Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

ΚΚΕ: Να τοποθετηθεί η κυβέρνηση για τα εργασιακά

Η κυβέρνηση δεν πρέπει να διανοηθεί να κάνει πράξη αυτά που γράφονται σε δημοσιεύματα, λέει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος
Η κυβέρνηση «πρέπει άμεσα να τοποθετηθεί για τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις με το πάγωμα των τριετιών από το 2017, την απαγόρευση του δικαιώματος της απεργίας», σημειώνει σε σχόλιό του το γραφείο Τύπου της Κ.Ε. του ΚΚΕ.
«Πολύ περισσότερο η κυβέρνηση δεν πρέπει να διανοηθεί να κάνει πράξη αυτά που γράφονται και ακούγονται», σημειώνεται στο σχόλιο, αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικας.
«Ανεξάρτητα από το αν η τρόικα παίζει τον ρόλο του "λαγού", αυτές οι ανατροπές είναι μόνιμες απαιτήσεις του κεφαλαίου και της ΕΕ, γι αυτό και οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι σε διαρκή αγωνιστική ετοιμότητα για άμεση απάντηση», καταλήγει ο Περισσός.

Από τον αγώνα επιβίωσης... στην καταναγκαστική εργασία

Ένα βίντεο ευαισθητοποίησης για την καταναγκαστική εργασία παγκοσμίως, η οποία αποτελεί μια σύγχρονη μορφή σκλαβιάς, ανήρτησε στο διαδίκτυο η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας. Ένας άντρας ξεκινάει για να δουλέψει με άγνωστο προορισμό, αφού πρώτα έχει πειστεί από ένα δελεαστικό συμβόλαιο εργασίας. Τελικά καταλήγει δέσμιος του εργοδότη του, μακριά από την οικογένειά του.

Όπως επισημαίνει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (International Labour Organization), η καταναγκαστική εργασία παίρνει διάφορες μορφές, μεταξύ των οποίων τα δεσμά χρέους και άλλες μορφές σύγχρονης δουλείας. Τα θύματα συνήθως ανήκουν στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Γυναίκες και κορίτσια εξαναγκάζονται στην πορνεία, μετανάστες παγιδεύονται σε δεσμά χρέους και σε μισθούς πείνας ή εργάτες σε κτήματα κρατούνται ουσιαστικά αιχμάλωτοι με παράνομα μέσα ενώ πληρώνονται ελάχιστα ή καθόλου.
Τα στατιστικά στοιχεία

O ευρωσκεπτικισμός δεν είναι σκεπτικισμός

του Δημήτρη Χριστόπουλου
Ανρί Ματίς, «Η αρπαγή της Ευρώπης», 1929

Στα τελευταία χρόνια, χρόνια της κρίσης, ο ευρωσκεπτικισμός έπαψε να είναι μονοπώλιο δυνάμεων του Βορρά και του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου ανέκαθεν βρισκόταν το άντρο του. Διαχέεται πλέον, με άλλη μορφή και περιεχόμενο, με άλλον αέρα, στον ευρωπαϊκό Νότο. Η ιδεολογία αμφιβολίας ή αντίθεσης προς στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι πλέον σήμα-κατατεθέν της πολιτικής αισθητικής των εύτακτων Δανών που αγχώνονται με τους ξένους τους. Ούτε των λονδρέζικων παμπ, που βλέπουν την Ευρώπη να ξεκινά από τις γαλλικές ακτές ή των βιεννέζικων σαλονιών που αναπολούν ημέρες δόξας της Mitteleuropa.

Χαρακτηριστικό των ευρωσκεπτικισμών μέχρι σήμερα ήταν η αγχώδης μέριμνα των παραπάνω –και άλλων πολλών– να πάψουν να μοιράζονται κύρος, εξουσία και χρήματα, με άλλους Ευρωπαίους, κυρίως αυτούς του Νότου, αλλά και της Ανατολής μετά το τέλος του Ψυχρoύ Πολέμου. Για τον λόγο αυτό, παραδοσιακά, κάποιοι ευρωσκεπτικιστές διαφωνούσαν με την περαιτέρω επέκταση της Ένωσης. Άλλοι διαφωνούσαν με την υφιστάμενη μορφή της. Άλλοι ήταν ακόμα και υπέρ της διάλυσής της. Ο ευρωσκεπτικισμός λοιπόν, στην παραδοσιακή του εκδοχή, είναι μια μορφή κλασικού ευρωπαϊκού εθνικισμού. Αρνείται την αλληλεγγύη σε συλλογικότητες που θεωρεί ότι δεν δικαιούνται θέση στη «δική του» πολιτική κοινότητα.

