Κυριακή 6 Απριλίου 2014

ΠΟΛΙΤΙΚΗ «ΕΚΤΕΛΕΣΗ» ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ

Του Γ.ΔΕΛΑΣΤΙΚ*

Ταφόπλακα στις ύστατες ελπίδες πολιτικής επιβίωσης της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου αποτέλεσε η δημοσιοποίηση τμήματος της συνομιλίας που είχαν ο καρατομημένος πλέον γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Τάκης Μπαλτάκος, αφοσιωμένος φίλος του πρωθυπουργού επί τριάντα χρόνια, με το βουλευτή της Χρυσής Αυγής και φιλοδοξούντα να αναδειχθεί σε αρχηγό της Ηλία Κασιδιάρη. Η αποκάλυψη της ύπαρξης καναλιών επικοινωνίας της ΝΔ με τη Χρυσή Αυγή σε τόσο υψηλό επίπεδο εξευτέλισε κυριολεκτικά τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στα μάτια των δεξιών ευρωπαίων εταίρων του, αφού προβαλλόταν ως δήθεν αδιάλλακτος εχθρός των νεοναζιστών και των ακροδεξιών.

Η προβολή του διαβόητου πλέον βίντεο στο διαδίκτυο προσέδωσε επίσης νέο κύρος στον ισχυρισμό του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗΜΑΡ Νίκου Τσούκαλη ότι προ έτους ο Μπαλτάκος τον είχε απειλήσει πως η ΝΔ θα σχημάτιζε κυβέρνηση με τη Χρυσή Αυγή, αν παρίστατο ανάγκη μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Ο Ν. Τσούκαλης το είχε πει αυτό στην τηλεόραση του Σκάι πριν από ένα περίπου χρόνο. Αυτό όμως που φάνταζε τότε μια προσπάθεια συγκάλυψης της συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ στην κατάπτυστη κυβέρνηση Σαμαρά και δικαιολόγηση της αποχώρησης της δήθεν για λόγους δημοκρατικής ευαισθησίας έγινε τώρα φονικό πολιτικό όπλο κατά της ΝΔ. Ο γενικός γραμματέας μιας κυβέρνησης είναι… «υπερυπουργός» στην πράξη – και ο Μπαλτάκος ακόμη ισχυρότερος! Η κυβερνητική προπαγάνδα προσπαθεί να αμυνθεί με όλα τα φερέφωνά της να προβάλλουν τον ισχυρισμό ότι ο Μπαλτάκος δρούσε δήθεν με δική του πρωτοβουλία , χωρίς να ενημερώνει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τις επαφές, τις συνομιλίες και τις ενέργειές του. Προβάλλουν το παραμύθι δήθεν ότι, ενώ ο Σαμαράς είναι… «ανελέητος εχθρός της ακροδεξιάς» έκανε μια «άτυχη επιλογή» γιατί ο Μπαλτάκος του βγήκε ακροδεξιός και αντί να υλοποιεί τη γραμμή Σαμαρά για διεύρυνση προς το Κέντρο αυτός μάζευε τους νεοναζί και τους νεοφασίστες!

Ευτυχώς είμαστε πολιτισμένοι...

Πέρα από τα αγαπημένα θέματα των καναλιών, πέρα από τα θέματα που αξιολογούνται σημαντικά από ένα σύστημα που κινείται στα όρια κέρδους, χασούρας, τζόγου και ποταμών μωροδοξίας, ανωμαλίας και ξεφτυλισμού..

Υπάρχει η αληθινή φρίκη. Το συνολικό θέμα που δεν είναι πιασάρικο, δεν μπαίνει στις προτεραιότητες διαφημιστών κι εμπόρων, δεν αποδίδει στο χρηματηστήριο, δεν τζογάρει, δεν..

Μια εντελώς άρρωστη παγκόσμια κοινωνία..
που έχει γεμίσει τα νοσοκομεία με παιδάκια που βασανίζονται από κάθε είδους αρρώστειες, πριν προλάβουν να χαρούν τα πρώτα τους παιχνιδάκια. Αρρώστειες με τρομακτικές ονομασίες, αρρώστιες κλασικκές ή και νέες με «εξωτική» χροιά, αρρώστιες από τη κοιλιά της μάνας τους.

