Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Απ’ εδώ και απ’ εκεί σύμβουλοι δημοτικοί

το ποίημα του Σουρή δημοσιεύτηκε στον Ρωμηό στο τχ. 173, στις 20.6.1887, λίγο πριν από τις δημοτικές εκλογές. Το σκίτσο που έβαλα, με τις κάλπες, είναι από το επόμενο φύλλο (174, 27.6.1887) και απεικονίζει τρεις από τους τέσσερις υποψήφιους δημάρχους -αλλά ομολογώ ότι δεν ξέρ ω ποιους.

Απ’ εδώ και απ’ εκεί σύμβουλοι δημοτικοί

Όποιος σας σφίγγει δυνατά το ένα και τ’ άλλο χέρι
και πηλαλεί εδώ κι εκεί στο ντάλα μεσημέρι
αυτός που σας χαμογελά και σας κτυπά στον ώμο,
αυτός που με τα τέσσερα σας κυνηγά στο δρόμο
και στέκει μ’ ύφος ταπεινό θεράποντος και δούλου
θηρεύει το αξίωμα Δημοτικού Συμβούλου.

Ακούτε κάποιον για νερά να λέει και για λέρες,
να ξεκουφαίνει των γνωστών κι αγνώστων του τ’ αυτιά,
ακούτε να υπόσχεται σε μερικές ημέρες
να κάμει την πρωτεύουσα σαν άλλη Βενετιά,
τον βλέπετε την κάρτα του σ’ όποιον ευρεί να δίνει;
θα πει πως θέλει Σύμβουλος Δημοτικός να γίνει.

Βλέπετε κάποιον να κολλά στους τοίχους τ’ όνομά του,
να κάνει μες στα μαγαζιά της αγοράς γιουρούσι,
τον βλέπετε να παραιτεί στη μέση τη δουλειά του
και να τραβά στην Κηφισιά, να τρέχει στο Μαρούσι,
μες στις ταβέρνες να κερνά κι αδιάκοπα να πίνει;
θα πει πως θέλει Σύμβουλος Δημοτικός να γίνει.

Ο ΛΑΟΣ ΨΗΦΙΖΕΙ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ ΠΟΡΕΙΑ

(Κυρ. 18/05/14 – 16:47)

Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΥΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ, ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ, ΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Κανονικά και με απόλυτη ηρεμία οι πολίτες προσέρχονται από το πρωί της Κυριακής (18/05) στις κάλπες για την εκλογή νέων Δημοτικών και Περιφερειακών αρχών, δίνοντας με τη ψήφο τους γενικότερη πολιτική διάσταση στην επιλογή τους.

Πολιτικοί κύκλοι, σχεδόν, προεξοφλούν ότι το μήνυμα από τις κάλπες είναι μήνυμα μεγάλης προοδευτικής ανατροπής και ελπίδας, το οποίο αντιπροσωπεύουν πρώτα απ’ όλα τα ψηφοδέλτια ευρείας νίκης που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στους μεγάλους Δήμους και κυρίως στις Περιφέρειες.

Οι 2.500 ματωμένες ψήφοι που δεν θα βρούν στην κάλπη!

της Σταυριανής Καραμανίδη

Πόσες φορές δεν άκουσες στις ειδήσεις για μια αυτοκτονία, μονολόγησες "κρίμα τον άνθρωπο", αλλά το ξέχασες το επόμενο λεπτό, γιατί δεν σε αφορούσε; Δεν έγινε στο σπίτι σου, έγινε στο σπίτι κάποιου άλλου. Κάποιου δειλού, όπως θέλουμε να πιστεύουμε, ή κάποιου ψυχικά διαταραγμένου. Το ίδιο έκανα κι εγώ. Προσπερνούσα, γιατί νόμιζα ότι δεν με αγγίζει. Μέχρι που συνέβη και στο δικό μου σπίτι...».

Με αυτό τον αφοπλιστικό λόγο και με μια τρομακτικά κυνική διάθεση, η 47χρονη Αντιγόνη Καρασάββα, από τη Θεσσαλονίκη, συστήθηκε στα «Επίκαιρα» ως «σύζυγος αυτόχειρα».

