Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Συγκρούονται φιλο-ρώσοι και αντι-ρώσοι διαδηλωτές στην Κριμαία

Χιλιάδες διαδηλωτές βρίσκονται συγκεντρωμένοι έξω από το κτήριο του κοινοβουλίου στην πρωτεύουσα της Κριμαίας. Οι διαδηλωτές είναι χωρισμένοι σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα με τους μεν να φέρονται ως υποστηρικτές φιλορωσικών πολιτικών ενώ τους δε να δηλώνουν αντίθετοι.
Οι αντίπαλες πλευρές διαδηλώνουν υπέρ και κατά των νέων εθνικών αρχών στο Κίεβο. Μέρος των κατοίκων ανακήρυξε ότι η Κριμαία δεν πρόκειται να υπακούσει στο Κίεβο ενώ η τοπική μουσουλμανική κοινότητα των Τατάρων δηλώνει την υποστήριξή της στις νέες ουκρανικές αρχές .

Δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις διαδηλωτών βρίσκονται αντιμέτωπες η μία με την άλλη, με τους Ταταρους να φωνάζουν "Ουκρανία Ουκρανία" και "Η Κριμαία δεν είναι Ρωσία" ενώ οι Ρώσοι να φωνάζουν "Ρωσία Ρωσία". Οι δεύτεροι κρατούν ρωσικές σημαίες ενώ οι Ταταροι ουκρανικές, και σημαίες άλλων εθνικιστικών οργανώσεων. Πληροφορίες αναφέρουν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών. Η αστυνομία που βρισκόταν εκεί για να διαχωρίσει τα πλήθη, τώρα έχει υποχωρήσει.

Ουκρανία: Οι πρώτοι νόμοι της μεταβατικής κυβέρνησης που θυμίζουν Χίτλερ

Σημαντική ενίσχυση της ακροδεξιάς που μετέχει πλέον της κυβέρνησης, απαγόρευση των δραστηριοτήτων του ΚΚ, αποποινικοποίηση της ναζιστικής προπαγάνδας, αλλά και κατάργηση του δικαιώματος χρήσης των μειονοτικών γλωσσών είναι ορισμένες μόνο από τις ψηφισμένες αποφάσεις της νέας κυβέρνησης

Στις 23 Φεβρουαρίου 2014, η Ράντα (το κοινοβούλιο) της Ουκρανίας ψήφισε τους παρακάτω νόμους:

4201 - Σχέδιο απόφασης για την απαγόρευση των δραστηριοτήτων του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας: Το ΚΚ κάνει λόγο για πραξικόπημα, που παραδίδει « την Ουκρανία υπό την «προστασία» των ΗΠΑ, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και διαφόρων πολυεθνικών εταιρειών.

Ουκρανία: οι ναζιστές στην εξουσία (;)

 Του Νίκου Σκοπλάκη

Οι ανταποκριτές της έγκυρης εφημερίδας της πράσινης Αριστεράς, «tageszeitung», Andrej Nesterko και Bernhard Clasen μεταδίδουν από το Κίεβο ότι οι φασιστικές δυνάμεις της πλατείας Μεϊντάν διεκδικούν ανοιχτά την εξουσία.

Σε εκτεταμένο ρεπορτάζ τους, αναφέρουν μεταξύ άλλων και τα εξής: Άνδρες των παραστρατιωτικών ομάδων «περιφρούρησης» που φορούν στρατιωτικά κράνη συλλαμβάνουν, συχνά σε συνεργασία με αστυνομικούς, όποιους τους φαίνονται ή τους υποδεικνύονται ως ύποπτοι. Ένας από τους φασίστες φυρερίσκους του «Δεξιού Τομέα», ο Dmitrij Jarosch, δηλώνει ότι είναι στιγμή να διεκδικήσει η «εθνική ιδέα» συμμετοχή στην διακυβέρνηση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των δύο ανταποκριτών, ο νέος υπουργός εσωτερικών της Ουκρανίας, Arsen Awakow, δήλωσε ότι οι ηγέτες του «Δεξιού Τομέα» θα μπορούσαν να υπολογίζουν σε θέσεις επιρροής σε κεντρικά υπουργεία. Ολόκληρο το ρεπορτάζ στα γερμανικά, εδώ.

Γ. Σακελλαρίδης: Ο Δήμος συμπαραστάτης και όχι παρακολουθητής των κοινωνικών προβλημάτων

“ «Είναι απαραίτητο να ενισχύσουμε τις υπάρχουσες κοινωνικές δομές του δήμου. Έχουν κλείσει μέχρι τώρα 20 παιδικοί σταθμοί και 2 κοινωνικά ιατρεία. Ο Δήμος οφείλει να είναι συμπαραστάτης και όχι παρακολουθητής των κοινωνικών προβλημάτων της πόλης»  ”

Σε συνέντευξή του στο ρ/δ Στο Κόκκινο και την εκπομπή του Μπάμπη Αργολάμπου μίλησε ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημαρχία Αθηνών, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «Δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα με επικοινωνιακούς τρόπους. Εμείς θα αναδείξουμε τα πραγματικά προβλήματα της πόλης, σε πλήρη αντίθεση με τον Γ. Καμίνη που επιχειρεί να παρουσιάζει μια εικόνα, με ιλουστρασιόν περιτύλιγμα».