Που έχει γεμίσει με νέους που κουβαλάνε μέσα στις τσέπες τους μαζί με τα κινητά τους τα χαπάκια τους, για τις καούρες στο στομάχι, για το θυρεοειδή τους που δεν δουλεύει, για το άσθμα τους, τις αλλεργίες, την υπέρταση (...) , τα χαλασμένα τους νεφρά, τη στειρότητά τους, τα περίφημα αυτοάνοσα που φυτρώνουν έτσι για να στολίσουν ακόμα πιο μαγευτικά τη καθημερινότητα της ανεργίας, της φτώχειας τους, της κατάθλιψης ή της παράνοιας...

Βόμβα εκλογών έριξε ο Λ. Γρηγοράκος για να τη μαζέψει λίγο μετά

Της Ελενας Βαρίνου
Το σενάριο πρόωρων εθνικών εκλογών, ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές, αναζωπυρώθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή, όταν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών άφησε, κατά λάθος ( ;), ανοιχτό το ενδεχόμενο «τριπλής» κάλπης τον Μάιο –δήλωση την οποία πήρε αμέσως πίσω.
«Δεν μπορώ να αποκλείσω μ’ αυτά που γίνονται σήμερα ότι δεν θα πάμε σε τριπλές εκλογές» είπε ο Λεων. Γρηγοράκος στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις ευρωεκλογές που θα εισαχθεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα. Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση πως ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς θα «σηκώσει το γάντι» που του πέταξε χθες η αξιωματική αντιπολίτευση καλώντας τον να δώσει εξηγήσεις και θα αποδεχτεί την πρόταση για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο των σχετικών ανακοινώσεων κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της. Ωστόσο, δεν πέρασαν δέκα λεπτά, όταν ξαναπήρε τον λόγο για να διορθώσει: « Απ’ όσο ξέρω, δεν τίθεται τώρα ζήτημα ταυτόχρονα και βουλευτικών εκλογών, είπα ότι είναι θέμα του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου…».
Τη συζήτηση άνοιξε νωρίτερα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Παναγούλης, αναφερόμενος στο άρθρο 9 του νομοσχεδίου που εισάγει ρυθμίσεις σχετικά με το ενδεχόμενο να συμπέσουν χρονικά οι ευρωεκλογές με τις βουλευτικές. Και συγκεκριμένα στην παρ. 3 του άρθρου, όπου αναφέρεται:

Σνόουντεν: Διεισδυτικές οι επιτηρήσεις των «μεταδεδομένων»

Ο πρώην σύμβουλος της NSA, Σνόουντεν και ο δημοσιογράφος Γκρίνγουολντ προειδοποιήσαν ότι τα αμερικανικά προγράμματα παρακολούθησης δεν περιορίζονται απλά στις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις τονίζοντας τη σημασία της ελευθερίας του Τύπου, την προθυμία να ελέγχεται η κυβερνητική δραστηριότητα και την επιθυμία για περαιτέρω αποκαλύψεις.

Ο πρώην σύμβουλος της αμερικανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, Έντουαρντ Σνόουντεν και ο δημοσιογράφος Γκλεν Γκρίνγουόλντ, ο οποίος έφερε στο φως τις καταγγελίες σχετικά με τα προγράμματα μαζικής παρακολούθησης της κυβέρνησης των ΗΠΑ, εμφανίστηκαν χθες Σάββατο μαζί μέσω διαδικτυακής σύνδεσης από αντίθετες γωνιές της Γης.

Οι δύο άνδρες προειδοποίησαν ότι οι επιτηρήσεις των «μεταδεδομένων» από την κυβέρνηση είναι πιο διεισδυτικές από απλά την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ή την ανάγνωση μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τόνισε τη σημασία της ελευθερίας του Τύπου και την προθυμία να ελέγχεται η κυβερνητική δραστηριότητα.

