Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα

ΡΑΟΥΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
 Καθώς τα εκλογικά αποτελέσματα σήμαναν την ληξιαρχική πράξη θανάτου της ΔΗΜ.ΑΡ και των ΑΝ.ΕΛ είναι θέμα χρόνου η φυγή από τους κόλπους τους του μεγάλου αριθμού των βουλευτών που διαθέτουν.
Ως προς το κόμμα του Φ. Κουβέλη άλλοι κοιτούν προς την «Ελιά» (Λυκούδης, Οικονόμου), άλλοι προς τον ΣΥΡΙΖΑ (Μαργαρίτης, Ρεπούση) ενώ κάποιοι ορέγονται κάποιου είδους συμμετοχή στον κυβερνητικό συνασπισμό(Ψαριανός, Παπαδόπουλος).
Για το αντίστοιχο κόμμα του Π. Καμμένου, η αποχώρηση Καπερνάρου άνοιξε τον χορό νέων διαλυτικών τάσεων για να ακολουθήσει αυτή της Μίκας Ιατρίδη.
Ωστόσο υπάρχει ένα νοσηρό κλίμα, από διάφορες φήμες που μιλούν για αθέμιτες πρακτικές στρατολόγησης ανεξάρτητων βουλευτών, ενόψει της προεδρικής εκλογής.
Η αναζήτηση του μαγικού αριθμού 180 έχει πυροδοτήσει σενάρια που, εφ’ όσον επιβεβαιωθούν, συμβάλλουν στον περαιτέρω ευτελισμό της πολιτικής.
 http://ra64.wordpress.com/

Βεγγέρα στην Κομαντατούρ

Του Στάθη

Με τα πόδια σφιγμένα στις κνήμες ανάμεσα στα χέρια μου, γωνία στον καναπέ μου, σαν τον φυλακισμένο στο κελλί του, κοιτάζω την οθόνη μου και η οθόνη μου μού λέει τι είμαι.

Διότι απ’ όταν έπαψα ο ίδιος να λέω στον εαυτό μου τι είναι (και τι να είναι), μου το λέει η οθόνη μου. Απ’ όταν έπαψα να μιλώ με τους πλησίον μου και να τους ακούω να μου λένε τι είμαι, μου το λέει η οθόνη μου.

Στην οθόνη μου κατοικούν φυλές, οι περισσότερες των οποίων μού είναι άγνωστες και μερικές εξόχως απεχθείς. Οι φυλές αυτές δηλώνουν ότι τους ανήκω κι όταν διαμαρτύρομαι, η οθόνη μου με περιγελά.

Αλλάζω κανάλι, όλα, σαν να είναι συντονισμένα σε εθνικό δίκτυο, παίζουν τον ίδιο πολιτισμό. Με ευρύτατη πολυφωνία και φαρδύ πλουραλισμό παίζουν την ίδια ομογενοποιημένη σκέψη, την ίδια προπαγάνδα, τον ίδιο πολιτισμό.

Να, Λόλα χα χου, Λόλα, έλα νταχ ντιρ ντι και όπα η Καλομοίρα τραγουδά τον εθνικό ύμνο με τσαχπινιά ζαχαρωτή και αμερικανιά χοτ και χοροπηδηχτή. Λίγο ακόμα και η οθόνη θα ακουμπούσε το δεξί της χέρι πάνω στην καρδιά της, όπως κάνουν οι Αμερικανοί όταν άδεται ο δικός τους εθνικός ύμνος, άλλοτε στις σχολικές εορτές, άλλοτε στα στρατιωτικά νεκροταφεία κι άλλοτε στην τελετή έναρξης μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων μπέιζ μπολ, φουτ μπολ και άλλων μπολ.

Αλέξης Τσίπρας στη Monde: «Θέλουμε τη λαϊκή εντολή για να εμποδίσουμε τη μονιμοποίηση λιτότητας Σόιμπλε»

“ Για «ένα στρατηγικό σχέδιο που ονομάζεται γερμανοποίηση της Ευρώπης και εποικισμός της Νότιας Ευρώπης» από την πλευρά της Α. Μέρκελ και του Β. Σόιμπλε μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στη γαλλική «Le Monde» ”

Για «ένα στρατηγικό σχέδιο που ονομάζεται γερμανοποίηση της Ευρώπης και εποικισμός της Νότιας Ευρώπης» από την πλευρά της Α. Μέρκελ και του Β. Σόιμπλε μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στη γαλλική «Le Monde».

Ο Α. Τσίπρας τόνισε στη συνέντευξη ότι η γερμανική ηγεσία θέλει να δημιουργήσει μια ειδική οικονομική ζώνη στην περιφέρεια της Ευρώπης «με χαμηλούς μισθούς, μια ζώνη απελευθερωμένη από τους περιορισμούς της εργατικής νομοθεσίας συνδυασμένη με την άνοδο της διαρθρωτικής ανεργίας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε στη συνέχεια πως η απειλή για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ήταν ένας εκβιασμός «γιατί όλοι ήξεραν πολύ καλά πως αυτό θα οδηγούσε στη διάλυση της Ευρωζώνης» ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε πως «οι ευρωπαϊκοί ηγέτες διάλεξαν τους Έλληνες πολιτικούς που μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν - Σαμαρά και Βενιζέλο - και επέβαλαν τον Στουρνάρα στη θέση του Υπουργού Οικονομίας».

