Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Μητσικώστας / Σταύρος Θεοδωράκης "Το ποτάμι"

Γιατί η Ουρουγουάη νομιμοποιεί την κάνναβη

Στις 23 Δεκεμβρίου 2013, ο πρόεδρος της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα υπέγραψε νομοσχέδιο που προβλέπει τη δημιουργία μιας ρυθμισμένης αγοράς κάνναβης. Γίνεται, έτσι, ο πρώτος αρχηγός κράτους που επιτρέπει την παραγωγή και την πώληση -σε δίκτυο φαρμακείων- μιας ουσίας που είναι απαγορευμένη αλλού. Του Hari Johann (Μετάφραση: Λογοθέτης Χάρης).
Στο Μεξικό, οι φωτογραφίες των εξαφανισμένων σκεπάζουν τους τοίχους σαν μια κολοσσιαία διαφημιστική εκστρατεία εμπορίας ανθρώπων. Σύμφωνα με την οργάνωση Human Rights Watch, περισσότεροι από 60.000 Μεξικάνοι έχουν χάσει τη ζωή τους στον « πόλεμο κατά των ναρκωτικών » που ξεκίνησε ο πρώην πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν, το 2006. Tο λουτρό αίματος τροφοδοτείται από δύο αλληλένδετες πηγές : από τη μία πλευρά, οι Ηνωμένες Πολιτείες διοχετεύουν χρήματα και όπλα στην άλλη πλευρά του Ρίο Γκράντε, προκειμένου να καταπολεμηθεί το εμπόριο ναρκωτικών. Από την άλλη πλευρά, τα διάφορα καρτέλ ανταγωνίζονται για τον έλεγχο των κυκλωμάτων διακίνησης [1]. Όπως λέει ο συγγραφέας Τσαρλς Μπάουντεν, ο πόλεμος ενάντια στα ναρκωτικά συναντά τον πόλεμο για τα ναρκωτικά. Και οι δύο είναι εξίσου φονικοί.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΑ "ΣΠΑΕΙ" ΜΕ ΤΡΟΙΚΑ κ ΨΗΦΙΖΕΙ ΣΥΡΙΖΑ


του Κώστα Καπνίση
Πηγή:Periodista
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΑ "ΣΠΑΕΙ" ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΚΑΙ ΨΗΦΙΖΕΙ ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με τα καθεστωτικά ΜΜΕ της πτωχευμένης μιντιοκρατίας, αλλά και τη δεύτερη σειρά «στρατιωτών» της ΝΔ –ΠΑΣΟΚ, η οποία βγήκε μπροστά στα τηλεπαράθυρα, αντικαθιστώντας έστω και για λίγο τους μέχρι το κόκκαλο μνημονιακούς και φίλους της τρόικα, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είναι ένα βήμα να τα «σπάσει» με την τρόικα και να σηκώσει το λάβαρο της «αντίστασης». Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Κι αν δεν είναι έτσι πως ακριβώς είναι; Αυτά είναι τα δυο βασικά ερωτήματα των περισσότερων, όσων δηλαδή έχουν απομείνει, υποστηρικτών της τραγικής συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.

Η αλήθεια είναι ότι αν τα πράγματα δεν ήταν τόσο σοβαρά, τότε θα ήταν σίγουρα για γέλια. Η σύνθεση άλλωστε του κυβερνητικού θιάσου είναι βέβαιο ότι το εγγυάται αυτό. Άλλωστε είναι κάτι που συζητά ο κόσμος, για όποιον έχει το ανάστημα να βγαίνει στους δρόμους και να συζητά με αυτόν. Ξαφνικά όμως εκεί που η συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας είχε συνηθίσει σε μια εθελόδουλη και υποταγμένη στο άρμα του Βερολίνου κυβέρνηση, βλέπει «αντιστασιακά» λάβαρα να υψώνονται. Σε μονομερείς ενέργειες, μεταδίδουν τα θλιβερά - αποκρουστικά παπαγαλάκια, ετοιμάζεται να προχωρήσει ο «αναμάρτητος» πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σχετικά με το μοίρασμα του πρωτογενούς πλεονάσματος.

ΤΣΙΠΡΑΣ: ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΟΪΚΑ – ΣΤΗΜΕΝΗ Η ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

Για «πλεόνασμα θράσους» κατηγορεί την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη στην Realnews και χαρακτηρίζει κοροϊδία την έξοδο στις αγορές.
«Θα πρόκειται για μια στημένη θεατρική έξοδο, με προσυμφωνημένη αγοραπωλησία με συγκεκριμένο Οίκο, που θα του αποδώσει μάλιστα διόλου ευκαταφρόνητα κέρδη» αναφέρει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα έχει εκπονηθεί σχέδιο με την έγκριση του Βερολίνου ώστε προεκλογικά- στις 22 Απριλίου- μετά την ανακοίνωση από την Eurostat μικρού πλεονάσματος, «να μοιράσουν ψίχουλα στα παραδοσιακά τους εκλογικά ακροατήρια» και «στις αρχές Μαΐου -έχουν κάνει ήδη την προεργασία- ετοιμάζουν μια στημένη έξοδο στις αγορές. Ένα μικρό ποσό, με επιτόκιο γύρω στο 5%».