«Στις 7 Μαΐου, την ημέρα των γενεθλίων του, ο Χρήστος αποφάσισε να φύγει. Τον βρήκαμε απαγχονισμένο σε ένα δασάκι κοντά στο σπίτι μας. Ας δει ο κόσμος τη δική μου περίπτωση κι ας σκεφτεί ότι ούτε εγώ φανταζόμουν πως ο δικός μου ο άντρας θα έφτανε ποτέ στην αυτοκτονία επειδή μας καταδίκασαν στη φτώχεια. Πρέπει να καταλάβουμε με τι υπανθρώπους έχουμε να κάνουμε.
Από τον διάλογο ''Κρίτων'' του Πλάτωνα, διανθισμένο με σχόλια του blog, ιεροσυλία μεν, αναγκαία όμως για τις μέρες που έρχονται:

''..ὅτι μητρός τε καὶ πατρὸς καὶ τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων (συμπεριλαμβανομένου και του κάθε καραγκιόζη συγγενή, που του θυμήθηκε να κατέβει ως υποψήφιος σύμβουλος, φορτώνοντάς μας την ''υποχρέωση'' να τον ψηφίσουμε) τιμιώτερόν ἐστιν πατρὶς καὶ σεμνότερον καὶ ἁγιώτερον (και υπεράνω κάθε συμφέροντος, υπόσχεσης, φιλίας και συγγενολοϊού) καὶ ἐν μείζονι μοίρᾳ καὶ παρὰ θεοῖς καὶ παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι (γιατί αυτοί που δεν ''έχουσι'', μας έχουν καταστρέψει ως τώρα με την ψήφο τους)..''

Ελεύθερη μετάφραση:
Το μόνο μας συμφέρον, η μόνη μας υποχρέωση είναι η προκοπή και η ελευθερία της πατρίδας!
Οτιδήποτε αφορά την δική μας ευημερία και πρόοδο περνά μέσα από την ευημερία και την πρόοδο της πατρίδας!
Πατρίδα είμαστε όλοι εμείς, με τις πανάρχαιες καταβολές μας και τηνγη των τάφων των προγόνων μας.
Έτσι σκεφτόμαστε, κι έτσι δρούμε.

Γι αυτό, πάμε στην κάλπη μόνο μ' αυτό το κριτήριο, ταγμένοι μόνο σ' αυτό το καθήκον.
Μόνον έτσι θα ψηφίσουμε σωστά,
..και θα έχουμε ξανά, πατρίδα!..

Από mandatoforos

Γ. Δελαστίκ: Γερμανικό Πραξικόπημα μέσω της ΕΕ

Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*

Πολιτικό ρίγος διαπερνά τη σπονδυλική στήλη όποιου διάβασε τα δύο δισέλιδα ρεπορτάζ των Φαϊνάνσιαλ Τάιµς που αναφέρονται στο παρασκήνιο της µεθόδευσης ανατροπής από την πρωθυπουργία τουΓιώργου Παπανδρέου στις αρχές Νοεµβρίου του 2011 εκ µέρους των Γερµανών µέσω της ΕΕ. Το ίδιο παθαίνει διαβάζοντας τιςσύντοµες ανταποκρίσεις από την Ουάσιγκτον για το µόλις εκδοθέν βιβλίο του τότε υπουργού Οικονοµικών των ΗΠΑ Τίµοθι Γκάιτνερ, το οποίο αναφέρεται και στην Ελλάδα. Φρίκη αισθάνονται όσοι βλέπουν το εξαιρετικά αποκρουστικό πρόσωπο, το οποίο αποκαλύπτεται µέσα από τις συνωµοσίες που εξυφαίνει διαρκώς εναντίον όποιαςκυβέρνησης κράτους-µέλους της ΕΕ αρνείται να συµµορφωθείπλήρως προς τις εντολές και απαιτήσεις της Γερµανίας.

Παράλληλα, αισθάνεται κανείς ντροπή για την απίστευτη δουλικότητα των ελλήνων αστών πολιτικών απέναντι σε οποιονδήποτε αξιωµατούχο της ΕΕ, πόσω µάλλον αν αυτός είναι Γερµανός! Του κλότσου και του µπάτσου, της καρπαζιάς τους έχουν οι Ευρωπαίοι τους έλληνες πολιτικούς! Είναι χαρακτηριστική η περιγραφή από τους Φαϊνάνσιαλ Τάιµς µιας συνάντησης του προέδρου της Κοµισιόν της ΕΕ Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο µε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαµαρά το καλοκαίρι του 2012, στο Μέγαρο Μαξίµου: «“Μην αρχίζεις να ζητάς νέους όρους, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν δεκτοί,” θυµάται τον Μπαρόζο να λέει ένα πρόσωπο που βρισκόταν στην αίθουσα. “Το πρώτο µήνυµα που πρέπει να µεταφέρεις στη Γερµανία είναι ότι θα υλοποιήσεις όσα έχεις υποσχεθεί”», γράφει η εφηµερίδα του Λονδίνου. Ταπείνωση αισθάνεται κάθε Έλληνας που διαβάζει αµέσως µετά, πώς αντέδρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός στα όσα είπε ο Μπαρόζο: «Το ωµό µήνυµα από έναν πολιτικό σύµµαχο φάνηκε να έχει την επιθυµητή επίπτωση. Αξιωµατούχοι που ήταν µέσα στην αίθουσα είπαν ότι ο Σαµαράς άρχισε να ξαναγράφει µε το χέρι τη δήλωσή του προς τον τύπο τη στιγµή ακριβώς που ο Μπαρόζο του απηύθυνε προειδοποίηση. Αργότερα ο Σαµαράς είπε στους συγκεντρωµένους δηµοσιογράφους ότι θα άρχιζε αµέσως “την εφαρµογή των συµφωνηµένων µέτρων”»! Μιλάµε για… βράχο αντίστασης και διαπραγµάτευσης!

