Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Μπέρδεμα με την απέλαση του Αλβανού μαθητή

Σε απίστευτο κουβάρι έχει εξελιχθεί η υπόθεση της απέλασης του εικοσιτριάχρονου Αλβανού μαθητή Αλεξάντερ Αχμετάι από τη Λάρισα. Ενώ τη Δευτέρα ενημέρωνε η αστυνομία ότι θα δώσει αναστολή απέλασης στον μαθητή μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, καμία διαδικασία δεν κινήθηκε και ο μαθητής πήγε στα σύνορα για να εγκαταλείψει τη χώρα.

Ο μαθητής πήγε από τη Λάρισα στην Καστοριά το βράδυ της Τρίτης, τελευταία ημέρα της επταήμερης διορίας απέλασης, με σκοπό να περάσει τα σύνορα. Άνθρωποι τους οποίους εμπιστεύεται τού ζήτησαν να επιστρέψει από τα σύνορα για να βρεθεί μια άκρη. Ο μαθητής πέρασε το βράδυ σε ξενοδοχείο και την Τετάρτη ενημερώθηκε πως τελικά θα έπρεπε να εγκαταλείψει τη χώρα, έχοντας αυτή τη φορά να αντιμετωπίσει το επιπλέον πρόβλημα της υπέρβασης της διορίας απέλασης για μια ημέρα.

Ψυχαρική αδεία

Του Θανάση Καρτερού

Μπορεί να διεκδικήσει νόμπελ χημείας ή και όσκαρ μαγειρικής ο Σταύρος Ψυχάρης
Μπορεί να διεκδικήσει νόμπελ χημείας ή και όσκαρ μαγειρικής ο Σταύρος Ψυχάρης. Ο οποίος στο "Βήμα της Κυριακής" παρουσίασε μια εκπληκτική δημοσκοπική σαλάτα για να καταλήξει σε ένα εξίσου εκπληκτικό πολιτικό συμπέρασμα, που κόσμησε την πρώτη σελίδα της εφημερίδας του, ου μην και τις χρυσές σελίδες της δημοσιογραφικής του δόξας: Θρίλερ η πρωτιά στις ευρωεκλογές! Το θαυμαστικό δικό μας.

Τι έκανε λοιπόν ο έξοχος αυτός μάγος της χημείας, της μαγειρικής και της σαλάτας; Δημοσίευσε μια δημοσκόπηση για τις ευρωεκλογές στην Αττική - πρώτος με καθαρή διαφορά ο ΣΥΡΙΖΑ. Δημοσίευσε και μια δημοσκόπηση για την Κεντρική Μακεδονία. Πρώτη με καθαρή διαφορά η Ν.Δ. Εξ αυτού έβγαλε το συμπέρασμα ότι το σκορ ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ. είναι ισόπαλο (1-1) και άρα οι ευρωεκλογές θα είναι ντέρμπι.

ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΟΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

 
Την αναστολή των κινητοποιήσεων τους μέχρι τις 22 Μαρτίου αποφάσισαν οι απεργοί πείνας του Νοσοκομείου Κρατουμένων Κορυδαλλού.

Όπως τονίζουν, η απόφασή τους αυτή ελήφθη «προκειμένου να δώσουν την ευκαρία στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης να προχωρήσει στην προετοιμασία της νομοθετικής παρέμβασης για την βελτίωση και τον εξορθολογισμό της μεταχείρισης των ασθενών κρατουμένων και με την υλοποίηση των μακροπρόθεσμων μέτρων που εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης».

«Προϋπόθεση της μη συνέχισης των κινητοποιήσεων μας μετά την 22-3-2014 είναι η μέχρι την ημερομηνία αυτή κατάθεση από τον κο. υπουργό Δικαιοσύνης της προτεινόμενης από εμάς τροπολογίας Με την παρούσα απόφασή μας αποδεικνύουμε έμπρακτα τον σεβασμό μας στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και το δημοκρατικό μας πολίτευμα, εμπιστευόμενοι την νομοθετική εξουσία και τους αντιπροσώπους του λαού» αναφέρουν.

