Κυριακή 11 Μαΐου 2014

''Στη σχέση μητέρας και κόρης παίζεται ένα παιχνίδι της ζωής με το θάνατο''


Mother and daughter - Vladimir Makovsky, 1886
Μια συζήτηση με την ψυχολόγο και συγγραφέα Φωτεινή Τσαλίκογλου για την περίπλοκη σχέση μητέρας - κόρης και τα όρια της μητρικής αγάπης. Αργυρώ Μποζώνη
«Υπάρχουν πολλά περισσότερα πράγματα, Οράτιε, μεταξύ γης και ουρανού απ αυτά που η φαντασία σου μπορεί να συλλάβει». Ουίλιαμ Σαίξπηρ

Την Φωτεινή Τσαλίκογλου τη συνάντησα και με τις δυο ιδιότητές της. Της ψυχολόγου και της συγγραφέως. Στα βιβλία της πρωταγωνιστεί η σχέση μάνας - κόρης. Πήγα με πολλές απορίες για το πως προκύπτει η δραματικότητα των ηρωίδων αυτών στα βιβλία της, οι οποίες κινούνται σε οριακές καταστάσεις σχέσεων. Και της ζήτησα να μας φωτίσει αυτό το πεδίο που μέσα στο ίδιο του το φως εμπεριέχει τόσο μεγάλο σκότος.

ΔΕΚΑ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗ ΤΣΟΥΚΑ


1) Δημοκρατική διοίκηση του δήμου. Θα ακολουθήσουμε πολιτική ανοικτών θυρών, ως προς τα θέματα που θα συζητούνται και τις μεθόδους υλοποίησης τους. Ο πολίτης θα συμμετέχει ενεργά στη λήψη των αποφάσεων, καταθέτοντας τις θέσεις και τις ενστάσεις του. Ενώ ο ρόλος των δημοτικών και τοπικών συμβουλίων θα αναβαθμιστεί, προκειμένου να αποτελέσουν πραγματικές κυψέλες δημοκρατικότητας και συλλογικότητας.
2) Λύση στο χρονίζον πρόβλημα της ύδρευσης. Το έργο μεταφοράς νερού για την ύδρευση της Αμφιλοχίας και την ύδρευση – άρδευση του Κάτω Βάλτου, παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις, παρουσιάζει αδικαιολόγητες καθυστερήσεις. Αδιαπραγμάτευτη απόφασή μας είναι η άσκηση πίεσης προς όλους τους υπεύθυνους φορείς, ώστε το έργο να ολοκληρωθεί το ταχύτερο! Παράλληλα, με ορθή διαχείριση και έλεγχο του δικτύου ύδρευσης, θα επιδιώξουμε τον εξορθολογισμό τής τιμολογιακής πολιτικής, μειώνοντας τα δυσβάσταχτα για πολλούς τέλη.
3) Δέσμευση για αντιμετώπιση της αποχετευτικής αναρχίας στον δήμο.Θα προχωρήσουμε στην αποπεράτωση του ημιτελούς αποχετευτικού δικτύου Αμφιλοχίας, και στην ολοκλήρωση της μονάδας βιολογικού καθαρισμού στο Μενίδι. Ενώ θα γίνουν συστηματικές συντηρήσεις τού αποχετευτικού δικτύου στην ευρύτερη περιοχή του Ινάχου.

Παπαγεωργόπουλος Χάρης, Βοηθός μικροβιολόγου ΠΕΔΥ με το ""μαζί για την Πόλη μας"

Από τα μαθητικά του χρόνια είχε πλούσια δράση στο μαθητικό κίνημα του Δήμου Ζωγράφου. Αργότερα δραστηριοποιήθηκε στον αθλητισμό ως έφορος ποδοσφαίρου στον Ηλυσιακό.
μέλος της κοινωνικής παρέμβασης, συντονιστής στο δίκτυο εθελοντών Ζωγράφου και στο κίνημα των γονέων μέσα από τους συλλόγους και την ένωση γονέων. Στο χώρο δουλειάς του, το ΙΚΑ, μέσα από τον ΠΣΕΥ ΙΚΑ, αγωνίστηκε για δωρεάν και δημόσια υγεία
Την επιλογή του να είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο συνδυασμό ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ τη θεωρεί στάση ευθύνης.

