Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

ΗΠΑ ΚΑΙ ΕΕ: ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΤΗΝ "ΚΑΤΟΧΗ" ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ

ΤΟ ΒΡΩΜΙΚΟ ΡΟΛΟ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΟΙ ΗΠΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΓΑΛΛΙΑ, ΒΡΕΤΑΝΙΑ, ΙΤΑΛΙΑ. ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΒΡΩΜΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ!

ΗΠΑ ΚΑΙ ΕΕ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΘΕΣΟΥΝ ΥΠΟ ΤΗΝ ΟΜΗΡΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ!

Η Ρωσία, μετά την πρόσκληση του πρωθυπουργού της Κριμαίας και την θετική απόφαση της Ρωσικής Δούμας, ελέγχει κατά βάση την Κριμαία, παλιό ρωσικό έδαφος, με ρώσικο στη συντριπτική πλειοψηφία πληθυσμό, όπου και διαθέτει μεγάλη Ναυτική Βάση.

Κύκλοι του Κρεμλίνου τόνιζαν ότι η Ρωσία δεν έχει καμιά άλλη επιλογή από το να προασπίσει μέχρι τέλους τα Ρωσικά συμφέροντα στην Ουκρανία απέναντι σε μια λυσσώδη αντιρωσική επιχείρηση της Δύσης που θέλει να μετατρέψει την Ουκρανία σε «αντιρωσικό προγεφύρωμα» και απέναντι σε μια «εγκάθετη» κυβέρνηση του Κιέβου, στην οποία κυριαρχούν ακροδεξιά, νεοναζιστικά και αντιρωσικά στοιχεία. Αυτά τα τελευταία αλωνίζουν αυτές τις ώρες στο Κίεβο και στις Ουκρανικές πόλεις, σπέρνοντας παντού τη βία, την τρομοκρατία και το φόβο.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ: «ΣΥΓΓΝΩΜΕΣ»...


Του Ν. ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ*

Η συστολή του Γερμανού προέδρου κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα έμοιαζε ανυπόκριτη. Ειδικά όταν βρέθηκε ενώπιον θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας και επισκέφθηκε τόπους μαρτυρίου. Το ίδιο και η «συγγνώμη» του. Καλοδεχούμενη. Όμως η «συγγνώμη» δεν παράγει πολιτικά αποτελέσματα. Όπως δεν είχε παράξει και η «συγγνώμη» του Κλίντον για τον ρόλο και τη στάση των ΗΠΑ όσον αφορά τη χούντα των συνταγματαρχών.

Όπως το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων δεν κλείνει με την αναγνώριση από τη Γερμανία της ηθικής του διάστασης έτσι και η ηθική διάσταση του θέματος δεν επιτρέπει σε κανένα στην Ελλάδα να το χρησιμοποιεί με όρους εσωτερικής κατανάλωσης. Ως αφορμή για εκτόξευση πυροτεχνημάτων πολιτικής επιβίωσης ή πολιτικής υστεροφημίας.

Η απαίτηση του ελληνικού λαού για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος καταβολής των γερμανικών επανορθώσεων δεν μπορεί παρά να στρέφεται κυρίως προς την ελληνική κυβέρνηση. Η οποία κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι «η Ελλάδα θέτει πάντοτε αυτό το θέμα (σσ: των γερμανικών αποζημιώσεων) σε όλες τις διμερείς συναντήσεις με τη γερμανική κυβέρνηση και θα εξακολουθεί να το θέτει». Αυτό ανέφερε στη Βουλή ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γεροντόπουλος. Αυτή, όμως, είναι η μια εκδοχή της πραγματικότητας. Η άλλη εκδοχή της πραγματικότητας είναι εκείνη που ισχυρίζεται η Γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή (Ομοσπονδιακό Έντυπο 18/451, 6/02/2014), όπως δημοσιεύτηκε στο enikos.gr, σύμφωνα με την οποία: «Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ασκήσει τέτοιου είδους αξιώσεις...». Εσείς ποια νομίζετε ότι είναι η αλήθεια;...

Αλ. Μητρόπουλος: Αντισυνταγματικό και υπαλληλοκτόνο το νομοσχέδιο για διαθεσιμότητες-απολύσεις

Με μια έκθεση καταπέλτη, που ανακοινώθηκε σήμερα η επιστημονική επιτροπή της Βουλής, κρίνονται αντισυνταγματικές και παράνομες αρκετές διατάξεις του νομοσχεδίου που εισάγεται σήμερα το απόγευμα προς ψήφιση στη Βουλή, για τις διαθεσιμότητες – απολύσεις υπαλλήλων.

