Σάββατο 26 Απριλίου 2014

ΒΙΝΤΕΟ – Ανδρέαs Παπανδρέου 1995.. Απίστευτο! Ολα τα ήξερε!

Δείτε τι έλεγε από το 1995 ο Ανδρέας Παπανδρέου...

"Βρίσκω ότι πάμε σ ένα είδος συρρίκνωσης της εθνικής δύναμης αλλά όχι στο βωμό μιας συλλογικής δημοκρατικής διαδικασίας. ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ.Συμφερόντων, όταν λέγω, ρητά! Δεν θέλω ν" αποκαλύψω ονόματα

ΣΑΣ ΛΕΓΩ ΟΜΩΣ ΟΤΙ, ΕΔΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΑΦΕΣ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΔΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΡΟΛΟ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΥΠΟΚΕΙΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΡΙΟ...

Μαρτυρία που σοκάρει – «Έβγαλε το σωσίβιο και ακολούθησε τη νεκρή κόρη του…»

Μια ακόμα συγκλονιστική μαρτυρία ήρθε στη δημοσιότητα για το τραγικό ναυάγιο που συνέβη στις 18 Μαρτίου ανοιχτά του ακρωτηρίου Κόρακας και είχε ως αποτέλεσμα τον πνιγμό επτά μεταναστών συριακής καταγωγής. Ανάμεσά τους, τα πέντε μέλη μιας οικογένειας από τη Συρία με δύο μικρά παιδιά. Τραγική φιγούρα του ναυαγίου είναι ο 25χρονος Fadi Mansurati, ο οποίος διηγείται το πώς εκείνη τη νύχτα είδε μπροστά στα μάτια του να χάνονται η μητέρα του και ολόκληρη η οικογένεια της αδελφής του. Ο 25χρονος Mohammed Al Hussain διηγείται τις στιγμές του ναυαγίου και του μοιραίου ταξιδιού από τα απέναντι παράλια. Η μαρτυρία των δύο Σύρων αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας τού ΟΗΕ στην Ελλάδα και η συνέντευξη δόθηκε στον Greg Beals.


Τις στιγμές από τότε που βρέθηκαν στη θάλασσα μέχρι τη διάσωσή τους από εμπορικό πλοίο και την τουρκική ακταιωρό, περιγράφουν οι δύο Σύροι επιζώντες του ναυαγίου ανοικτά του Κόρακα. Συγκλονιστική στιγμή όταν ο πατέρας της οικογένειας έβγαλε το σωσίβιό του ακολουθώντας τη γυναίκα και τα δύο παιδιά του στον υγρό τάφο. Ο 25χρονος Fadi λέει πως δεν άντεξε να βλέπει τους δικούς του να πνίγονται και θέλησε να τους ακολουθήσει. Τον εμπόδισε ο Mohammed, κτυπώντας τον στο κεφάλι και κρατώντας τον να μη βγάλει το σωσίβιο.

Πρακτικές επιλογής υποψηφίων

Γιώργος Τσιάκαλος, Ομότιμος καθηγητής Παιδαγωγικής ΑΠΘ

Οταν το 1964, στις τελευταίες εκλογές πριν από τη δικτατορία, η ΕΔΑ κατέβασε ως υποψήφιους στις εκλογές τον Γιάννη Ρίτσο, τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μέντη Μποσταντζόγλου, ήταν πολλοί αυτοί που αναρωτήθηκαν εάν η επιτυχία στην Τέχνη αποτελεί ικανή συνθήκη για να μπει κανείς υποψήφιος ενός κόμματος και, κυρίως, εάν εγγυάται ότι, σε περίπτωση εκλογής του, θα διαθέτει όλα τα εφόδια και τα προσόντα που είναι απαραίτητα στο έργο ενός βουλευτή.