MAMY BLUE - DALIDA

Μ. Γλέζος: Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συνεργαστεί με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αν μετανιώσουν για τα μνημόνια

κλικ στην εικόνα για να μεγαλώσει

Τη βεβαιότητά του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή, εξέφρασε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του κόμματος, Μανώλης Γλέζος, ο οποίος εκτίμησε ότι ακόμα και έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητήσει συμμαχίες με όλα τα κόμματα, εκτός της Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κ. Γλέζο ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να συνεργαστεί ακόμη και με τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ, με την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να «μετανιώσουν για τα μνημόνια, αλλάξουν στάση, και θελήσουν να βοηθήσουν μία κυβέρνηση της Αριστεράς».
Σε δηλώσεις που έκανε στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», ο κ. Γλέζος είπε ότι «θα κερδίσουμε τις ευρωεκλογές και θα κάνουμε κυβέρνηση της λαϊκής κυριαρχίας» και πρόσθεσε ότι έχει τους δικούς του σίγουρους δείκτες: Την «προθυμία των πολιτικών μας αντιπάλων να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ» καθώς και την προθυμία πολιτών να δηλώσουν εκλογικοί αντιπρόσωποι στα εκλογικά τμήματα, όπως αναφέρει.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτοδύναμος. Αλλά και αυτοδύναμος να είναι, πάλι θα ζητήσει συμμαχίες. Δεν θέλουμε να κυβερνήσουμε μόνοι μας και κυρίως δεν θέλουμε να κυβερνήσουμε χωρίς τον λαό», δήλωσε ο κ. Γλέζος, συμπληρώνοντας ότι εάν το κόμμα του είναι πρώτο «τότε θα πάρουμε την εντολή και θα ζητήσουμε από τα κόμματα να συνεργαστούν μαζί μας, πάνω σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα απαλλαγής από τα μνημόνια και τις συνέπειές τους».

“Μάνα, μητέρα, μαμά”

Συγγνώμη που δεν πιστεύω ότι η αγάπη της μάνας είναι ανιδιοτελής.
Συγγνώμη που βλέπω ξεκάθαρα πόση ζημιά κάνει η υποτιθέμενη ανιδιοτελής αγάπη της μάνας.
Είμαστε μια χώρα που πάσχει από μαμακίαση.

Μαμάδες που δεν αφήνουν τα παιδιά τους να μεγαλώσουν, που τα εγκλωβίζουν στην αγκαλιά τους και δεν τα αφήνουν να πετάξουν. Που τους κόβουν τα φτερά. Που μεγαλώνουν παιδιά-ιδιοκτησίες και τα καθιστούν ανήμπορα να αντιμετωπίσουν οτιδήποτε. Που αν το παιδί πάει να ξεφύγει, παθαίνουν καρδιακά και εγκεφαλικά. Μανάδες που θέλουν να ελέγχουν και να κουμαντάρουν τα πάντα στη ζωή των παιδιών τους ακόμα και αν αυτά είναι 40+. Γυναίκες που από τη στιγμή που γεννάνε, εξαφανίζονται οι άντρες τους και υπάρχουν μόνο τα παιδιά τους, γιατί πολύ απλά ξεχνάνε ότι το παιδί θα μεγαλώσει και θα φύγει από το σπίτι και θα μείνουν να κοιτάνε τον άνθρωπο που μαζί το δημιούργησαν, σαν ξένο. Γυναίκες που όλα τα θέματα τους, είναι παιδοκεντρικά. Μανάδες που όταν χωρίζουν, ξεχνάνε ότι το παιδί δεν το έκαναν μόνες τους και του στερούν από πείσμα τον πατέρα του. Που παρουσιάζουν τον εαυτό τους τέλειο και αλάθητο στα παιδιά τους.

