Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Στη γλίτσα του τσοπάνη

Οι …υψηλής παστερίωσης σωτήρες του έθνους, ακροβατούν ανάμεσα σ’ αυτό που ορκίστηκαν να κάνουν και σ’ εκείνο που τους έχουν τάξει τα συμφέροντα και τα αφεντικά τους. Θα κριθούν πολλά σ’ αυτή την ιστορία με το γάλα και, εμείς εδώ, στην κτηνοτροφική Αιτωλοακαρνανία πολύ περισσότερο, θα βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Και αλίμονο σε όποιον τολμήσει να δώσει μια και να αναποδογυρίσει την καρδάρα…

Η συμφωνία με την τρόικα για το φρέσκο γάλα με διάρκεια ζωής… έντεκα ημερών αποτελεί έγκλημα κατά των κτηνοτρόφων. Το ξέρουν άπαντες, το καταλαβαίνουν. Να δούμε, λοιπόν, τι θα κάνουν οι 8 της Αιτωλοακαρνανίας. Ας έχουν υπ’ όψιν τους ότι σε περίπτωση που ψηφίσουν το έκτρωμα, …είναι να φεύγουν. Και για να θυμηθούμε τη ρύση ενός παλιού πολιτικού, ας σταματήσουν να ξύνονται στη γλίτσα του τσοπάνη και ας μιλήσουν επιτέλους.

¨Όταν η Διοίκησις βιάζη, αθετή, καταφρονή τα δίκαια του λαού, τότε…¨

Του Νίκου Μπογιόπουλου

Καλό είναι κάποια στιγμή να σταματήσουμε να τους αφήνουμε να τα περνάνε όλα στο «ντούκου». Έχουμε και λέμε, λοιπόν:

Ο κύριος Θάνος Μωραίτης είναι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργός στο υπουργείο Περιβάλλοντος και κατόπιν στο Ανάπτυξης. Με αφορμή την υπόθεση για το γάλα, ο βουλευτής εξέδωσε ανακοίνωση (που όπως ισχυρίστηκε στην εκπομπή της Κάτιας Μακρή στον «Real» στις 21/3/2014 απηχεί τις απόψεις όλης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ). Στην ανακοίνωσή του ο βουλευτής (http://moraitisthanos.com/ «Kάποιοι δεν κατάλαβαν γιατί η οικονομία κατέρρευσε το 2009»), υποστηρίζει:... 1) Ότι η κυβέρνηση, μέσα από τα δήθεν διαπραγματεύσεις με την τρόικα, προωθεί «γιγαντώδεις διευθετήσεις συμφερόντων στην αγορά».

ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΝΕ ΤΟ ΚΚΕ;

Του ΣΤΑΘΗ*
Δειλά – δειλά στην αρχή, με επιμονή στη συνέχεια και με την τακτική του λέγε – λέγε κάτι θα μείνει, το ΚΚΕ έφτασε να πείσει τη μισή εκλογική του βάση (φέρνοντας το ποσοστό του απ’ το 8,5% στο 4,5%) ότι Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ κινούνται στον ίδιο παρονομαστή, ότι αποτελούν το νέο δίπολο που αντικατέστησε το προηγούμενο δίπολο Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ.

Η «γραμμή» αυτή δεν φαίνεται να περπατάει. Σκοντάφτει πάνω στη λογική και στην πραγματικότητα (αλλά και στη στρατηγική, τις τακτικές, την ιστορία και τη θεωρία του κομμουνιστικού κινήματος). Αν πιστέψει κανείς τις δημοσκοπήσεις, η παλιννόστηση ψηφοφόρων στην οποίαν ελπίζει η ηγεσία του ΚΚΕ προκαταλαμβάνοντας όχι μόνον την αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και καταλογίζοντας στην προσπάθειά του δολιότητα, φαίνεται επίσης να μην τελεσφορεί, η επιρροή του κόμματος κινείται γύρω από ένα επισφαλές 6%. Αν μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ φθάσει με ρεύμα στις επόμενες εκλογές, πολλοί ψηφοφόροι του ΚΚΕ, αλλά και αρκετοί κομμουνιστές θα προτιμήσουν να λάβουν μέρος σε ένα εγχείρημα που αφορά στην ίδια μας τη ζωή και τη σωτηρία της χώρας απ’ το κακό που έχει γίνει και το ακόμα χειρότερο κακό που την περιμένει, απ’ το να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια. Διότι εκτός απ’ τον αγώνα μέσα απ’ τα σωματεία, αρχίζει να φαίνεται και η δυνατότης του αγώνα μέσα απ’ τα υπουργεία.