Ιμ. Βαλερστάιν: Το μέλλον δεν είναι καθορισμένο, το δημιουργούμε καθημερινά

ΜΑΝΟΥΕΛ ΒΑΛΕΡΣΤΑΪΝ, καθηγητής Κοινωνιολογίας

Ο καθηγητής Κοινωνιολογίας Ιμ. Βαλερστάιν προβλέπει ότι η δομική κρίση του παγκόσμιου συστήματος θα διαρκέσει για τουλάχιστον ακόμα 20-40 χρόνια, περίοδο κατά την οποία θα βιώσουμε «χαοτικές αβεβαιότητες».
Ο Βαλερστάιν κάνει την πρόβλεψη ότι η δομική κρίση του παγκόσμιου συστήματος θα διαρκέσει για τουλάχιστον ακόμα είκοσι με σαράντα χρόνια, περίοδο κατά την οποία θα βιώσουμε «χαοτικές αβεβαιότητες». Υπογραμμίζει ωστόσο ότι σ’ ένα τέτοιο αβέβαιο περιβάλλον η δράση των πολιτών και των κοινωνικών ομάδων είναι καθοριστική, γιατί «τίποτα δεν είναι προκαθορισμένο». Λίγο μετά τη συνέντευξη αυτή ο Αμερικανός κοινωνιολόγος έγραψε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και σύντομο άρθρο για την Ουκρανία, «Η γεωπολιτική του ουκρανικού σχίσματος», το οποίο οι αναγνώστες μπορούν να διαβάσουν (στα αγγλικά) στον σύνδεσμο http://www.iwallerstein.com/geopolitics-ukraines-schism/

«Εισερχόμαστε σ’ έναν κόσμο πολλαπλών νομισμάτων, χωρίς κανένα αποθεματικό νόμισμα. Αυτό είναι καταστροφικό για τους καπιταλιστές

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Τάσο Τσακίρογλου

• Η ταυτόχρονη οικονομική και οικολογική κρίση έχει φέρει στο προσκήνιο το αίτημα για κάποιου είδους «αποανάπτυξη». Σύμφωνα μ’ εσάς, υπάρχουν δύο εναλλακτικές: είτε ένα μη καπιταλιστικό αυταρχικό παγκόσμιο σύστημα, το οποίο θα χρησιμοποιεί τη βία αντί της «αγοράς» για να αυξήσει τη σημερινή άνιση διανομή του πλούτου, είτε μια αλλαγή των πολιτιστικών μας αξιών, προκειμένου να θεμελιώσουμε ένα πιο δημοκρατικό και εξισωτικό σύστημα. Μπορείτε να μας το εξηγήσετε;

Ο κώδικας τιμής των ΟΥΓΚ (Γυναικείο ντουετάκι επιθεώρησης)

Της Άννας Χατζησοφιά

- Το τερμάτισαν, αγάπη μου, το θεματάκι της δημοκρατίας σ΄ αυτή τη χώρα που ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα. Δεν συμφωνείς;

- Ποια είναι αυτή η χώρα;
- Νόμιζα θα με ρωτήσεις ποια είναι αυτή η πορτοκαλέα.
- Αυτό θα στο ρωτούσα μετά. Πόρτο Καράς ξέρω, Πόρτο Καλέα πάλι όχι. Ξενοδοχείο με σπα είναι;
- Μ΄ αρέσει που θέλω να σου θέσω και ζητήματα δημοκρατίας.
- Όχι να μου τα θέσεις δεν είμαι ακατάδεκτη. Είμαι απλός άνθρωπος εγώ, παρότι μεγαλοαστή.
- Εσύ κι ο Σαμαράς ε;
- Τι είναι κι αυτός, απλός άνθρωπος;
- Όχι είναι μεγαλοαστός.
- Σύμφωνα με ποιον;
- Με τον Μπαλτάκο.
- Που κόβουμε το κρέας;
- Αυτός είναι ο μπαλτάς.
- Ε, τον μικρό μπαλτά δεν τον λέμε μπαλτάκο;
- Όχι τον λέμε υιό Μπαλτάκου.
- Α, να σου πω αγάπη μου, δεν μπορώ πρωί-πρωί τον Ιονέσκο. Δηλαδή ούτε βράδυ τον μπορώ. Με πήγε τις προάλλες η κόρη μου να δω ένα δικό του έργο κι έπαθα. Τον Ιπποπόταμο.
- Τον Ρινόκερο θες να πεις.
- Αυτό. Που μεταμορφώνονται όλοι σιγά-σιγά σε ρινόκερους και είναι, λέει, μια αλληγορία για τον φασισμό πως μας κυριεύει και μας μεταμορφώνει σε ζώα.
- Στα λόγια μου έρχεσαι. Το θέμα με το Γραμματέα της κυβέρνησης δεν το πήρες είδηση;