10-5-44 Σήμερα πάω για εκτέλεση, Γλέζος Νίκος

Μανώλης Γλέζος …..13 Απριλίου 1944, οι αστυνομικοί του Α’ Αστυνομικού τμήματος συνέλαβαν τον αδελφό μου Νίκο, τον παρέδωσαν στην φρουρά των ανακτόρων, από εκεί στα τάγματα Ασφαλείας, κι αυτά στους Γερμανούς, οι οποίοι μετά τα βασανιστήρια στο κολαστήριο της οδού Μέρλιν τον πήγαν στο Χαιδάρι. Τον εκτέλεσαν στις 10 Μαΐου 1944, μαζί με τους 92 πατριώτες, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής………
Η Μάνα άγνωστο γιατί, δεν είχε πιστέψει πως εκτέλεσαν το Νίκο. Νόμιζε πως τον είχαν πάει στη Γερμανία και τον είχαν κλείσει σε στρατόπεδο. Γιαυτό, όταν τελείωσε ο πόλεμος κι άρχισαν να ‘ρχονται όσοι είχαν επιζήσει από τα στρατόπεδα της φρίκης, έτρεχε στο σιδηροδρομικό σταθμό με τη φωτογραφία του Νίκου στο χέρι. Την έδειχνε σε έναν- έναν και τους ρωτούσε αν τον είχαν ιδεί, αν τον είχαν συναντήσει. Τα λόγια που είχε γράψει ο Νίκος, στη φόδρα του σκούφου του και την πέταξε στο σταυροδρόμι Ιεράς Οδού και Κωνσταντινουπόλεως δεν την έπειθαν. Εξακολουθούσε να τον περιμένει. Το τελευταίο δράμα για τη Μάνα παίχτηκε στις 25 Ιουνίου 1947. Όχι με ευκολία, την είχα πείσει και είχεν έρθει στην εκταφή των εκτελεσμένων νεκρών, που είχεν αρχίσει από την προπροηγούμενη μέρα στο Γ’ Νεκροταφείο Αθηνών.
( Μανώλης Γλέζος ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ 1940-1945 τόμος Β’ σελ. 891)
Πηγη: fb Ευαγγελία Μεταξά

Ο Γιώργος Κρητικός επιστρέφει στην κεντρική πολιτική σκηνή της πόλης μας

Προλογίζοντας τον Αντώνη στα εγκαίνια του εκλογικού Κέντρου
Το παρόν στα δρώμενα της Πόλης μας, δίνει ο γιατρός του Ζωγράφου. Ιστορικό στέλεχος της Δημοκρατικής Παράταξης. Εμβληματική και ανιδιοτελής προσωπικότητα,  που δεν γοητεύτηκε ούτε στιγμή από την εξουσία και δεν διεκδίκησε ποτέ "τίτλους και τιμές", εκτός από τη μέγιστη των τιμών, την "ΠΡΟΣΦΟΡΑ". Προσφορά στον άνθρωπο. Προσφορά στην κοινωνία, σαν νεολαίος, σαν φοιτητής, σαν Σαμιώτης ετεροδημότης, σαν  Ζωγραφιώτης, σαν επιστήμονας.

Η μαχητική του παρουσία,  συμμετοχή και αποτελεσματικότητα στους αγώνες για τον εκδημοκρατισμό του Δήμου, τη σωτηρία της Βίλας, του πάρκου στο Γουδή, του πράσινου της Γεωργίου Παπανδρέου, αναγνωρίζεται από όλους.
Κανένας δεν αμφισβήτησε την καθαρότητα των απόψεών του,   την ειλικρίνεια του,  του  και τη μαχητικότητα του.
 Κανένας δεν αμφισβήτησε την εμμονή του σε στόχους και οράματα και κανένας δεν αμφισβητεί τις προθέσεις του.
 Παραμένει αισιόδοξος, ελπίζει και αγωνίζεται για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας, για τα παιδιά της πόλης μας.

Εκπροσωπούν τον Ορεινό Βάλτο : Η Καρδάρα Εφη υποψήφια με τον Συνδυασμό του Απόστολου Κατσιφάρα