Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

ΚΚΕ - ΚΝΕ:Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Πολιτισμού την Τετάρτη

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Πολιτισμού για τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης σε αθλητικές ομοσπονδίες θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη το ΚΚΕ και η ΚΝΕ. Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζεται:
«Με αφορμή τις περικοπές των επιχορηγήσεων προς τις Αθλητικές Ομοσπονδίες που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και η Κομμουνιστική Νεολαία θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού την Τετάρτη 19 Μάρτη στις 11.00 π.μ.
Η μείωση των ήδη λιγοστών κονδυλίων που είχαν απομείνει προς τις αθλητικές ομοσπονδίες, θα έχει αρνητικές συνέπειες τόσο για τους εργαζόμενους στο χώρο του Αθλητισμού, αλλά και συνολικά για το λαό και τη νεολαία.

«ΑΛΗΤΕΣ – ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ – ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ» (2)


Του Ν. ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ*
 
Στο προηγούμενο σημείωμα της στήλης (με αφορμή τη συζήτηση που οργάνωσε ο Νίκος Χατζηνικολάου στον «Ενικό» για το ρόλο των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων), αναφερθήκαμε στο γεγονός ότι πέρα και πάνω από την «αντικειμενικότητα» των συνολικά 25.000 δημοσιογράφων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, δηλαδή πέρα και πάνω από την ειλικρίνεια και την ευθύτητα με την οποία καταθέτουν την υποκειμενική τους άποψη, βρίσκεται η ισχύς και η διαπλοκή μεταξύ των τριών πλευρών του τριγώνου: «Οικονομική ελίτ – πολιτική εξουσία – μιντιακό κατεστημένο».
Η πρώτη, η οικονομική ελίτ, είναι αυτή που, αφενός, ελέγχει σε μεγάλο βαθμό τα ΜΜΕ και βασικά την τηλεόραση (σσ: επιμένουμε στην τηλεόραση επειδή ακριβώς αποτελεί το σύγχρονο «εικονοστάσι» σε κάθε σαλόνι). Αφετέρου βρίσκεται σε σχέση απόλυτης συνάφειας με το καθεστωτικό πολιτικό σύστημα.
Η παρακμή των «αθανάτων»

48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ

ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 11.00Π.Μ. ΣΤΗΝ ΠΛ.ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ
ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΟΛΜΕ
24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ELBISCO ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΣΕ
Σε νέα 48ωρη απεργία στο δημόσιο τομέα προχωρεί την Τετάρτη 19 και την Πέμπτη 20 Μαρτίου η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στις διαθεσιμότητες και στο κύμα των απολύσεων που ξεκινά στις 22 Μαρτίου, με τους σχολικούς φύλακες, δημοτικούς αστυνομικούς και τους εκπαιδευτικούς, των οποίων λήγει το 8μηνο της διαθεσιμότητας. Στην απεργία, συμμετέχουν η ΟΛΜΕ (καθηγητές), η ΠΟΕ-ΟΤΑ (δημοτικού υπάλληλοι), η ΟΕΝΓΕ (νοσοκομειακοί γιατροί), η ΠΟΕΔΗΝ (εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία), οι δικαστικοί και άλλες ομάδες εργαζομένων.

Αι Ειδοί του Μαρτίου

απο την Ευγενία Λουπάκη

“Τα μεγαλεία να φοβάσαι, ώ ψυχή...κι όσο εμπροστά προβαίνεις, τόσο εξεταστική, προσεκτική να είσαι”
(Κ.Π.Καβάφης Μάρτιαι Ειδοί)

“Ο κόσμος πεινάει”, αλλά τα μεζεδοπωλεία και τα μπαράκια ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Στο Χαλάνδρι π.χ. δεν μπορείς να περπατήσεις Παρασκευή και Σάββατο βράδυ, απ’ τον συνωστισμό. Τα στέκια αλληλεγγύης γεμίζουν, αλλά γεμίζουν και τα σκέτα στέκια. Με “κόσμο” που προφανώς δεν πεινάει ή δεν πεινάει ακόμα ή απλώς πεινάει εκείνη τη στιγμή και θέλει να φάει και να πιει. Και να διασκεδάσει και να ξεχαστεί. Οπως όλοι μας, εξάλλου. Η ζωή του “κόσμου” αυτού, σίγουρα χειροτέρεψε, όπως όλων μας, αλλά δεν έφτασε ακόμα στο σημείο να θέλει να πηδήξει απ’ το παράθυρο. Και τί σκέφτεται άραγε ο “κόσμος” αυτός για το μέλλον του; Εχει ελπίδες και πού τις εναποθέτει; Στους αγώνες του και στη χειραφέτησή του; Σε κάποιο κόμμα και σε κάποιον ηγέτη; Και - κυρίως- τί σκέφτεται, ο κόσμος που δεν “πεινάει” για τον κόσμο που “πεινάει”; Νοιώθει αλληλεγγύη ή ανακούφιση, που είναι ο “άλλος” στη γωνία; Πέρασε η εποχή του κοινωνικού αυτοματισμού; Κατάλαβαν όλοι τώρα, ότι η δαιμονοποίηση των γιατρών, των καθηγητών, των δημοσίων υπαλλήλων, είχε στόχο τους πάντες;;;