Υπόθεση Καρέλι: Τον χτυπούσαν 14 άτομα σε όλο το σώμα

«Κάποιος από τους 14 που κτυπούσαν τον Καρέλι φώναξε “σταματήστε θα τον σκοτώσουμε”. Όμως κανείς δεν τον άκουσε», αναφέρει σε κατάθεσή του, για τον θανατηφόρο ξυλοδαρμό του 42χρονου κακοποιού Ιλία Καρέλι, αξιωματικός της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. «Αν πεθάνει θα χάσουμε τα σπίτια μας» είπε ο διευθυντής των φυλακών», σύμφωνα με τη δικογραφία της υπόθεσης, της οποία αποσπάσματα δημοσιεύει το tovima.gr.

«Κάποια στιγμή ο διευθυντής άκουσε τις κραυγές του κρατούμενου και μπήκε στο δωμάτιο που τον κτυπούσαν. Μόλις τον είδε κακοποιημένο είπε στους υπαλλήλους “όποιος θέλει να τον βαρέσει να το κάνει και τώρα και να πάρει την ευθύνη(!). Αν πεθάνει θα χάσουμε τα σπίτια μας”», σημειώνεται στην κατάθεση του αξιωματικού της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων.

«Λίγο μετά σωφρονιστικοί υπάλληλοι φώναξαν έναν κρατούμενο για να καθαρίσει τα αίματα από το δωμάτιο. Δεν ανησυχούσαν όμως τότε γιατί είχαν σχεδιάσει να πάνε την επόμενη μέρα τον κρατούμενο στον γιατρό. Όμως ο υπεύθυνος σωφρονιστικός υπάλληλος ήταν εξαιρετικά ανήσυχος και γι αυτό τον λόγο αμέσως μετά πήγε στην αίθουσα με τις κάμερες των φυλακών και παρατηρούσε τον Καρέλι συνέχεια γιατί φοβόταν ότι θα πεθάνει…», προστίθεται στην κατάθεση.

Κόψτε ρε την πλάκα

Του Καρτέσιου

«Να μη γίνουν ρυθμιστές οι χρυσαυγίτες». Έτσι ξεκίνησε η μέρα με τις εφημερίδες «ΕΘΝΟΣ» και «ΒΗΜΑ». Στη συνέχεια πήραν την καραμέλα ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος και ο Παπαδημούλης – ο οποίος απορώ γιατί χώνεται από τη στιγμή που ο Βενιζέλος δήλωσε: «Εγώ και ο Σαμαράς εγγυόμαστε τη σταθερότητα της χώρας».
Πρώτον, στους χρυσαυγίτες έδωσε την άδεια να γίνουν ρυθμιστές ο Άρειος Πάγος που δεν είδε, δεν άκουσε, δεν ήξερε το βομβιστικό παρελθόν του Νίκου Μιχαλολιάκου κι έτσι τους έδωσε το δικαίωμα να συμμετέχουν στις εκλογές.
Δεύτερον, τους χρυσαυγίτες τους μετέτρεψε σε ρυθμιστές η ασυλία που τους παρείχε για όλα τα εγκλήματά τους η συγκυβέρνηση, μέχρι τη στιγμή που δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας.
Τρίτον, τους χρυσαυγίτες τους μετέτρεψαν σε ρυθμιστές οι πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που εξόργισαν τους πολίτες, οι οποίοι με τη σειρά τους εντελώς βλακωδώς ανακάλυψαν στο «πρόσωπο» της Χρυσής Αυγής τον μασκοφόρο εκδικητή που θα έμπαινε στη Βουλή και «θα πλάκωνε στα κλωτσομπουνίδια τους αλήτες πολιτικούς».
Πέμπτον, τους χρυσαυγίτες τους μετέτρεψαν σε ρυθμιστές η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που έσπειραν, καλλιέργησαν και καρπώθηκαν τη σοδειά της θεωρίας των δύο άκρων.