Η απίστευτη ιστορία μιας φωτογραφίας από τη σφαγή στο Δίστομο

Μια φωτογραφία σύμβολο. Μια γυναίκα σύμβολο. Ήταν η Μαρία Παντίσκα χαρακτηριστική μορφή όχι μόνο τηςσφαγής του Διστόμου αλλά όλης της τραγωδίας που προκάλεσε η γερμανική λαίλαπα στην Ελλάδα.

Στο πρόσωπό της συμβολίζεται όλος ο πόνος που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος. Μέσα σε μια στιγμή το μαύρο αντικατέστησε όλα τα χρώματα και η θλίψη και η απόγνωση όλα τα συναισθήματα. Θύματα της τραγωδίας δεν ήταν μόνο οι νεκροί. Ήταν και όσοι επέζησαν εκείνο το μαύρο Σάββατο της Ιστορίας που στοίχειωσε τις ζωές τους, χαράκωσε τις ψυχές τους και μάτωσε τη μνήμη τους. Ακριβώς εβδομήντα χρόνια πριν. Ένα σκηνικό αρχαίας τραγωδίας που πρωταγωνιστούσαν οι ίδιες τους οι ζωές.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε απ το φωτογράφο Dmitri Kessel, ανταποκριτή του περιοδικού “Life” στο Δίστομο λίγους μήνες μετά την τραγωδία. Μπήκε στο τεύχος που κυκλοφόρησε στις 27 Νοεμβρίου 1944. Η λεζάντα στη φωτογραφία έγραφε “Η Μαρία Παντίσκα ακόμα κλαίει με λυγμούς αφότου οι Γερμανοί σκότωσαν τη μητέρα της σε σφαγή στην ελληνική πόλη Δίστομο”.

«Το σώμα πρέπει να είναι δικό μας. Ούτε του κράτους, ούτε της αγοράς»

Σίλβια Φεντερίτσι:

Η Σίλβια Φεντερίτσι βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βαρκελώνη και σάρωσε. Η ίδια πιστεύει ότι χρειαζόμαστε ένα νέο φεμινιστικό κίνημα, αποτελούμενο όχι κατ’ ανάγκη μόνο από γυναίκες, το οποίο θα θέσει πάλι στο κέντρο την αναπαραγωγική εργασία. Μετά τον Κάλιμπαν και τη μάγισσα, το έργο που της χάρισε διεθνή αναγνώριση [1], τώρα εκδίδει την Επανάσταση στο σημείο μηδέν [2].

Τετάρτη 7 Μαΐου. Μια μεγάλη ουρά φτάνει μέχρι έξω από το Ατενέου Κοοπερατίβο Λα Μπάσε στη Βαρκελώνη: ο κόσμος περιμένει να ακούσει την ομιλία. Την επόμενη ημέρα η αίθουσα του Αυτόνομου Πανεπιστημίου Βαρκελώνης, όπου δίνεται η ίδια διάλεξη, αποδεικνύεται μικρή. Κάποιοι από τους παρευρισκόμενους κάθονται στο διάδρομο, πάνω στα τραπέζια, συνωστίζονται στην πόρτα. Η ίδια συμμετοχή προβλέπεται σε όλη την περιοδεία της.

Ο λόγος για τη Σίλβια Φεντερίτσι, τη φεμινίστρια της εποχής μας, που στα εβδομήντα δύο της χρόνια αποκτά φήμη που δεν είχε γνωρίσει ποτέ πριν. Περιοδεύει καλεσμένη του Ιδρύματος Λος Κομούνες, για να παρουσιάσει το νέο της βιβλίο Επανάσταση στο σημείο μηδέν: αναπαραγωγή, οικιακή εργασία και φεμινιστικοί αγώνες, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τραφικάντες ντε Σουένιος. Είναι ο ίδιος εκδοτικός οίκος που εξέδωσε στα ισπανικά το έργο που έκανε τη Φεντερίτσι παγκόσμια γνωστή: ο Κάλιμπαν και η μάγισσα: γυναίκες, σώμα και πρωταρχική συσσώρευση.

Νέες αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Στο «στόχαστρο» συντάξεις, παροχές, όρια ηλικίας

Τι υπέγραψε ο κ. Βρούτσης...

Ο υπ. Εργασίας ανέθεσε στο ΚΕΠΕ μελέτη για τη διοικητική και οικονομική ενοποίηση 60 διαφορετικών φορέων που χορηγούν κύριες και επικουρικές συντάξεις, αλλά και προνοιακά επιδόματα. Ακούγεται «αθώο», αλλά δεν είναι.
Ανοίγει ο δρόμος για απολύσεις εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Τζώρτζης Ρούσσος από την ΕφΣυν
Δόθηκε η εκκίνηση για τις επερχόμενες, δυσμενείς για τους ασφαλισμένους, αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Βρούτσης, σε ρόλο αφέτη, την προηγούμενη Παρασκευή «πυροβόλησε», όχι στον αέρα αλλά στην καρδιά των ασφαλισμένων, δίνοντας το σύνθημα για τις επικείμενες αλλαγές. Η πρώτη κίνηση ήταν η ανάθεση στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) της μελέτης για τη διοικητική και την οικονομική ενοποίηση 60 διαφορετικών φορέων που χορηγούν κύριες και επικουρικές συντάξεις αλλά και προνοιακά επιδόματα.