Ανάμεσα στις διατάξεις που κρίνονται αντισυνταγματικές και παράνομες από την επιτροπή της Βουλής είναι και:
Α. Η διάταξη που προβλέπει την απόλυση των εργαζομένων στους καταργούμενους φορείς (ΤΕΟ κ.α.) χωρίς την τήρηση της νομοθεσίας για τις ομαδικές απολύσεις (ν. 1387/83)

Β. Η διάταξη που προβλέπει την απόλυση των συμβασιούχων στους καταργούμενους οργανισμούς χωρίς αποζημίωση

«Γεννήθηκα 17 Μνημόνια»

Ανεξέλεγκτη η κρίση στο ΠΑΣΟΚ


Φωτογραφία: Αλέξανδρος Βλάχος/ ΑΠΕ - ΜΠΕ

Η επόμενη μέρα ξημέρωσε νωρίτερα για το κόμμα του Ευάγγελου Βενιζέλου. Η κρίση αναμενόταν τη νύχτα των ευρωεκλογών αλλά ξέσπασε ήδη με έναν ασύντακτο τρόπο που κανείς δεν ξέρει τι τελικά θα φέρει. Ολα δείχνουν ότι η ρήξη με τον Γ. Παπανδρέου έχει μεγάλο βάθος και δεν φαίνεται αναστρέψιμη. Αλλωστε, από καμία πλευρά δεν εκδηλώνεται διάθεση αποκλιμάκωσης της έντασης. Η ηγετική παρέμβαση του Μ. Χρυσοχοίδη μπερδεύει ακόμη περισσότερο τα πράγματα γιατί δημιουργεί την εντύπωση ότι βιάζεται για τη διαδοχή πριν από τη διπλή εκλογική αναμέτρηση του Μαίου. Οι βενιζελικοί εξοργίστηκαν μαζί του και αυτό αποτυπώθηκε τόσο στα λόγια του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Λ. Γρηγοράκου που του ζήτησε να παραιτηθεί αφού έχει τόσο ουσιαστικές διαφωνίες, όσο και στην ειρωνεία του Π. Κουκουλόπουλου που είπε ότι μπορεί να απουσίασε από τη Συνδιάσκεψη για την Ελιά, επειδή διάβαζε το μνημόνιο.

«Η σκύλα που γέννησε το φασισμό βρίσκεται πάλι σε οργασμό»

 
Η υστερική τρομο-δημοκρατία της σύγχρονης Ελλάδας στέκεται στα θεμέλια που έθεσε το θρησκολάγνο κτήνος της μεταπολιτευτικής παιδείας. Το εκπαιδευτικό σύστημα και κατ’ επέκταση το σχολείο τής βαλκανικής προμετωπίδας αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί μέχρι σήμερα απάγκιο φρικτής κανονικότητας και χώρο διακινήσεις κατευθυνόμενης γνώσης. Ένα εργαστήρι γαλούχησης συνειδήσεων και νοοτροπίας γενεών. Ο φαύλος αυτός κύκλος δεν είναι πολίτικο η κοινωνικό ατύχημα, αλλά η ενσάρκωση της κρατικής καταστολής που αποσκοπεί στην εγκαθίδρυση συνθηκών φτώχειας σε όλα τα επίπεδα. Με αποτέλεσμα την δημιουργία μιας κοινωνίας ηθικά και πνευματικά ακρωτηριασμένης. Μιας κοινωνίας ανήμπορης να παράγει οτιδήποτε πέρα από τη φαντασίωση ενός μεσσία. Τέτοιου είδους αναπηρίες είναι ανθρώπινα κατασκευάσματα, με άμεσο αντίκτυπο στην διαχείριση τον μαζών.

«Ακου, βλέπε, σώπα, για το καλό σου…»

Απειλή του διευθυντή των φυλακών Δομοκού στον αναρχικό Τάσο Θεοφίλου, γιατί υπερασπίστηκε τα δικαιώματα του Κούρδου συγκρατούμενού του, Χουσεΐν Φενζί Τσεκίν, που κρατείται κάτω από άθλιες και εξευτελιστικές συνθήκες.