Αντιλαμβάνομαι πόσο παράξενο ακούγεται αυτό σήμερα, ιδιαίτερα στο άκουσμα των συγκεκριμένων ονομάτων: και οι τρεις περισσότερο από αναγνωρισμένοι στη δουλειά τους, και των τριών το έργο δεμένο με την κοινωνία και την πολιτική, και οι τρεις μαχητές σε όλους τους αγώνες του κόμματος που ερχόταν να τους εντάξει στα ψηφοδέλτιά του, και οι τρεις με πολυετείς «σπουδές» στο σημαντικότερο σχολείο πολιτικής παιδείας και επιστήμης της ελληνικής Αριστεράς (που ήταν οι φυλακές και οι εξορίες) και, τέλος, και οι τρεις με αποδεδειγμένη την αφοσίωσή τους στην υπόθεση της Δημοκρατίας, χωρίς την προσδοκία ή την αποδοχή –ακόμη και αν τους παρεχόταν!- οποιουδήποτε ανταλλάγματος. Ομως, η υποψηφιότητά τους αποτέλεσε θέμα προβληματισμού, διότι όλοι και όλες αντιλαμβάνονταν ότι η παρουσία στη Βουλή σημαίνει κάτι περισσότερο από ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ στις ψηφοφορίες, σημαίνει ενεργή και δημιουργική συμμετοχή σε πολυποίκιλες διεργασίες, με στόχο τη διαρκή πρόοδο της κοινωνίας.

Ο Μύθος του Πρωτογενούς Πλεονάσματος

Αλέξανδρος Κλώσσας

Το προαιώνιο ερώτημα για το πώς γίνεται να χρωστάς σε ολόκληρο τον κόσμο και στο τέλος να σου περισσεύουν και χρήματα, επανέφερε η χθεσινή ανακοίνωση της Eurostat αναφορικά με το «πολυθρύλητο» ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα. Μόνο που η Eurostat δεν εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά έλλειμμα 15,8 δισ. Γιατί πανηγυρίζουμε τότε;

Η πανηγυρισμοί έρχονται εξαιτίας της συμφωνίας που υπάρχει μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας, να χρησιμοποιούν ένα διαφορετικό μοντέλο υπολογισμού των δημόσιων οικονομικών της χώρας, όσο αυτή θα βρίσκεται στο Μνημόνιο. Για την ακρίβεια στο Τεχνικό Μνημόνιο Συνεννόησης που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους δανειστές αναφέρεται ότι: «Οι πρωτογενείς δαπάνες της κεντρικής κυβέρνησης δεν περιλαμβάνουν πληρωμές που σχετίζονται με τη στήριξη των τραπεζών».

Βάση αυτής της συμφωνίας, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα κατά τη διαδικασία υπολογισμού του πρωτογενούς αποτελέσματος να μην υπολογίζει τα χρήματα που δανείστηκε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Άρα αυτόματα το πρωτογενές έλλειμμα 15,8 δισ ευρώ που παρουσιάζει η Eurostat, μετατρέπεται για την τρόικα και την Ελλάδα σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,4δισ ευρώ.

Εκτακτη εισφορά πληρώνει μόνο η μαρίδα… όχι οι εφοπλιστές

Στα χαρτιά έμεινε η συνεισφορά τους (400 εκατ. ευρώ) στην οικονομική κρίση. Η κυβέρνηση δεν εκδίδει τις απαραίτητες εγκυκλίους! 
Πάντως η κυβέρνηση, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία επιβάλλεται σε όλους τους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, φρόντισε και την κατέστησε ουσιαστικά μόνιμη!

Των Κώστα Τσάβαλου, Μάριου Χριστοδούλου

Το «μάτι» στους εφοπλιστές κλείνει η κυβέρνηση, η οποία περίπου πέντε μήνες μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης, δεν έχει προχωρήσει ακόμα στην υπογραφή των απαραίτητων υπουργικών αποφάσεων και την έκδοση των εγκυκλίων, για να ξεκινήσει η καταβολή της έκτακτης εισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η διάταξη, η οποία ενσωματώθηκε στον νόμο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και ψηφίστηκε στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, μέχρι τώρα παραμένει ανενεργή και, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν φέρεται αποφασισμένη να την εφαρμόσει τουλάχιστον πριν από τις εκλογές.

Τώρα έχουμε την ποιότητα του Σαμαρά και την ποσότητα του Βενιζέλου...

