Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Δείτε αν δικαιούστε το κοινωνικό μέρισμα

Ενθουσιασμό έχει προκαλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου η ανταπόκριση των Ελλήνων πολιτών που σπεύδουν κατά κοπάδια να υποβάλλουν αίτηση για τα ψίχουλα του κοινωνικού μερίσματος που τους πετάει προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία για να την ξαναψηφίσουν. Ούτε πρόβατα να ήταν.

Όπως όλοι ξέρουμε, το κοινωνικό μέρισμα προέρχεται από το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά το πρωτογενές πλεόνασμα βρίσκεται μόνο στη φαντασία του Αντώνη Σαμαρά, οπότε όλοι εμείς που κάνουμε αίτηση πρέπει να γνωρίζουμε ότι με αυτά τα χρήματα που ζητάμε επιβαρύνουμε την ελληνική οικονομία.

Η αλήθεια είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς δε ξέρει από πού θα βρει τα λεφτά για το κοινωνικό μέρισμα που υποσχόταν τόσο καιρό, αφού δεν περίμενε ότι οι δικαιούχοι θα είχαν την απαίτηση να το εισπράξουν κιόλας, οπότε δεν αποκλείεται εντός των ημερών να ανακοινώσει κανά καινούριο φόρο, ώστε να εισπράξει τα λεφτά και να μας τα ξαναδώσει πίσω.

Δε σε ξέρω δε με ξέρεις, υποφέρω κι υποφέρεις..

Ή:''ό,τι αρπάξει η νύφη στην καβάλα!'',
..ή: ''τώρα σ' ήβρα, τώρα στάσου!''.

Διότι αφού πιστοί κι αμετανόητοι στιςπροεκλογικές παραδόσεις, οι υποψήφιοι και τα κόμματα κυρίως τηςσυγκυβέρνησης (συνεργατών δωσιλόγων και σία), επιδίδονται στο σπορ του ταξίματος, των υποσχέσεων, τουρουσφετιού,
..καιρός κι ο λαός να τους πληρώσει με το ίδιο νόμισμα!
Εξηγούμαστε: Αφού όλοι αυτοί, την επόμενη μέρα των εκλογών θα ξαναγίνουν...άφαντοι, παθαίνοντας ολική αμνησία που θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες εκλογές,
..κι επειδή έτσι κι αλλιώς οι καιροί είναι δύσκολοι και πονηροί,
..καλό θα είναι οι ψηφοφόροι να απαιτούν να λάβουν το ρουσφέτι τους πριν την ημέρα των εκλογών,
..όπου προσερχόμενοι χαρούμενοι επειδή θα έχει ικανοποιηθεί το αίτημά τους,
..θα ''μαυρίσουν'' μεγαλοπρεπέστατα όλους αυτούς τους γελοίους που διαχρονικά αντιμετωπίζουν τους πολίτες σαν σκυλιά που πετώντας τους ένα ξεροκόμματο, αυτοί (οι πολίτες) θα πρέπει να τρέχουν ξοπίσω τους κουνώντας την ουρά!
Να αποσπάσουμε προκαταβολικά ό,τι μπορούμε απ' τους εξουσιολιγούρηδες, και τα κόμματα της καταστροφής, και μετά να τους καταψηφίσουμε δυναμικά και τελεσίδικα!
Χωρίς ηθικές αναστολές, χωρίς τύψεις συνείδησης, χωρίς οίκτο!

Πίσω στο 1929: Άλλη μια φορά… και που 'σαι ακόμα…

Του Γιάννη Μακριδάκη
Η εφημερίδα κιτρινισμένη ήτανε πάτος στο παλιό συρτάρι.
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ. Ένα μόνο φύλλο της, η Σελίδα 5-6. Η ημισέλιδη διαφήμιση μάς προσδιορίζει τον χρόνο:

“Ο οίκος Ζελιώτου εύχεται εις την πολυπληθή πελατείαν του αίσιον και ευτυχές το νέον έτος 1929″
Ο τίτλος του κύριου άρθρου στη στήλη Επίκαιρα Ιδικά μας:
Εις τας φυλακάς του Π. Στρατώνος.
Υπότιτλοι: Ένας ολόκληρος κόσμος κλεισμένος εις την φυλακήν διότι δεν έχει να πληρώσει τους φόρους, και πρόκειται ως επί το πλείστον δια ποσά εντελώς ασήμαντα. Η φρίκη της φυλακής
Αποσπάσματα από το άρθρο:
… Δεξιά και αριστερά τα φραγμένα με αλύγιστα κάγκελα δωματιάκια ή μάλλον τρώγλες των φυλακισμένων. Εκεί βλέπεις μερικά κεφάλια να κινούνται. Κάτι βαθουλωμένα μάτια καρφώνονται επάνω μου λες και θέλουν να με φάνε. Το τετράγωνο αυτό που στεγάζει δεν ξέρω κι εγώ πόσους υποδίκους και καταδίκους (500-650) περιβάλλουν υψηλοί τοίχοι και πάνω από το πηγάδι αυτό του τρόμου φαίνεται ένα τετράγωνο φωτεινού παρήγορου ουρανού, τα χείλη του λαμπρύνονται από τον λίγο ήλιο που φευ δεν φτάνει ποτέ μέχρι την επίγεια αυτή κόλαση για να φωτίσει τα σώματα και τις ψυχές των καταδίκων. Ίσως γι’ αυτό στη φυλακή οι συνειδήσεις των σκοτεινιάζουν περισσότερο, ίσως γι αυτό οι κατάδικοι που μπήκανε στη φυλακή εγκληματίσαντες εξ ανάγκης ή εκ περιπτώσεως εξ εκδικήσεως ή εκ παθολογικών ή φρενολογικών λόγων βγαίνουνε από κει εξ επαγγέλματος εγκληματίαι….

25 Απρίλη 1974: Η «Επανάσταση των Γαρύφαλλων» στην Πορτογαλία. Οι στρατιωτικοί εγκαθιδρύουν και πάλι τη Δημοκρατία, έπειτα από μισό αιώνα δικτατορίας.

Στρατιωτικό κίνημα αριστερών αξιωματικών στην Πορτογαλία, που οδήγησε στην κατάλυση της δικτατορίας και την επαναφορά της Δημοκρατίας, μετά 48 χρόνια. Εκδηλώθηκε τις πρωινές ώρες της 25ης Απριλίου 1974 και ήταν σχεδόν αναίμακτο, με τέσσερις μόνο νεκρούς. Έμεινε στην ιστορία ως «Επανάσταση των Γαρυφάλλων» («Revolucao dos Cravos» στα πορτογαλικά), επειδή πολλοί κυβερνητικοί στρατιώτες είχαν τοποθετήσει στις κάννες των όπλων τους γαρύφαλλα, με την προτροπή των εξεγερμένων κατοίκων.

Η Πορτογαλία από τις 26 Μαΐου 1926 κυβερνιόταν δικτατορικά, από τους στρατιωτικούς, που είχαν ανατρέψει το εύθραυστο δημοκρατικό καθεστώς. Στους κόλπους της χούντας αναδείχθηκε η προσωπικότητα του καθηγητή οικονομικών Αντόνιο ντε Ολιβέιρα Σαλαζάρ, ο οποίος κυβέρνησε από το 1932 έως το 1968, όταν λόγω εγκεφαλικού αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εξουσία. Ο Σαλαζάρ δημιούργησε το «Νέο Κράτος», ένα καθεστώς με πολλά στοιχεία φασισμού. Τον διαδέχθηκε ο καθηγητής Νομικής Μαρσέλο Καετάνο, ο οποίος κυβέρνησε ως το 1974, όταν ανετράπη από τους στρατιωτικούς.

EΧΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ!

Του Ν. ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ*

Η ανακοίνωση της «Γιούροστατ» τα λέει όλα! Το περίφημο «πλεόνασμα» δεν είναι παρά ιλιγγιώδες… έλλειμμα και μάλιστα ύψους 23,1 δισ. ευρώ! Αλλά, η «Αγία Οικογένεια» της ειλικρίνειας και της φιλαλήθειας, αυτή η αδέκαστη ΕΕ, ομού μετά των στατιστικών υπηρεσιών της, δεν έχει κανένα λόγο να μην συμμετέχει σε αυτό το όργιο εξαπάτησης του ελληνικού λαού. Ως εκ τούτου, λέει η «Γιούροστατ», αν αφαιρέσουμε το 4% του προϋπολογισμού που πήγε σε τόκους, αν αφαιρέσουμε το 10% του προϋπολογισμού που πήγε στους τραπεζίτες, αν αφαιρέσουμε τούτο κι αν αφαιρέσουμε το άλλο, τότε «ναι, παραδεχόμαστε», λέει η «Γιούροστατ», ότι έχετε… πλεόνασμα.