Το αριστερόμετρο και οι μαχόμενοι εραστές του

Του Αριστείδη Μπαλτά

Το Διεθνές Γραφείο Μέτρων και Σταθμών που εδρεύει στις Σεβρ κοντά στο Παρίσι ιδρύθηκε το 1875, λίγα χρόνια μετά την Κομμούνα. Εκεί φυλάσσονται τα πρότυπα που βαθμονομούν τα μέτρα και σταθμά που χρησιμοποιούμε κατά τις καθημερινές συναλλαγές μας -αλλά και στα επιστημονικά πειράματα- προκειμένου να εξασφαλίζεται η παγκόσμια ομοιομορφία των μετρήσεων. Για να πατάσσεται αμείλικτα όποιος κλέβει στο ζύγι.
Μολονότι το αριστερόμετρο χρησιμοποιείται πλατιά, το Γραφείο των Σεβρών δεν διαθέτει το αντίστοιχο πρότυπο. Τα άπαντα του Μαρξ ή του Λένιν δεν προσφέρονται. Εκτείνονται σε πολλές σελίδες επιτρέποντας έτσι μόνον την απόσπαση τσιτάτων που πολλές φορές μάλιστα φαίνεται να κονταροχτυπιούνται. Και πρότυπο δεν νοείται, βέβαια, υπό αυτήν τη συνθήκη. Τα Ζητήματα Λενινισμού του Στάλιν καταλαμβάνουν μικρότερη έκταση και όντως είχαν κερδίσει κάποτε τον επίζηλο ρόλο. Αλλά οι τροπές της Ιστορίας δημιούργησαν νέα δεδομένα. Όχι μόνον οι τροτσκιστές νωρίς αλλά και πολλοί άλλοι αργότερα έφτασαν να βρίσκουν το πρότυπο ανεπαρκές ή παραπλανητικό. Ακόμη και το ΚΚΕ διστάζει σήμερα να το ανακηρύξει απερίφραστα ως τέτοιο. Εικάζω πως αν μια έγκυρη Διεθνής Επιτροπή, επαρκώς πλουραλιστική, επιλαμβανόταν του ζητήματος, μάλλον θα ματαιοπονούσε. Στις νέες εποχές που διάγουμε το αριστερόμετρο έχει επιφορτιστεί με λειτουργίες εντελώς άλλης τάξης.

Κατεβάζουν τον διακόπτη στα Κέντρα Πρόληψης

Στον αέρα βρίσκονται τα Κέντρα Πρόληψης της χώρας καθώς από την 31η Δεκέμβρη έχει λήξει η Προγραμματική Σύμβαση βάση της οποίας χρηματοδοτείται η λειτουργία τους. Οι εργαζόμενοι που «πασχίζουν στη σκιά τεσσάρων γιγάντων (υπ. Εσωτερικών και Υγείας, ΚΕΔΕ και ΟΚΑΝΑ)» κατέβηκαν σήμερα σε 24ωρη απεργία. Κάποιοι απλήρωτοι για μήνες και κάποιοι αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο προειδοποιούν ότι η κυβέρνηση με την αδράνειά της οδηγεί μαθηματικά στην ιδιωτικοποίηση και των υπηρεσιών πρόληψης. Την ίδια στιγμή, η κρίση έχει διογκώσει τον αριθμό των πολιτών που χρειάζονται βοήθεια. «Τα περιστατικά δεν αφορούν μόνο εξαρτημένους από ουσίες αλλά συμπολίτες μας που παθαίνουν κρίσεις πανικού, φοβίες ή αναπτύσσουν καταθλιπτικές συμπεριφορές. Πλέον είναι πολύ συχνά τα αιτήματα για παρεμβάσεις στα σχολεία» τονίζουν οι εργαζόμενοι. Της Αγγελικής Δημοπούλου

Εικόνα-σοκ από την Κωνσταντινούπολη

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει μία φωτογραφία που τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη για το θάνατο του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν.
Η φωτογραφία απεικονίζει έναν αστυνομικό, ο οποίος με το όπλο του σημαδεύει έναν εικονολήπτη, ο οποίος βρέθηκε στο σημείο για να καλύψει τα γεγονότα.

 enikos.gr