Δεν υπάρχει πλέον ποσοτικό πρόβλημα στον δημόσιο τομέα σύμφωνα με τη Κομισιόν οπότε δεν απαιτούνται άλλες ποσοτικές απολύσεις . Μάλιστα ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων έχει μειωθεί περισσότερο από όσο υπολόγιζαν οι αξιωματούχοι φίλοι μας .
Παρόλαυτα η Κομισιόν τονίζει ότι το πρόβλημα στον δημόσιο τομέα είναι ποιοτικό οπότε οι επόμενες απολύσεις θα είναι ποιοτικές . Δηλαδή όποιος δημόσιος υπάλληλος δεν θα έχει ποιότητα θα απολύεται .Επίσης αξιωματούχος της Κομισιόν απέδωσε την αποτυχία του πρώτου μνημονίου στην έλλειψη ποιότητας αφού από ποσότητα είχε μπόλικη . Ενώ το δεύτερο , πετυχημένο , μνημόνιο εκτός από ποσότητα είχε και ποιότητα . Γεγονός που μας βοήθησε να βγούμε στις αγορές όχι αρκετά ποσοτικά αλλά με αρκετή ποιότητα .
Βέβαια η ποιοτική διαφορά στην ελληνική οικονομία δεν θα ήταν εφικτή αν η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου δεν είχε ποιότητα . Χάρη βέβαια στον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος προσδίδει την απαραίτητη ποιότητα στην ποσότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου .
Γιατί όλα είναι θέμα ποιότητας .
takoureliatragoudameakoma.blogspot.gr

Η ιστοσελίδα που «φοβίζει» τους ψεύτες πολιτικούς


Ελέγχει τα όσα λένε και εντοπίζει τις ανακρίβειες
Χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των πολιτών προκειμένου να ελέγχουν την ακρίβεια των όσων λένε οι πολιτικοί, φιλοδοξεί να γίνει μια ιστοσελίδα.
Ο λόγος για το FactcheckEU, το οποίο ενόψει ευρωεκλογών θα ελέγχει συστηματικά τα λεγόμενα των πολιτικών, προκειμένου να εντοπίζει ανακρίβιες, καλώντας έτσι τους υποψηφίους να ενημερώνονται σωστά προτού απευθυνθούν στους ευρωπαίους πολίτες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί η λανθασμένη αναφορά του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψηφίου για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρτιν Σουλτς, για το ύψος των απωλειών στην Ευρώπη από τη φοροδιαφυγή.
Συγκεκριμένα, ο πολιτικός ανέφερε σε συνέντευξή του στην τσεχική τηλεόραση ότι «χάνονται 2 τρισεκ. ευρώ», λόγω της φοροδιαφυγής σε όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, το ποσό αυτό ανέρχεται σε 1 τρισεκ. ευρώ, όπως σημειώνει σχετικό άρθρο στον ιστότοπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Euractiv.com.

Ποιος θυμάται την πορτογαλική «Επανάσταση των γαριφάλων»;

Τι έφταιξε για την ήττα; Ο λενινισμός, όπως υποστηρίζει ο συγγραφέας, ή… η έλλειψη λενινισμού;

Το Δεκέμβρη του 2012 κυκλοφόρησε από εκδοτικό οίκο της Σαλονίκης (εκδόσεις ΑΝΑΚΑΡΑ) το βιβλίο του Φιλ Μέιλερ «ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: η ανέφικτη (;) επανάσταση», με υπότιτλο «Λαϊκή εξουσία, κόμματα και στρατός στην Επανάσταση των Γαριφάλων (1974-1975)»(1). Είναι ένα βιβλίο που ήδη έχει παρουσιαστεί πολλές φορές σε στέκια, καταλήψεις κ.λπ., και κατά τη γνώμη μας ένα πολύ ενδιαφέρον έργο. Πρόκειται για μια αφήγηση με πολύ δυνατές εικόνες από τον ενάμιση περίπου χρόνο που κράτησε η επαναστατική διαδικασία στην Πορτογαλία το ’74-‘75. Πιστεύουμε πως όλοι οι αγωνιστές του κινήματος και της Αριστεράς θα άξιζε να πάρουν μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου μια δυνατή γεύση για το τι σημαίνει πραγματικά επανάσταση.

Ο Φιλ Μέιλερ, Ιρλανδός αναρχικός που βρέθηκε στην Πορτογαλία, το 1974 διδάσκοντας αγγλικά, αποδίδει με σαφήνεια τι σημαίνει πανηγύρι των καταπιεσμένων και παραθέτει πάρα πολλά ντοκουμέντα για το πώς συμμετείχε ο κόσμος σε καταλήψεις γης και εργοστασίων, σε εργατικά συμβούλια και σε συλλογικότητες προσπαθώντας να αλλάξει και να ξαναφτιάξει από την αρχή τη ζωή του.

