Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Ο ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ: ΒΟΥΤΙΑ ΣΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΡΟΥΒΛΙ

ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ, ΠΙΕΖΟΥΝ ΤΗ ΜΟΣΧΑ!

ΤΟ ΔΝΤ ΠΑΕΙ ΚΙΕΒΟ, ΣΤΟ ΝΕΟ ΘΥΜΑ ΤΟΥ

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ο αντιδραστικότατος ρόλος των αγορών στις πολιτικές εξελίξεις. Η αρχική βουτιά στο χρηματιστήριο της Μόσχας και στο ρωσικό Ρούβλι λειτουργούν υπέρ των ΗΠΑ και της ΕΕ και ως σιδερένιος μοχλός πίεσης προς τη Ρωσία για να αποδεχθεί παθητικά τα πραξικοπηματικά τετελεσμένα στην Ουκρανία.

Θα υποκύψει;

ΒΟΥΤΙΑ ΣΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ, ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΥΒΛΙ ΛΟΓΩ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
Με πτώση άνω του 5% άνοιξε τη Δευτέρα το χρηματιστήριο της Μόσχας, ενώ το ρώσικο ρούβλι κάνει βουτιά σε ιστορικό χαμηλό. Οι χρηματαγορές στη Ρωσία είναι πανικόβλητες απέναντι σε μια πιθανή ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία.

ΛΑΒΡΟΦ: Η ΔΥΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΡΙΣΕΙ ΤΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

kartesios
Να παραμερίσουν τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα και να σκεφθούν το συμφέρον του ουκρανικού λαού, κάλεσε τις δυτικές κυβερνήσεις ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ζητώντας παράλληλα την εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Φεβρουαρίου μεταξύ Γιανουκόβιτς και αντιπολίτευσης και επιμένοντας ότι στόχος των κινήσεων της Μόσχας είναι η προστασία των πολιτών της στη Ουκρανία.

«Ζητάμε μια υπεύθυνη προσέγγιση, να μπουν στην άκρη οι γεωπολιτικοί υπολογισμοί και να τεθεί πάνω από όλα το συμφέρον του ουκρανικού λαού» δήλωσε ο Λαβρόφ στο ξεκίνημα της ετήσιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Ο ρώσος υπουργός, ο οποίος αργότερα τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν κατήγγειλε τις απειλές για «κυρώσεις» και «μποϊκοτάζ» εναντίον της χώρας του.

Δέσμευση των G7 για οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία


Η ομάδα των G7 θα παράσχουν οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία, που σε συνδυασμό με τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα βοηθήσει τη χώρα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Τη διάθεσή τους να παράσχουν «ισχυρή οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία» ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του πλανήτη (G7).
«Είμαστε ενωμένοι στη δέσμευσή μας να παρέχουμε ισχυρή οικονομική υποστήριξη προς την Ουκρανία» ανέφεραν οι υπουργοί Οικονομικών της ομάδας των G7 σε κοινή τους δήλωση.

Η βοήθεια αυτή, σε συνδυασμό με την στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα είναι κρίσιμη για την οικονομική ισορροπία της Ουκρανίας, που αναζητά τρόπο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Μεντβέντεφ: Θα υπάρξει και νέα αιματοχυσία στην Ουκρανία

Ο Ρώσος πρωθυπουργός δήλωσε πως η Ρωσία θέλει να έχει σταθερή σχέση με την Ουκρανία, όχι όμως υπό τη σημερινή ηγεσία, για την οποία προέβλεψε πως η διακυβέρνησή της θα τερματιστεί σύντομα με μια νέα αιματοχυσία.
Η Ρωσία επιθυμεί έναν εταίρο σταθερό με ακμάζουσα οικονομία, ανέφερε επισημαίνοντας πως η σημερινή κυβέρνηση του Κιέβου πήρε την εξουσία με αιματοχυσία και πως η Μόσχα αναγνωρίζει ως μόνο νόμιμο ηγέτη της χώρας τον έκπτωτο Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
«Εάν είναι ένοχος ενώπιον της Ουκρανίας αρχίστε μια διαδικασία παραπομπής του σε δίκη και δικάστε τον. Οτιδήποτε άλλο είναι ανομία. Η κατάληψη της εξουσίας. Και αυτό σημαίνει ότι μια τέτοια τάξη θα είναι εξαιρετικά ασταθής. Θα τερματιστεί με μια νέα επανάσταση. Με νέο αίμα», τόνισε.

Προς ντε φάκτο απόσχιση η Κριμαία

Αυτομόλησε ο αρχηγός του ναυτικού της Ουκρανίας και ορκίστηκε πίστη στο λαό της Κριμαίας, την ώρα που οι αρχές του Κιέβου έχουν καλέσει σε γενική επιστράτευση και έχουν θέσει σε κατάσταση συναγερμού τις ένοπλες δυνάμεις, καταγγέλλοντας πως η Ρωσία «έχει κηρύξει πόλεμο». Πληροφορίες, τις οποίες ωστόσο διαψεύδει το Κίεβο, αναφέρουν πως ουκρανικά πολεμικά πλοία εγκαταλείπουν τις θέσεις τους, ενώ πηγές από την κυβέρνηση της Κριμαίας αναφέρουν πως η πλειονότητα των στρατιωτών που είχε αναπτύξει η Ουκρανία στην περιοχή έχουν αυτομολήσει δηλώνοντας πίστη στην τοπική κυβέρνηση. Εν τω μεταξύ η Δύση εντείνει τις πιέσεις της προς το Κρεμλίνο για απόσυρση των δυνάμεων από τη χερσόνησο, με τις ΗΠΑ να απειλούν ακόμη και με οικονομικές κυρώσεις και διεθνή οικονομικό αποκλεισμό. Ωστόσο ο Πούτιν διαμηνύει πως «η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύει τα συμφέροντά της και εκείνα των ρωσόφωνων στην Ουκρανία». Η Κριμαία κινείται πλέον προς μια «ντε φάκτο» ανεξαρτητοποίηση ενώ ήδη έχει ανακοινωθεί η διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 30 Μαρτίου για τη διεύρυνση της αυτονομίας της. Και ενώ η Ρωσία εδραιώνει την παρουσία της στην Κριμαία, τα βλέμματα στρέφονται και στις εξελίξεις στην ευρύτερη φιλορωσική Ανατολική Ουκρανία, όπου οι διαδηλώσεις ενάντια στην κυβέρνηση του Κιέβου πληθαίνουν. 
 
H Συνέχεια ΕΔΩ