Στη βάση, λοιπόν, αυτής της «παραδοχής» είναι που – με την άδεια της ΕΕ – έχει στηθεί το κυβερνητικό πανηγύρι της κοροϊδίας και της απάτης περί «πρωτογενούς πλεονάσματος». Της παραδοχής, δηλαδή, ότι έχουν βουτήξει από τον ελληνικό λαό δεκάδες δισεκατομμύρια, που πάνε σε τοκογλύφους και κερδοσκόπους, αλλά τα δισεκατομμύρια αυτά δεν τα υπολογίζουν! Γιατί; Μα γιατί η κυβέρνηση πρέπει να βγάλει πλεόνασμα…

ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ Η ΔΟΣΗ ΤΩΝ 8,3 ΔΙΣ ΚΑΙ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ

ΣΦΑΓΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ - ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΩΛΕΙΤΑΙ Η ΔΕΗ

ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Τα μνημόνια που κατά την κυβέρνηση τελειώνουν, δεν έχουν κανένα πραγματικό τέλος, ενώ χιονοστιβάδα συνιστούν οι νέες μνημονιακές δεσμεύσεις που συνεχώς βγαίνουν από το συρτάρι.

Η τρόικα κατά τη συνήθη πρακτική της, προκειμένου να κρατά υπό συνεχή εκβιασμό τη χώρα για να εφαρμόζονται απρόσκοπτα τα επώδυνα μέτρα, σπάει σε δόσεις τη δόση των 8,3 δισ.

Τη λίστα με τα 12 προαπαιτούμενα της τρόικας για την εκταμίευση των υπό-δόσεων (1 δισ. ευρώ η καθεμία) προς την Ελλάδα παρουσιάζει το Βήμα.

Στη λίστα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η δρομολόγηση της μείωσης των επικουρικών συντάξεων (με εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος), η κατάργηση του συνόλου των φόρων υπέρ τρίτων, η μείωση των περιθωρίων κέρδους των φαρμακείων και ο νόμος για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων (καταπολέμηση διαφθοράς).

Στην ίδια συνεδρίαση αναμένεται να εγκριθεί και τυπικά η τμηματική καταβολή της συνολικής δόσης των 8,3 δισ. ευρώ, να παρουσιαστεί 10σέλιδο προσχέδιο για την ανάπτυξη και να τεθεί για πρώτη φορά επισήμως από την ελληνική πλευρά το θέμα του δημόσιου χρέους.

Η δόση των 8,3 δισ. ευρώ «σπάει» σε 6,3 δισ. ευρώ που αναμένεται να εκταμιευθούν άμεσα και σε δύο υπό-δόσεις του 1 δισ. ευρώ η καθεμία.

Οπως φαίνεται στο έγγραφο που εξασφάλισε «Το Βήμα» κάθε υπο-δόση συνδέεται με 6 προαπαιτούμενες δράσεις.

Το τελικό σχέδιο της λίστας των προαπαιτούμενων θα οριστικοποιηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες μαζί με το συνολικό κείμενο της συμφωνίας με την τρόικα.

ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΤΟΥ ΜΑΪΟΥ

Σύμφωνα με το σχέδιο, τα 6 προαπαιτούμενα που πρέπει να ολοκληρωθούν ως το τέλος Μαΐου (για το 1 δισ. ευρώ του Ιουνίου) είναι τα εξής:
Ψήφιση του νόμου για το υπαίθριο εμπόριο (κατατέθηκε στη Βουλή).
Ψήφιση του νόμου για την αδειοδότηση των επενδύσεων και του νόμου για τον χωροταξικό σχεδιασμό.
Συμπλήρωση της λίστας με τους φόρους και τις χρεώσεις υπέρ τρίτων.
Ψήφιση νόμου με τον κώδικα συμπεριφοράς για τα κρατικά και κυβερνητικά στελέχη με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς (εκκρεμεί από τον Απρίλιο).
Κοινή Υπουργική Απόφαση για το συμψηφισμό της επιστροφής του ΦΠΑ και των οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Ψήφιση νόμου για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών και για τη μείωση των περιθωρίων κέρδους των φαρμακείων.

ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ

Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, τα 6 προαπαιτούμενα που πρέπει να ολοκληρωθούν ως το τέλος Ιουνίου (για το 1 δισ. ευρώ του Ιουλίου) είναι τα εξής:
Υιοθέτηση νομοθεσίας για τη συγχώνευση υπό το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλων των Επικουρικών Ταμείων και εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από 1.1.2015 για όλα τα Ταμεία που δεν ανήκουν αυτή τη στιγμή στο ΕΤΕΑ.
Ψήφιση του νόμου για τα δάση.
Ψήφιση πολυνομοσχεδίου για την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση των διοικητικών βαρών στο Δημόσιο.
Κατάργηση από 1.1.2015 των κοινωνικών πόρων (φόροι υπέρ τρίτων κλπ.) που χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις Ταμείων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας.
Ψήφιση του νόμου για τη μικρή ΔΕΗ (κατατέθηκε στη Βουλή) και για την εκκαθάριση όλων των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς την ΔΕΗ.
Ψήφιση του νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και νομοθεσίας για τη «δήλωση και την παρακολούθηση των περιουσιακών στοιχείων» με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Απεργία πείνας και δίψας του καρκινοπαθή κρατουμένου Σπύρου Λύκου


Ενώ πάσχω από καρκίνο και μου έχει ήδη ακρωτηριαστεί το πέος, στο ιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, επανειλημμένως το τελευταίο δίμηνο, αντί ενέσιμων παυσίπονων φαρμάκων, μου έγινε ένεση με περιεχόμενο φυσιολογικού ορού και με περιγελούσαν ενώ υπέφερα από αφόρητους πόνους. Από σήμερα, 24-4-2014, αρχίζω λευκή απεργία πείνας, δίψας και δεν δέχομαι καμία “ιατροφαρμακευτική περίθαλψη” από το προσωπικό της φυλακής, εκτός αν είναι ιατρός, έως ότου λάβει γνώση η κα εισαγγελέας και επιλύσει το πρόβλημά μου με τη χορήγηση των απαιτούμενων για την πάθησή μου φαρμάκων, από ιατρό.

Σπύρος Λύκος

athens.indymedia.org

ΜΙΑ ΛΑΜΠΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΛΕΞΙΟ



Ήταν πραγματικά στριμωγμένη η συγκυβέρνηση και οι αρχηγοί της. Ένα μήνα πριν τις εκλογές κανείς δεν πίστευε τα περί πλεονάσματος και εξόδου από την κρίση, κανέναν δε μπορούσαν να πείσουν με τη μάσκα της αισιοδοξίας τους. Η κυβέρνηση των Σαμαρά – Βενιζέλου ήταν πραγματικά στριμωγμένη στα σχοινιά.

Το στρίμωγμα έγινε χειρότερο από την αποκάλυψη της Wall Street Journal ότι όχι μόνο δεν υφίσταται πλεόνασμα για την ελληνική οικονομία, αλλά ότι υπάρχει έλλειμμα 16 δισ. ευρώ ή αλλιώς 8,7% του ΑΕΠ της χώρας.

Ουσιαστικά, όμως, η αποκάλυψη έγκειται στην ομολογία του εκπροσώπου της ίδιας της Eurostat, ο οποίος αφού εξήγησε τις αλχημείες που έγιναν στα στοιχεία της Ελλάδας για να παρουσιαστεί το έλλειμμα ως πλεόνασμα, στο τέλος και όταν ρωτήθηκε από την WSJ εάν η μεθοδολογία αυτή έχει εφαρμοστεί και σε κάποια άλλη χώρα μέλος της ΕΕ, απάντησε ξεκάθαρα «όχι!».