H TΡΟΪΚΑ ΧΟΡΕΥΕΙ ΣΤΟ ΤΑΨΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΠΑΝΑΧΩΡΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

H τρόικα παίζει το χαβά και κυριολεκτικά χορεύει στο ταψί την κυβέρνηση.
Για άλλη μια φορά οι δήθεν "διαπραγματεύσεις" της κυβέρνησης με την τρόικα, εξαρχής ναρκοθετημένες και σε επιζήμιο για την ελληνική οικονομία έδαφος, εξελίσσονται σε πλήρη κυβερνητική παράδοση.
Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η κυβέρνηση υπαναχωρεί άτακτα και στο θέμα του φρέσκου γάλακτος, πράγμα που θα έχει ως συνέπεια να θεωρείται "φρέσκο" γάλα μέχρι 10 ημερών!
Αυτό απλά σημαίνει ότι σχεδόν απελευθερώνονται και μάλιστα αιφνίδια και σπασμωδικά, οι "εισαγωγές" γάλακτος στη χώρα, γεγονός που θα επιφέρει ισχυρότατο πλήγμα στην εγχώρια κτηνοτροφία και τη γαλακτοβιομηχανία, την ώρα μάλιστα που διανύουν φάση σκληρής δοκιμασίας.

Ο Σταύρος κι ο σταυρός

Του Θ. ΚΑΡΤΕΡΟΥ*

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, πριν ακόμα αποκτήσει νερό, απέκτησε γεφύρια. Συγκροτήματα ΜΜΕ, κανάλια, εφημερίδες και γνωστοί για τον ρόλο τους τα τελευταία χρόνια κύκλοι και δημοσιογράφοι ανέλαβαν να γεφυρώσουν την όχθη των υδαρών διακηρύξεων του ιδρυτή του με την όχθη της σκληρής πραγματικότητας. Ο Θεοδωράκης, αν τους πιστέψουμε, έρχεται να απαντήσει σε ερωτήματα του καθημερινού ανθρώπου, να προσδώσει μια αύρα ανανέωσης στη φθαρμένη πολιτική ζωή. Για αμφισβητήσει το κομματικό κατεστημένο, να προκαλέσει τους επαγγελματίας πολιτικούς, να αποδείξει τι μπορεί να πετύχει ένα χαλαρό t-shirt απέναντι σε μια σφιχτοδεμένη γραβάτα.
Ετσι, πριν δούμε το Ποτάμι, τις αρχές, τις θέσεις, την πολιτική του, βλέπουμε ένα ποτάμι αναλύσεων, δημοσιευμάτων, ύμνων, μετρήσεων και τελικά προπαγάνδας για το νέο κόμμα. Και μάλιστα ένα ποτάμι προπαγάνδας που πηγάζει ακριβώς από τα ίδια κέντρα από τα οποία κάποτε πήγαζε το ποτάμι του ΠΑΣΟΚ, που δεν γυρίζει πίσω, και τον τελευταίο καιρό τα ρυάκια και οι νεροσυρμές της λεγόμενης κεντροαριστεράς. Αν ο ίδιος ο Θεοδωράκης, εν ολίγοις, προσπαθεί με το ντύσιμο, το στήσιμο και το πολιτικό stand up του να δώσει μια εντύπωση ότι φέρνει κάτι νέο, μια γροθιά στο κατεστημένο, έρχεται το ίδιο το κατεστημένο με τα χειροκροτήματά του να τον διαψεύσει: Καλώς όρισες, Σταύρο! Πολλοί ασχολούνται με τον Θεοδωράκη ως δημοσιογράφο, σκαλίζουν το παρελθόν του, αναλύουν τις προθέσεις του, τον στήνουν σε βάθρα ή στα έξι μέτρα, ανάλογα με τις δικές τους αντιλήψεις.

Ο ρόλος Δήμων – Περιφερειών στο μοντέλο διακυβέρνησης της Ε.Ε.

Χάρης Λαμπρόπουλος*
Α. Εισαγωγή

Είναι αδιαμφισβήτητο στοιχείο ότι όποια πλευρά των πολιτικών που ασκούνται μέσω του τοπικού κράτους και αν δει κάνεις, θα διακρίνει μια κάποιου τύπου εμπλοκή της ΕΕ. Αντίστοιχα στο επίπεδο διαμόρφωσης της πολιτικής παρέμβασης απέναντι στο τοπικό κράτος αναδεικνύονται γραμμές και στόχοι που πολλές φορές με ένα απόλυτο τρόπο αρνούνται να συμπεριλάβουν την πάλη ενάντια στην ΕΕ και τις πολιτικές της. Έχει κατά τη γνώμη μας μεγάλη αξία πέρα από τη μελέτη των ειδικών πλευρών που αναπτύσσονται πολιτικές, να ασχοληθεί κανείς τόσο με τη θεσμική σχέση του τοπικού κράτους με την ΕΕ και τη σύνδεση με το συνολικό μοντέλο διακυβέρνησης που προωθεί αυτή, όσο και με το ρόλο των δήμων και των περιφερειών στο αναπτυξιακό μοντέλο οικονομίας που προωθεί η ΕΕ για την υπέρβαση της καπιταλιστικής κρίσης και την απόκτηση πλεονεκτημάτων στα πλαίσια του καπιταλιστικού ανταγωνισμού.