Εισαγγελέας Νικολούδης: Οι τράπεζες είναι εγκληματίες χωρίς καλάσνικοφ και μάσκες, αλλά με δικά τους κανάλια και εφημερίδες

Διαφθορά παντού, σε όλες τις τράπεζες που έδιναν δάνεια γνωρίζοντας ότι δεν θα ξεπληρωθούν και μάλιστα είχαν αποκλειστικά ως σκοπό το προσωπικό οικονομικό όφελος. Βαριές κουβέντες που όμως αντικατοπτρίζουν την αλήθεια από το στόμα του πλέον ειδικού, του εισαγγελέα Παναγιώτη Νικολούδη, του προέδρου της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Τα λόγια αυτά δεν τα είπε ο εισαγγελέας σε κάποιο τηλεοπτικό πάνελ, ή σε... πηγαδάκι, τα είπε μέσα στη Βουλή και αυτό από μόνο του δίνει τεράστια σημασία στα λεγόμενά του.

Αναλύοντας τον τρόπο που λειτουργούσαν οι τράπεζες που χορηγούσαν «κόκκινα» δάνεια, ο κ. Νικολούδης χρησιμοποίησε πολύ σκληρούς χαρακτηρισμούς. Υποστήριξε ότι ο τρόπος λειτουργίας των τραπεζών αυτών έφερε στο φως ένα καινούργιο μοντέλο εγκληματία με σπουδές στο ξέπλυμα χρήματος. Ο Παναγιώτης Νικολούδης, τόνισε πως όλες οι ληστείες που έχουν γίνει, όσα χρόνια είναι εισαγγελέας, δεν φτάνουν το αντικείμενο του εγκλήματος σε μια και μόνο τράπεζα και στη συνέχεια είπε πως οι τράπεζες αυτές χωρίζονται σε δυο κατηγορίες.

“Τι; Θα απεργήσεις; Ξέρεις τι είναι 2 μεροκάματα; Θα σε παίρνει μάλλον!”

“Τι; Θα απεργήσεις; Ξέρεις τι είναι 2 μεροκάματα; Θα σε παίρνει μάλλον!” Ναι, καλή μου, με παίρνει και με σηκώνει! Θα απεργήσω επειδή αγαπάω τη δουλειά μου και θέλω να την κάνω και του χρόνου…
Επειδή θέλω να κοιτάω τους μαθητές μου στα μάτια όταν τους λέω να προσπαθούν πάντα στη ζωή τους και να μην παραιτούνται ποτέ…
Επειδή δε θέλω να κλείσουν άλλα σχολεία και να χάσουν τη θέση τους κι άλλοι εκπαιδευτικοί… Επειδή ξέρω πως αύριο θα είμαι εγώ στη θέση τους…
Επειδή δε διεκδικώ το δίκιο μου όταν απλά μουντζώνω την τηλεόραση…
Επειδή δεν περιμένω να δω αν θα απεργήσουν «οι άλλοι», αφού μέσα σ’αυτούς είμαι κι εγώ… Επειδή εργάζομαι χωρίς προοπτική, χωρίς ελπίδα και μέλλον…
Επειδή δεν μπορώ να ανεχτώ άλλο να υποτιμούν και να ξεφτιλίζουν τον ρόλο μου ως δασκάλας και παιδαγωγού…
Επειδή κάποιοι νομίζουν ότι με έχουν εξαθλιώσει τόσο, ώστε δεν πρόκειται να αντιδράσω πλέον για τίποτα…
Επειδή, ακόμα κι αν χάσω, θα ξέρω πως αγωνίστηκα και δεν έσκυψα το κεφάλι… Κι επειδή, όπως λέει και ο Καβάφης:
Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,
τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις...

Το αλιεύσαμε από την σελίδα της Elena Laz στο Facebook

Επτά νεκροί μετανάστες ανοιχτά της Λέσβου

Φωτογραφία από το ΑΠΕ - ΜΠΕ

Νέα τραγωδία με μετανάστες στο Αιγαίο. Επτά μετανάστες, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά και τρεις γυναίκες, έχασαν τη ζωή τους σήμερα, Τρίτη, ανοιχτά της Μυτιλήνης, όταν η βάρκα στην οποία επέβαιναν βούλιαξε. Σε εξέλιξη βρίσκεται από τα ξημερώματα επιχείρηση του λιμενικού για τον εντοπισμό δύο αγνοουμένων. Οκτώ μετανάστες διασώθηκαν.

Το περιστατικό έγινε γνωστό όταν εμπορικό πλοίο, με τούρκικη σημαία, που έπλεε στην περιοχή βρήκε και περισυνέλεξε τους δύο μετανάστες.

Ενημέρωσε τις λιμενικές αρχές της Μυτιλήνης και στον τόπο έφτασαν δύο πλωτά του Λιμενικού Σώματος που παρέλαβαν τους δύο διασωθέντες μετανάστες. Αυτοί δήλωσαν ότι επέβαιναν σε βάρκα μαζί με άλλα 15 άτομα, η οποία όμως βυθίστηκε.