ΚΡΙΤΩΝ ΣΙΓΑΝ;

Του Θ.ΚΑΡΤΕΡΟΥ* 
 
Ρήγμα, ρήξη, διαφωνία κορυφής. Οι λέξεις έχουν το δικό τους προπαγανδιστικό φορτίο όταν αναφέρονται στον ΣΥΡΙΖΑ. Όταν έρχονται και επανέρχονται για να καρικώσουν και να (μας) ξαναφορέσουν τη χιλιομπαλωμένη άποψη: Αυτοί τρώγονται συνεχώς μεταξύ τους! Έφτασε το ηλεκτρονικό "Βήμα" να ξεκινάει σχετικό ρεπορτάζ με την πληροφορία: "Συνέχεια στην εσωκομματική σύγκρουση... δόθηκε το απόγευμα της Μ. Πέμπτης στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος". Κι αυτό τη Μ. Πέμπτη το πρωί!!!

Παραδρομή, θα πείτε. Εντάξει, αλλά κάτι δείχνει η λανθάνουσα γλώσσα. Στην προσπάθειά του ο Σέρλοκ των ρήξεων να εφαρμόσει τη "γραμμή" μετακινεί όχι μόνο ανθρώπους και βουνά, αλλά και τον χρόνο. Λέει βέβαια ο Λαφαζάνης ότι δεν υπάρχει κανένα ρήγμα -υπάρχει συζήτηση, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, και τελικώς αποφάσεις υποχρεωτικές για όλους. Είπε ο Τσίπρας τη Μεγάλη Τετάρτη στη Χαλκίδα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αρχηγικό κόμμα, δεν φιμώνει κανέναν, τις θέλει τις διαφορετικές απόψεις γιατί πρέπει ο λαός να ξέρει πώς σκέφτεται ο καθένας.

Σε ξένους το 80% της ΕΤΕ έναντι 2,5 δις ευρώ. 9 δις πληρώσαμε για να την σώσουμε!

• Ετοιμάζει και άλλο ομόλογο για την τουρκική θυγατρική Finansbank• Με απόδοση 4,5% δανείστηκε 750 εκατ. ευρώ η Εθνική

Με 4,5% δανείστηκε 750 εκατ. ευρώ η ΕΤΕ και με προίκα το ρευστό, προχωρά το σχέδιο παραχώρησης του 80% των μετοχών σε ξένους. Με δεύτερο ομολογιακό δάνειο και για την θυγατρική τουρκική Finansbank, υποδέχεται τους «γαμπρούς» της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δις ευρώ, όταν στο δημόσιο στοίχισε 8,68 δις ευρώ.

Η παραχώρηση του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας σε ξένους κεφαλαιούχους, (με κλάσμα κεφαλαίων έναντι όσων δαπάνησε δανειζόμενο με λεόντειους όρους το ελληνικό δημόσιο), μπήκε στην τελική ευθεία σήμερα Πέμπτη του Πάσχα, με...
τον ομολογιακό δανεισμό της τράπεζας, με 750 εκατ. ευρώ.


Η ΕΤΕ δανείστηκε 750 εκατ. ευρώ, με 5ετές ομόλογο που είχε απόδοση 4,5% και η ζήτηση καλύφθηκε περίπου τρεις φορές. Το τοκομερίδιο ήταν 4,375% (η τιμή έκδοσης του ομολόγου ήταν 99,451%).

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΔΑΔ ΓΙΑ ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ ΚΑΙ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΥΟ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ

Εκδικάζοντας την Πέμπτη, από κοινού, τις προσφυγές της Αΐσαγιάχ Ερλιάνα Χερμάν από την Ινδονησία και του Μπάρντι Σεραζαντίσχιβιλι από τη Γεωργία, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δέχθηκε τις αιτιάσεις των προσφευγόντων και καταδίκασε την Ελλάδα για έλλειψη νομιμότητας στην κράτησή τους, καθώς και για παραβίαση των διατάξεων της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

Οι δύο προσφεύγοντες είχαν συλληφθεί, στις 9 και 26 Αυγούστου του 2010, χωρίς να έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα και κρατήθηκαν για ένα εξάμηνο στις φυλακές, ενώ οι αιτήσεις τους για χορήγηση ασύλου απορρίφθηκαν.

Η Αΐσαγιάχ Ερλιάνα Χερμάν απελευθερώθηκε μετά την εξάμηνη κράτηση της, ενώ ο Μπάρντι Σεραζαντίσχιβιλι απελευθερώθηκε ύστερα από επανειλημμένες αιτήσεις του.