Ποιοι περνούν αύριο στον β’ γύρο στις κρίσιμες εκλογικές μάχες στους 66 δήμους της Αττικής


Τι λένε οι δημοσκοπήσεις για τα δίδυμα και τις εκπλήξεις που θα προκύψουν στις κάλπες

Για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση η πλειοψηφία των υποψηφίων δημάρχων γυρνάει την πλάτη στα κομματικά χρίσματα τα οποία αποτελούσαν το αντικείμενο του πόθου τις δεκαετίες του ’90 και του 2000.

Οι εκλογικές αναμετρήσεις κρύβουν εκπλήξεις και ανατροπές για τα δίδυμα που θα περάσουν στον 2ο γύρο των δημοτικών εκλογών

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Εθνους της Κυριακής» οι εκλογικές αναμετρήσεις στους 66 δήμους της περιφέρειας Αττικής κρύβουν εκπλήξεις και ανατροπές για τα δίδυμα που θα περάσουν στον 2ο γύρο, αφού ο συνδυασμός των τοπικών ιδιαιτεροτήτων, η απαξίωση των κομμάτων και τα κοινωνικά αποτελέσματα του Μνημονίου έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα που θα αποτυπωθεί και στην κάλπη.

Ο κυρίαρχος Λαός

Άντε! Για λίγο ακόμα εσείς, εγώ, εμείς, θα είμαστε οι άρχοντες και οι αφέντες αυτού του τόπου. Όλα όσα επιθυμούμε απλωμένα απλόχερα στα πόδια μας… με ωραίες μουσικές, εικόνες και χρώματα, με χάδια και κολακίες και κεράσματα, με βεντάλιες να μας αερίζουν μπας και ιδρώσουμε. Εμείς, ο αφέντης, ο κυρίαρχος Λαός, οι ψηφοφόροι, τα κουκιά…
Και το πρωί της Δευτέρας δώσ’του πάλι, αλλαγή σκυτάλης με ακόμα ποιό πολλά ταξίματα, μπας και χάσουμε τον Βενιζέλο και χαθούμε κι εμείς και τα πασχάλια μας και η χώρα μαζί μ’ αυτόν- άσε που μπορεί να σβήσει και ο ήλιος. Μπας και χάσουμε τον Σαμαρά που μας έχει χωμένους στον ντορβά του μνημονίου και που μόνο αυτός, λέει, μπορεί να μας βγάλει απο κεί.
Κι ύστερα, την επόμενη μέρα; Την επόμενη μέρα ούτε αφέντες, ούτε κυρίαρχοι μα ούτε καν κουκιά θα είμαστε. Μέχρι τις επόμενες εκλογές.

 http://pavlidiscartoons.com

Είμαι ο Αλέξης Τσίπρας και είμαι από τη χώρα πειραματόζωο της πιο άγριας λιτότητας


Να στο πω λίγο πιο απλά? Αυτόν τον άνθρωπο δεν ντρέπομαι να πω ότι είναι πρωθυπουργός της χώρας μου. Δεν υπάρχουν σωτήρες, θα αναλάβει καμμένη γη, και ο καλύτερος να είναι θα κάνει λάθη, θα αποτύχει, θα τον κυνηγήσουν, ναι, όλα αυτά ισχύουν. Αλλά τουλάχιστον δεν θα συνεχιστεί αυτό το θέατρο του τρόμου με τα ψυχοπαθή τέρατα που μας κυβερνάνε τώρα. Ακόμα πιο λιανά θες να στο πω? Μια μπύρα την έπινα με τον Τσίπρα, και ας με δάγκωνε στον λογαριασμό. Με τον Γεωργιάδη - για να πιάσω μόνο έναν - δεν μπορώ να συνυπάρξω σε κανένα απολύτως πλαίσιο, ξυπνάει μέσα μου ο δολοφόνος και δεν είμαστε για τέτοια.

