και οδηγούν τη χώρα σε βουλευτικές και προεδρικές εκλογές. Πρόκειται για το τέλος μιας κρίσης; Το δεδομένα δείχνουν πως πρόκειται μάλλον για την αρχή. Οι «σύμμαχοι» της αντιπολίτευσης, Ευρώπη και ΗΠΑ, σπρώχνουν τη χώρα στο ΔΝΤ, η Ρωσία πάγωσε τη χρηματοδότηση που είχε συμφωνήσει με τον Γιανουκόβιτς και ανακοίνωσε πως δεν αναγνωρίζει τις νέες αρχές της Ουκρανίας. Τα χαρακτηριστικά της ουκρανικής κοινωνίας και οι έξωθεν παρεμβάσεις μοιάζουν να οδηγούν σε διάσπαση. Ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Πάντειου, Κωνσταντίνος Φίλης*, αναλύει στο Tvxs.gr τις εξελίξεις και επισημαίνει τους λόγους που η Ουκρανία βρίσκεται σε πορεία κατακερματισμού. Του Παναγιώτη Κωνσταντίνου.

Η ΡΩΣΙΑ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Η Μόσχα έχει σοβαρές αμφιβολίες για τη νομιμότητα των νέων αρχών της Ουκρανίας μετά την καθαίρεση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς από το αξίωμά του, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ υποστηρίζοντας ότι η αναγνώρισή τους από ορισμένες χώρες -κυρίως της Δύσης- συνιστά “παρεκτροπή”.

“Δεν καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει εκεί. Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για τα συμφέροντά μας και για τη ζωή των πολιτών μας”, φέρεται να είπε, σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

“Υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες για τη νομιμότητα μιας ολόκληρης σειράς θεσμικών οργάνων που λειτουργούν σήμερα στην Ουκρανία”, πρόσθεσε.

ΣΥΡΙΖΑ: «ΥΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΛΕΓΧΟ ΝΑ ΤΕΘΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ»

Αυστηρή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην κατάθεση νομοσχεδίου για αλλαγή των όρων ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του, στην οποία αναφέρονται ονομαστικά οι τράπεζες, οι οποίες κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, έχουν ευνοηθεί από την κυβερνητική πολιτική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ «εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο και υπενθυμίζει τη θέση του, ότι οι τράπεζες που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με δημόσιο χρήμα ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο και πρέπει να τεθούν υπό δημόσιο έλεγχο».