Emma Goldman: Το Παιδί και οι εχθροί του

Πρέπει το παιδί να θεωρείται μια ανεξάρτητη προσωπικότητα ή ένα αντικείμενο που διαμορφώνεται σύμφωνα με τις ιδιοτροπίες και τα γούστα των άλλων; Νομίζω ότι αυτή είναι η πιο σημαντική ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί από γονείς και δασκάλους. Το εάν το παιδί θα αναπτυχθεί εσωτερικά, εάν όλα όσα αναζητούν εκφραστική διέξοδο θα αφεθούν να έρθουν στο φως ή θα είναι ετεροκαθοριζόμενο, αυτό εξαρτάται από τη σωστή απάντηση σε αυτό το ζωτικής σημασίας ερώτημα.
Στην εποχή μας οι καλοί και άξιοι ευνοούν τις ισχυρές προσωπικότητες. Κανένας άνθρωπος με ευαισθησίες δε θέλει να τον μεταχειρίζονται απλώς και μόνο σαν μηχανή ή σαν ένα καθωσπρέπει και αξιοσέβαστο παπαγαλάκι· η ανθρώπινη ύπαρξη διψάει για αναγνώριση του βαθύτερου εαυτού της.
Και πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η ανάπτυξη του ώριμου ανθρώπου περνά από την παιδική ηλικία και ότι οι σύγχρονες αντιλήψεις για τη μόρφωση ή την εκπαίδευσή του στο σχολείο και στην οικογένεια –ακόμη και στην οικογένεια ενός προοδευτικού ή ριζοσπάστη– είναι τέτοιες που πνίγουν τη φυσική ανάπτυξη του παιδιού.

ΠΑΣΟΚ και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις..

Φωτογραφία: Παναγιώτης Τζάμαρος/FosPhotos

Αν συγκρίνει κανείς τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στις 10 Δεκεμβρίου, μετά την πρώτη εκδήλωση των 58 στο Ακροπόλ με τα σημερινά, μετά την ανακοίνωση της αποχώρησής τους από το ευρωψηφοδέλτιο, θα έχει την αίσθηση ότι έσκασε μια φούσκα. Επενδύθηκαν πάρα πολλά σε μια Πρωτοβουλία που προβλήθηκε όσο καμία άλλη κίνηση πολιτών τα τελευταία χρόνια και αντιμετωπίστηκε εν τη γενέσει της ως καταλύτης πολιτικών εξελίξεων και ως πανάκεια για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. 


Το τέλος ήταν άδοξο και οι εντυπώσεις αρνητικές για τους πρωταγωνιστές του εγχειρήματος. «Δεν ήθελαν να μπουν στη διαδικασία του σταυρού», είπε νωρίτερα στην τηλεόραση του Σκάι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος, μεταφέροντας το ζήτημα από την ουσία στη διαδικασία.

ΓΑΜΏ ΤΗΝ ΑΤΥΧΊΑ ΜΟΥ!! «Ξεράθηκε» η ΕΛΙΑ της Κεντροαριστεράς προτού καν «φυτευτεί»!


Προτού καν «φυτευτεί» ξεράθηκε τελικά η ελληνική εκδοχή της ΕΛΙΑΣ, του συνασπισμού δηλαδή των κομμάτων και των κινήσεων της Κεντροαριστεράς, κατά τα πρότυπα της Ιταλίας, όπως είχε προτείνει η «Κίνηση των 58», σχετικά με τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, για την κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές για αρχή. Τελικά όμως η προσπάθεια δεν ευοδώθηκε, όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο. Ο επικεφαλής της κίνησης κ. Βούλγαρης επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλο, στον οποίο ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετέχουν τελικά τα μέλη της Κίνησης των 58 στο ευρωψηφοδέλτιο, αν και θα συμμετέχουν στη διάσκεψη που έχει προγραμματιστεί στις 8 και 9 Μαρτίου,παρουσία του προέδρου της ευρωβουλής Mάρτιν Σουλτς. Μία ουσιώδης διαφορά είναι όμως ότι οι 58 δεν θα είναι συνδιοργανωτές της διάσκεψης. Η κίνηση των 58 φέρεται να δεσμεύεται πάντως για τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και των προσπαθειών του προέδρου του κ. Βενιζέλου για την αναγέννηση της Κεντροαριστεράς. Από τα μεγαλύτερα αγκάθια στο εγχείρημα και όπως φάνηκε ανυπέρβλητο ήταν ο τρόπος συγκρότησης του ευρωψηφοδελτίου μετά και την απόφαση της κυβερνησης για σταυροδοσία.

Αναρτήθηκε από AnarxasZante