Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Γιατί ο Aδάμ και η Εύα ήταν Ελληνες

Είναι ένας Άγγλος, ένα Γάλλος και ένας Έλληνας στο μουσείο και κοιτάζουν ένα πίνακα με τον Αδάμ και την Εύα.
Ο Άγγλος λέει:
- Κοιτάξτε τη γαλήνη και την ηρεμία που κυριαρχεί στα πρόσωπά τους. Σίγουρα πρέπει να ήταν Άγγλοι.
Ο Γάλλος λέει:
- Μα τι λες, κοίτα τα κορμιά τους πόσο ωραία είναι μέσα στη γύμνια τους. Πρέπει να ήταν Γάλλοι.
Λέει και ο Έλληνας:
- Ρε σεις, τι λέτε; Δεν έχουν ρούχα, δεν έχουν στέγη, έχουν μόνο ένα μήλο για να φάνε και τους λένε πως αυτό είναι ο παράδεισος. Σίγουρα είναι Έλληνες!

αυτό που πραγματικά ανησυχεί το ΚΚΕ

 Χρήστος Λάσκος

Νομίζω πως αυτό που πραγματικά ανησυχεί το ΚΚΕ δεν είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ «θα τα γυρίσει», «θα τα βρει με τον ΣΕΒ» (!) ή «θα υποταχτεί ολοκληρωτικά στον ευρωμονόδρομο». Η μεγάλη του ανησυχία είναι μήπως και τα καταφέρει ν’ αλλάξει τα πράγματα. Μήπως σπάσει ο διάολος το ποδάρι του, ευνοήσουν εσωτερικοί και εξωτερικοί συσχετισμοί και αρχίσει το σχέδιο της ριζοσπαστικής Αριστεράς κι αποδίδει. Μήπως και αποδειχθεί πως είναι δυνατό να «πληρώσουν την κρίση οι πλούσιοι», όπως πάντοτε επιδίωκε η ταξική στρατηγική.

Αυτή την πιθανότητα να αν-ισορροπήσουν κι άλλο τα πράγματα αδυνατεί να αντιμετωπίσει το ΚΚΕ. Από αυτή την άποψη, βλέπει την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ ως τη μέγιστη ανισορροπία. Ξεβολεύτηκε ήδη με τις απαρχές της κρίσης και δυσκολεύεται συνεχώς και περισσότερο όσο κάποια «ομαλότητα» δεν αποκαθίσταται, όσο η κοινωνική καταστροφή εκτυλίσσεται με μεγαλύτερη ορμή.

Η Ρένα και το Αγιον Ορος…

Ρένα Δούρου: ΣΥΡΙΖΑ και Εκκλησία συμβαδίζουν! Δεν θα καταργήσουμε τις σχέσεις Εκκλησίας - Κράτους και θα στηρίξουμε το Άγιο Όρος!!!
Του Γιάννη Παντελάκη

Προχθές, διάβασα με έκπληξη πως η Ρένα Δούρου έδωσε συνέντευξη στο «Αγιορείτικο Βήμα». Σκέφτηκα πιο ψύχραιμα. Ενδεχομένως, είπα, να πρυτάνευσε η λογική πως ένα κόμμα πρέπει να εκμεταλλεύεται κάθε βήμα που έχει στη διάθεσή του για να προωθεί τις θέσεις του. Εστω και αν αυτό το βήμα είναι το «Αγιορείτικο Βήμα». Η περιέργειά μου με οδήγησε να διαβάσω τη συνέντευξη. Και μάλλον με αποζημίωσε αυτή η περιέργεια. Η Ρένα Δούρου λέει πολλά και ενδιαφέροντα για το πώς βλέπει την Εκκλησία, το Αγιον Ορος, τον ρόλο του τελευταίου. Και αν τα λέει η Ρένα Δούρου, μάλλον τα λέει και η ηγεσία του κόμματος, στενός συνεργάτης της οποίας είναι η υποψήφια περιφερειάρχης.