Αν η αποχή μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο, θα ήταν παράνομη

Πολλοί οπαδοί της αποχής θυμούνται σε κάθε εκλογές τη ρήση του Μαρξ “αν οι εκλογές άλλαζαν τον κόσμο θα ήταν παράνομες” (αν και πολλοί από αυτούς δεν συμπαθουν ιδιαίτερα το Μαρξ).

Ούτε οι απεργίες, ούτε οι διαδηλώσεις αλλάζουν τον κόσμο (και επ’ αυτού έχει μιλήσει ο Μαρξ), αλλά λίγοι θα βρεθούν να πουν ότι η σωστή στάση είναι η απεργοσπασία, αν και υπάρχουν κάποιοι -”τα πρόβατα απήργησαν, ζητούν καλύτερες συνθήκες σφαγής” ήταν ένα παλιό αναρχικό σλογκανάκι. Ε, συνέχεια αυτού είναι και η λογική “τα πρόβατα ψηφίζουν, ζητούν καλύτερο χασάπη”.

Ε, λοιπόν ο Μαρξ κοντραρε αυτούς που ήθελαν να υποκαταστήσουν την επανάσταση με τις εκλογές, δεν έλεγε ότι η σωστή στάση στις εκλογές (ή στις απεργίες και τις διαδηλώσεις) είναι η αποχή και η παθητική αναμονή της “μεγάλης νύχτας”. Οι εκλογές είναι μια στιγμή της ταξικής πάλης και ιδιάιτερα οι σημερινές εκλογές είναι μια πολύ σημαντική στιγμή. Οι εκλογές δεν αλλάζουν τον κόσμο, αλλά εκλέγουν κυβέρνηση (που δεν ταυτίζεται με την εξουσία αλλά και εξουσία χωρίς κυβέρνηση δεν γίνεται) και σε αυτές τις εκλογές για πρώτη φορά η άρχουσα τάξη κινδυνεύει να μην μπορεί να εκλέξει μια κυβέρνηση της αρεσκείας της.

Η τελική επιλογή των πολιτών στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν αμφισβητεί την πλειοψηφούσα δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Μπορεί οι αυτοδιοικητικές εκλογές να διεξάγονται κυρίως σε ένα πλαίσιο προβλημάτων τοπικού ενδιαφέροντος, δεν παύουν όμως να αποτελούν πεδίο αναφοράς και αντιπαράθεσης για διατοπικά, περιφερειακά, εθνικά και ευρωπαϊκά θέματα. Άλλωστε η αναζήτηση των αιτιών νομοτελειακά οδηγεί τη συζήτηση στο διεθνές – ευρωπαϊκό πεδίο. Τα τελευταία χρόνια που η χρηματοδότηση των ΟΤΑ από την Πολιτεία έχει περιοριστεί κατά το ήμισυ , η Ευρωπαϊκή στρόφιγγα χρηματοδότησης αποτελεί μοναδικό ίσως μηχανισμό εισροής κεφαλαίων για έργα και δράσεις στις τοπικές κοινωνίες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το είδος των έργων και δράσεων που επιλέγονται βρίσκονται σε ευθεία αντιστοίχιση με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Πάνω στο θέμα αυτό, κυρίως από την αριστερά, έχει ασκηθεί δριμύτατη κριτική, ενώ ένα τμήμα των πολιτικών δυνάμεων της αριστεράς αμφισβητεί ευθέως την ανάγκη για χρηματοδότηση μέσω των ευρωπαϊκών κονδυλίων αλλά και τις προθέσεις των χρηματοδοτικών φορέων (Ευρωπαϊκή Ένωση, ΕΚΤ, ΕΣΠΑ κλπ)

Μαρία Χριστάκη: Ψηφίζουμε για το μέλον μας


Αύριο ψηφίζουμε για το παρόν μας , το μέλλον μας , την περηφάνια μας και την αξιοπρέπειά μας.... δηλαδή αύριο ψηφίζουμε για τη ΖΩΗ ΜΑΣ...καλή δύναμη σε όλους και με το καλό αύριο να ζήσουμε μεγάλες στιγμές ελπίδας και ανατροπής...Στηρίζουμε τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ σε όλους τους δήμους και στις περιφέρειες και στην Αττική ψηφίζουμε Ρένα Δούρου και "Δύναμη Ζωής"..ΠΆΜΕ ΓΕΡΆ...ΠΑΜΕ ΔΥΝΑΤΑ...ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΙΚΗ!!!!

Γιώργος Γιανακόπουλος: Επιβεβαιώνει οτι οι νέοι αν τους δοθεί η ευκαιρία μπορούν

Βαγγέλης Μανος. Καλή επιτυχία φιλε