Βρετανία: Αντιδράσεις για τις ξενοφοβικές αφίσες του Φάρατζ H «καμπάνια»

Μια εξαιρετικά επιθετική και ξενοφοβική εκστρατεία για τις Ευρωεκλογές έχει ξεκινήσει ο Νάιτζες Φάρατζ, αρχηγός του κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη χώρα.
«26 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη ψάχνουν δουλειά. Και ποιες δουλειές έχουν βάλει στο μάτι;» γράφει η αφίσα με, ενώ απεικονίζεται ένα χέρι να δείχνει προς το μέρος αυτού που διαβάζει το μήνυμα.

O Επαναστατικός Αγώνας πίσω από την βόμβα στην ΤτΕ

Με προκήρυξη που δημοσιεύεται στο indymedia και την οποία υπογράφει ο Επαναστατικός Αγώνας γίνεται ανάληψη της ευθύνης για την βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από την Τράπεζα της Ελλάδος στις 10 Απριλίου. 
Στην προκήρυξη αναφέρεται πως η επίθεση αφιερώνεται στον Λάμπρο Φούντα και συμπληρώνεται πως η ημερομηνία δεν επιλέχθηκε τυχαία: Στις 10 Απριλίου του 2010 η αστυνομία είχε εξαρθρώσει την οργάνωση. Η επιλογή του στόχου αποτελεί "συνέχεια της στρατηγικής εκείνης με τις επιθέσεις στην Citibank, στην Eurobank και στο Χρηματιστήριο". Η Τράπεζα της Ελλάδος χαρακτηρίζεται ως "στυλοβάτης του μεγάλου κεφαλαίου". "Χτυπώντας σήμερα την Τράπεζα της Ελλάδος, χτυπάμε τα συμφέροντα της ευρωπαϊκής οικονομικής ολιγαρχίας. Χτυπάμε τον θεσμό της ΟΝΕ, χτυπάμε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές στις οποίες στηρίχτηκε η δημιουργία της, χτυπάμε το ευρώ, ένα νόμισμα που συγκεντρώνει τα πιο απεχθή χαρακτηριστικά του σύγχρονου καπιταλισμού. Χτυπάμε έναν κεντρικό πυλώνα του συστήματος", σχολιάζεται.

Ακόμη, τονίζεται πως το χτύπημα έγινε και εξαιτίας της εξόδου της χώρας στις αγορές αλλά και της τότε επικείμενης άφιξης στην Αθήνα της Γερμανίδας καγκελάριου, Άγκελα Μέρκελ.

Η αστική γεωργία στην Αβάνα

Δικαίως η Αβάνα θεω­ρεί­ται παγκό­σμια πρω­τεύ­ουσα της αστι­κής γεωρ­γίας. Από τη δεκα­ε­τία του ’90 μέχρι σήμερα, το κου­βα­νέ­ζικο πρό­γραμμα αστι­κής γεωρ­γίας εξα­σφά­λισε στα 2,2 εκα­τομ­μύ­ρια κατοί­κων της Αβά­νας επάρ­κεια σε τρό­φιμα και προ­πα­ντός μετα­μόρ­φωσε μια βαθιά επι­σι­τι­στική κρίση σε πολι­τικό και οικο­νο­μικό θρί­αμβο. Μπρο­στά στη φανερή πλέον πορεία της χώρας μας, και κυρίως του μεγα­λύ­τε­ρου μέρους του ελλη­νι­κού πλη­θυ­σμού προς την επι­σι­τι­στική κρίση, το παρά­δειγμα της Αβά­νας δεί­χνει με σαφή­νεια τι θα έπρεπε να κάνουμε, αρχί­ζο­ντας ει δυνα­τόν από σήμερα. Βεβαίως, οι βαθιές δια­φο­ρές των πολιτικο-οικονομικών μοντέ­λων Κού­βας και Ελλά­δας, καθώς και οι εντε­λώς δια­φο­ρε­τι­κές διε­θνείς συγκυ­ρίες, θα παί­ξουν τον ρόλο τους στις μορ­φές που θα πάρει η ελλη­νική απά­ντηση στην κρίση. Τα πράγ­ματα όμως είναι σαφή: Μπρο­στά μας έχει αρχί­σει να ορθώ­νε­ται το φάσμα της πεί­νας και ο τρό­πος που αντι­με­τώ­πισε η Κούβα μια παρό­μοια βαθιά κρίση μπο­ρεί να μας προ­σφέ­ρει πολύ­τιμα μαθήματα.