Αυτό που συγκράτησα από τη συνέντευξη ήταν ενός είδους «ρεαλισμός» σε σχέση με την Εκκλησία. Δεν διέκρινα αυτή την κατηγορηματική και αδιαπραγμάτευτη θέση της Αριστεράς για πλήρη διαχωρισμό της Εκκλησίας από το κράτος. «Δεν πρόκειται να προβούμε σε καμία μονομερή ενέργεια, αλλά με διάλογο να επιδιώξουμε τη συνεννόηση προς όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού» είπε σε ό,τι αφορά τον χωρισμό. Μάλιστα, είπα μέσα μου. Μάλλον πρέπει να ξεχάσουμε ότι με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πάψει αυτή η διαπλοκή του κράτους με τους ιεράρχες.

Μισώ τους αδιάφορους. Του Αντόνιο Γκράμσι


«Μισώ τους αδιάφορους. Πιστεύω ότι το να ζεις σημαίνει να εντάσσεσαι κάπου. Όποιος ζει πραγματικά δεν μπορεί να μην είναι πολίτης και ενταγμένος. Η αδιαφορία είναι αβουλία, είναι παρασιτισμός, είναι δειλία, δεν είναι ζωή. Γι’ αυτό μισώ τους αδιάφορους.

Η αδιαφορία είναι το νεκρό βάρος της ιστορίας. Η αδιαφορία δρα δυνατά πάνω στην ιστορία. Δρα παθητικά, αλλά δρα. Είναι η μοιρολατρία. Είναι αυτό που δεν μπορείς να υπολογίσεις. Είναι αυτό που διαταράσσει τα προγράμματα, που ανατρέπει τα σχέδια που έχουν κατασκευαστεί με τον καλύτερο τρόπο. Είναι η κτηνώδης ύλη που πνίγει την ευφυΐα.

Αυτό που συμβαίνει, το κακό που πέφτει πάνω σε όλους, συμβαίνει γιατί η μάζα των ανθρώπων απαρνείται τη βούλησή της, αφήνει να εκδίδονται νόμοι που μόνο η εξέγερση θα μπορέσει να καταργήσει, αφήνει να ανέβουν στην εξουσία άνθρωποι που μόνο μια ανταρσία θα μπορέσει να ανατρέψει. Μέσα στη σκόπιμη απουσία και στην αδιαφορία λίγα χέρια, που δεν επιτηρούνται από κανέναν έλεγχο, υφαίνουν τον ιστό της συλλογικής ζωής, και η μάζα είναι σε άγνοια, γιατί δεν ανησυχεί.

Χατζιδάκις: Αίτημά μας ο ουρανός

Ένας επίκαιρος σχολιασμός του Μάνου Χατζιδάκι για την ελευθερία.

«OΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΩ ΣΕ ΜΙΑ ΦΟΡΤΙΣΜΕΝΗ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΖΩΝ. Οι μάζες νομίζουν πως εκπροσωπούνται και οι παρατάξεις με τη σειρά τους νομίζουν ότι εκπροσωπούν. Λάθος καλοπροαίρετο, που όμως δημιουργεί κακοπροαίρετες σχέσεις που υποσκάπτουν τη δομή της πολιτείας και της προσδίδουν όψη ετοιμόρροπου νεοκλασικού μεγάρου. Και λέω νεοκλασικού, γιατί στον τόπο μας θαυμάζεται απείρως περισσότερον το νεοκλασικόν από το γνησίως κλασικόν.