«Αν θες το καλό σου, μην ασχολείσαι με τον συγκεκριμένο κρατούμενο». Αυτή ήταν η απάντηση-απειλή που καταγγέλλει ότι δέχτηκε ο αναρχικός Τάσος Θεοφίλου από τον διευθυντή των φυλακών στον Δομοκό, όταν διαμαρτυρήθηκε για τις συνθήκες κράτησης του κουρδικής καταγωγής Χουσεΐν Φενζί Τσεκίν, ενός εκ των τεσσάρων συλληφθέντων σε σπίτι στου Γκύζη, στα μέσα Φεβρουαρίου.

Οπως λέει στην «Εφ.Συν.» ο Τ. Θεοφίλου, «ο Χουσεΐν Τσεκίν κρατείται κάτω από άθλιες και εξευτελιστικές συνθήκες, αφού δεν του δίνουν ρούχα επί ένα μήνα. Εδώ και 3 εβδομάδες έχει υποβάλει αίτημα για επισκεπτήριο και ακόμα δεν έχει λάβει απάντηση, η οποία θα έπρεπε να είχε δοθεί μέσα στις τρεις πρώτες μέρες». Συγγενείς του Τσεκίν επιχείρησαν μέσω των δικηγόρων του να του δώσουν ένα δέμα με ρούχα το οποίο δεν επιδόθηκε ποτέ.

Η Ευρώπη γαβγίζει, αλλά μπορεί να δαγκώσει τη Ρωσία;


Ενώ η Κριμαία κινείται ολοταχώς προς απόσχιση με την υποστήριξη της Ρωσίας, η Δύση χαρακτηρίζει παράνομο το δημοψήφισμα και συνεχίζει τις απειλές προς το Κρεμλίνο για αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις σε περίπτωση που δεν αποσύρει τις δυνάμεις του από τη φιλορωσική χερσόνησο. Ωστόσο πολλοί είναι οι αναλυτές που εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο η Ευρώπη είναι σε θέση να απειλεί με «οικονομικές κυρώσεις» τη Ρωσία. Έχει στείλει ξεκάθαρο μήνυμα πως αν επιβληθούν κυρώσεις τότε θα υπάρξουν και οι ανάλογες απαντήσεις, ενώ ήδη προχώρησε σε μια «επίδειξη δύναμης» στα ενεργειακά με την Gazprom να ζητάει άμεση εξόφληση των χρεών από το Κίεβο, απειλώντας σε αντίθετη περίπτωση με μια ενεργειακή κρίση αντίστοιχη του 2009.

Φοβάμαι...Μανόλης Αναγνωστάκης

 Κρυσταλία Πατούλη

Φοβάμαι
τους ανθρώπους που εφτά χρόνια
έκαναν πως δεν είχαν πάρει χαμπάρι
και μια ωραία πρωία –μεσούντος κάποιου Ιουλίου–
βγήκαν στις πλατείες με σημαιάκια κραυγάζοντας
«Δώστε τη χούντα στο λαό».
Φοβάμαι τους ανθρώπους
που με καταλερωμένη τη φωλιά
πασχίζουν τώρα να βρουν λεκέδες στη δική σου.
Φοβάμαι τους ανθρώπους
που σου 'κλειναν την πόρτα
μην τυχόν και τους δώσεις κουπόνια
και τώρα τους βλέπεις στο Πολυτεχνείο
να καταθέτουν γαρίφαλα και να δακρύζουν.

Τσίπρας: Θέλουμε την Ευρώπη της λιτότητας ή της Αριστεράς;

Φωτογραφία: Συμέλα Παντζαρτζή/ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Οι λαοί θα ανάψουν το κόκκινο φως στη σημερινή Ευρώπη της Μέρκελ», τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος με την Ευρωπαϊκή Αριστερά για την Κομισιόν, Αλέξης Τσίπρας, στο διεθνές συνέδριο του Δικτύου transform! europe και του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου, με τίτλο: «Να αμφισβητήσουμε το νόμο της τρόικας, να μετασχηματίσουμε την Ευρώπη». Ο Αλ. Τσίπρας, παρουσίασε την εναλλακτική πρόταση της Αριστεράς για την διέξοδο από την κρίση, σε αντιδιαστολή με τις θέσεις που παρουσιάζουν άλλοι υποψήφιοι όπως ο Μάρτιν Σουλτς και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απαριθμώντας το σύνολο των προβλημάτων που έχουν προκαλέσει οι πολιτικές λιτότητας.
«Θέλουμε την Ευρώπη της λιτότητας και της αναβίωσης των εθνικισμών ή την Ευρώπη της Αριστεράς;», ανέφερε χαρακτηριστικά.