Β. Οι βασικές αρχές διακυβέρνησης της ΕΕ και η τοπική «αυτοδιοίκηση»

Η 14χρονη με τη νοητική υστέρηση που «μεταμορφώνεται» όταν τραγουδά

Πριν αρχίσει να λέει τις πρώτες της προτάσεις ως μωρό, η Νεφέλη Αντωνίου ξεκίνησε πρώτα να τραγουδάει. Ηταν ένα χαρισματικό μωρό που η κλίση της προς την μουσική ήταν εμφανής.

«Αντιδρούσε πολύ θετικά στα μουσικά ακούσματα από τότε. Μέχρι τα δύο μπορούσε να μας τραγουδήσει πίσω οποιαδήποτε μελωδία άκουγε. Τότε σιγουρευτήκαμε πως ήταν ταλέντο στη μουσική», λένε οι γονείς της στο elita.philenews.com.

Ωστόσο, η Νεφέλη στα τέσσερα της διαγνώστηκε με όγκο στον εγκέφαλο και για τα επόμενα δυο χρόνια βρισκόταν σε στάδιο ανάρρωσης μετά από εγχείρηση. Τα πράγματα κυλούσαν καλά μέχρι που στα εννιά της, εμφάνισε ξανά όγκο στον εγκέφαλο. Επαθε ένα σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο και έμεινε παράλυτη στη δεξιά πλευρά ενώ ένα μέρος του εγκεφάλου της καταστράφηκε εντελώς, με αποτέλεσμα να έχει νοητική καθυστέρηση.

Ώρα Κριμαίας: Δημοψήφισμα για την απόσχιση

Φωτογραφία από το EPA

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή περίπου 1,5 εκατ. πολίτες της Κριμαίας για να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για από την απόσχιση της περιοχής από την Ουκρανία και την προσάρτηση της στη Ρωσία. Το δημοψήφισμα καταγγέλλεται ως «παράνομο» από το Κίεβο και τη Δύση, που επισημαίνει πως δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα. Από την πλευρά της η Ρωσία αναφέρεται στο δικαίωμα της «αυτοδιάθεσης» και επισημαίνει το αναφαίρετο δικαίωμά της, όπως διαμηνύει, για προστασία των συμφερόντων της και του ρωσικού και ρωσόφιλου πληθυσμού, που αποτελεί την πλειονότητα στην περιοχή.

Η Κριμαία κατοικείται κυρίως από Ρώσους, ενώ το ρωσόφιλο στοιχείο κυριαρχεί. Η χερσόνησος παραχωρήθηκε το 1954 με απόφαση του Ν. Χρουστσόφ στην Ουκρανία και μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης δημιουργήθηκε η «Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας». Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι αναμενόμενο καθώς η συντριπτική φιλορωσική πλειοψηφία αναμένεται να ψηφίσει υπέρ της απόσχισης και της προσάρτησης στη Ρωσία. Σημειώνεται πως η ουκρανική κοινότητα και η μειονότητα των Τατάρων που τάσσονται κατά της απόσχισης έχουν καλέσει σε μποικοτάζ.

«Η εξομολόγηση μιας λάμπας»

Το οδοιπορικό από τη διεθνή διάκριση σε μια κολώνα της Αθήνας

Η ανοιχτή εκδήλωση της «Πρωτοβουλίας των Πέντε» στο Μουσείο Μπενάκη ξεκίνησε με έναν απρόσμενο καλεσμένο. Μία λάμπα. Μία λάμπα, η οποία στην από καρδιάς εξομολόγησή της, περιγράφει την περιπέτειά της, από τη στιγμή που υπερήφανη μπαίνει στον διεθνή διαγωνισμό, έως την συγκινητική στιγμή της τοποθέτησής της σε κάποια κολώνα της πόλης. Το βαρύ φορτίο της εξομολόγησης της ιστορίας μιας λάμπας, ανέλαβε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Ανδρέας Μαριανός. Η ομοιότητα σε πρόσωπα και πράγματα δεν είναι καθόλου συμπτωματική.

- Κυρίες και Κύριοι καλησπέρα σας,
- Καλώς ήρθατε.
- Είμαι εδώ σήμερα μαζί σας για να σας διηγηθώ, την ιστορία μιας λάμπας.
- Όπως η ίδια μου τη διηγήθηκε σε μία επιστολή της
-Είμαι μια λάμπα στη μέση πια ηλικία.
-Όταν ξεκίνησε αυτή η περιπέτεια που θα σας περιγράψω ήμουν μια λάμπα νέα, γυαλιστερή, νέας τεχνολογίας, οικονομική.
-Η θέση μου κανονικά θα έπρεπε να είναι πάνω σ΄ έναν στύλο και να φωτίζω ένα κομμάτι της Αθήνας.