Το φάντασμα του κέντρου

Η ανασυγκρότηση του προοδευτικού ή σοσιαλδημοκρατικού ή όπως αλλιώς θέλετε κέντρου φάνταζε στη λογική ορισμένων σχετικά βατή υπόθεση. Κι όμως έχει καταλήξει να μετατραπεί σε σταυρόλεξο για πολύ δυνατούς, σχεδόν υπεράνθρωπους λύτες.

Του Χαράλαμπου Γεωργούλα

Ορισμένοι από τους πρωταγωνιστές του δράματος έχουν έτοιμη την εύκολη απάντηση: φταίνε οι προσωπικές στρατηγικές και τα αντιτιθέμενα συμφέροντα των διαφόρων ομάδων του χώρου. Αν, όμως, ήταν μόνο αυτά, τα εμπόδια θα είχαν περιοριστεί από καιρό στο ελάχιστο, καθώς όλοι διαβλέπουν ότι εδώ πρόκειται για ζήτημα ζωής και θανάτου.

Οι... θερμοί αριθμοί
Πριν αρχίσουμε να αναζητούμε από τη δική μας σκοπιά τα αίτια αυτού του αδιεξόδου, ας παραθέσουμε μερικούς ψυχρούς αριθμούς, που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα.

Για το αύριο



Ζούμε το χειρότερο, αυτό μην το ξεχνάς. Κάθε μέρα που περνά γινόμαστε μάρτυρες αφόρητης κατάθλιψης, κάθε μέρα αποχαιρετάμε κι έναν Έλληνα που δεν αντέχει να ζήσει το παρακάτω, κάθε λεπτό αγωνιούμε για τους οικείους μας αν θα είναι υγιείς, κάθε στιγμή παρακολουθούμε τις ειδήσεις σαν να διαβάζουμε μια λίστα που θα έχει το δικό μας όνομα ως μελλοντικού καταδικασμένου, κάθε μέρα ζούμε το αφόρητο. Όλα μας φαίνονται ένας ανήφορος που δεν σταματά πουθενά. Κι όμως, επιβιώνουμε μέσα σε αυτό που μέχρι πριν δύο χρόνια το απευχόμασταν. Ο καθένας από μονάχος του βλέπει τον τοίχο να ορθώνεται μπροστά του και είναι εκατομμύρια οι στιγμές που δεν έχεις τα κουράγια πλέον να σκαρφαλώσεις ούτε ένα χιλιοστό πάνω από το έδαφος. Είναι στιγμές που θέλεις το έδαφος να καταρρεύσει , να τελειώνει αυτή η ιστορία, αυτός ο εφιάλτης που σε έβαλαν να διανύσεις.

Αποζημιωθείτε για το… «περίμενε» της σύνταξης


Ο οικονομολόγος και νομικός Γ. Ρωμανιάς αναλύει όλο το νομικό οπλοστάσιο που διαθέτουν οι ασφαλισμένοι – Εκκρεμούν ήδη 400.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης, που αντιστοιχούν σε χρέος του Δημοσίου ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Τζώρτζης Ρούσσος

Αντιμέτωπα με αποζημιώσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, που κυρίως με… άνωθεν εντολές και δευτερευόντως λόγω των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, καθυστερούν την απονομή των συντάξεων. Αν γνώριζαν οι ασφαλισμένοι τη νομοθεσία, τότε θα μπορούσαν να έχουν μια «δεύτερη» σύνταξη, μέσω των αποζημιώσεων που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν δικαστικά λόγω των καθυστερήσεων.

Ο Ασφαλιστικός και Εργασιακός Σύμβουλος της «Εφ.Συν.», μέσω του οικονομολόγου και νομικού Γ. Ρωμανιά, δείχνει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, ώστε οι ασφαλισμένοι που ασφυκτιούν υπό το βάρος της αναμονής να καταφέρουν να αποζημιωθούν για όσα δεινά προκάλεσε στη ζωή τους η πολύμηνη καθυστέρηση στην καταβολή της σύνταξής τους από τα ασφαλιστικά ταμεία.