Κάγκελα παντού για τον αόρατο εχθρό

Φωτογραφίες: Γιατροί Χωρίς Σύνορα
Ένα οδοιπορικό-σοκ στο δημοσιογραφικό άβατο των κέντρων κράτησης μεταναστών Έβρου. 
 
Του Δημήτρη Ρουμπή, μέλους των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Ο ανθρώπινος πόνος ευδοκιμεί στον Έβρο. Διεκδικώντας τον τίτλο ισόβιου πρωταθλητή στη χώρα. Μελαγχολικοί, μοναχικοί φαντάροι περιπλανώνται σε σταθμούς λεωφορείων και τραίνων. Ξεχασμένοι μουσουλμανικοί πληθυσμοί χάνονται καθημερινά ανάμεσα σε δύο κουλτούρες. Μετανάστες και πρόσφυγες από την Ασία και την Αφρική ξυπνάνε απότομα από το ευρωπαϊκό τους όνειρο. Τα κάγκελα, οι φράχτες και τα σύρματα είναι το σήμα κατατεθέν της περιοχής κι έχουν υψωθεί θεόρατα για να διαχωρίσουν τους καλούς από τους κακούς, εμάς από τους άλλους, τους δικούς μας από τους εχθρούς.

Στον ‘Εβρο βρέθηκα για πρώτη φορά αυτόν τον Φεβρουάριο με την ομάδα τωνΓιατρών Χωρίς Σύνορα. Η οργάνωση παρεμβαίνει στα κέντρα κράτησης μεταναστών και αιτούντων άσυλο της ευρύτερης Θράκης από το 2009 παρέχοντας στους κρατούμενους το -όχι-και-τόσο αυτονόητο δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στην ψυχολογική υποστήριξη.

Ο γύρος του κόσμου σε 22 ημέρες με το Google Project Loon

Ένα από τα αερόστατα του Project Loon της Google κατάφερε να διανύσει απόσταση μεγαλύτερη από 500.000 χιλιόμετρα και να πραγματοποιήσει μία πλήρη περιστροφή γύρω από τη Γη, μέσα σε 22 ημέρες.

Το Project Loon είχε ανακοινωθεί περίπου πριν από ένα χρόνο και στοχεύει στην ανάπτυξη δικτύων ασύρματης πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε απομονωμένες περιοχές, με τη χρήση αερόστατων που θα μεταφέρουν τον σχετικό εξοπλισμό.

Τα αερόστατα του προγράμματος δημιουργούν ένα πλέγμα σε ύψος είκοσι χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της Γης, με το κάθε ένα να μπορεί να «επικοινωνεί» τόσο με τα γειτονικά του, όσο και με επίγειους σταθμούς ελέγχου, που με τη σειρά τους θα είναι συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο. Η μετάδοση του σήματος θα γίνεται μέσω κεραιών που θα είναι εγκατεστημένες σε κτίρια.
Το αερόστατο με την ονομασία Ibis-167 που πραγματοποίησε τον γύρο του κόσμου σε 22 ημέρες, αποτελεί ένα νέο σχέδιο που περιλαμβάνει μια σειρά διορθώσεων, σε σχέση με τα αρχικά μοντέλα.