Ο ΓΛΕΖΟΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΤΙΒΑΡΟ ΣΤΗΝ ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΣΑΜΠΙΧΑ


Υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς Μανώλης Γλέζος. Η επίσημη απόφαση θα ληφθεί την Παρασκευή, οπότε θα καλυφθούν οι δυο κενές θέσεις της ευρωλίστας.

Ο δεύτερος υποψήφιος αναμένεται να είναι ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ηλίας Νικολόπουλος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Κουμουνδούρου απαντά με την υποψηφιότητα Γλέζου στο αρνητικό κλίμα που προκάλεσε η άρνηση του ηθοποιού Λάκη Λαζόπουλου, αλλά και οι αποπομπές της Σουλεϊμάν Σαμπιχά και Αχμέτ Κουρτ.

Σε ότι αφορά το θέμα του Δημήτρη Χριστόπουλου το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση…

“Η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Σαμαράς οφείλουν απαντήσεις.

ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ «ΟΡΝΕΑ» ΜΕ ΝΤΙΛΕΡ ΣΑΜΑΡΑ

Βασικός dealer της έκδοσης των 5ετών ελληνικών ομολόγων στις 10 Απριλίου ήταν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη συνάντηση που είχε τον περασμένο Σεπτέμβριο με επενδυτές στα κεντρικά γραφεία του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού οίκου JPMorgan στο Μανχάταν, την οποία διοργάνωσε ο διευθύνων σύμβουλος του οίκου Τζέιμι Ντάιμον, αναφέρει το Bloomberg. Ο πρωθυπουργός αποδεικνύεται πρώτης τάξεως dealer υψηλών αποδόσεων για πάσης φύσεως κερδοσκοπικά hedge fund και τραπεζίτες στις αγορές στη σκιά των μνημονίων διαρκείας.

Το στόχαστρο των ευπόληπτων “ορνέων”, όπως αποκαλούνται τα κερδοσκοπικά hedge fund, είναι το «πτώμα» των ελληνικών τραπεζών και των ομολόγων (κρατικών και ιδιωτικών). Εξ ου και το ενδιαφέρον για τοποθετήσεις σε τράπεζες (όπως Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank), που έχουν δώσει σχεδόν διπλασιασμό κερδών στα warrants της ανακεφαλαιοποίησης, την ώρα που το δημόσιο ζημιώνεται με τα κόλπα των ανακεφαλαιοποιήσεων Eurobank και Εθνικής.

Κοινωνική πολιτική, η πρώτη προτεραιότητα

http://www.efsyn.gr/

Της Ρένας Δούρου*

H αναξιοπιστία είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της απερχόμενης περιφερειακής διοίκησης. Μια αναξιοπιστία που όταν συνδυάζεται με τα πελατειακά χαρακτηριστικά του ονομαζόμενου «συστήματος» του απερχόμενου περιφερειάρχη, ακυρώνει τις δυνατότητες του θεσμού, καθιστώντας τη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση όχι μόνο κέλυφος αδειανό, αλλά και τμήμα της δικομματικής εκείνης παθογένειας που οδήγησε τη χώρα στην ηθική και πολιτική χρεοκοπία. Στο πλαίσιο αυτό είναι εξόχως προκλητικές οι θριαμβολογίες του απερχόμενου περιφερειάρχη ειδικά σε θέματα κοινωνικής πολιτικής – θέματα για τα οποία στα 3,5 χρόνια της θητείας του επέδειξε ιδιαίτερη αδιαφορία. Σήμερα επιχειρεί να εμφανίσει μια διαφορετική εικόνα από την πραγματική, επιδιδόμενος, για παράδειγμα, σε έναν αγώνα δρόμου εγκαινίων… βρεφονηπιακών σταθμών, στο πλευρό κυρίως φιλικών του δημάρχων – εγκαίνια τα οποία διανθίζει με θριαμβευτικές αναφορές.

Οι αριθμοί όμως μαρτυρούν άλλα. Και διαψεύδουν τις θριαμβολογίες. Συγκεκριμένα λοιπόν, μέχρι στιγμής έχουν παραδοθεί 27 ενώ κατασκευάζονται 22 βρεφονηπιακοί σταθμοί, δηλαδή συνολικά 49. Το σύνολο των δήμων της περιφέρειας είναι 66, τούτο σημαίνει ότι αντιστοιχούν… 0,74 βρεφονηπιακοί ανά δήμο…