13 σημεία-κλειδιά

Αντάρτες του γλυκού νερού

Σε κρίσιμες μνημονιακές ψηφοφορίες πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν πει βαριές κουβέντες απειλώντας να καταψηφίσουν, αλλά ο … φόβος της ανατροπής της κυβέρνησης τους έκανε να επιστρέψουν στο κομματικό μαντρί

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

Κάθε φορά πριν από μια κρίσιμη ψηφοφορία με σκληρά μνημονιακά μέτρα, οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων που βρίσκονται στην κυβέρνηση και καλούνται να τα εγκρίνουν, βιώνουν στιγμές έντονου αναβρασμού και αναταραχής, προκαλώντας την αγωνία και τον εκνευρισμό των ηγεσιών τους.

Ακολουθούν πιέσεις, υποσχέσεις, απειλές, αλληλοεκβιασμοί… και στο τέλος η κατάσταση συνήθως εκτονώνεται, παραπέμποντας στο διάσημο έργο του Σέξπιρ «Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι».

Προφανώς, ο φόβος της διαγραφής από το κομματικό μαντρί και, πολύ περισσότερο, ο μπαμπούλας της πτώσης της κυβέρνησης, συνοδεία του στίγματος του «αποστάτη», διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο για τους δυνάμει αντάρτες που ανακρούουν πρύμναν.

Γερμανικές Αποζημιώσεις: Ο λαός παίρνει την υπόθεση στα χέρια του!

 Του Αριστομένη Ι. Συγγελάκη 

«Ποιος εσύναξε αυτό το πλήθος, ποιος τους έδωσε το κουράγιο να αψηφήσουν τη γερμανική μπότα και μπροστά της να τραγουδήσουνε τον Εθνικό Ύμνο στην εθνεγερτήρια αυτή μέρα. Ποιος άλλος από τον ίδιο τον νεκρό Ποιητή και τον ζωντανό Ποιητή!». Άννα Σικελιανού, αναφερόμενη στην μεγαλειώδη λαϊκή συμμετοχή στην κηδεία του Κωστή Παλαμά και τον επικήδειο του Άγγελου Σικελιανού στις 28.2.1943.

Στις 5 Μαρτίου του 1943, ο ελληνικός λαός, με πρωτοπόρο την ΕΠΟΝ κι αψηφώντας την τρομοκρατία του Άξονα, με μία μεγαλειώδη αλλά και με πολλούς νεκρούς διαδήλωση, απέτρεψε την πολιτική επιστράτευση. Έσωσε έτσι τα παιδιά του από την καταναγκαστική εργασία στη Γερμανία, όταν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες είχαν ήδη υποκύψει και τα νιάτα τους έπαιρναν το δρόμο - χωρίς επιστροφή - για τα χιτλερικά στρατόπεδα εργασίας. Μία εθνική και λαϊκή επιτυχία χωρίς προηγούμενο στην Ιστορία της Κατοχής και της Αντίστασης όλης της Ευρώπης.

Παρέλαση μόνο με προσκλήσεις ή διαπιστεύσεις

Φωτογραφία: Συμέλα Παντζαρτζή/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με τη μαθητική παρέλαση ανοίγει σήμερα στις 11.00 το πρωί η αυλαία των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, οι οποίες θα ολοκληρωθούν με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα. Αστακός είναι το κέντρο της Αθήνας καθώς οι παρελάσεις θα διεξαχθούν υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας που έχει λάβει η ΕΛΑΣ. Δύναμη 2.000 - 3.000 αστυνομικών από όλες τις υπηρεσίες της Αττικής θα παραταχθούν κατά μήκος της πλατείας Συντάγματος, ενώ κλειστές είναι από το πρωί κεντρικές οδικές αρτηρίες.

Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την παρέλαση από το ύψος της οδού Βουκουρεστίου και μετά. Επίσης όπως ανακοίνωσε η ΓΑΔΑ, οι δημοσιογράφοι θα έχουν πρόσβαση στον προβλεπόμενο χώρο για τα ΜΜΕ από την κάτω πλευρά της Πλατείας Συντάγματος, έναντι της Ερμού, και με την απαραίτητη επίδειξη του πράσινου δελτίου διαπίστευσης.

Ακόμη, κλειστός θα είναι σήμερα και αύριο από τις 05.30 το πρωί και έως το πέρας των παρελάσεων ο σταθμός του Μετρό στο Σύνταγμα. Οι συρμοί θα διέρχονται από τους σταθμούς χωρίς να πραγματοποιούν στάση.