ΚΙ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΕΠΕΜΒΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΑΣΤΡΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ. Όχι για να αποκαταστήσουνε τις κινδυνεύουσες σχέσεις, αλλά για να διασώσουν τη νεοκλασικίζουσα μορφή της πολιτείας. Γιατί η πολιτεία και ιδιαιτέρως η νεοελληνική, μοιάζει με πίνακα από λάδι του Τσαρούχη, σε νεοκλασική τεχνοτροπία. Ναύτης με κομπολόι και τσιγάρο πλάι σε καθρέφτη, με μια καρέκλα πίσω του, ενώ ατενίζει έτοιμος να ερεθιστεί τον κόσμο που ετοιμάζεται να φύγει ή να χαθεί, δηλαδή τους υπερήλικας. Όμως, εκείνο που έχει σημασία είναι τα πράγματα να μείνουνε στη θέση τους, να διασωθεί ο πολιτισμός των τάφων και των ανακτόρων και οι άνθρωποι, ας πάνε μοναχοί τους να ταφούν ή να χαθούν ή να εξαφανιστούν. Η γη παράγει μούσμουλα και ο άνθρωπος, ανθρώπους. Όλο και θα ‘χουμε στον κόσμο μας ηγέτες λαϊκούς, αυτούς που λεν “απ’ το λαό για το λαό”.

Τσίπρας: Οι βουλευτές να συνταχθούν με τον λαό, όχι το μνημόνιο

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Aν οι βουλευτές συνταχθούν «με τον λαό και όχι με το μνημόνιο», ο ΣΥΡΙΖΑ θα το θεωρήσει θετικό, δηλώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο που έρχεται στη Βουλή μετά τη συμφωνία με την τρόικα. Ο ίδιος σημειώνει ότι ότι το κόμμα του θα καλωσορίσει τις διαφοροποιήσεις βουλευτών «χωρίς δεύτερες σκέψεις», ενώ εκτιμά ότι τα κυβερνητικά κόμματα καταρρέουν και στήνουν σχήματα για να ανακόψουν τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι βουλευτές καλούνται να συνταχτούν με τη λαϊκή βούληση και όχι με τις μνημονιακές επιταγές. Αν αυτό το κάνουν, και συνταχτούν με τον λαό και όχι με το μνημόνιο, εμείς θα το θεωρήσουμε θετικό», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εμείς τις διαφοροποιήσεις θα τις καλωσορίσουμε χωρίς δεύτερες σκέψεις. Διότι για μας πάνω απ’ όλα είναι η προάσπιση των συμφερόντων του κόσμου. Ούτως ή άλλως τα μέτρα αυτά θα καταψηφιστούν και θα τελειώσουν από τον λαό, στις 25 Μάη», προσθέτει.

Σγουρός και Ποτάμι διεμβολίζουν τη ΝΔ

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Βλάχος/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το ¼ των ψηφοφόρων της ΝΔ (στις εκλογές του 2012) επιλέγει να ψηφίσει για την Περιφέρεια Αττικής τον Γιώργο Σγούρο και όχι τον «γαλάζιο» υποψήφιο, Γιώργο Κουμουτσάκο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το tvxs.gr. Ο νυν περιφερειάρχης φαίνεται να έχει επιρροή και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, από τους τελευταίους, αξιοσημείωτο ποσοστό επιλέγει τον Παύλο Χαϊκάλη (12%) και τον Θανάση Παφίλη (9%). Παράλληλα, στις ευρωεκλογές, για την Περιφέρεια Αττικής, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χάνουν ψηφοφόρους που στρέφονται στο Ποτάμι, το οποίο έχει διείσδυση και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε τα ευρήματα της δημοσκοπησης στην πρόθεση ψήφου στις περιφερειακές και τις Ευρωεκλογές στην Περιφέρεια Αττικής.

Στον πρώτο πίνακα, αποτυπώνονται οι επιλογές των ψηφοφόρων των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ (εκλογές 2012) στις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές στην Αττική. Το Γιάννη Σγουρό επιλέγει το 61% όσων ψήφισαν ΠΑΣΟΚ το 2012, το 25% των ψηφοφόρων της ΝΔ και το 11% όσων είχα επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Koινωνικαί επιπτώσεις από τυχόν επικράτησιν του κομμουνισμού...

Ανάρτηση από: http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr