Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

«Μην μπεις στη βάρκα απόψε...»



Φωτογραφία: STR/ΑΠΕ-ΜΠΕ
Της Μαρίας Τριαντοπούλου 

Μην μπεις στη βάρκα απόψε Αλί,
Μην μπεις στη βάρκα απόψε...
Είδα κακό όνειρο Αλί, είδα αγριεμένα νερά, είδα αγριεμένους ανθρώπους
Πονάει η ψυχή μου απόψε Αλί
Μαύρη βαριά η καρδιά μου
Δεν υπάρχει αύριο για σένα εκεί
Υπάρχουν άνθρωποι πολλοί που φοβούνται το σκούρο σου δέρμα
Τα μαύρα γυαλιστερά σαν κάρβουνα μάτια σου
Άνθρωποι που φοβούνται την αγωνία σου
Άνθρωποι που μισούν την ελπίδα σου
Άνθρωποι που δεν βλέπουν τον πόνο σου και τις ουλές στο κορμί σου

Μην μπεις στη βάρκα απόψε Λεϊλά με το μωρό κρεμασμένο στο στήθος
Μην μπεις στη βάρκα απόψε...
Είναι βαθύ το σκοτάδι και φοβάμαι Λειλά
Δεν υπάρχει αύριο για σας εκεί
Δεν υπάρχει αγκαλιά δεν υπάρχει ψωμί δεν υπάρχει ζωή
Υπάρχουν άνθρωποι πολλοί που περιφρονούν τη μαντίλα που φοράς στο κεφάλι
Το τρομαγμένο σου βλέμμα
Άνθρωποι που δεν θέλουν να ακούσουν το τραγούδι σου ούτε να μοιραστούν το φαί σου

ΤΟ... 17% (!) ΑΝΤΙ 70% ΤΟΥ «ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ» ΔΙΑΝΕΜΕΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ


Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*

Ψέµατα είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός ότι το 70% του πρωτογενούς πλεονάσµατος θα δινόταν στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώµατα! Αυτό αποδεικνύεται από τις προχθεσινές εξαγγελίες του. Ανακοίνωσε πρωτογενές πλεόνασµα ύψους 2,87 δισεκατοµµυρίων ευρώ και είπε ότι από αυτά τα λεφτά θα µοιράσει σε περίπου 1.000.000 Ελληνες µόνο 505 εκατοµµύρια ευρώ - ποσοστό µόλις... 17,4%! Τι θα κάνει η κυβέρνηση τα υπόλοιπα χρήµατα;

Πρώτα πρώτα το 1 δισ. ευρώ θα το δώσει για την αποπληρωµή του δηµόσιου χρέους, τηρώντας εκεί την υπόσχεσή της ότι το 30% του όποιου «πρωτογενούς πλεονάσµατος» θα χρησιµοποιείτο για τον σκοπό αυτόν. Οπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, θα δώσει ένα άλλο δισεκατοµµύριο ευρώ για την πληρωµή ληξιπρόθεσµων χρεών του δηµοσίου προς ιδιώτες. Καµία αντίρρηση δεν έχουµε φυσικά να είναι συνεπές το δηµόσιο στις υποχρεώσεις του και να µη «φεσώνει» αδίστακτα και για χρόνια όποιον έχει την ατυχία να συναλλάσσεται µαζί του, έχοντας γίνει ο χειρότερος... µπαταξής, αναξιόπιστος κακοπληρωτής χρεών στην ιστορία του ελληνικού κράτους. Βεβαίως και πρέπει να πληρώνει τα χρέη του στο δηµόσιο µέσα στις προθεσµίες που καθορίζουν οι συµβάσεις που έχει υπογράψει. Κανένας πολίτης δεν αισθάνεται υπερήφανος όταν η κυβέρνηση της χώρας και το κράτος του συνολικά θεωρούνται οικονοµικοί απατεώνες! Βεβαίως και να πληρώνει η κυβέρνηση τις οφειλές της, αλλά ταυτόχρονα εδώ εγείρεται ένα τεράστιο ζήτηµα οικονοµικοπολιτικού χαρακτήρα. Δεδοµένου ότι οι οφειλές που θα αποπληρωθούν µε αυτό το ένα δισεκατοµµύριο είναι ληξιπρόθεσµες, πώς είναι δυνατόν να συµπεριλαµβάνεται αυτό το δισεκατοµµύριο στο υποτιθέµενο «πρωτογενές πλεόνασµα;». Μυρίζει λογιστική απάτη!

"ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ" ΤΟ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ


Του ΠΑΝΟΥ ΚΟΣΜΑ*
Μια αποκάλυψη που όλοι... γνωρίζαμε, αλλά και μια κρυφή δέσμευση της κυβέρνησης για αναδρομική αύξηση των ορίων ηλικίας μετά τις εκλογές, περιείχε η πρόσφρατη απάντηση του Ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν σε ερώτηση Έλληνα ευρωβουλευτή (του κ. Σκυλλακάκη).
Η αποκάλυψη που... όλοι γνωρίζαμε, είναι ότι το περιβόητο "πρωτογενές πλεόνασμα" των Σαμαρά - Βενιζέλου δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια καλοστημένη πολιτική απάτη. Σε αυτά που γνωρίζαμε ως τώρα σχετικά με αυτή την απάτη (ότι στηρίζεται σε μέτρα αβάσταχτης φοροεπιδρομής και περικοπών των κοινωνικών δαπανών, σε δραστική περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, σε "φέσια" του Δημοσίου ύψους 4,5 - 5 δισ. ευρώ προς φορολογουμένους και προμηθευτές του Δημοσίου), τώρα προστίθεται και κάτι ακόμη: η αφαίρεση από τις δημόσιες δαπάνες σημαντικών ποσών μέσα από το "σύστημα" της καθυστέρησης για μεγάλο διάστημα στην καταβολή συντάξεων.
Και δεν μιλάμε για λίγα χρήματα:εκτιμάται ότι περίπου 3 δισ. ευρώ θα έπρεπε να πληρώσουν τα ταμεία αν κατέβαλλαν τις συντάξεις σε όλους τους δικαιούχους που έχουν υποβάλει τα χαρτιά τους και υφίστανται αυτή την ιδιότυπη στάση πληρωμών περιμένοντας για τις συντάξεις τους από 1 έως και 3 ή 4 χρόνια! Ιδού λοιπόν ένα ακόμη γιγαντιαίο "φέσι" πίσω από την καλοστημένη πολιτική απάτη του πρωτογενούς πλεονάσματος. Διότι, όπως σωστά σημείωσε ο Όλι Ρεν, η σύνταξη βαρύνει τις δημόσιες δαπάνες όχι από τη στιγμή που γεννιέται η υποχρέωση (όταν δηλαδή κατατίθενται τα χαρτιά), αλλά από τη στιγμή που αυτή εγκρίνεται...

Πούλησαν τον Αστέρα 400 εκ και αγόρασαν μια πολυκατοικία με 300 εκ


Φωτογραφία: Συμέλα Παντζαρτζή/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ήταν one man show. Ο πρωθυπουργός αιφνιδίασε ανακοινώνοντας, μετά τη συμφωνία με την Τρόικα, το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος 2013 και τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος. Ήταν ένα ισχυρό επικοινωνιακό «μπαμ» του οποίου η διάρκεια και η ένταση ενισχύονται από την αμηχανία που προκάλεσε στην αντιπολίτευση.

Παρόλο που δεν εξειδικεύτηκαν τα κριτήρια με τα οποία θα μοιραστεί το κοινωνικό μέρισμα των 500 εκ. ευρώ σε 1 εκ πολίτες - με την εξαίρεση των ενστόλων - είναι σαφές ότι θα δοθεί μια εφάπαξ προεκλογική παροχή, που μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να φτάσει και τα 800 ευρώ, ενώ η οριακή αύξηση των μισθών που θα προκύψει από τη μείωση των εισφορών από τον Ιούλιο και μετά μπορεί να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι κλείνει ο κύκλος της λιτότητας.

«Αδειάζει» η Κριμαία από ουκρανικές δυνάμεις

Φωτογραφία από το ΑΠΕ - ΜΠΕ

Εγκαταλείπουν σταδιακά τις θέσεις τους στη Κριμαία οι ουκρανικές δυνάμεις. Μετά την κατάληψη του ουκρανικού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού στη Σεβαστούπολη από ένοπλες δυνάμεις χωρίς διακριτικά, αξιωματούχοι από το Κίεβο αναφέρουν πως η Ουκρανία θα αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις από την Κριμαία ζητώντας να κηρυχθεί η περιοχή αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. Ο αρχηγός του ουκρανικού Ναυτικού τέθηκε υπό κράτηση και το Κίεβο ζητά την απελευθέρωσή του μέχρι το βράδυ της Τετάρτης «αλλιώς θα υπάρξει ανάλογη απάντηση». Η κυβέρνηση της Κριμαίας προχωράει τις διαδικασίες για την προσάρτηση στη Ρωσία που υπογράφηκε την Τρίτη μοιράζοντας τα πρώτα διαβατήρια, ενώ το Κρεμλίνο δεσμεύτηκε και για οδική ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία μέσω γέφυρας. Από την πλευρά της η Δύση συνεχίζει τις προειδοποιήσει για περαιτέρω κυρώσεις. Η κρίση στην Ουκρανία θα τεθεί στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη. Μετά τις διπλωματικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν πόσο πιθανό μπορεί να είναι το ενδεχόμενο οικονομικών κυρώσεων προς τη Ρωσία; Στις Βρυξέλλες εκτιμούν μία τέτοια εξέλιξη ως τη λιγότερο πιθανή και αυτό που αναζητούν είναι μια «διπλωματική λύση».