«Ο αγώνας συνεχίζεται»

Του Φώτη Παπούλια 
Ο Μπάμπης Αγγουράκης χτυπήθηκε στο πρόσωπο από άνδρες των ΜΑΤ που προφανώς αγνοούν την Ιστορία – και το γεγονός ότι είναι εν ενεργεία ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.
Ο Μπάμπης Αγγουράκης χτυπήθηκε στο πρόσωπο από άνδρες των ΜΑΤ που προφανώς αγνοούν την Ιστορία – και το γεγονός ότι είναι εν ενεργεία ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

Ο Μπάμπης Αγγουράκης έχει γράψει τη δική του ιστορία, όταν στις εκλογές του 1993 είχε προβλέψει το ακριβές ποσοστό που θα συγκέντρωνε ο τότε Συνασπισμός. Είχε πει στο Mega «2,95% θα είναι το τελικό ποσοστό του», αφήνοντας εμβρόντητο το πανελλήνιο.

Ο γεννημένος το 1951 στο Βουκουρέστι, γιος του Γιώργη Αγγουράκη (του Αλέκου Ψηλορείτη, όπως ήταν γνωστός στα χρόνια τα ηρωικά ο πατέρας του, ο οποίος σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό στη Ρουμανία), και της Ευανθίας (υψηλόβαθμο στέλεχος του ΚΚΕ και του «Ριζοσπάστη»), πτυχιούχος του Τμήματος Πληροφορικής του Πολυτεχνείου της Δρέσδης, απέκτησε το 1979 την ελληνική ιθαγένεια.

Αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία του Μνημονίου ή των πολιτών;

Της Ολγας Γεροβασίλη*

Ενας λαϊκός θεσμός με ισχυρή παράδοση, όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου θα έπρεπε να ανθούν η συμμετοχή και η δημοκρατία, αφού στραγγαλίστηκε από τις μνημονιακές πολιτικές, κατέστη ένας βραχίονας του κρατικού μηχανισμού. Γιατί οι ΟΤΑ, ως όπλο των «κάτω», έπρεπε οπωσδήποτε να αποδυναμωθούν. Ετσι, ξεκίνησε μια συστηματική απόπειρα αποδόμησής τους τόσο στο ηθικό επίπεδο, μέσω του πελατειακού συστήματος και της διαφθοράς, όσο και στο θεσμικό επίπεδο μέσω του «Καλλικράτη» και στο λειτουργικό επίπεδο, αρχικά μέσω της παρακράτησης πόρων, εν συνεχεία μέσω της αναντιστοιχίας πόρων και αρμοδιοτήτων και εσχάτως μέσω των τεράστιων περικοπών. Κι αφού «σάπισαν», ήρθαν το Μνημόνιο και οι Φούχτελ να τους «εξυγιάνουν» με τρόπο αποικιοκρατικό και αφυδατωμένο από τη δημοκρατική τους ουσία αλλά και από την οικονομική τους δυνατότητα. Τα ελάχιστα διαθέσιμα που απέμειναν ελέγχονται, τώρα, από το νεοσύστατο «Οικονομικό Παρατηρητήριο» Αυτοδιοίκησης και την τρόικα, περιορίζοντας σημαντικά και τις αρμοδιότητές τους, όπως τους σχολικούς φύλακες, τη δημοτική αστυνομία, την καθαριότητα και ανακύκλωση, που περνούν στους «εθνικούς εργολάβους».

Προ/μετά πολεμικές ιστορίες

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦAΝΟΥ
Πως βρίσκεται μια ολόκληρη ήπειρος υπό καθεστώς αρχαίου ζόφου

Η εφιαλτικότερη πτυχή των εξελίξεων στην Ουκρανία είναι η αίσθηση της συλλογικής απογοήτευσης που αφήνουν τα αποτρόπαια γεγονότα, τόσο για την ίδια την Ευρώπη, όσο και για το μεγαλόπνοο όραμα της ένωσης της.

Η ανατροπή της κυβέρνησης στο Κίεβο από ακροδεξιά καθάρματα, η αναμενόμενη επιθετικότητα εκ μέρους της Ρωσίας, η βιασύνη της αναπάντεχα πρόθυμης και τυχοδιωκτικά συνασπισμένης Ευρω-Αμερικανικής πλευράς καθώς σπεύδει να συμπαραταχθεί με σεσημασμένους τρομοκράτες και Ναζιστές προκειμένου να υποστηρίξει τα συμφέροντα της, η γενικευμένη απάθεια εκ μέρους των ΜΜΕ και της κοινής γνώμης καθώς εκτυλίσσεται ένα σενάριο ικανό να καταλήξει σε μαζική σύρραξη και παγκόσμιο πόλεμο – όλα συνάδουν σε μια άνοιξη της οποίας τα άνθη είναι του κακού.

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ

Russia Today: Απόλυτη αποτυχία το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας [βίντεο]
Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Με «χασάπη» παρομοίασε την τρόικα ένας Ισπανός ευρωβουλευτής. Τον ‘Ελληνα πρωθυπουργό ενεκάλεσε ένας Βρετανός ευρωβουλευτής, ο Φάραντζ, γιατί αποδέχτηκε την ξένη κατοχή της χώρας του, την κατάλυση της κυριαρχίας της. ‘Ενας πρώην Γερμανός καγκελλάριος, ο Χέλμουτ Σμίτ, υπερασπίστηκε επανειλημμένα την Ελλάδα, με τρόπο, πάθος και γνώση που δεν διέκρινε ‘Ελληνες πολιτικούς. ‘Ένα γεμάτο πάθος και ενσυναίσθηση ποίημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη έγραψε ο μεγαλύτερος εν ζωή Γερμανός συγγραφέας, ο Γκίντερ Γκρας. Οι ‘Ελληνες που είναι;

Τέλος εποχής για τη Δύση

 
Η υποστήριξη των νεο-ναζί στην Ουκρανία καταργεί και τα τελευταία προσχήματα και ξυπνά εφιάλτες του παρελθόντος
του system failure
Φαίνεται ότι, εδώ και τουλάχιστον έξι χρόνια, η Δύση έχει εγκλωβιστεί σε μια κατάσταση μόνιμης ύφεσης, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που προβλέπουν και νέες οικονομικές κρίσεις στο άμεσο μέλλον. Όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, τόσο αποκαλύπτεται, όλο και πιο ξεκάθαρα, το πραγματικό πρόσωπο του νεοφιλελευθερισμού και η τεράστια υποκρισία της Δύσης. Το νεοφιλελεύθερο δόγμα έχει μετατραπεί εδώ και καιρό σε μια παγκόσμια δικτατορία, που δείχνει όλο και πιο πολύ το πραγματικό της πρόσωπο και που προσπαθεί να επεκταθεί σε κάθε σημείο του πλανήτη.

Τα γεγονότα στην Ουκρανία έδειξαν ότι, το μεγάλο κεφάλαιο, προκειμένου να επιβάλει τη νέα τάξη πραγμάτων, δεν διστάζει να συμμαχήσει ακόμη και με τους νεο-ναζί. Αυτό δεν είναι βέβαια κάτι το καινούργιο. Είναι γνωστή η σχέση του Χίτλερ με τους οικονομικούς ολιγάρχες της Γερμανίας, αλλά και με άλλες μεγάλες εταιρίες της Δύσης πριν και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Δ. Στρατούλης: «Θρασύτατες και ταπεινωτικές οι απαιτήσεις της τρόικας για τη θέσπιση της ανταπεργίας και την απαγόρευση των απεργιών»


Οι νέες αποικιοκρατικές απαιτήσεις της τρόικας για τη θέσπιση δικαιώματος των επιχειρήσεων για ανταπεργία (lock out), για ουσιαστική κατάργηση των τριετιών και για απαγορευτικές προϋποθέσεις κήρυξης απεργιών, που προστέθηκαν σε αυτές για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, είναι θρασύτατες, προκλητικές και ταπεινωτικές για το λαό και τη χώρα μας.
Η τρόικα ουσιαστικά απαιτεί τη νομοθετική κατάργηση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της απεργίας και του συνδικαλισμού και την νεκρανάσταση αντεργατικών νόμων (νόμος 330/1976, άρθρο 4 νόμου 1365/1983), που καταργήθηκαν μετά από μεγάλους αγώνες των εργαζομένων και του λαού μας.
Η πολιτική ευθύνη για την αποθράσυνση των τροϊκανών βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, που με την εθελόδουλη και συμβιβαστική στάση της τους έδωσε το δικαίωμα να απαιτούν τόσο βάρβαρα αντεργατικά μέτρα, που αν τολμούσαν να τα ζητήσουν στις χώρες τους, θα τους «έπαιρναν με τις πέτρες».
left.gr

«Σύντροφοι που κάνουν λάθος, τα μέλη ένοπλων οργανώσεων»

Νίκος Γιαννόπουλος Μέλος του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά δικαιώματα

 Ο Νίκος Γιαννόπουλος βρέθηκε ακόμα μια φορά στο στόχαστρο της Ν.Δ., αυτή τη φορά επειδή επιμελήθηκε και προλόγισε το βιβλίο του Δημήτρη Κουφοντίνα με τίτλο «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη». Το ιδρυτικό μέλος του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα μιλά στην «Εφ.Συν». για τον «σάλο» τρομοϋστερίας που προκλήθηκε και εξηγεί τη θέση του.

Ο Νίκος Γιαννόπουλος βρέθηκε ακόμα μια φορά στο στόχαστρο της Ν.Δ., αυτή τη φορά επειδή επιμελήθηκε και προλόγισε το βιβλίο του Δημήτρη Κουφοντίνα με τίτλο «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη». Το ιδρυτικό μέλος του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα μιλά στην «Εφ.Συν». για τον «σάλο» τρομοϋστερίας που προκλήθηκε και εξηγεί τη θέση του Δικτύου για τις ένοπλες οργανώσεις της Αριστεράς και τον χαρακτηρισμό «πολιτικός κρατούμενος» για τους φυλακισμένους της «17 Νοέμβρη». Επισημαίνει δε ότι το βιβλίο έχει ιστορική αξία για το σύνολο της Αριστεράς.

Ουκρανία: Μήπως όλα καταλήγουν στον South Stream;

Του Δημήτρη Μάρδα 
Φωτογραφία: SERGEI KARPUKHIN/POOL/EPA

H Ουκρανία φαίνεται ότι μπορεί να παίξει ρόλο όμοιο με εκείνον της Κορέας και της κρίσης που προκλήθηκε κατά το 1950-53. Η ένταση που έχει ήδη προκληθεί ενδυναμώνει την αντιπαλότητα μεταξύ Δύσης και Ρωσίας και ως εκ τούτου, οδηγεί τον πλανήτη σε νέες ψυχροπολεμικές εξελίξεις με "θετικό" απόηχο τους εξοπλισμούς και την ανάκαμψη στις ΗΠΑ κυρίως.

Όταν ξεκαθαρίσει η θολή εικόνα των εντυπώσεων στο πολιτικό αυτό παζλ, ίσως τότε δούμε τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο γεωστρατηγικός ρόλος των πηγών και των αγωγών ενέργειας. Κερδισμένη θα είναι η Ρωσία κάτω από οποιαδήποτε σενάριο.

Δε θα απορήσουμε, αν η όποια κυβέρνηση της Ουκρανίας συμφωνήσει τελικά την ελεύθερη διέλευση του αγωγού South Stream από το έδαφος ή τα χωρικά της ύδατα, κάτι που το αρνήθηκε παλαιότερα, με συνέπεια να εξαρτάται πλέον η Ρωσία από την Τουρκία.

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Αν και οι πρώτες εκδηλώσεις γυναικείων αντιδράσεων ενάντια στην καταπίεση που βίωναν διαχρονικά οι γυναίκες μπορούμε να πούμε ότι ξεκίνησαν δειλά κατά την περίοδο του διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης, οι κορυφαίες κινηματικές στιγμές υπήρξαν στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα, ο οποίος σηματοδοτήθηκε απ την εκβιομηχάνιση, την πληθυσμιακή έκρηξη και τις ριζοσπαστικές ιδεολογίες. Της Χριστίνας Φίλιππα*

Η γέννηση του φεμινιστικού κινήματος θεωρείται το 1848, στη Νέα Υόρκη όταν μία ομάδα γυναικών, με επικεφαλής τη Λουκριτία Μοτ και την Ελίζαμπεθ Κάντυ Στάντον, συγκάλεσαν το πρώτο συνέδριο στην ιστορία του φεμινιστικού κινήματος. Εκεί εκτός από το αίτημα της πολιτικής ως ψήφου παρουσιάζονται οι περιορισμοί που επιβάλλονται στις γυναίκες, στις σπουδές, την εργασία και το γάμο.

Gazprom προς Κίεβο: Πληρώστε αλλιώς τέλος το φυσικό αέριο

Τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση του Κιέβου για αποπληρωμή των χρεών απέστειλε ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom προειδοποιώντας με επανάληψη της ενεργειακής κρίσης του 2009, που είχε προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην προμήθεια ευρωπαϊκών κρατών με φυσικό αέριο.

Υπενθυμίζεται πως η Ουκρανία χρωστάει στην Gazprom πάνω από 1,5 δις δολάρια με το Κιέβο να δηλώνει πως αδυνατεί να αποπληρώσει το χρέους του. Ήδη ΕΕ και ΗΠΑ έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους για χορήγηση οικονομικής βοήθειας, είτε μέσω δανείων είτε μέσω εγγυήσεων, ώστε να μπορέσει η νέα κυβέρνηση να αποπληρώσει το χρέος. Ωστόσο η χορήγηση αυτής της οικονομικής βοήθειας ενδέχεται να χρειαστεί κάποιο χρόνο.
Σημειώνεται πως ο μεγαλύτερος όγκος του ρωσικού φυσικού αερίου για να φτάσει στη Δυτική Ευρώπη περνά από τη Βαλτική θάλασσα και τον αγωγό Nordstream. Μέσω της Ουκρανίας μεταφέρεται η μισή και πλέον ποσότητα αερίου που αγοράζει η ΕΕ (65 δισεκ. κυβικά μέτρα). Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί σχετικά με το ενδεχόμενο μιας ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει «άμεση απειλή» επικαλούμενοι τα «υψηλά αποθέματα».